lees intro

Beaujolais wordt vaak geassocieerd met het dunne bocht dat primeur of nouveau heet. Kwestie van eigen schuld dikke bult. Daar hebben ze het in de Beaujolais zelf naar gemaakt. Wij hebben niet de illusie dat we daar heel snel verandering in brengen. Wel willen we u graag attenderen op het heerlijke spul van de gamay druif dat er óók vandaan komt. Misschien wel de lekkerste wijn die er is, zonder meer de vrolijkste. Als we die ene wijn moeten kiezen voor dat onbewoonde eiland, dan wordt het zonder twijfel Beaujolais. Zuiver, eerlijk, frivool. Wijn voor elk seizoen.

Resultaat 1–16 van de 24 resultaten wordt getoond

Lapierre, Raisins Gaulois 2022

Jeemig, wat moeten we daar nu weer over schrijven? Over deze ongecompliceerde Vin de France? Dat-ie gemaakt is van de gamay druif? u had niet anders verwacht toch? Dat het jonge stokken betreft? Dat ligt ook nogal voor de hand. Dat het een wijn met een hoge doordrinkfactor is? Dat geldt eigenlijk voor alle wijnen van het domaine. Dat het een typische Lapierre wijn is, kijk nu komen we ergens. De hand van de meester (en de meesteres)werken duidelijk door in deze instap Lapierre. Laten we zeggen: een doordeweekse Lapierre. We kregen maar 300 flessen. Dus het zal wel snel gedaan zijn met de glouglou pret.

 

Château Cambon, Beaujolais rouge 2021

“Hét voorbeeld van een gulzig lekkere, soepele bistrotwijn, en het natuurlijke krijg je er gratis extra bij”, schreef het gedegen Franse wijnblad ‘Le Rouge et le Blanc’. We kunnen er dan ook kort over zijn: dit is Beaujolais zoals je hem wilt. Een vriendenwijn, sap, fruit, fluweel, soepel, rond en zuiver. En van Marie Lapierre. Ook populair in onze hoofdstad trouwens.

Château Cambon, Beaujolais la Cuvée du Chat 2021

Als we het goed hebben begrepen is Chateau Cambon eigendom van de families Lapierre en Chanudet. De Chanudets hebben net zoals Lapierre een eigen domaine waar uitstekende Beaujolais cru’s worden gemaakt. Bij domaine Cambon is er ook een cuvee die gemaakt wordt door Chanudet. Dat is,  u had al zo’n vermoeden, Le Chat. Waar de Cambon een tikje wild kan zijn, daar is de Le Chat meer een wijn uit één stuk. Wat preciezer zou je kunnen zeggen. En daarom ook ietsje duurder.

Lapierre, Le Beaujolais 2022

Opeens was daar Le Beaujolais. Was nieuw voor ons. Moesten we daar nu weer mee… ja kopen natuurlijk, maar hoe die dan te verkopen? In welk segment past deze wijn om maar eens wat marketingtermen uit de oude doos te halen. Met de jaargang 2021 wisten we niet zoveel raad (onze klanten gelukkig wel). Maar over 2022 kunnen we kort zijn: dat is een Morgon die geen Morgon mag heten omdat de druiven ergens anders vandaan komen. Daarom is de wijn dus ook goedkoper dan de beroemde Morgon van hetzelfde huis, maar het smaakt er niet minder om.

Descombes, Beaujolais Blanc 2020

Witte Beaujolais kom je relatief weinig tegen. En wat je dan tegenkomt is meestal niet veel potages. Zowel ten noorden als ten zuiden van Beaujolais wordt betere Chardonnay gemaakt. Maar er zijn uitzonderingen. Ja die voelde u aankomen. U mag de witte Beaujolais van George Descombes gerust zien als een meer dan uitstekend alternatief voor veel duurdere Bourgognes  De wijn is stevig en vol en heeft het bekende Bourgogne Botertje. Ook de aroma’s van bloemen, peer, citrus, abrikoos en venkel zullen u bekend voorkomen.  Zeer goede prijskwal.

Guy Breton, Morgon 2021

Ons nieuwe wijndrinken startte destijds met de Morgon van Lapierre. Dat wijn ook zo kon smaken, we waren meteen om. En velen met ons. Maar er bleken nog meer van die geniale snuiters rond te lopen daar in de Beaujolais. Max Breton van Domaine Guy Breton was er één van. En hij heeft destijds heel goed opgelet bij zijn leermeester Lapierre. De Morgon van Breton: All-time- favorite in ons assortiment. Alleen nu even op. Gelukkig maakt hij nog tal van andere cuvees.

Guy Breton, Chiroubles 2019

In 2017 had Guy Breton een ronduit matige oogst in Morgon. Dermate matig dat hij besloot om in Chiroubles – waar de oogst wat beter was-  druiven te kopen. Nu moet je altijd een beetje opletten als er met gekochte druiven wordt gewerkt, maar het resultaat is werkelijk verbluffend. Dit is Beaujolais zoals hij 25 jaar geleden smaakte. Zo fruitig, puur natuur en dorstopwekkend, hadden we het allang niet meer geproefd. Dat wilden we natuurlijk in grote hoeveelheden kopen.  Eerst lukte dat niet, maar pas konden we toch nog een mooi partijtje kopen. Sla toe!

Guy Breton, Régnié 2021

Een relatief buitenbeentje in de wijnen van Breton, de Régnié, dat is een andere cru in de Beaujolais. Andere cru, stoerder en aardser dan de lichtvoetiger Morgon maar ook op en top gamay. Wij hebben een vriend – niet de eerste de beste- die dit misschien wel de allerlekkerste wijn van Breton vindt. Hij zou zomaar eens gelijk kunnen hebben. Als we een winkel zouden hebben, zou het een absolute omfietswijn zijn. Dan maar geen omfietswijn, een winkel daar ga je alleen maar van drinken.

Lapierre, Morgon 2021

Het origineel van domaine Lapierre: de Morgon, cru du Beaujolais. ‘Lekker’ is een begrip dat hier tekort schiet, deze wijn is meeslepend. Niet door zijn opgeblazenheid maar door zijn eenvoud. Zoals heel goede prestaties er vaak uitzien of het totaal geen moeite kost. Een echte wijnliefhebber móet dit hebben geproefd, het is de apotheose van de gamay druif. Elegant, subtiel, energiek en fijn geweven.

 

Guy Breton, Morgon vieilles vignes, 2019

De meest populaire wijn van Guy Breton. Hier staat tout le monde dus voor in de rij. En terecht. Wat een heerlijk drinkgenot levert het ontkurken van zo’n licht gekoelde fles op. En oei, wat is de fles snel leeg. Uiteraard is ook deze wijn ongefilterd, onbespoten en ongechapitaliseerd. Tel daarbij op dat de stokken al ruim tachtig jaar oud zijn en u snapt waarom ze zeggen dat dit wijn is, die je opnieuw wijn leert proeven.

Cyril Alonso, Yeti 2022

Heerlijk om zo’n volstrekt autonome, non conformist in je stal te hebben. Cyril Alonso is niet in een hokje te plaatsen. Zijn wijnen ook niet. Net zo min als de namen die hij aan de wijnen geeft. En de etiketten die daarbij worden bedacht. Ogenschijnlijk heeft het niks met elkaar te maken. En in werkelijkheid ook niet. Maar dat maakt het ook zo leuk. In de cuvee Yeti zijn 31 verschillende soorten van de gamay druif verwerkt. Die nuance proef je natuurlijk nooit never van z’n leven, maar het levert wel hele spannende wijn op. Gewoon eens een flesje of wat proberen. Of combineren met één van die andere cuvees van Cyril.

Descombes – Brouilly vieilles vignes 2020

Van Brouilly, de meest zuidelijke cru in de Beaujolais, wordt gezegd dat’ het de meest typische Beaujolais is: zeer fruitig, gul, elegant en ook wat body. Niet de Bourgogne-inslag van de noordelijke cru’s en niet de Rhône-inslag van sommige anderen.’ Ze kunnen ons wat met die boekenwijsheid. Dit is misschien wel de allerlekkerste Beaujolais die we momenteel in huis hebben. Maar de concurrentie is groot met klinkende namen als Breton, Foillard en Lapierre.

Guy Breton, Fleurie 2020

Ondanks dat Max de 60 ruim is gepasseerd, lijkt het er soms op dat hij meer energie heeft dan ooit. Decennia lang maakte hij alleen Beaujolais villages en diverse Morgons. Daarna kwam  Régnié. En dat bleef vele jaren zo. Tot hij opeens ook Chiroubles en Côte de Brouilly ging maken. We zeiden weleens grappend tegen hem: nu alleen nog  Fleurie en dan heb je alle mooie cru’s. We hebben volstrekt niet de illusie dat wij er ook maar enige invloed op hebben gehad, maar er is nu dus ook Fleurie van Max Breton.  In onze optiek is Fleurie de Beaujolais met de meeste materie en complexiteit.  Maar dat zijn wij hè.

Cyril Alonso, Nez de Clown 2022

Cyril Alonso is de wijnboer van de ‘Conservatoire des Vignes Anciennes’ in de Beaujolais.  Daar staan vooral zeldzame druivensoorten: onbekende oude klonen, zeer oude stokken en bedreigde inheemse soorten. Van maagdelijke grond, zonder chemie. Hij maakt er onder andere Nez de Clown van 80% Pinot Noir  en 20% Chardonnay Muscat.  Directe persing, fermentatie in terra cotta vaten van 500 liter. Lachwekkend lekker.

 

Jean Foillard, Morgon Les Charmes Eponyme 2019/2020

Zeg Jean Foillard en de pavlovreactie is ‘Cote de Py’ . Dat is weliswaar de bekendste wijngaard in de Beaujolais, maar het wil niet zeggen dat daar ook meteen de beste wijnen vandaan komen. Ja, dat willen de wijnverkopers u wel laten geloven, maar wij durven het te betwisten. De minder bekende ‘Corcelette’ wijngaard levert minimaal zulke lekkere wijn op. En dat geldt ook voor ‘Les Charmes’, de hoogst gelegen wijngaard aldaar. Jean Foillard maakt daar zijn Eponyme van en er zijn mensen die niets liever drinken dan dit. Het is een wat steviger, donkerder Beaujolais en daar heeft een mens ook weleens zin an. Het meest interessante is natuurlijk om ze, zoals wij, alle drie in huis te hebben. Waar dat Eponyme vandaan komt (het betekent ‘naamgever’) moeten we de naamgever bij gelegenheid nog eens vragen.

Jean Foillard, Corcelette 2020

Jean Foillard is vooral bekend van Morgon Côte du Py, omdat die wijngaard bekend staat als de beste van Morgon, en misschien wel van de hele Beaujolais. Maar Jean heeft nog een paar andere wijngaarden, waar zijn vakmanschap natuurlijk net zo van pas komt. De oudste hiervan is Corcelette. Met name omdat Jean ook hier een fantastische wijn maakt, is ook die wijngaard enorm in reputatie gestegen. Geweldige terroir: ligging zuid-oost, bodem van kalksteen en klei met graniet en mangaan, hoogte rond 350 meter, stokken ca. 75 jaar oud. Alles ideaal eigenlijk. Vergeleken met de Côte du Py  is de Corcelette eigenlijk meer een echte Beaujolais: zachter, ronder, subtieler, delicater.