lees intro

Beaujolais wordt vaak geassocieerd met het dunne bocht dat primeur of nouveau heet. Kwestie van eigen schuld dikke bult. Daar hebben ze het in de Beaujolais zelf naar gemaakt. Wij hebben niet de illusie dat we daar heel snel verandering in brengen. Wel willen we u graag attenderen op het heerlijke spul van de gamay druif dat er óók vandaan komt. Misschien wel de lekkerste wijn die er is, zonder meer de vrolijkste. Als we die ene wijn moeten kiezen voor dat onbewoonde eiland, dan wordt het zonder twijfel Beaujolais. Zuiver, eerlijk, frivool. Wijn voor elk seizoen.

Toont alle 9 resultaten

Guy Breton, Beaujolais Nouveau 2020

Leverbaar vanaf de derde donderdag van november.

Het is een mooie traditie die Beaujolais Nouveau: wijn van de nieuwe oogst, al na 6 week bottelen en dan om 12.00 uur ’s nachts een mooi feestje geven. Helaas heeft een of andere marketingafdeling ooit bedacht het groot te moeten maken. En toen ging het mis. Want toen kwam met de hoofdpijn de scheurbuik. Met de darmverzakking de hartklopping. Enfin,  toen was de goede gewoonte opeens een slechte traditie. Gelukkig zijn er ook veel goede boeren in de Beaujolais. En een paar heel erg goede. Sans gene durven wij te zeggen dat Guy Breton tot de allerbeste hoort. In zijn Nouveau proef je wat het jaar gaat brengen. Voor 2020: fruit, sap, lekker doordrinken. Alleen de grote cuvées bewaren. Dus de nouveau nu bestellen.

Guy Breton, Beaujolais Villages, 2018 cuvée Marylou

De instapwijn van Guy Breton van druiven die buiten de cru wijngaarden liggen. De Beaujolais Villages is natuurlijk vooral een vrolijke vriendenwijn.

Domaine Joubert, Fleurie vv 2018

We zijn graag trouw aan onze vignerons. In de hoop dat zij dat ook aan ons zijn. Vanaf het begin werken we voor onze Beaujolais wijnen samen met Guy Breton. Maar Breton heeft wel Régnié en wel Morgon, maar geen Fleurie. En Fleurie daar zijn we bij de Smaakimporteur ook behoorlijk koekiewaus van. We werkten met Domaine des Bachelards, maar die maken geen Fleurie meer. Dus wij op zoek. En we hebben er één gevonden. In Parijs tijdens een vakantietje. De wijnmaker heet Marcel Joubert en hij maakt zijn wijnen helemaal in de stijl van Lapierre, Breton, Foillard en Metras. Het resultaat: een gulzige doordrinker met diepgang. Want oude stokken en dat voor een prijs waar je nog wel een keer een extra flesje voor open kunt maken. Voor de volledigheid: dit is zogenaamde Vin Nature.

Guy Breton, Morgon 2018

Breton is lid van de Bende van Vier. Wijnboeren die al een paar decennia lichtvoetige, puur natuur wijnen maken in de Beaujolais. Dit is zijn eenvoudigste ‘cru’ wijn. Bij het blinde proeven dachten we dat het zijn P’tit Max was, maar nee hoor, het was de instapper. Met andere woorden, deze fles geeft heel veel waar voor z’n geld. Licht gekoeld drinken, net als de andere wijnen van Breton.

Guy Breton, Régnié 2018

Een relatief buitenbeentje in de wijnen van Breton, de Régnié, dat is een andere cru in de Beaujolais. Andere cru, stoerder en aardser dan de lichtvoetiger Morgon maar ook op en top gamay. Wij hebben een vriend – niet de eerste de beste- die dit misschien wel de allerlekkerste wijn van Breton vindt. Hij zou zomaar eens gelijk kunnen hebben. Als we een winkel zouden hebben, zou het een absolute omfietswijn zijn. Dan maar geen omfietswijn, een winkel daar ga je alleen maar van drinken.

Guy Breton, Côte de Brouilly 2018

Een goede wijnboer is een goede wijnboer. Maar hoe goed-ie (m/v) ook is, de grond bepaalt wanneer de wijn ook lekker is. We hebben de Côte de Brouilly van Breton pas nu op de website staan omdat de wijn daarvoor echt nog veel te gesloten was. Heeft alles te maken met het terroir van deze cru die ze ook wel ‘ zwaargewicht’ noemen. Nu gaat zwaargewicht natuurlijk nooit op voor de wijnen van Breton, die maakt z’n wijnen immers op het fruit, maar de  Côte de Brouilly is niet het snelst op dronk. Nu, juli 2020, werkelijk h-e-e-r-l-i-j-k. Kan alleen maar beter worden. En kan bovendien heel erg lang mee. Alcoholpercentage 12,5%. Dat is briljant weinig in 2018.

Guy Breton, Morgon vieilles vignes, 2018

De meest populaire wijn van Guy Breton. Hier staat tout le monde dus voor in de rij. En terecht. Wat een heerlijk drinkgenot levert het ontkurken van zo’n licht gekoelde fles op. En oei, wat is de fles snel leeg. Uiteraard is ook deze wijn ongefilterd, onbespoten en ongechapitaliseerd. Tel daarbij op dat de stokken al ruim tachtig jaar oud zijn en u snapt waarom ze zeggen dat dit wijn is, die je opnieuw wijn leert proeven.

Guy Breton, P’tit Max, 2018

Is er nog beter dan de vieilles vignes? De wijn waar men dus voor in de rij staat? Ja, dat is er. En het heet P’tit Max, vernoemd naar de bijnaam van de wijnboer. Ook van de cru Morgon. Van z’n beste grond. En z’n beste druiven. Kan het met gemak opnemen tegen de veelal aanzienlijk duurdere wijnen van collega Beaujolais boeren. Voor mensen die echt oud willen worden zijn er ook magnums.

Guy Breton, Morgon Vieilles Vignes 2013 magnum

Hier staat tout le monde dus voor in de rij. En terecht. Wat een heerlijk drinkgenot levert het ontkurken van zo’n licht gekoelde fles op. Ja, dat heeft u elders op deze website ook al kunnen lezen. Maar eeh… ook deze wijn is er in magnum. Met alle voordelen van dien. Dien. Dien.