lees intro

Zuidelijke wijnen. Altijd lastig. Het ontbreekt de wijnen vaak aan zuren. Met als gevolg logge wijnen die een deprimerende invloed op het gemoed hebben. De wijnen van de appelatie Bandol vormen daarop een uitzondering. Heeft natuurlijk van alles te maken met de ligging nabij zee en de verkoelende wind. Hoewel Bandol een relatief klein wijngebied is, importeren wij verschillende huizen en daarbinnen ook nog eens een keer verschillende kleuren. We werken met het wereldberoemde Domaine de La Tour du Bon, daarnaast met het bijna wereldberoemde Dupuy de Lome en ten derde met het binnenkort wereldberoemde Val d 'Arenc.

Toont alle 12 resultaten

Dupuy de Lôme, La Matelote rosé 2020

Oei oei wat lekker en wat een prijs-kwaliteit verhouding. Wijndrinkers die al wat langer mee gaan, kennen natuurlijk het begrip Vin de Pays. Dat wordt gebruikt voor wijnen die niet onder een appellatie vallen. Maar je ziet steeds vaker I.G.P op flessen staan ‘Indication Géographique Protégée’. Klinkt een stuk beter, maar het gaat ook hier om druiven die buiten de appellatie groeien. Niks om geven, sterker nog, doe er uw voordeel mee. De wijnen zijn goedkoper, maar worden door dezelfde wijnmaker met dezelfde liefde en dezelfde kunde gemaakt. Wie het eerst komt, die het eerst drinkt.

Château Barbanau, l’Instant Blanc 2019

Wij zijn dol op rolle. Van alle witte druiven in Zuid Frankrijk is de rolle ons misschien wel het liefst. Vandaar natuurlijk dat wij als een blok vielen voor deze wijn van Chateau Barbanau, daar zit namelijk 80% rolle in. De resterende 20% is clairette en daar zijn we ook enorm van geporteerd. Chateau Barbanau werkt volledig organic/biodynamisch. De opbrengst per hectare is voor Provence begrippen extreem laag: 40hl. Een lage opbrengst per hectare is een positief punt hè, in de wijnwereld. Een wondertje dat de wijnboer de prijs ondanks de lage opbrengst toch zo bescheiden weet te houden.

Château Val d’Arenc, Bandol rosé 2018/2019

We schreven het al eerder. Overal waar Gerald Damidot verschijnt verbetert de kwaliteit waar je bij staat. En dat was bij Val d’Arenc ook wel even nodig. Het domaine heeft de afgelopen decennia hoge pieken en dalen gekend. Een paar decennia geleden importeerde niemand minder dan de Kermit Lynch het domaine. Nou, dan moet je letterlijk van goede huize komen. Later kwam de klad erin. Tot de eigenaren het niet meer aan konden zien en Gerald benaderden. Hij kreeg carte blanche en carte rosé.

Château Val d’Arenc, Bandol blanc 2018

Dit huis moet u in de gaten houden. Hoewel, dat mag u ook wel aan ons overlaten. Wij zitten er bovenop, want niemand minder dan Gerald Damidot- de man die tot 2015 de Bandol wijnen van Dupuy de Lôme maakte- zwaait hier de scepter. En overal waar Gerald komt verbetert de kwaliteit waar je bij staat. Dat heeft ook nadelen trouwens want dat begint natuurlijk in de gaten te lopen. Enfin, wij waren er vanaf dag één bij en kunnen de komende jaren weer rekenen op jaarlijkse toevoer van deze Bandol wijnen.

Domaine de la Tour du Bon, Rêvolution 2018

Dit is de doordeweekse versie van de hoogtijdagen wijn van Tour du Bon. Gemaakt van iets jongere mourvèdre stokken en daardoor soepeler en speelser dan de wat voornamere grote broer. Dat proef je niet alleen, dat zie je ook aan het etiket. In alles zegt deze wijn: maak me open, ik ben lekker. En zo is het. Een ongecompliceerde rode Bandol. Staat op de wijnkaarten van Brasserie van Baerle en restaurant Le Garage. Maar los daarvan is het een wijn waar je langer van wil leven.

Château Val d’Arenc, Bandol rood 2015/2018

Een paar decennia geleden was Val d’Arenc een gerespecteerd huis in Bandol. De laatste jaren kwam de klad er in. De eigenaar had dat wat laat in de gaten. Maar niet té laat. Hij polste Gerald Damidot die bij het nabijgelegen Dupuy de Lôme werkte. Of hij misschien zin had om Val d’Arenc haar statuur terug te geven. Ja zei Gerald, mits. Mits wat vroeg de patron? Mits ik zo kan werken als ik wil werken- biologisch, zuiver, met schone druiven en schone grond. Dat mocht. Met zijn rosé en wit gooide Gerald al eerder hoge ogen. Nu is er zijn eerste ‘rode’ oogst. Het is net Bourgogne zeggen onze vrienden met twinkelende oogjes. Dat klopt. Wat een heerlijk toegankelijke Bandol heeft Gerald toch gemaakt.

Domaine de la Tour du Bon, Bandol blanc 2019

Om nu te zeggen dat het hier allemaal mee begon is wat overdreven. Maar deze wijn bracht onze prille geluk wel in een stroomversnelling. Bij toeval boekten we een hotel in het Bandolgebied. De bedoeling was één nacht. Het duurde net zo lang tot de hele voorraad Bandol blanc van Tour du Bon op was. Jeemig wat was dat ongenadig lekker. En ook nu, zo’n 17 jaar later is het één van onze lievelingswijnen. Simpelweg omdat hierin alles samenkomt; frisheid, rondeur, finesse en een wijnmaakster die tegen het geniale aan is. Gemaakt van clairette, ugni blanc en rolle.

Domaine de la Tour du Bon, Bandol rouge 2015

In de Bandol streek gebeurt veel. Jonge wijnboeren zoals Gerald van Val d’Arenc en Laurence van Dupuy de Lôme vinificeren hun wijn anders dan de klassiekere huizen. Waar het op neer komt is dat de wijnen van de jongere wijnboeren ook jonger gedronken kunnen worden. Is daarmee de klassieke methode achterhaald? Welnee. Die kunnen prima naast elkaar leven. Tour du Bon behoort samen met Tempier en Pibarnon tot de mooiste huizen van Bandol. Alleen je moet er een beetje geduld voor hebben.

Abbaye de Pierredon, IGP des Alpilles Vespro 2015 en 2016

We gingen wijn afleveren in Brussel. Bij een liefhebber zoals je die wel meer in België tegenkomt. De liefhebber vond het schitterend dat we helemaal uit Amsterdam naar hem toe kwamen. We bezochten zijn kelder en hij vroeg of we dit kenden? Eh nee. Alstublieft. En dit? Alleen van naam. Alstublieft. En deze? Jazeker, maar niet dit jaar. Alstublieft. Zo kregen we drie flessen waaronder een fles Vespro 2016 mee. Amai wat was dit zeg? Uit Saint Rémy de Provence, maar dan zoooo lekker. Dat kenden we alleen van Trevallon. Dat bleek geen toeval de wijnmaker van de Vespro bleek Antoine Durrbach inderdaad de zoon van de beroemde Eloi, precies, die van Trevallon. Net zoals het geen toeval is dat de twee druivensoorten in de Vespro dezelfde zijn als die van Trevallon. Cabernet sauvignon en syrah. Nooit, werkelijk nooit gedacht dat we zo van cabernet sauvignon zouden kunnen houden. Een van de fraaiste wijnen uit ons assortiment. Er zijn ook wat magnums mocht u daar goesting aan hebben.

Domaine de la Tour du Bon, En Sol 2017

Het is niet geheel toevallig dat de tamelijk begaafde Agnes Henry bevriend is met Elisabetta Foradori. De beroemde Italiaanse wijnmaakster uit Trentino. Soort zoekt soort. En zo is het dus ook niet geheel toevallig dat Agnes, in navolging van Foradori, wijn op amfoor is gaan opvoeden. Dat is een hele tijdrovende en kostbare aangelegenheid, maar het resultaat is er naar. Zo zacht, intens en complex heeft u de mourvèdre druif nog nooit geproefd. Natuurlijker natuurwijn bestaat niet. Schitterend spul.

Domaine de la Tour du Bon, Rêvolution 2014 magnum

Agnes Henry van Tour du bon is niet voor één gat te vangen. Zij zag natuurlijk ook wel wat die jongere wijnmakers (zie boven) aan het doen waren. Haar antwoord heet Bandol Revolution. Een Bandol die je sneller kunt drinken dan de klassieke versie. Is soepeler, wat speelser, minder gecompliceerd.  Maar  natuurlijk wel 100% Bandol en gemaakt door één van de beste wijnmaaksters van de regio. Prima te drinken nu. Maar een jaartje of wat wegleggen, kan natuurlijk.

Domaine de la Tour du Bon, Bandol rouge 2015 magnum

In de Bandol streek gebeurt veel. Jonge wijnboeren zoals Gerald van Val d’Arenc en Laurence van Dupuy de Lôme vinificeren hun wijn anders dan de klassiekere huizen. Waar het op neer komt is dat de wijnen van de jongere wijnboeren ook jonger gedronken kunnen worden. Is daarmee de klassieke methode achterhaald? Welnee. Die kunnen prima naast elkaar leven. Tour du Bon behoort samen met Tempier en Pibarnon tot de mooiste huizen van Bandol. Alleen je moet er een beetje geduld voor hebben. Wij bewaren de 2015, openen af en toe de 2013 en drinken de 2009. Wat een weelde eigenlijk.