lees intro

Bourgogne dat moet je leren waarderen. Dat is geen wijn die zich zomaar gewonnen geeft. Maar éénmaal klaar voor de wijn der wijnen, wil je eigenlijk nooit meer iets anders. Tenzij naar dat onbewoonde eiland, dan gaat er Beaujolais mee. Wij hebben relatief veel Bourgogne in het assortiment. En ja, het is allemaal volstrekt anders, maar ook allemaal even lekker.

Resultaat 1–16 van de 23 resultaten wordt getoond

Domaine Giraudon, Chitry Chardonnay 2023

Een van de eerste wijnen die wij importeerden. Omdat we vanaf dag één doorhadden dat de prijs-waarde verhouding extreem goed in elkaar zat. Om de een of andere domme reden mee gestopt, maar in de zomer van 2020 weer omarmd. Deze Bourgogne Chardonnay komt uit een onbekend gebiedje, hetgeen volledig in uw voordeel is. U drinkt een werkelijk geweldige, naar Chablis smakende Bourgogne voor een zeer prettige prijs. Wij zouden het meteen aanschaffen. Sterker, dat hebben we al gedaan,

La Cadette, Mâcon Villages 2022

Voor veel wijnboeren waren de jaren 2016, 2017 en 2018 rampjaren: vorst, hagel, droogte afgewisseld met langdurige regenperiodes, extreme zomerhitte etc. Om de wijnboeren tegemoet te komen stonden de wijnautoriteiten het  toe dat ook elders druiven mochten worden gekocht. Zo kwamen Beaujolais boeren in de Languedoc terecht, Bourgognes in Bordeaux etc.  ean Montanet bleef dichter bij huis en kocht druiven in de Mâcon streek en de Beaujolais, Vanuit het uiterste noorden van de Bourgogne naar het uiterste zuiden. Een uitdaging vonden de Montanets, van de nood een deugd maken. Het is natuurlijk geen wonder, met de decennialange ervaring van de Montanets in het maken van natuurwijn, dat zij ook onder deze voor hen nieuwe appellations iets heel lekkers maken.

Waar de Vezalays wat houtrijping hebben, zijn de Macons meer gemaakt op hun frisheid, hun jeugd. Deze Macon Villages, van chardonnay van 38 jaar oude stokken, is dan ook zuiver, helder en fris. Geur van citrusfruit, perzik en bloemen. Zeer energieke en elegante wijn als aperitief of bij alles uit de zee.

Domaine Maréchal, Bourgogne Aligoté 2022

Toen Marieke op de Nieuwe Herengracht kwam wonen was dit de huiswijn aldaar. De toenmalige importeur verkastte naar het buitenland. Met hem verdween de wijn uit beeld. Maar nu in 2023 is de wijn er weer. Hard op weg om weer onze huiswijn te worden. We vonden het toen al één van de lekkerste aligotés die we kenden en dat is zo gebleven. Ja dat die kan-ie wel die Claude, aligoté maken van chardonnay kwaliteit.

La Cadette, Bourgogne Vezelay Châtelaine 2022

Biologische wijn, vin nature.
Loepzuivere chardonnay. Smaakt als een kruising tussen een Chablis en een Côtes de Beaune: het minerale en strakke van de één, het volle van de ander. Een mand vol bloemen, een complex en zonnig bouquet, zuiver, vief en helder. Heerlijke witte wijn.

La Cadette, Galerne 2022

Uitbundige geur van rijp fruit, perzik, abrikoos en citrus, met het romige van een goede chardonnay uit de Bourgogne. Zeer aromatisch, levendig, ietsje mineraal à la Chablis.

La Cadette, Bourgogne Rouge 2022

We waren ooit in de privé kelder van een gerenomeerd wijnmaker uit Chablis. We waren benieuwd waar die dan zelf van hield. Die kelder lag nagenoeg vol met de wijnen van Soeur Cadette. ‘Hoe dat dan’ vroegen wij? ‘Nou Valentin  is een goede vriend’ murmelde de wijnmaker. ‘Maar ja, vrienden kun je niet drinken’ zeiden wij in ons slechtste Frans, ‘Het is gewoon geweldige wijn zei hij, ik zou willen het zelf zo te kunnen maken. ‘Wit en rood?’  vroegen we? Wit dat lukt me wel, maar het rood dat is echt mijn grote wens. Inmiddels maakt die Chablismaker ook rood, is 10 euro duurder dan de wijn van z’n vriend. Dit is de benchmark, om dat nare woord dan maar eens te gebruiken. Pinot Noir zoals Pinot Noir bedoeld is.

Domaine Maréchal, Bourgogne Cuvée Gravel 2020

We lopen al een jaar of tien om de wijnen van Maréchal heen te draaien. In onze herinnering waren de witte wijnen (Aligoté en Auxey Duresses) altijd geweldig en moest je heel lang wachten op het rood. Tot we september 2022 in Parijs – het zal eens een keer niet – een Gravel 2018 proefden. Die was meesterlijk. En al meteen lekker bovendien. Was een warm jaar dat 2018,  dat pakt bij Maréchal dus goed uit wat onze smaakbeleving betreft. Wij weer eens contact opgenomen. We konden de 2020 kopen. Was ook een warm jaar en volgens de experts (waar wij ons niet bepaald onder rekenen) misschien wel het jaar van de eeuw. Nou ja, de bestelling was gedaan. Ja het is geld,  27 euro voor een fles wijn, maar voor een Bourgogne van deze kwaliteit is het vooroorlogs goedkoop.

Domaine Maréchal, Bourgogne blanc Cuvée Antoine 2022

Chef Kok Pieter Damen  wist ons ooit te melden dat ze bij Burguet ook premier cru wijnen maakten. Hij wist meer dan wij op dat moment. Iets dergelijks overkwam ons bij Domaine Maréchal. Berry Kamer vroeg of we bij een volgende bestelling ook de Bourgogne tout court wilden bestellen bij Claude. Dat was namelijk één van de lekkerste witte Bourgognes die hij ooit gedronken had. Wij wisten niet van deze cuvée af, maar we wisten wat ons te doen stond. En daar is-ie dan, de Antoine van Claude Maréchal. Nou Berry had niks teveel gezegd.

Domaine Maréchal, Chorey-les-Beaune 2017

Het tekstschrijvertje meldt zich spoedig.

Maison Lavantureux, Bourgogne Epineuil les Fauconniers 2021

Pinot Noir uit die regio, dat was altijd goedbedoeld, Maar het werd maar zelden rijp. Daar hebben we die klimaatverandering weer. Deze Bourgogne is dat wel. Het is de eerste echte rode wijn van Arnaud Lavantureux, van het inmiddels als beroemd bekend staande Chablis huis. Wij vroegen ons ter plekke af of de wijnmaker zijn roeping niet gemist had, zou hij niet nog veel beter in rood zijn dan in wit? Van Kermit Lynch begrepen we dat ze alles wilde opkopen wat er voorhanden was. Daar stak de Smaakimporteur toch een stokje voor.

Domaine Burguet, Bourgogne, Les Pince Vin 2021

Domaine Alain Burguet. Al jaren in Nederland en altijd bij goede importeurs. Het al decennia biologisch werkende domein was een onneembaar bastion. Tot er opeens een gaatje was. Stukje bij beetje zijn we hun wijnen gaan importeren en inmiddels hebben we een prima relatie met de gebroeders Burguet opgebouwd en hebben we diverse wijnen uit meerdere jaargangen in ons assortiment. Welke wijn u ook kiest, het gaat in alle gevallen om zeer geraffineerde, elegante Bourgogne. De Les Pince Vin komt van een wijngaardje, net buiten de appellatie. Goed voor ons en voor u. Les Pince is van Gevrey niveau, maar mag niet zo heten en is daarom nog relatief goedkoop.

Domaine Maréchal, Savigny les Beaune 2022

Die goede, zachtaardige Claude… we waren al een paar keer op bezoek geweest om te proeven maar vonden met name zijn rood ingewikkeld. Wit, dat was altijd een schot in de roos, maar daar was altijd minder van beschikbaar. Enfin, nu we met het rood zijn begonnen natuurlijk ook directement wit besteld. Hij was in Amsterdam wereldberoemd om zijn Aligote en Auxey Duresses. Die Aligote gaat er vast weer komen. Die Auxey nooit meer. Maar in plaats daarvan is er Savigny Les Beaune. Doet er helemaal niks voor onder. Sterker nog… Heerlijk om dit huis te mogen vertegenwoordigen.  Uitstekende prijs kwaliteit verhouding in deze knotsgekke Bourgogne markt.

Domaine Alain Burguet, Gevrey Chambertin, Symphonie 2020

We weten nog goed dat we in de kelder van Burguet stonden en ze ons de oogst van 2016 lieten zien. Iets van 10% van een normale oogst. Gelukkig waren de jaren 17,18,19 en 20 zo gul dat 2016 ruimschoots is goedgemaakt. We dorsten nooit om extra 2016 te vragen, tot er in 2021 een fles Symphony werd geopend. Wat een gruwel, zo lekker. We vroegen of er nog wat was. Een paar doosjes. Mogen we die? Die mochten we. Symphony is een blend van diverse percelen. Geen (of nauwelijks vieilles vignes) en dat heeft zo z’n voordelen. Lichter in alcohol. Beter voor de nachtrust.

Domaine Maréchal, Pommard 2020

De afgelopen maanden zijn we drie keer bij Claude Marechal op bezoek geweest. En we moesten ons inhouden om niet meteen al zijn cuvees te gaan bestellen. Hebberigheid is een slechte eigenschap, maar het hoort helaas wel bij ons vak. We hebben met onszelf afgesproken, dat we per bezoek één cuvee aan de porfolio toevoegen. Dit keer hebben we zijn Pommard meegenomen, dat was altijd al zijn lekkerste wijn en dat is het nog. Ondanks de ruim 50,- euro is dat voor Bourgogne begrippen een zeer aantrekkelijke prijs. We kozen vor de 2020 omdat dat voor de wijnen van Marechal echt een weglegjaar is.

Domaine Alain Burguet, Gevrey Chambertin Mes Favorites 2021

De signature wijn van Domaine Burguet. Beste zon-exposure, mooiste terroir, oudste stokken. Voor de oud-gedienden: dit was vroeger de vieilles vignes. Zullen we u nog een kleine openbaring doen? We kochten deze wijn in die tijd bij Helmer Otterman. We bestelden zijn hele assortiment, dus dit ook. Maar hoe vaak we ook een fles openmaakten, we vonden er niks aan. Aan zulke goede Bourgogne waren we domweg nog niet toe. We hebben de hele voorraad cadeau gedaan aan onze vriend Erwin Walthaus, sommelier van Le Garage. Die lacht ons er nog steeds om uit. Als hij ons met dit verhaal confronteert- het liefst in groot gezelschap natuurlijk- schamen we ons nog steeds. Voor straf mag hij geen enkele fles Mes Favorites kopen. U wel hoor, neem Mes Favorites. Het is ook de onze.

Burguet, Gevrey Chambertin, Les Champeaux premier cru 2017

Het duurde even voor we er achter kwamen dat ze bij Burguet ook Premier Cru en Grand Cru bourgognes maken. Maar toen we het in de smiezen kregen, was het hek alras van de dam. Djiezus wat is dat lekker zeg die Champeaux. Het is de favoriete wijn van de wijnmaker zelf. Wij kunnen maar moeilijk kiezen. Er zijn momenteel drie verschillende jaargangen. Maar dat zal niet al te lang meer duren waarschijnlijk. Doe u zelf een plezier. Bestel u zelf wat Champeaux en constateer met ons dat god ook zo z’n voorkeuren had bij verdelen van de wereld.