lees intro
Beaujolais wordt vaak geassocieerd met het dunne bocht dat primeur of nouveau heet. Kwestie van eigen schuld dikke bult. Daar hebben ze het in de Beaujolais zelf naar gemaakt. Wij hebben niet de illusie dat we daar heel snel verandering in brengen. Wel willen we u graag attenderen op het heerlijke spul van de gamay druif dat er óók vandaan komt. Misschien wel de lekkerste wijn die er is, zonder meer de vrolijkste. Als we die ene wijn moeten kiezen voor dat onbewoonde eiland, dan wordt het zonder twijfel Beaujolais. Zuiver, eerlijk, frivool. Wijn voor elk seizoen.
Resultaat 1–16 van de 24 resultaten wordt getoond
Château Cambon, 100% Gamay 2024
Sinds Alexandre Iwasuila in 2022 Chateau Cambon overnam van Marie Lapierre, waait er een frisse wind op het domaine. Dat uit zich onder andere door de nieuwe cuvees die Alexandere aan het assortiment heeft toegevoegd. Eén daarvan is de 100% Gamay. Een wijn waarmee de kwaliteit van het domaine weer voor (vrijwel)iedereen bereikbaar is geworden. Het is behoorlijk wat jaartjes geleden dat dit soort Beaujolais voor deze prijs te koop is geweest. Geniet van deze ongecompliceerde, fruitige doordrinkwijn en breng een toast uit op de wijnmaker die geheel tegen de trend in écht betaalbare wijn op de markt dorst te brengen.
Lapierre, Raisins Gaulois 2024
Jeemig, wat moeten we daar nu weer over schrijven? Over deze ongecompliceerde Vin de France? Dat-ie gemaakt is van de gamay druif? U had niet anders verwacht toch? Dat het jonge stokken betreft? Dat ligt ook nogal voor de hand. Dat het een wijn met een hoge doordrinkfactor is? Dat geldt eigenlijk voor alle wijnen van het domaine. Dat het een typische Lapierre wijn is, kijk nu komen we ergens. De hand van de meester (en de meesteres) werken duidelijk door in deze instap Lapierre. Laten we zeggen: een doordeweekse Lapierre. We kregen maar 300 flessen. Dus het zal wel snel gedaan zijn met de glouglou pret.
Château Cambon, Beaujolais rouge 2022/2023
“Hét voorbeeld van een gulzig lekkere, soepele bistrotwijn, en het natuurlijke krijg je er gratis extra bij”, schreef het gedegen Franse wijnblad ‘Le Rouge et le Blanc’. We kunnen er dan ook kort over zijn: dit is Beaujolais zoals je hem wilt. Een vriendenwijn, sap, fruit, fluweel, soepel, rond en zuiver. En van Marie Lapierre. Ook populair in onze hoofdstad trouwens.
Keke Descombes, Beaujolais Villages 2022
En toen hadden we er weer een wijnmaker uit Beaujolais bij. Keke Descombes, dat is een koosnaam want op z’n geboorte akte staat Kewin. Vermoedelijk kon hij z’n eigen naam niet uitspreken toen hij klein was. We kwamen Kewin tegen op een dorstige dag in Fleurie en we besloten ook een selectie van zijn wijn erbij te nemen. We misten nog een Beaujolais Villages in het assortiment en dat werd deze. Natuurlijk natuurwijn. Opgevoed op beton en grote foeders. Geheel in de romige stijl van zijn vader, George Descombes.
Descombes, Beaujolais Blanc 2023
Witte Beaujolais kom je relatief weinig tegen. En wat je dan tegenkomt is meestal niet veel potages. Zowel ten noorden als ten zuiden van Beaujolais wordt betere Chardonnay gemaakt. Maar er zijn uitzonderingen. Ja die voelde u aankomen. U mag de witte Beaujolais van George Descombes gerust zien als een meer dan uitstekend alternatief voor veel duurdere Bourgognes De wijn is stevig en vol en heeft het bekende Bourgogne Botertje. Ook de aroma’s van bloemen, peer, citrus, abrikoos en venkel zullen u bekend voorkomen. Zeer goede prijskwal.
Guy Breton, Chiroubles 2020/2021
In 2017 had Guy Breton een ronduit matige oogst in Morgon. Dermate matig dat hij besloot om in Chiroubles – waar de oogst wat beter was- druiven te kopen. Nu moet je altijd een beetje opletten als er met gekochte druiven wordt gewerkt, maar het resultaat is werkelijk verbluffend. Dit is Beaujolais zoals hij 25 jaar geleden smaakte. Zo fruitig, puur natuur en dorstopwekkend, hadden we het allang niet meer geproefd. Dat wilden we natuurlijk in grote hoeveelheden kopen. Sla toe!
Jean Foillard, Classique 2023
Dit is dan wel de ‘instapmorgon’van Foillard, maar daarmee doen we de wijn toch een beetje tekort. Er zijn zelfs periodes dat wij alleen deze Beaujolais willen, meestal is dat in en na de zomer. Op de een of andere manier is de Morgon Classique dan op z’n best. Het klopt dat deze wijn recentelijk niet te verkrijgen was, maar dat is nu veranderd. Door er uw voordeel mee.
Descombes, Brouilly vieilles vignes 2021
Van Brouilly, de meest zuidelijke cru in de Beaujolais, wordt gezegd dat’ het de meest typische Beaujolais is: zeer fruitig, gul, elegant en ook wat body. Niet de Bourgogne-inslag van de noordelijke cru’s en niet de Rhône-inslag van sommige anderen.’ Ze kunnen ons wat met die boekenwijsheid. Dit is misschien wel de allerlekkerste Beaujolais die we momenteel in huis hebben. Maar de concurrentie is groot met klinkende namen als Breton, Foillard en Lapierre.
Keke Descombes, Morgon vv 2021
Beaujolaisfiel als we zijn, zoeken we altijd naar nieuwe wijnen/cru’s uit deze regio. In dat kader zou je verwachten dat wij de Morgon van Keke Descombes aan ons voorbij zouden laten gaan. Die cru hebben we immers ook al van Lapierre, Breton en Foillard. Mooi niet natuurlijk. Dit bleek zo’n geweldige wijn, dat we een smoes verzonnen om hem er toch bij te nemen. Let ook even op het jaartal 2021. Dat koop je nergens meer.
Lapierre, Morgon vv 2024
Het origineel van domaine Lapierre: de Morgon, cru du Beaujolais. ‘Lekker’ is een begrip dat hier tekort schiet, deze wijn is meeslepend. Niet door zijn opgeblazenheid maar door zijn eenvoud. Zoals heel goede prestaties er vaak uitzien of het totaal geen moeite kost. Een echte wijnliefhebber móet dit hebben geproefd, het is de apotheose van de gamay druif. Elegant, subtiel, energiek en fijn geweven. Maximaal 6 flessen pp. Minder mag.
Keke Descombes, Moulin à Vent 2022
Wij zijn een beetje Beaujolaisfiel zoals u vast wel heeft opgemerkt. Toen wij een lekkere Moulin a Vent aan het assortiment konden toevoegen, twijfelden we geen moment. Maar zelden proefden we een echt lekkere wijn uit deze cru, maar Keke Descombes slaagde er wel in. Een kleine drie weken maceratie, daarna 8 maanden opvoeden op oud hout en klaar was Keke. Heerlijk dat wij anno 2025 de 2022 konden kopen. Die bewaarjaren heeft u vast in de pocket.
Guy Breton, Fleurie 2021
Ondanks dat Max de 60 ruim is gepasseerd, lijkt het er soms op dat hij meer energie heeft dan ooit. Decennia lang maakte hij alleen Beaujolais villages en diverse Morgons. Daarna kwam Régnié. En dat bleef vele jaren zo. Tot hij opeens ook Chiroubles en Côte de Brouilly ging maken. We zeiden weleens grappend tegen hem: nu alleen nog Fleurie en dan heb je alle mooie cru’s. We hebben volstrekt niet de illusie dat wij er ook maar enige invloed op hebben gehad, maar er is nu dus ook Fleurie van Max Breton. In onze optiek is Fleurie de Beaujolais met de meeste materie en complexiteit. Maar dat zijn wij hè.
Georges Descombes, Saint Amour 2021
Saint Amour. Die misten we nog in eeuwige queeste naar cru-compleetheid. Op de laatste Bien Boire en Beaujolais proefden we er twee. Ze deden niet voor elkaar onder. Maar aangezien we al met Georges Descombes werken, was de keus snel gemaakt. Wij omschrijven de stijl van Georges altijd als een beetje romig, vol. In vergelijking met de wijnen van Breton bijvoorbeeld, die zijn slanker, lichter van stijl. De Amsterdamse horeca lust er wel pap van. Binnenkort ook in uw favoriete restaurant. Of -beter- bij u thuis natuurlijk.
Jean Foillard, Côte du Py 2023
De Cote de Py staat bekend als de beste wijngaard van de Beaujolais streek. En als je er dan één van de beste wijnmakers uit Beaujolais z’n gang laat gaan krijg je dus dit: een klein wondertje van elegantie en harmonie, deze wijn. Heerlijk vers fruit in geur en smaak (vooral kersen) en een fluwelen textuur. Lang, diep, breed. Het is niet alleen één van de lekkerste Beaujolais’, maar misschien wel één van de lekkerste wijnen uit ons hele assortiment. Waar is de kurkentrekker?
Jean Foillard, Corcelette 2023
Jean Foillard is vooral bekend van Morgon Côte du Py, omdat die wijngaard bekend staat als de beste van Morgon, en misschien wel van de hele Beaujolais. Maar Jean heeft nog een paar andere wijngaarden, waar zijn vakmanschap natuurlijk net zo van pas komt. De oudste hiervan is Corcelette. Met name omdat Jean ook hier een fantastische wijn maakt, is ook die wijngaard enorm in reputatie gestegen. Geweldige terroir: ligging zuid-oost, bodem van kalksteen en klei met graniet en mangaan, hoogte rond 350 meter, stokken ca. 75 jaar oud. Alles ideaal eigenlijk. Vergeleken met de Côte du Py is de Corcelette eigenlijk meer een echte Beaujolais: zachter, ronder, subtieler, delicater.
Guy Breton, P’tit Max, 2022
Dat Max Breton een begenadigd wijnmaker is, behoeft geen betoog. Maar zelfs hij stijgt weleens boven zichzelf uit. Of heeft werkelijk alles meegehad, dat zou ook kunnen. De P’tit Max, zijn mooiste wijn, is in onze herinnering nog nooit zo lekker geweest als in 2019. Nu hoeft u dat niet met ons eens te zijn. Hebben we zelf lekker meer.