Enderle & Moll – pinot noir Basis 2019
Heerlijk zachte en toch intense pinot noir geur met rode vruchtjes, bosgrond, beetje paddenstoel. Fijn en subtiel in de mond, zeer sappig en elegant, wekt verlangen…
Toont alle 10 resultaten
Heerlijk zachte en toch intense pinot noir geur met rode vruchtjes, bosgrond, beetje paddenstoel. Fijn en subtiel in de mond, zeer sappig en elegant, wekt verlangen…
Kleinschock is een deel van de Sonnenberg, een helling op een iets warmere plek in Niedermenniger. De wijn smaakt daardoor ook iets rijper en zachter. Maar zinderende citrusschil, meloen en het bloemige zijn ook in deze delicate en enigzins mollige wijn prachtig aanwezig, aangevuld met een ietsje kruidigheid afkomstig van de ondergrond (rode leisteen). Dit is de AP-20. En ook van deze zijn er jaarlijks maar 36 beschikbaar voor de Niederlandische markt.
“Een mond vol, zoals dat is met veel Duitse wijn. Maar haak niet af, want de wijn is eveneens een mond vol heerlijks. Van puur Riesling uiteraard, want uit het Saar gebied, en van de mooiste wijngaard van het dorpje Niedermennigen. En van stokken van 60 tot 70 jaar. Zeer fijntjes en elegant, als een balletdanseres zo lenig, met dat pittige maar rijpe zuur, prachtig in balans met het ronde, het fijne fruit.” Also sprach Henk de wijnvriend en hij heeft een punt. Dit is de AP1, Mutter Anna.
Klassiek gevinifieerde Riesling, zogenaamde ‘Feinfrucht’ dus niet strak droog maar met een fijne ronding. En dat in de spätlese variant, dus: concentratie, zeer druifig, lengte en zinderende energie. Een prachtige wijn en fijn slechts 8% alcohol. Zo schreef Henk het destijds op. Het klopt als een bus, maar we willen er toch nog even aan toevoegen dat we in ons hele wijnleven maar zelden zulke zuivere wijnen dronken als die van de Webers. Wat een huis is dit zeg.
Dit is een feinherb, dat wil zeggen met een pietsie restsuiker. Maar de balans in deze wijn is zo fijn, de restsuiker is zo mooi in balans met de rijpe zuren, dat het toch eerder een droge wijn lijkt. En het fruit lijkt nóg mooier door het ietsje ronde. Slechts 9% alcohol. Fijn elegant fruit, het buigt over je tong, mooi hoor. En ook zo eigen. we vergelijken het weleens met goede kunst en dat vinden de Webers geen enkel probleem. Die snappen dat.
Van één van de oudste wijngaarden van de Webers met stokken van ca. 50 jaar oud die groeien op een bodem van blauwe leisteen. Ook al weer zo’n elegante fijnzinnige verschijning, subtiel van smaak, mineraal. Zuiver, droog maar toch ook een fijne ronding, mooi gebalanceerd. We zouden er bijna geen Franse wijn meer van gaan drinken.
We hebben de familie Weber inmiddels 4 keer ontmoet en elke keer is het weer een inspirerend feestje. Maar we gaan er natuurlijk ook naar toe om onszelf wegwijs te maken in die onnavolgbare benamingen. Langzaam maar zeker lukt het ons. Deze spatlase (met umlaut inderdaad) heeft het typische Falkenstein zoetje, wat wil zeggen, nauwelijks een zoetje omdat de zuurgraad het fraai compenseert. Uiteraard wel zeer laag in alcohol deze Forster(met umlaut inderdaad): 7,5%. Voor de zekerheid nog maar even: Riesling naturlich.
Van één van oudste wijngaard van de Webers met stokken van bijna 60 jaar jaar oud en een bodem van blauwe leisteen. Ook al weer zo’n elegante fijnzinnige verschijning, subtiel van smaak, mineraal. Zuiver, droog maar toch ook een fijne ronding, mooi gebalanceerd. Waarom zijn niet alle wijnen van deze schitterende, onberispelijke kwaliteit. Een mens wil nooit meer wat anders eigenlijk.
‘Maar meneer en mevrouw Kuhn, mogen we dan heel misschien, eventueel ook die Hallgarten Riesling Trocken van de Hendelberg kopen? Hoeft niet veel te zijn.’ (In gedachten dronken we de wijn al helemaal zelf op, wij hebben namelijk nogal een verwende smaak.) Maar ook hier geen probleem met de aantallen. “Das machen wir, zei ze in de stijl van Angela Merkel.’ Aldus goede liefhebbers van de al even goede Rheingau riesling, daar is dan ook de erste lage van de PJ Kuhn. En in de fiche techique kunt u er meer over lezen.
Je moet de Webers niet vragen wat hun beste wijn is. Dat vinden ze maar ingewikkeld. Maar er is er natuurlijk wel eentje: deze, de AP-8. Klassiek gevinifieerde Riesling, dus niet strak droog maar met een fijne ronding. Van niet geënte stokken van 70 -80 jaar oud op een stuk van de Euchariusberg wijngaard die al sinds eeuwen als één van de beste van de Mosel/ Saar wordt beschouwd. Zeer intens, fris, energiek, complex en lang. Slechts ca. 8,5% alcohol. Geen idee waarom, maar na ons derde bezoek kregen we zomaar opeens 60 flessen toebedeeld.