lees intro

Bourgogne dat moet je leren waarderen. Dat is geen wijn die zich zomaar gewonnen geeft. Maar éénmaal klaar voor de wijn der wijnen, wil je eigenlijk nooit meer iets anders. Tenzij naar dat onbewoonde eiland, dan gaat er Beaujolais mee. Wij hebben relatief veel Bourgogne in het assortiment. En ja, het is allemaal volstrekt anders, maar ook allemaal even lekker.

Resultaat 1–16 van de 26 resultaten wordt getoond

Domaine Giraudon, Chitry Chardonnay 2020

Een van de eerste wijnen die wij importeerden. Omdat we vanaf dag één doorhadden dat de prijs-waarde verhouding extreem goed in elkaar zat. Om de een of andere domme reden mee gestopt, maar in de zomer van 2020 weer omarmd. Deze Bourgogne Chardonnay komt uit een onbekend gebiedje, hetgeen volledig in uw voordeel is. U drinkt een werkelijk geweldige, naar Chablis smakende Bourgogne voor een zeer prettige prijs. Wij zouden het meteen aanschaffen. Sterker, dat hebben we al gedaan,

La Cadette, Melon de Bourgogne 2020

Het is wel geestig dat Nederlandse hoofden Melon meteen in meloen veranderen en er dan ook een soortgelijke smaak bij bedenken. De druivensoort Melon heeft er werkelijk niets mee van doen. Heden ten dage wordt er vooral Muscadet van gemaakt.Een wat fruitigere wijn. Jeanot Montanet maakt als één van de laatsten nog een witte wijn van deze inheemse soort, die  in de Bourgogne vroeger alom voorkwam.  Deze wijn houdt het midden tussen  Chablis en  Muscadet: mineraal, bloemig, geel fruit, strak droog.

La Cadette, Bourgogne Vezelay Châtelaine 2018

Biologische wijn, vin nature.
Loepzuivere chardonnay. Smaakt als een kruizing tussen een Chablis en een Côtes de Beaune: het minerale en strakke van de één, het volle van de ander. Een mand vol bloemen, een complex en zonnig bouquet, zuiver, vief en helder. Heerlijke witte wijn.

La Cadette, Piècette 2018

Toen de Amerikaanse importeur een tijd geleden aan Montanet  vroeg een wijn met wat meer hout te maken- in de tijd dat dit mode was- ging hij het ondanks zijn houtaversie – toch een poging wagen. Zo maakte hij een ‘soft woody wine’, waarin krachtig fruit en mineraliteit gevat zijn in een omlijsting van fijn en chique hout, eigenlijk nauwelijks bespeurbaar. Zeker als je er een jaartje of wat op wacht, dan is het hout er nooit geweest.

La Cadette, Bourgogne Vezelay Angelots 2019

Biologische wijn, vin naturel.
Schoonheid van een wijn: smaakvol, verkwikkend, zuiver en met een duidelijke chardonnay-signatuur, maar zonder iedere opgeblazenheid. Elegant, fijntjes, innemend.

La Cadette, Galerne 2018/2019

Uitbundige geur van rijp fruit, perzik, abrikoos en citrus, met het romige van een goede chardonnay uit de Bourgogne. Zeer aromatisch, levendig, ietsje mineraal à la Chablis.

La Cadette, Vezelay Clos Dû 2019

Deze cuvée ontdekten we bij toeval. De wijn die we wilden bestellen was uitverkocht. Maar deze cuvée bleek er nog wel te zijn. Nou, dan nemen we die toch? Alles wat Montanet Thoden maakt is immers lekker. Dit was weer zo’n een gevalletje serendipiteit (de kunst van de ongezochte vondst) want de Clos Dû is werkelijk het lekkerst wat we ooit uit Vezelay en omstreken geproefd hebben. De wijn is wat ronder/voller van smaak dan wat we gewend zijn van Montanet Thoden. Zou dat wellicht komen omdat het perceel (halve hectare) vroeger privé eigendom van de Hertogen van Bourgogne was? Zou zomaar eens kunnen. Probeer maar eens een flacon of wat. En o ja, we hebben het over chardonnay.

Claudie Jobard, Rully En Villerange 2019

Claudie Jobard is behalve wijnboer ook oenologe en ze weet hoe ze witte Rully moet maken. Niet te laat plukken om indruk te maken op de koper, maar gewoon op tijd. Zodat er voldoende zuren in de wijn zitten om deze (desgewenst) te laten ouderen. Een goede Rully heeft de diepgang van een grote witte Bourgogne, maar voor een fractie van de prijs. Qua smaak moet u denken aan aroma’s van boter, noten en exotisch fruit gekoppeld aan een mooie mineraliteit. Lekker bij  snoekbaars, zalm en tong.  Of bij pelpinda’s

La Cadette, Bourgogne Garance 2019

Zolang er Bourgogne is, is er hoop zeggen wij dan gekscherend. Maar er zit natuurlijk een diepe waarheid verborgen in deze parafrase. Ware het niet dat de meeste Bourgogne onuitstaanbaar duur is geworden. Gelukkig liggen de wijngaarden van Montanet Thoden bij Vezelay. Dat scheelt een spreekwoordelijke slok op een borrel. Geef een meer dan begenadigde wijnmaker een niet zo’n bekende appelatie en er ontstaat geheid iets heerlijks. Waarvan akte. Proost.

Domaine de la Cras, Coteaux de Dijon, Bourgogne blanc 2018

Een paar jaar geleden mochten we de wijnen van Marc Soyard toevoegen aan ons assortiment. Het bleef helaas bij twee jaargangen. Wellicht omdat we het in ons hoofd hadden durven halen om een kritische opmerking over één van de wijnen te maken. Maar het kan ook zijn dat er wat anders aan de hand is. Het domaine is al een behoorlijke tijd ‘tijdelijk gesloten.’ We branden een kaarsje voor hem en drinken zo af en toe een fles van zijn witte Bourgogne. Moest u ook maar eens doen.

Domaine Petitot, Côtes de Nuits Villages, Les Monts de Boncourt, 2018

Grote Bourgognes kopen is geen enkel probleem. Zolang je de poeplap maar trekt. Slechte en middelmatige bourgognes kopen is ook makkelijk. Je hoeft er maar een supermarkt voor binnen te lopen. Goede, betaalbare bourgognes kopen dat is wél een probleem. De wijnen zijn er wel, maar ze blijven vaak onder de radar omdat particuliere klanten er in groepjes net zoveel van afnemen als een importeur zou doen. En dan hoeft de vigneron eigenlijk geen importeur meer. Domaine Petitot is zo’n huis. Maar die dulden dan weer wel een importeur. Gelukkig maar.

Domaine Burguet, Bourgogne, Les Pince Vin 2017/2018

Domaine Alain Burguet. Al jaren in Nederland en altijd bij goede importeurs. Het al decennia biologisch werkende domein was een onneembaar bastion. Tot er opeens een gaatje was. Stukje bij beetje zijn we hun wijnen gaan importeren en inmiddels hebben we een prima relatie met de gebroeders Burguet opgebouwd en hebben we diverse wijnen uit meerdere jaargangen in ons assortiment. Welke wijn u ook kiest, het gaat in alle gevallen om zeer geraffineerde, elegante Bourgogne. De Les Pince Vin komt van een wijngaardje, net buiten de appellatie. Goed voor ons en voor u. Les Pince is van Gevrey niveau, maar mag niet zo heten en is daarom nog relatief goedkoop.

Christophe Buisson, Saint Romain blanc 2020

Sinds we het ons kunnen herinneren, houden we van witte Bourgognes uit de ‘buitengebieden’. Auxey Duresses, Saint Romain enzo. Omdat die wijnen altijd wat subtieler en frisser zijn dan de blockbusters uit het nabij gelegen Meursault. Misschien is dat wel omdat de boeren in de buitengebieden wat meer zichzelf durven zijn in plaats van aan de hooggespannen verwachtingen van tout-le-monde te willen voldoen. Vaak hebben de wijnen uit Saint Romain en Auxey Duresses domweg meer karakter. Zeker die van deze vrolijke frans: Christophe Buisson. Bijkomend voordeel: scheelt meer dan de helft met de dure buren.

La Cadette, Bourgogne Rouge l’Ermitage 2018 magnum

Van 80% Pinot Noir en 20% César, een oude druivensoort die in de Bourgogne veel voorkwam maar nu bijna verdwenen is omdat hij minder druiven geeft dan de pinot noir. . De Ermitage wijngaard ligt op een heel steile helling, pal op de zon. Een heerlijkheid: heldere rode vruchtjes, een snufje leer, tabak en mint. (Ja knap he, mint in druif).In het gamma van la Cadette is dit de krachtigste wijn. Begint zo langzamerhand op stoom en dronk te raken.  Veel waar voor z’n geld.

Domaine Alain Burguet, Gevrey Chambertin, Symphonie 2016

We weten nog goed dat we in de kelder van Burguet stonden en ze ons de oogst van 2016 lieten zien. Iets van 10% van een normale oogst. Gelukkig waren de jaren 17,18,19 en 20 zo gul dat 2016 ruimschoots is goedgemaakt. We dorsten nooit om extra 2016 te vragen, tot er in 2021 een fles Symphony werd geopend. Wat een gruwel, zo lekker. We vroegen of er nog wat was. Een paar doosjes. Mogen we die? Die mochten we. Symphony is een blend van diverse percelen. Geen (of nauwelijks vieilles vignes) en dat heeft zo z’n voordelen. Lichter in alcohol. Beter voor de nachtrust.

Domaine Francois de Givry, Auxey Duresses Les Riames 2017

Deze wijn behoort tot de best bewaarde geheimen van Bourgogne. Man koopt kasteel met veel wijngrond. Een van de stukken grond blijkt nooit chemisch te zijn bewerkt. Het betreft een monopole wijngaardje in Auxey Duresses waar hij meer wijngaarden heeft. Al zijn Auxey Duresses gaat in de flessen van het beroemde domaine Leflaive.  Behalve dat één monopole perceeltje. Daar wordt wijn voor hem van gemaakt. Inderdaad door Leflaive. Je zal deze wijn vergeefs zoeken. Net zoals de wijnmaker. Maar via-via kwamen we in contact. Er worden 900 flessen per jaar gemaakt. Waarvan wij er 60 mogen kopen. Een enkele keer  zijn er ook wat magnums beschikbaar. De lekkerste witte Bourgogne ooit gedronken. Maar dat kan ook aan ons liggen.