lees intro

Beaujolais wordt vaak geassocieerd met het dunne bocht dat primeur of nouveau heet. Kwestie van eigen schuld dikke bult. Daar hebben ze het in de Beaujolais zelf naar gemaakt. Wij hebben niet de illusie dat we daar heel snel verandering in brengen. Wel willen we u graag attenderen op het heerlijke spul van de gamay druif dat er óók vandaan komt. Misschien wel de lekkerste wijn die er is, zonder meer de vrolijkste. Als we die ene wijn moeten kiezen voor dat onbewoonde eiland, dan wordt het zonder twijfel Beaujolais. Zuiver, eerlijk, frivool. Wijn voor elk seizoen.

Resultaat 1–16 van de 29 resultaten wordt getoond

Georges Descombes – Beaujolais Gigi 2018/2019

Jaren geleden heette de ‘gewone’ Beaujolais van Georges Descombes ‘Insoulable’.  Niet teut van te worden, zeg maar. Diezelfde wijn heet nu cuvée Gigi, genoemd naar de vrouw van Georges, Ghislaine. Ook leuk, maar, nou ja, toch minder.  Gelukkig is de inhoud als vanouds. Klassieke Beaujolais, klassieke natuurwijn. Dorstig makend, goesting veroorzakend. Niet teut van te worden, zeg maar.

 

Château Cambon, Beaujolais rouge 2020

“Hét voorbeeld van een gulzig lekkere, soepele bistrotwijn, en het natuurlijke krijg je er gratis extra bij”, schreef het gedegen Franse wijnblad ‘Le Rouge et le Blanc’. We kunnen er dan ook kort over zijn: dit is Beaujolais zoals je hem wilt. Een vriendenwijn, sap, fruit, fluweel, soepel, rond en zuiver. En van Marie Lapierre. Ook populair in onze hoofdstad trouwens.

Château Cambon, Beaujolais la Cuvée du Chat 2020

Als we het goed hebben begrepen is Chateau Cambon eigendom van de families Lapierre en Chanudet. De Chanudets hebben net zoals Lapierre een eigen domaine waar uitstekende Beaujolais cru’s worden gemaakt. Bij domaine Cambon is er ook een cuvee die gemaakt wordt door Chanudet. Dat is,  u had al zo’n vermoeden, Le Chat. Waar de Cambon een tikje wild kan zijn, daar is de Le Chat meer een wijn uit één stuk. Wat preciezer zou je kunnen zeggen. En daarom ook ietsje duurder.

Jean Foillard, Classique 2019

De Morgon cuvée classique is een ‘kleine’ Côte du Py.

De Classique biedt héél veel wijn voor uw geld.

 

Cyril Alonso, Les vignes de notre voisin 2020

Als je dan toch een keer een wijn op etiket moet kopen, doe dan deze van Cyril Alonso. Zonder meer onze favoriet op etikettengebied. Gelukkig zit er ook nog wat lekkers in deze ‘de wijnstokken van onze buren’. Gamay, maar niet zomaar gamay. Het betreft hier stokken uit 1890 die luisteren naar de naam: Gamay Riparia Bush. De wijnmaker geeft er als smaak en geurimpressies viooltjes, pioen, zoethout bij. Nou hij zal het wel weten nietwaar.

Cyril Alonso, Quand les poules auront des dents 2020

Uit de serie Spreekwoorden met een kip. De naam betekent iets als ’met Sint Juttemis’.
Ook weer een wijn van het Conservatoire de Vignes Anciennes,  de Arc van Noach voor druivensoorten. Gemaakt van sauvignon blanc, sauvignon gris en sauvignon rosé. U zult zo’n assemblage nergens anders treffen, nee ook niet met Sint Juttemis. Wij roken er  honing, perziken, abrikozen, peer, kruisbes en weidebloemen in.  Terwijl het toch echt van druiven is gemaakt. Natuurwijn, dat spreekt voor zich.

Descombes, Beaujolais Blanc 2019

Witte Beaujolais kom je relatief weinig tegen. En wat je dan tegenkomt is meestal niet veel potages. Zowel ten noorden als ten zuiden van Beaujolais wordt betere Chardonnay gemaakt. Maar er zijn uitzonderingen. Ja die voelde u aankomen. U mag de witte Beaujolais van George Descombes gerust zien als een meer dan uitstekend alternatief voor veel duurdere Bourgognes  De wijn is stevig en vol en heeft het bekende Bourgogne Botertje. Ook de aroma’s van bloemen, peer, citrus, abrikoos en venkel zullen u bekend voorkomen.  Zeer goede prijskwal.

Cyrile Alonso, Tzun vin que pot sola 2020

Volstrekte abacadabra voor ons die Tzun Vin que pot sola. En niet alleen voor ons ook Google translate weet er geen raad mee. Ja in het Oezbeeks kom je een min of meerder heldere begrijpelijke zin, maar dat zal vast niet de bedoeling zijn geweest van Cyril Alonso. We zullen het hem eens vragen bij ons volgende bezoek. Overigens ook de druiven zijn van een bijzonder soort. In deze abacadabrawijn zit namelijk: Muscat Panse,  Marsanne blanche en Gamay geoffray. Ja ja. Wel weer verdraaid lekker spul trouwens.

Guy Breton, Chiroubles 2019

In 2017 had Guy Breton een ronduit matige oogst in Morgon. Dermate matig dat hij besloot om in Chiroubles – waar de oogst wat beter was-  druiven te kopen. Nu moet je altijd een beetje opletten als er met gekochte druiven wordt gewerkt, maar het resultaat is werkelijk verbluffend. Dit is Beaujolais zoals hij 25 jaar geleden smaakte. Zo fruitig, puur natuur en dorstopwekkend, hadden we het allang niet meer geproefd. Dat wilden we natuurlijk in grote hoeveelheden kopen.  Eerst lukte dat niet, maar pas konden we toch nog een mooi partijtje kopen. Sla toe!

Guy Breton, Morgon vieilles vignes, 2019

De meest populaire wijn van Guy Breton. Hier staat tout le monde dus voor in de rij. En terecht. Wat een heerlijk drinkgenot levert het ontkurken van zo’n licht gekoelde fles op. En oei, wat is de fles snel leeg. Uiteraard is ook deze wijn ongefilterd, onbespoten en ongechapitaliseerd. Tel daarbij op dat de stokken al ruim tachtig jaar oud zijn en u snapt waarom ze zeggen dat dit wijn is, die je opnieuw wijn leert proeven.

Cyril Alonso, Chants Vibratoires 2019 -oranje

Weer zo’n waanzinnige wijn van Cyril Alonso, van chardonnay van zijn conservatoire des vignes anciennes, met 5 maanden schilinweking in Dolia, aardewerk amforen. Verdraaid interessante en lekkere wijn, met een klassieke chardonnay impressie, en na enige tijd ontwikkelt zich  een geur van muskus en daarna een hint muskaat. Droog, sappig, wuft, rijk. Een prachtig en gevoelig lied, inderdaad.

Cyril Alonso, Nez de Clown 2021

Cyril Alonso is de wijnboer van de ‘Conservatoire des Vignes Anciennes’ in de Beaujolais.  Daar staan vooral zeldzame druivensoorten: onbekende oude klonen, zeer oude stokken en bedreigde inheemse soorten. Van maagdelijke grond, zonder chemie. Hij maakt er onder andere Nez de Clown van 80% Pinot Noir  en 20% Chardonnay Muscat.  Directe persing, fermentatie in terra cotta vaten van 500 liter. Lachwekkend lekker.

 

Descombes – Brouilly vieilles vignes 2019

Van Brouilly, de meest zuidelijke cru in de Beaujolais, wordt gezegd dat’ het de meest typische Beaujolais is: zeer fruitig, gul, elegant en ook wat body. Niet de Bourgogne-inslag van de noordelijke cru’s en niet de Rhône-inslag van sommige anderen.’ Ze kunnen ons wat met die boekenwijsheid. Dit is misschien wel de allerlekkerste Beaujolais die we momenteel in huis hebben. Maar de concurrentie is groot met klinkende namen als Breton, Foillard en Lapierre.

Cyril Alonso – Ceci n’est pas un Vin

Geen wijn dus. Raar, want daar smaakt ie toch echte wel naar. Witte vin nature van Cyril Alonso van zijn conservatoire des vignes anciennes. Deze is gemaakt van gamay gloriod, een oud ras witte gamay, heel bijzonder, en 50%chardonnay, die kent u  welliht van naam.  Droog, sappig, heerlijke geur van wit fruit en honing en een hint van witte peper en rozemarijn. Althans, dat schrijft de wijnmaker. Wij  vinden het vooral verrukkelijk.

Guy Breton, Fleurie 2020

Ondanks dat Max de 60 ruim is gepasseerd, lijkt het er soms op dat hij meer energie heeft dan ooit. Decennia lang maakte hij alleen Beaujolais villages en diverse Morgons. Daarna kwam  Régnié. En dat bleef vele jaren zo. Tot hij opeens ook Chiroubles en Côte de Brouilly ging maken. We zeiden weleens grappend tegen hem: nu alleen nog  Fleurie en dan heb je alle mooie cru’s. We hebben volstrekt niet de illusie dat wij er ook maar enige invloed op hebben gehad, maar er is nu dus ook Fleurie van Max Breton.  In onze optiek is Fleurie de Beaujolais met de meeste materie en complexiteit.  Maar dat zijn wij he.

Jean Foillard, Côte du Py 2019

De Cote de Py staat bekend  als de beste wijngaard van de Beaujolais streek. En als je er dan één van de beste wijnmakers uit Beaujolais z’n gang laat gaan krijg je dus dit: een klein wondertje van elegantie en harmonie, deze wijn. Heerlijk vers fruit in geur en smaak (vooral kersen) en een fluwelen textuur. Lang, diep, breed. Het is niet alleen één van de lekkerste Beaujolais’, maar misschien wel één van de lekkerste wijnen uit ons hele assortiment. Waar is de kurkentrekker?