lees intro

Het wijngebied Loire strekt zich uit over een enorme afstand. Er komt Loire wijn uit veel verschillende Franse provincies. De bekendste Loire wijnen zijn Sancerre en Pouilly Fumé. Van Côte Roannaise en Coteaux du Loir heeft bijna niemand gehoord. Terwijl Chinon, Savenièrres, Muscadet en Saumur wel weer belletjes doen rinkelen bij wijnliefhebbers. Wij hebben meerdere Loire wijnen in het assortiment. Natuurlijk Sauvignon, chenin, en cabernet franc maar ook een exoot als pinot d'aunis. Trouwens, ook pinot noir en gamay zijn vertegenwoordigd.Kijk maar even hieronder.

Resultaat 1–16 van de 26 resultaten wordt getoond

Ménard Gaborit, Muscadet, 1ère Escale 2020

Cahors en Muscadet behoren tot de winkeldochters van de wijnwereld. Er wordt heus wel goede wijn gemaakt, maar je moet het maar net treffen. Wij kregen deze wijn op een presenteerblaadje aangeboden en we sloegen natuurlijk meteen toe. Daar was-ie dan, die Biologische Muscadet die we onbewust al zo lang zochten. Een frisse, fruitige wijn met die serieuze ondertoon die zo bij goede Muscadet en Melon de Bourgogne (de druif) hoort. We kregen meteen zin in een bordje fruits de mer. Benieuwd of u onze mening deelt.

Domaine de Montbenoit, Coteaux du Giennois pinot noir 2018

Dat we bij De Smaakimporteur van pinot noir houden zal u niet zijn ontgaan. Het is zonder meer de meest voorkomende druif in ons assortiment. En we vrezen met grote vreze,dat het einde nog lang niet in zicht is. Deze Coteaux du Giennois is zonder meer de eenvoudigste van het stel. De wijnboer heeft een klein percentage gamay toegevoegd. Een verstandig besluit, dat maakt de wijn nog meer glou-glou. Trouwens, dit is een zogenaamde non-interventie wijn. De wijnboer heeft alleen bij de botteling een beetje sulfiet toegevoegd. Je zou het dus ook een vin nature kunnen noemen.

Domaine de Montbenoit, Coteaux du Giennois, sauvignon blanc 2019

We noemen dit ook wel Petit Sancerre. Dat is in zekere zin een verkooptruc, maar er zit een kern van waarheid in. De vigneron maakt ook Sancerre. En de appellatie Giennois ligt niet al te ver van Sancerre. Hun Sancerre wijnen zijn lekker, maar ook een beetje braaf. Ietsje teveel zoals het hoort. Bij de Giennois wijnen zijn ze meer hun eigen gang gegaan. Ze zijn spontaner en spannender. De witte is een pure, stuivende Sauvignon. Lekker strak in het pak.  En natuurlijk ook fiks voordeliger dan de voornamere broer uit Sancerre.

Domaine de Bel Air, Bourgueil, Jour de Soif 2020

Cabernet franc, dat is een lastige jongen onder de druiven. Je houdt er wel of je houdt er niet van. Daar kan geen tekst iets aan veranderen. Sinds 2014 werken we met Domaine de Bel Air. Het domaine maakt vijf verschillende cuveés. Wij hebben de twee uitersten: de wijn voor alledag die na botteling meteen op dronk is en blijft, de Jour de Soif en de andere kant van het spectrum, de Clos Nouveau van een zogenaamde Monopole wijngaard. Dat is wijn waar je geduld voor moet hebben. De wijn voor alledag heeft ook een alledaagse prijs. En de Monopole, die is aanzienlijk duurder. Maar we beloven u: als u de wijn laat rijpen, krijgt u zo’n beetje het mooiste dat er op Cabernet Franc gebied te koop is. Maar begin om te beginnen maar eens met de Jour de Soif.

Domaine des Terres d’Ocre, Saint Pourçain, Instant T blanc 2019

De ene wijnstreek is de andere niet. In de Bourgogne zijn ze bijvoorbeeld nogal eenkennig met hun druiven. In de Loire daarentegen zijn ze veel ruimdenkender. Natuurlijk daar ook overheersende druiven. Cabernet franc, chenin en sauvignon. Maar we treffen er ook gamay aan. En chardonnay, en cot en zo nog een heel batterij exoten. Deze wijn, de Saint Pourçain is gemaakt van 65% chardonnay druiven en 35% tressalier. Ja precies, tressalier. Nooit van gehoord toch? Levert een wijn op de je nauwelijks in een hokje kunt plaatsen. Behalve in het hokje: gruwelijk lekker. Maar toch even: een mond vol en toch fraaie zuren.

Domaine des Ballandors 2019, Quincy

Sauvignon heb je in soorten en maten. Met heel veel verschillende nuances. Maar als je een hele grove indeling zou willen maken, dan heb je enerzijds de hele strakke stijl (onze Giennois) en een wat weelderige, bloemige stijl. De Quincy van Domaine des Ballandors valt in de tweede categorie. Wij vielen als een blok voor deze wijn omdat hij zo lijkt op goede Menetou Salon van 30 jaar geleden. Een volle, ronde geur gecombineerd met frisse zuren die de wijn soepel en zeer toegankelijk maakt. Zou zomaar een allemansvriend kunnen worden. Ook vanwege de sympathieke prijs van deze niet zo bekende appellatie.

Pascal Janvier, Jasnières 2019

De ene wijnboer is de andere niet. Maar deze Pascal Janvier is wel een heel bijzondere snuiter. Wilde helemaal geen wijnboer worden, maar toen het er door familie omstandigheden toch van kwam, moest het ook maar meteen goed. Zijn wijn is altijd heerlijk, maar om de zoveel jaar zit er een uitschieter bij. Heeft natuurlijk ook met het jaar te maken. De meest recente oogst 2019 is zeer geslaagd. Druif: chenin blanc. Methode van wijnmaken: Lutte Raisonnée. Prijs: gezien de bijzondere tijden in het jaar des heren 2020 gelijk gebleven.

Pascal Janvier, Jasnières Silex 2019

Wat voor de Jasnières geldt, gaat natuurlijk ook op voor de Silex van de bijzondere snuiter. Het verschil tussen beide wijnen zit hem in de grond waarop de druiven groeien. Bij Jasnières is dat klei en leisteen. Bij de Silex is daar ook vuursteen bij. Dat maakt de wijn wat voller, krachtiger. Nee vuriger dat gaan we niet zeggen, dat is meer iets voor Thèrese de Boer. Wel is het zo dat Silex nog beter oudert dan Jasnières. Makkelijk 20 jaar.

Domaine les Grandes Vignes, Le P’tit Vaillant 2020

Als je soms proeft met wat voor een gemak sommige wijnmakers lekkere natuurwijn maken, kan je niets anders dan medelijden hebben met de rest van de ploeteraars. Zoals Michael Jordan kon basketballen, zo maken sommige wijnmakers wijn. Domaine Les Grandes Vignes is zo’n Michael Jordan. Al hun wijnen zijn voltreffers, maar begin met de P’tit Vaillant. Dan weet je hoe de rest is. Een blend van groslot en cabernet franc. Een blend van geluk en zaligheid.

Matthieu Cosme, Vouvray, Fines Bulles Brut

Het is inmiddels zo’n beetje de hipste druif, die Chenin Blanc, maar wij hadden hem gelukkig al een tijdje eerder in het vizier. En zo konden we de bubbels van Matthieu Cosme uit Vouvray ook nog relatief makkelijk bijbestellen. Cosme werkt sowieso bio, maar zoekt elk jaar verbetering. De woorden zijn: zuiver en schoon. Een geweldig alternatief voor populairdere bubbels als Champagne. Wijzelf pakken soms een fles en bedenken er een feestelijk moment bij.

Loire is nog immer goede prijs/kwaliteit. Geldt ook voor deze wijn.

Les Mains Rouges, Chinon, Serial Drinker 2018

September 2016. Dezelfde proeverij in hetzelfde Parijs. Een soortgelijke fles als de Clos Guillot maar dan met een roze lakzegel. Lijkt dezelfde wijn, maar is het niet. Wat is het verschil, want het is ook gruwelijk lekker. Bleek het de vin de soif te zijn. Ook Chinon, ook zacht, soepel en 100% vin nature. Maar van net iets minder mooi gelegen wijngaarden. Kost dat vroegen we? Dat valt dan wel weer mee. Doe ook maar de hele voorraad. Niet dat dat zoveel was, maar het klinkt stoer.

 

Domaine les Grandes Vignes, 100% Cabernet Breton 2019

Dit was de wijn van de familie Vaillant waar wij voor het eerst kennis meemaakten. We wisten meteen, zulke direct drinkbare cabernet franc is er niet veel. Ja, bij Les Mains Rouges in Chinon, maar die importeren we al. Deze moest en zou erbij. En dat kwam-ie. Eerst bij De Wijnvriend, onze andere firma, maar nu ook bij De Smaakimporteur. Natuurlijk ook ongefilterd en zonder zwaveltoevoeging. Werkelijk iedereen die dit proeft, wil nog een glas en daarna een Rabelais hoeveelheid.

Domaine les Grandes Vignes, Groslot 2020

Sommigen zijn geroepen, anderen uitverkoren. Zo ervaren wij de wijnen van Vaillant. Elke wijn is een voltreffer: schoon, zuiver, een enorme diepgang en lengte. Maar vooral met een voor rode Loire ongekende doordrinkfactor. Wat met een factor 2 geldt voor groslot, dat is nu éénmaal een makkelijkere druif dan de cabernet franc of de pineau d’aunis. Van deze wijn krijg je goesting.

Domaine les Grandes Vignes, l’Aubinai 2019

Cabernet franc en cabernet sauvignon. Dat is geen ongebruikelijke combinatie. In Bordeaux hebben ze er miljoenen vaten ervaring mee, maar in de Loire komt het zover wij weten niet zo vaak voor. (Nu zullen we wel op de vingers getikt worden door een echte connaisseur). Deze blend geeft de doordrinkwijnen van Les Grandes Vignes een wat serieuzer karakter, maar dat is ook weleens lekker. Dat je er wat bij moet eten. Wij zouden zeggen: gevogelte, maar dat zeggen we altijd.

Domaine les Grandes Vignes, Pin’eau de Loire 2020

We waren natuurlijk ook wel benieuwd naar de witte (natuur) wijnen van Les Grandes Vignes. Maar wit en natuurwijn dat is een beetje zoals Trump versus de rest van de wereld: die twee verdragen elkaar slecht. Dus wij kochten de enige witte wijn met een ietsje pietsje zwavel. En laat dat nu ook de enige lekkere zijn. Chenin blanc, bien sûr. Maar dan de volle stijl. Dat u het weet. Voor de lichte stijl verwijzen we u graag naar Peter Hahn en de Jasnières van Pascal Janvier. Maar hé, dit is ook tof hoor. Moet je wel iets bij eten. Een vogeltje? Nee, een visje.

Domaine du Bel Air, Bourgueil, Marsaules 2016/2017

e begonnen met de instap wijn Le Jour de Soif en de twee grote wijnen van het wijnhuis Domaine du Bel Air, Grand Mont en Clos Nouveau. Sinds een paar jaar hebben we ook de tussencuvée: Les Marsaules. Zodat u nu naar hartenlust kunt kiezen.