lees intro

U heeft wellicht tevergeefs naar Bordeaux op onze site gezocht. Inderdaad, dat hebben we niet. Houden we niet zo van. Maar als we iets vinden waar we niet depressief, agressief en ongenuanceerd van worden, zijn we de eersten om een wijn uit Bordeaux aan ons assorti toe te voegen. Wel hebben we een paar andere wijnen uit niet zo bekende wijngebieden. Uit Cerdon bijvoorbeeld. En uit Marcillac. Plus een heerlijke Elzasser. Ongetwijfeld komt er ook nog wel een Savoie wijn. Wat te denken van die Champagne trouwens, jeemig wat een huiveringwekkend lekkere wijn. Je zou er 100 voor willen worden.

Toont alle 7 resultaten

Closeries des Moussis, AOC Haut-Médoc 2016 magnum

Wij  waren niet zo van Bordeaux. Tot we deze Haut-Médoc 2016 proefden. Een serieuze wijn, dat zeker. Maar ook weer niet zo serieus- ons bezwaar tegen de meeste Bordeaux – dat-ie op je gemoed en humeur slaat. Deze Haut-Médoc lijkt eerder op viefe Loire dan op ruzieveroorzakende Bordeaux. Komt misschien door de toewijding van de wijnmaaksters: 100% biodynamie, handgeplukt, nauwelijks zwavel en filtrage. Bij het proeven dachten we aan een soortgelijke wijn in ons assortiment, Clos Nouveau van Bel Air. Hoewel dit natuurlijk vooral een associatie is. Andere terroir en andere druiven. Cabernet sauvignon (70%), merlot (20%) en cabernet franc (10%). We konden helaas alleen magnums kopen. Nou ja, helaas, wees blij.

Closeries des Moussis, Tiré au Clair 2018

Een wijn die net zo drink-vriendelijk is als-ie er uitziet. Lichtrood, bijna doorzichtig van kleur. Veroorzaakt door de uiterst korte maceratie (2 dagen). De Tiré au Clair is het tegenovergestelde van wat u van Bordeaux gewend bent. Dit drinkt eerder als Beaujolais, hoewel het terroir en de druiven natuurlijk volstrekt anders zijn: malbec, cabernet franc en merlot in plaats van gamay.

Savary de Beauregard, Picpoul de Pinet 2019

anguedoc, daar hadden we eigenlijk nog helemaal geen wijn vandaan. Terwijl er juist zo enorm veel druiven groeien en daar een kwaliteitsslag van jewelste gaande is. Maar dankzij Floor- Brasserie van Baerle- van Ede, kunnen we u nu ook Languedoc aanbieden. Floor was op doorreis en proefde deze wijn. Vond ze wel wat voor haar restaurant, maar ook voor ons. Kleine, eigenzinnige, wijnmaker met een vergelijkbare ‘slanke’ stijl als veel van onze andere wijnen. Slank en wijn, dat moet u aangenaam in de oren klinken. Probeer deze Picpoul van de gelijknamige Picpoul-druif eens. Het is een lichte, droge wijn, met een neus van bloemetjes, grapefruit, citrus. Mooi, klein bittertje in de nasmaak. Geschikt voor aperitief, visgerechten, desserts en andere feesten en partijen. Allemansvriend met een allesmansvriendelijke prijs.

Savary de Beauregard, Bastide rouge 2018

Goedkope wijn inkopen is makkelijk. Net als dure wijn inkopen geen enkel probleem is. De grote kunst is om voordelige wijn te vinden die veel beter is dan zijn soortgenoten. Dit is er zo één: de La Bastide van Christophe Savary de Beauregard. Zie ook Picpoul en Libertine. Christophe maakte een blend van cinsault, syrah en grenache die bijna doorschijnend rood van kleur is. Licht koelen en dan op een zomers terras. Nu al lekker.

Savary de Beauregard, Libertine 2013

We zijn wel eens begonnen met het verzamelen van bijzondere wijn-namen. Met name in de wereld van de Vin Nature kun je dan je hart ophalen. De ene heet Le Dilletante. De ander Sorgasme. Weer een ander No Sulfer No Cry. El Diablo. Le Petit Couchon Enfin, wij hopen altijd maar dat ze net zoveel aandacht aan de wijn schenken als aan het bedenken van namen en etiketten.  Maar wat als je je wijn Libertine noemt? Daar wil je toch ook wat mee zeggen? Wil de wijnboer een levensfilosofie uitdragen? Krijg je door het drinken van deze wijn ongebreideld zin om je bloot te stellen aan de opperste vorm van seksuele vrijheid of andere vormen van hedonisme? We gaan het hem vragen. Een ding is duidelijk: het is één van de allerlekkerste Languedoc (en misschien wel Rhône-wijnen) die we ooit geproefd hebben. Deze wijn heeft alles wat een wijn lekker maakt. Frêcheur, volume, body, fruit. En een vleugje alcohol. Dat ook.

Les Crestes, Marcillac 2018

Marcillac. Dat is woeste oerwijn. Donkerpaars van kleur, kruidig, naar hashiesh ruikend zoals Paardenkees al zei. Deze uit de Aveyron, in het zuidwesten van Frankrijk, afkomstige wijn is gemaakt van de fer servardou druif. Dat mag u meteen weer vergeten trouwens. Ondanks het uitgesproken karakter vindt bijna iedereen Marcillac lekker. Misschien omdat-ie appelleert aan een oerbeleving van wijn. We mogen Eric Wobma voor heel veel wijn wakker maken, maar voor goede Marcillac gaat-ie niet eens slapen.

Weingut Paulinshof, Weissburgunder 2018

Als wij in een restaurant zijn, kijken we altijd eerst naar de wijnkaart. En dan op de wijnkaart het eerst naar de huiswijnen. Daaraan kun je zien hoe het eten zal zijn. Klopt in 98,3% van de gevallen. Zo doen we het eigenlijk ook bij wijnboeren. Als de meest simpele wijn goed is, dan klopt de rest in 98,3% van de gevallen ook. Zo moet u het eigenlijk ook bij ons doen. Test onze eenvoudige wijnen eerst (en die zijn, eerlijk is eerlijk, niet echt goedkoop te noemen) en baseer daar uw oordeel op. Deze pinot blanc=weissburgunder=is één van de huiswijnen van Brasserie van Baerle, het restaurant dat al jaren wordt geroemd vanwege haar wijnkaart en onlangs ook een Bib gourmand van Michelin kreeg toebedeeld.