lees intro

Het wijngebied Loire strekt zich uit over een enorme afstand. Er komt Loire wijn uit veel verschillende Franse provincies. De bekendste Loire wijnen zijn Sancerre en Pouilly Fumé. Van Côte Roannaise en Coteaux du Loir heeft bijna niemand gehoord. Terwijl Chinon, Savenièrres, Muscadet en Saumur wel weer belletjes doen rinkelen bij wijnliefhebbers. Wij hebben meerdere Loire wijnen in het assortiment. Natuurlijk Sauvignon, chenin, en cabernet franc maar ook een exoot als pinot d'aunis. Trouwens, ook pinot noir en gamay zijn vertegenwoordigd.Kijk maar even hieronder.

Resultaat 1–16 van de 31 resultaten wordt getoond

Ménard Gaborit, Muscadet, 1ère Escale 2021

Cahors en Muscadet behoren tot de winkeldochters van de wijnwereld. Er wordt heus wel goede wijn gemaakt, maar je moet het maar net treffen. Wij kregen deze wijn op een presenteerblaadje aangeboden en we sloegen natuurlijk meteen toe. Daar was-ie dan, die Biologische Muscadet die we onbewust al zo lang zochten. Een frisse, fruitige wijn met die serieuze ondertoon die zo bij goede Muscadet en Melon de Bourgogne (de druif) hoort. We kregen meteen zin in een bordje fruits de mer. Benieuwd of u onze mening deelt.

Domaine de Montbenoit, Coteaux du Giennois pinot noir 2019

Dat we bij De Smaakimporteur van pinot noir houden zal u niet zijn ontgaan. Het is zonder meer de meest voorkomende druif in ons assortiment. En we vrezen met grote vreze,dat het einde nog lang niet in zicht is. Deze Coteaux du Giennois is zonder meer de eenvoudigste van het stel. De wijnboer heeft een klein percentage gamay toegevoegd. Een verstandig besluit, dat maakt de wijn nog meer glou-glou. Trouwens, dit is een zogenaamde non-interventie wijn. De wijnboer heeft alleen bij de botteling een beetje sulfiet toegevoegd. Je zou het dus ook een vin nature kunnen noemen.

Domaine de Montbenoit, Coteaux du Giennois, sauvignon blanc 2020

We noemen dit ook wel Petit Sancerre. Dat is in zekere zin een verkooptruc, maar er zit een kern van waarheid in. De vigneron maakt ook Sancerre. En de appellatie Giennois ligt niet al te ver van Sancerre. Hun Sancerre wijnen zijn lekker, maar ook een beetje braaf. Ietsje teveel zoals het hoort. Bij de Giennois wijnen zijn ze meer hun eigen gang gegaan. Ze zijn spontaner en spannender. De witte is een pure, stuivende Sauvignon. Lekker strak in het pak.  En natuurlijk ook fiks voordeliger dan de voornamere broer uit Sancerre.

Pascal Janvier, Jasnières 2019

De ene wijnboer is de andere niet. Maar deze Pascal Janvier is wel een heel bijzondere snuiter. Wilde helemaal geen wijnboer worden, maar toen het er door familie omstandigheden toch van kwam, moest het ook maar meteen goed. Zijn wijn is altijd heerlijk, maar om de zoveel jaar zit er een uitschieter bij. Heeft natuurlijk ook met het jaar te maken. De meest recente oogst 2019 is zeer geslaagd. Druif: chenin blanc. Methode van wijnmaken: Lutte Raisonnée.

Domaine des Ballandors 2021, Quincy

Sauvignon heb je in soorten en maten. Met heel veel verschillende nuances. Maar als je een hele grove indeling zou willen maken, dan heb je enerzijds de hele strakke stijl (onze Giennois) en een wat weelderige, bloemige stijl. De Quincy van Domaine des Ballandors valt in de tweede categorie. Wij vielen als een blok voor deze wijn omdat hij zo lijkt op goede Menetou Salon van 30 jaar geleden. Een volle, ronde geur gecombineerd met frisse zuren die de wijn soepel en zeer toegankelijk maakt. Zou zomaar een allemansvriend kunnen worden. Ook vanwege de sympathieke prijs van deze niet zo bekende appellatie.

Domaines Tatin, Reuilly blanc Les Demoiselles Tatin 2021

Gemaakt door dezelfde mensen als de Quincy. Daar is de handelsnaam echter Les Ballandores en niet zoals hier Les Demoiselles Tatin. Niet alleen Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Hoewel Quincy en Reuilly vlakbij elkaar liggen, zijn het toch heel verschillende Sauvignons. Dat heeft met de bodemsamenstelling te maken naar men zegt, wat behoorlijk aannemelijk klinkt. Met de Reuilly in het assortiment komt het aantal Loire  Sauvignons in onze portfolio op 5. We wisten niet dat we zo van Sauvignon hielden eigenlijk. Bestaat er een lekkerder aperitiefwijn? Vast. Maar niet bij ons.

Pascal Janvier, Jasnières Silex 2019

Wat voor de Jasnières geldt, gaat natuurlijk ook op voor de Silex van de bijzondere snuiter. Het verschil tussen beide wijnen zit hem in de grond waarop de druiven groeien. Bij Jasnières is dat klei en leisteen. Bij de Silex is daar ook vuursteen bij. Dat maakt de wijn wat voller, krachtiger. Nee vuriger dat gaan we niet zeggen, dat is meer iets voor Thèrese de Boer. Wel is het zo dat Silex nog beter oudert dan Jasnières. Makkelijk 20 jaar.

Tue Boeuf , Vin Blanc 2021

De witte basis cuvée van de Puzelats gemaakt van sauvignon en een klein beetje menu pineau. Sauvignon, accoord, maar dan in de Tue Boeuf stijl dus zacht, elegant, mollig. Nergens de opdringerheid die sauvignons kunnen hebben. En de pineau voor de spanning en het kruidje. Heerlijke geur van honing (hoewel hij strak droog is) en bloemen. Waar zijn de fruits de mer?

Tue Boeuf, Vin Rouge 2021

De naam van de rode basiscuvée van de Puzelats is nu ook teruggebracht tot het meest elementaire: Vin Rouge. Van gamay. Vin Rouge, haha, maar ohh wat lekker sappig en druivig, fruitig (kersen!) en kruidig. Lichte, maar zeer energieke wijn, opwekkend. Eén slok en … hee, is ie nu al leeg…?.

Domaine les Grandes Vignes, Le P’tit Vaillant 2020

Als je soms proeft met wat voor een gemak sommige wijnmakers lekkere natuurwijn maken, kan je niets anders dan medelijden hebben met de rest van de ploeteraars. Zoals Michael Jordan kon basketballen, zo maken sommige wijnmakers wijn. Domaine Les Grandes Vignes is zo’n Michael Jordan. Al hun wijnen zijn voltreffers, maar begin met de P’tit Vaillant. Dan weet je hoe de rest is. Een blend van groslot en cabernet franc. Een blend van geluk en zaligheid.

Tue Boeuf, Le Petit Buisson 2021

Sauvignon van een wijngaard met veel quartz en silex in de bodem, en van vieilles vignes (50 jaar). Dat geeft dus een ongelooflijk lekkere, diepe en brede wijn. Compact, elegant, prachtige balans, zeer gefoced. Fris, zuiver, knisperend – wat wil je nog meer? Ja inderdaad, nog een fles.

Matthieu Cosme, Vouvray, Fines Bulles Brut

Het is inmiddels zo’n beetje de hipste druif, die Chenin Blanc, maar wij hadden hem gelukkig al een tijdje eerder in het vizier. En zo konden we de bubbels van Matthieu Cosme uit Vouvray ook nog relatief makkelijk bijbestellen. Cosme werkt sowieso bio, maar boekt elk jaar verbetering. Een geweldig alternatief voor populairdere bubbels als Champagne. Wijzelf pakken soms een fles en bedenken er het feestelijke moment bij. Loire heeft nog immer een goede prijs/kwaliteit verhouding. Geldt ook voor deze wijn.

Breton, Grolleau 2020

Grolleau, of Groslot, is een lichter broertje/zusje van de Cabernet Franc. Speelser met een zachte structuur en frisse en fruitige aroma’s waarin u bessen bessen en aardbeien kunt herkennen. Ruikt na het openen naar boerenerf, dat is de bedoeling. Is het na een kwartiertje verdwenen. U kunt dit ontgeuringsproces versnellen door wild te karaferen, maar waarom zou u? Verdraaid lekker spul.

Les Mains Rouges, Chinon, Serial Drinker 2020

September 2016. Dezelfde proeverij in hetzelfde Parijs. Een soortgelijke fles als de Clos Guillot maar dan met een roze lakzegel. Lijkt dezelfde wijn, maar is het niet. Wat is het verschil, want het is ook gruwelijk lekker. Bleek het de vin de soif te zijn. Ook Chinon, ook zacht, soepel en 100% vin nature. Maar van net iets minder mooi gelegen wijngaarden. Kost dat vroegen we? Dat valt dan wel weer mee. Doe ook maar de hele voorraad. Niet dat dat zoveel was, maar het klinkt stoer.

 

Domaine les Grandes Vignes, Groslot 2020

Sommigen zijn geroepen, anderen uitverkoren. Zo ervaren wij de wijnen van Vaillant. Elke wijn is een voltreffer: schoon, zuiver, een enorme diepgang en lengte. Maar vooral met een voor rode Loire ongekende doordrinkfactor. Wat met een factor 2 geldt voor groslot, dat is nu éénmaal een makkelijkere druif dan de cabernet franc of de pineau d’aunis. Van deze wijn krijg je goesting.

Tue-Bœuf, Pineau de Loire 2020

Zo heb je er nog nooit van gehoord, zo hebben je twee Pineau de (la)Loire wijnen in je portfolio. De ene is van Les Grandes Vignes en heeft een ronde stijl. De andere is van Tue Boeuf en is strakker. Wat met aan zeer grote mate van waarschijnlijkheid te maken heeft met de vigneron. Bij Tue Boeuf werken ze vooral met Sauvignon en in mindere mate Chardonnay. Niet zo gek als je je Chenin, want daar hebben we het in dit geval over,  op een zelfde manier oogst en vinifieert. Het alcoholpercentage is exact 11,29%, zo meldt het contra etiket. Wij vinden het verdraaid lekkere Chenin. (Ja he he).