lees intro

Jura. We denken weleens dat het door de klimaatverandering komt, maar in de Jura wordt momenteel de meest spannende wijn van Frankrijk gemaakt. Onze wijnboer wordt letterlijk van 'hier tot Tokio' de hemel in geprezen. Dat zal wel toch? Proef zelf hoe schoon, zuiver, eerlijk deze wijnen zijn. Je gaat er bijna je hele mening over wijn van vergeten.

Toont alle 5 resultaten

Champ Divin, Cremant du Jura zero dosage 2021

Biodynamische bubbelwijn uit de Jura van chardonnay en pinot noir. Zelden proefden we zo’n heerlijke bubbel. Zo zuiver, sprankelend en intens waren zelfs de beste champagnes die we dronken niet. Twee bevriende importeurs wisten niet hoe snel ze hun glas leeg moesten krijgen. De fles was trouwens ook zo leeg.  Maar ja, smaken verschillen. Qua prijs kan deze Cremant de Jura natuurlijk heel goed concurreren met de beroemdere broertjes en zusjes. Voor ons qua smaak ook. Dit is nu echt zo’n wijn waarvan wij denken: nou als-ie niet goed valt bij onze clientèle, dan drinken we alles lekker zelf op. Maar zover wil het maar niet komen. De wijn knalt de kelder uit.

Champ Divin, Castor 2020

Chenin kom je vooral in de Loire tegen. Gamay in de Beaujolais. En Savagnin is dé kenmerkende druif van de Jura. Wat niet wil zeggen dat ze daar alle wijn van maken, maar als je de authenticiteit van Jura wil proeven moet je op zoek naar Savagnin, En laat die nu toevallig in de Castor van Champ Divin zitten. Gelukkig in combinatie met  chardonnay. Want wijnen met 100% Savagnin, daar moet je voor hebben doorgeleerd. Proef de Jura. Bestel een fles Castor. De wijn kan net zoals Savenierres, waar hij wat van weg heeft, schitterend ouderen.

Champ Divin, Chardonnay 2022

Chardonnay, dat komt uit de Bourgogne vonden we altijd. Beetje dogmatisch inderdaad. Toen we deze wijn voor het eerst blind proefden wisten we eigenlijk 100% zeker dat het een Bourgogne  was. Maar toen begon de zoektocht. Chablis wellicht? Nee, daar was de wijn te lichtvoetig voor. Een exoot uit de Côte de Nuits wellicht? We bleven gissen. Tot we het etiket te zien kregen. Een Jura? Nou, die moest dan meteen in het assortiment. Nu hadden we ook wel een beetje gelijk. De wijngaarden liggen op een klein uurtje rijden van Beaune. Als u van echt spannende Chardonnnay houdt, is dit vast een wijn voor u.

Josmeyer, Riesling Le Kottabe 2022

Wij vinden Elzas een schitterend gebied, maar de wijnen zijn lastig. Niet in de laatste plaats omdat het er zo onnodig veel zijn. We hebben van alles geprobeerd, maar uiteindelijk komen we toch weer terug bij één van de grote, klassieke namen uit het gebied: Josmeyer. We kopen die wijn bij de vaste importeur van het huis en hoeven daarom ook niet het hele gamma af te nemen. We focussen ons vooral op de Kottabe, die is voor ons al lekker genoeg. Maar er liggen hier en daar nog wel wat kelderschatten van hun grotere wijnen. Maar probeer eerst die Kottabe eens. Wij zullen u complimenteren met uw keuze.

Champ Divin, Soleil Blanc Savagnin La Martinière 2022

Voor het eerst in het assortiment van De Smaakimporteur, de Soleil Blanc van Champ Divin. We konden de wijn nooit kopen omdat deze was uitverkocht of was uitverkocht. Ooit dronken we een fles in een restaurant ter plaatse en waren we stinkend jaloers op iedereen die deze wijn had aangeschaft. Wat een onnodig lekkere wijn was dat zeg.  Enfin, hij is er: de topcuvée van Champ Divin, gemaakt van 100% Savagnin. Meer Jura dan dit wordt het niet.