lees intro

Jura. We denken weleens dat het door de klimaatverandering komt, maar in de Jura wordt momenteel de meest spannende wijn van Frankrijk gemaakt. Onze wijnboer wordt letterlijk van 'hier tot Tokio' de hemel in geprezen. Dat zal wel toch? Proef zelf hoe schoon, zuiver, eerlijk deze wijnen zijn. Je gaat er bijna je hele mening over wijn van vergeten.

Toont alle 6 resultaten

Domaine Blard, Apremont, Savoie, Cuvée Thomas 2019

We staan er niet om bekend de makkelijkste wijngebieden uit te kiezen. Heeft ook weer voordelen, zo kunt u op uw beurt kennismaken met exoten als Savenièrres, Muscadet en Savoie. We kopen nooit enorme voorraden, maar wat we hebben is dan wel weer heel bijzonder. Koop gerust een paar flesjes van deze oerzuivere, sneeuwgerijpte, Cuvée Thomas van Domaine Blard. Gemaakt van de jacquère druif. Proef het ultieme bewijs dat druivensoorten en terroir wel degelijk bestaan.

Champ Divin, Cremant du Jura zero dosage 2019

Biodynamische bubbelwijn uit de Jura van chardonnay en pinot noir. Zelden proefden we zo’n heerlijke bubbel. Zo zuiver, sprankelend en intens waren zelfs de beste champagnes die we dronken niet. Twee bevriende importeurs wisten niet hoe snel ze hun glas leeg moesten krijgen. De fles was trouwens ook zo leeg.  Maar ja, smaken verschillen. Qua prijs kan deze Cremant de Jura natuurlijk heel goed concurreren met de beroemdere broertjes en zusjes. Voor ons qua smaak ook. Dit is nu echt zo’n wijn waarvan wij denken: nou als-ie niet goed valt bij onze clientèle, dan drinken we alles lekker zelf op. Maar zover wil het maar niet komen. De wijn knalt de kelder uit.

Champ Divin, Chardonnay 2018/2020

Chardonnay, dat komt uit de Bourgogne vonden we altijd. Beetje dogmatisch inderdaad. Toen we deze wijn voor het eerst proefden wisten we eigenlijk 100% zeker dat het een Bourgogne wijn was. Maar toen begon de zoektocht. Chablis wellicht? Nee, daar was de wijn te lichtvoetig voor. Een exoot uit de Côte de Nuits wellicht? We bleven gissen. Tot we het etiket te zien kregen. Een Jura? Nou, die moest dan meteen in het assortiment. Temeer omdat-ie alle Jura kenmerken (appel, oxidatie) ontbeert. Nu hadden we ook wel een beetje gelijk. De wijngaarden liggen op een klein uurtje rijden van Beaune. Als u van echt spannende Chardonnnay houdt, is dit vast een wijn voor u.

Champ Divin, Pinot Noir 2020

Zoals u wellicht tussen de regels door hebt gelezen, zijn wij dol op pinot noir. We hebben meerdere pinot noir wijnen uit de Bourgogne. Daarnaast is er pinot noir uit Gien. En sinds kort hebben we er ook één uit de Jura. Nu ligt de Jura eigenlijk helemaal niet zo ver van Bourgogne, maar het is toch wezenlijk ander spul. Wat natuurlijk niet alleen met het terroir maar ook met de manier van wijn maken te maken heeft. De pinot noir van Champ Divin is verrukkelijk zachte, intense wijn. Bij Champ Divin werken ze volstrekt biodynamisch, zo u wilt ‘nature’ en ook dat proef je terug in deze doordrinkwijn.

Champ Divin, Castor 2020

Champ Divin, Pinot Noir 2018 magnum

Zoals u wellicht tussen de regels door hebt gelezen, zijn wij dol op pinot noir. We hebben meerdere pinot noir wijnen uit de Bourgogne. Daarnaast is er pinot noir uit Gien. En sinds kort hebben we er ook één uit de Jura. Nu ligt de Jura eigenlijk helemaal niet zo ver van Bourgogne, maar het is toch wezenlijk ander spul. Wat natuurlijk niet alleen met het terroir maar ook met de manier van wijn maken te maken heeft. De pinot noir van Champ Divin is verrukkelijk zachte, intense wijn. Bij Champ Divin werken ze volstrekt biodynamisch, zo u wilt ‘nature’ en ook dat proef je terug in deze doordrinkwijn. Want ja, dat is het. Gelukkig zit de wijn in magnum. Want een gewone fles, dat is te weinig van het goede.