lees intro

Chablis heeft de naam. Net zoals Sancerre. En Bordeaux. onbewuste handelende handen grijpen in schappen naar namen die ze kennen. De kracht van een merk. Maar die merken zijn niet voor niets zo sterk. Er komt geweldige wijn uit Chablis vandaan, maar nog veel meer dubieus vruchtwater. Zoekt en gij zult vinden, leerden ze ons vroeger op school. Nou dat hebben we gedaan. En gevonden. Met dank aan Hugo Sanders. Domaine Lavantuereux is de grote belofte uit Chablis. En daar is niets teveel mee gezegd. Trots om te mogen importeren, dat zijn we.

Toont alle 7 resultaten

Race, Chablis 1e cru Mont de Milieu 2020

Bij een goed Chablis huis kun je de kwaliteit tussen verschillende wijngaarden en cru’s heel goed proeven. Een premier cru Chablis is echt veel beter dan een petit chablis of een ‘gewone’ Chablis. En de ene premier cru is de andere niet: de Mont de Milieu grenst aan de Grand Cru wijngaarden van Chablis en heeft daar natuurlijk een hintje van meegekregen. Maar dan moet je wel van Grand Cru houden en dat doet niet iedereen. Maar daar hebben we die andere premier cru voor aangeschaft.

Domaine Lavantureux, Petit Chablis 2021

Petit Chablis, dat is zo ongeveer de stomste naam die je een wijn kunt geven. Je denkt dat het een matige afspiegeling is van echte Chablis, terwijl het alleen maar  gaat om een eigen appelatie. Laat die druiven opvoeden door een goede wijnboer en je krijgt Grande Petit Chablis. Met andere woorden: laat u niet afleiden door de naam, deze Petit is beter dan héél veel tout court Chablis. Het is één van onze best verkochte wijnen. Maar dat terzijde.

Race, Chablis 1e cru Montmain vv 2020

Wij hebben twee premier cru’s van Race. De Mont de Milieu en de Montmain. Liefhebbers van Chablis Grand cru adviseren we de Mont de Milieu. Maar als u niet van die ‘imposant dwingende smaak’ houdt- want dat is Chablis Grand Cru- dan adviseren we u deze. Waarom juist deze wijn wat duurder is dan de Milieu, daar hebben wij geen idee van. Niet alleen gods wegen zijn ondoorgrondelijk is daarop ons antwoord. Anders probeer ze allebei. Overigens: de wijnen van race zijn van de klassieke, minerale stijl.

Domaine Lavantureux, Chablis 2021

De gebroeders Lavantureux komen vrijwel elk jaar naar Amsterdam om hun nieuwe jaargang te laten proeven. Steevast brengen ze dan hun hele gamma mee. En steevast bestelden wij dan nooit de gewone Chablis. Leek ons teveel op de Petit Chablis. Tot we de Chablis 2014 proefden. Dat was andere koekque. Heeft heel erg te maken met de manier van wijn maken zoals Arnaud en David die voorstaan. De Chablis heeft- in tegenstelling tot de Petit Chablis- een beetje houtopvoeding gehad. En dat maakt de wijn volstrekt anders, wat serieuzer, deftiger. Laat u niet afschrikken, het is allesbehalve een houtbak hoor. Want, zoals u ongetwijfeld weet, zijn we daar nogal allergisch voor, bij de Smaakimporteur. Met de komst van de ‘gewone’ Chablis voeren we inmiddels alle wijnen van Lavantureux.

Maison Lavantureux, Chablis Premier Cru Vau de Vey 2020

Een oude wijnwaarheid luidt: als de wijn jong niet lekker is, dan wordt die met het verstrijken der jaren niet beter. In Bordeaux zijn ze het niet met deze stelling eens, maar dat is nu precies waarom wij niet van rode Bordeaux houden. Hoe kan het dan toch dat een ‘grote’ wijn na twee jaar eigenlijk minder lekker is dan in zijn jeugd. Gaan we u vertellen. In een ‘wijnleven’ opent en sluit een wijn zich meerdere malen. Het is natuurlijk een kunst om die momenten te bepalen. Dat is alleen de wijnboeren zelf en de allerbeste sommeliers gegeven. Moraal van het verhaal: koop deze Premier Cru nog een jaar of vijf weg.

Domaine Lavantureux, Chablis grand cru Vaudésir 2018 of grand cru Bougros 2018

Je hebt altijd baas boven baas. In de Chablis zit het als volgt. Je begint bij Petit Chablis. Dan krijg je gewone Chablis. Gevolgd door Premier Cru en daarbovenop de Grand Cru.  Daar tussenin kom je nog een en ander tegen, zoals bijvoorbeeld Chablis van oude stokken, vieilles vignes en  in het geval van Lavantureux Vauprin. Chablis is terecht wereldberoemd vanwege zijn Grand Cru’s. Maar daar hangt veelal ook een nogal mondiaal prijskaartje aan. Dat zal in de toekomst ook wel met de Grand Cru’s van Lavantureux gebeuren, maar vooralsnog is het nog aardig te betalen.

Domaine Lavantureux, Chablis grand cru Vaudésir 2019, magnum

Je hebt altijd baas boven baas. In de Chablis zit het als volgt. Je begint bij Petit Chablis, dat zijn druiven die buiten de gemeente appelatie vallen. Dan krijg je gewone Chablis. Premier Cru en daarbovenop de Grand Cru.  Daar tussenin kom je nog een en ander tegen, zoals bijvoorbeeld Chablis van oude stokken, vieilles vignes en de Vauprin van Domaine Lavantureux. Zie elders op deze website. Chablis is terecht wereldberoemd vanwege zijn Grand Cru’s. Maar daar hangt veelal ook een nogal mondiaal prijskaartje aan. Dat zal in de toekomst ook wel met de Grand Cru’s van Lavantureux gebeuren, maar vooralsnog is het nog aardig te betalen. Doet u ons maar vooral u zelf een plezier: laat de wijn minimaal 5 jaar liggen.