lees intro

Bourgogne dat moet je leren waarderen. Dat is geen wijn die zich zomaar gewonnen geeft. Maar éénmaal klaar voor de wijn der wijnen, wil je eigenlijk nooit meer iets anders. Tenzij naar dat onbewoonde eiland, dan gaat er Beaujolais mee. Wij hebben relatief veel Bourgogne in het assortiment. En ja, het is allemaal volstrekt anders, maar ook allemaal even lekker.

Resultaat 1–16 van de 25 resultaten wordt getoond

Moron Garcia BOURGOGNE ALIGOTE “Les Champs Tions” 2019

Aligoté is de ‘tweede’ witte druif van de Bourgogne. Letterlijk en figuurlijk. Meestal levert het eenvoudig te savoureren wijn op. Maar als je de druif in handen van Arnaud Ente of de mannen van Moron Garcia geeft, dan gebeurt er toch iets magisch. Op voorwaarde natuurlijk dat je met meer dan gemiddelde druiven te maken hebt. Deze komen van stokken die tussen de 80-100 jaar oud zijn. en ze zijn, zie verderop, net zo behandelt als alle wijnen van het ambitieuze duo Moron & Garcia.

Moron Garcia CORTON GRAND CRU ” Cuvée Baie par Baie 2019

Bourgogne Grand Cru. Onbetaalbaar tegenwoordig. Maar Corton Grand Cru valt dan nog wel mee. Relatief hè. We weten ook wel dat een fles wijn voor dit bedrag voor veel mensen van den zotten is. Maar mocht u in uw leven toch een keer een Grand Cru Bourgogne willen drinken, opteer dan voor deze. Gemaakt door misschien wel de meest ambitieuze wijnmakers van Bourgogne. Dat wij dat mogen vertegenwoordigen, daarvan glimmen wij weleens van filosofie. Max 3 pp.

Moron Garcia MARSANNAY ” Clos du Roy” 2019

Ze zijn pas sinds 2016 bezig, maar alles lijkt er op dat er een enorme voorbereidingstijd aan voorafging. Eerst de beste wijngaarden per appellatie confisqueren en dan pas aan de slag. Clos du Roy behoort tot de beste wijngaarden van Marsannay, de op één na noordelijkste appellatie van Bourgogne. En ook hier maken de compromisloze Matthieu Moron en Pierre-Oliver Garcia een dijk van een wijn. Duur voor een Marsannay. Goedkoop voor een Moron Garcia.

Moron Garcia NUITS SAINT GEORGES ” Les Grandes Vignes 2019

Je komt dat ‘Les grandes vignes’ te pas en te onpas tegen in Frankrijk. Maar in dit geval betreft het een heuse wijngaard waar ook het al wat langer actieve Domaine de Montille een beroemde wijn maakt. In deze wijn wordt het baie par baie principe toegepast. Druif voor druif wordt gekeken of hij/zij geschikt is voor de wijn. Een monnikenwerk, wat u zegt, maar dan krijg je ook iets dat je maar zelden of nooit proeft. Het hoogst haalbare, zoals onze goede vriend Nils zei. Overigens geen 100% baie par baie, dan waren ze nu nog bezig met de oogst van 2019.

Moron Garcia NUITS SAINT GEORGES Les Charmois 2019

Ze doen het niet voor minder, de hemelbestormers van Moron Garcia. Als je goede wijn wilt, heb je goede, schone wijngaarden nodig. Waar je dan de natuur zoveel mogelijk z’n gang laat gaan en kiest voor lage rendementen. Als je dan ook nog eens zo gek bent om Baie par Baie te werken, dan heb je er niet alleen je ziel en zaligheid maar ook al je tijd in gelegd. Kopen en wegleggen. En dat elk jaar doen. Over een jaar of tien bent u uzelf dankbaar. En zijn de wijnen ongetwijfeld onbetaalbaar.

Domaine de la Cras, Coteaux de Dijon, Bourgogne blanc 2018

Marc Soyard maakt vin nature. Met dien verstande dat hij wel intervenieert als de jaargang daarom vraagt. Maar bij voorkeur niet. Nu hebben wij een haat-liefde verhouding met natuurwijn. Als het goed gemaakt is, willen we niets liever. Als het slecht gemaakt is (of mislukt) dan willen we niets liever dan het door de gootsteen kieperen. De wijnen die wij van Soyard mochten kopen, zijn geslaagde vin nature wijnen. Het rood (pinot noir, red) is al helemaal op dronk nu. Het wit (chardonnay) moet nog even tot rust komen. Bestel gerust, maar leg het even weg tot wij het sein ‘veilig’ geven.

Domaine de la Cras, Coteaux de Dijon, Bourgogne rouge 2018

Of we geïnteresseerd waren in de wijnen van Marc Soyard. Kennen jullie wel toch, die Marc? Was de wijnmaker van Domaine Bizot in Vosne Romanée en begon in 2014 voor zichzelf in de Coteaux de Dijon. Nou, eerlijk gezegd hadden we ooit wel van Bizot gehoord, maar de rest was abacadabra voor ons. Wij erheen in 2019 op weg naar onze vakantiebestemming. Jeemig dat was lekker. Ja, dat wilden we wel. Nou, afhankelijk van de oogst van 2019, konden we dan misschien wel wat van 2018 kopen. Dat pakte goed voor ons uit en sinds 31 januari 2020 kunnen we het u aanbieden. In rood en –lees daar wat meer over het Domaine – in wit.

Domaine Giraudon, Chitry Chardonnay 2018

Een van de eerste wijnen die wij importeerden. Omdat we vanaf dag één doorhadden dat de prijs-waarde verhouding extreem goed in elkaar zat. Om de een of andere domme reden mee gestopt, maar in de zomer van 2020 weer omarmd. Deze Bourgogne Chardonnay komt uit een onbekend gebiedje, hetgeen volledig in uw voordeel is. U drinkt een werkelijk geweldige, naar Chablis smakende Bourgogne voor een zeer prettige prijs. Wij zouden het meteen aanschaffen. Sterker, dat hebben we al gedaan,

Domaine Petitot, Côtes de Nuits Villages, Les Monts de Boncourt, 2017

Schitterende bourgognes kopen is geen enkel probleem. Zolang je de poeplap maar trekt. Slechte en middelmatige bourgognes kopen is ook geen enkel probleem. Je hoeft er maar een supermarkt voor binnen te lopen. Goede, betaalbare bourgognes kopen dat is wél een probleem. De wijnen zijn er wel degelijk, maar ze blijven vaak onder de radar omdat particuliere klanten er in groepjes net zoveel van afnemen als een importeur zou doen. En dan hoeft de vigneron eigenlijk geen importeur meer. Domaine Petitot is zo’n huis. Maar die dulden dan weer wel een importeur. Gelukkig maar. Doe er uw voordeel mee. Zeer goede prijskwal.

Domaine Burguet, Bourgogne, Les Pince Vin 2017

Domaine Alain Burguet. Al jaren in Nederland en altijd bij goede importeurs. Het al decennia biologisch werkende domein was -net als alle goede Bourgogne huizen-  een onneembaar bastion. Tot er opeens een gaatje was. Stukje bij beetje zijn we hun wijnen gaan importeren en weten we waarom hun wijnen zo goed zijn. Zo worden de druiven bij de oogst drie keer – zijn ze nou gek geworden – geselecteerd. Alleen het beste gaat in de wijn. Inmiddels hebben we een prima relatie met de gebroeders Burguet opgebouwd en hebben we diverse wijnen uit meerdere jaargangen in ons assortiment. Maar welke wijn u ook kiest, het gaat in alle gevallen om zeer geraffineerde, elegante Bourgogne. De Les Pince Vin komt van een wijngaardje, net buiten de appellatie. Goed voor ons en voor u. Les Pince is van Gevrey niveau, maar mag niet zo heten en is daarom nog relatief goedkoop.

Domaine Francois de Givry, Auxey Duresses Les Riames 2016

Deze wijn behoort zonder meer tot de best bewaarde geheimen van Bourgogne. Man koopt een kasteel met veel wijngrond. Een van de stukken grond blijkt nog nooit chemisch te zijn bewerkt. Het betreft een monopole wijngaardje in Auxey Duresses waar hij meer grond heeft. Al zijn Auxey Duresses gaat naar het beroemde domaine Leflaive. De Auxey Duresses van Leflaive is dus afkomstig van zijn grond. Behalve dat één monopole perceeltje. Daar wordt wijn voor hem van gemaakt. Inderdaad door Leflaive. Je zal deze wijn vergeefs zoeken. Net zoals de wijnmaker. Maar via-via kwamen we in contact. Liefst 100 flessen konden we kopen. Daar hebben we dus nooit ruchtbaarheid aan gegeven. Maar omdat er in de corona tijd afbestellingen kwamen, konden we bijkopen. Leverbaar na de zomer. Deze allerlekkerste witte Bourgogne ooit geproefd. Dat zegt natuurlijk niet alles, maar vies kan het niet zijn. Briljante wijn. En dat is het.

Burguet, Meursault, Sous la Velle 2017

We vergeten het zelf ook bijna altijd, maar Burguet maakt ook wit. Een beetje. Drie kleine vaatjes Meursault liggen er altijd ergens verstopt tussen de Gevrey, Chambolle en Vosne. En zoals het bij Burguet gaat, gaat het bij ons in de kelder ook. Een paar doosjes wit staan er altijd tussen de stapels rood. En het is dat mensen er weleens om vragen, anders vergaten we het domweg. Het stond ook nooit op onze site. Maar voor de liefhebbers is er dus ook Meursault van Burguet. In diezelfde spannende stijl gemaakt als het rood. Dus geen blockbuster, maar een mooie elegante Chardonnay uit misschien wel het bekendste witte wijn gebiedje van Frankrijk. De wijn luistert naar de naam Sous la Velle, wat Onder de wijnstok betekent. Dat is geen fakenaam, maar de naam van het perceeltje waar de druiven vandaan komen. Er is niet veel, dus niet allemaal tegelijk hè. Nou ja, dat zal ook wel meevallen. Het spulletje is niet voor de geef.

Domaine Alain Burguet, Gevrey Chambertin Mes Favorites 2017/2018

Tot voor kort was dit de mooiste wijn van Burguet. Beste zon-exposure, mooiste terroir, oudste stokken. Voor de oud-gedienden: dit was vroeger de vieilles vignes. Zullen we u nog een kleine openbaring doen? We kochten deze wijn in die tijd bij Helmer Otterman. We bestelden zijn hele assortiment, dus dit ook. Maar hoe vaak we ook een fles openmaakten, we vonden er niks aan. Aan zulke goede Bourgogne waren we domweg nog niet toe. We hebben de hele voorraad cadeau gedaan aan onze vriend Erwin Walthaus, sommelier van Le Garage. Die lacht ons er nog steeds om uit. Als hij ons met dit verhaal confronteert- het liefst in groot gezelschap natuurlijk- schamen we ons nog steeds. Voor straf mag hij geen enkele fles Mes Favorites kopen. U wel hoor, neem Mes Favorites. Het is ook de onze.

Burguet, Vosne Romanée 2017

Je moet een beetje geluk hebben als wijnimporteur. In 2015 ontdekte een sommelier van The Lobby (Midas red.) de wijnen van Burguet. En dankzij Midas en zijn al even bezeten collega Enno kwamen andere sommeliers met de wijn in aanraking. Gek genoeg begonnen het met een buitenbeentje van Burguet: met de Vosne Romanée, wat toch volstrekt een ander gebied is dan Gevrey Chambertin. Later volgden alle andere wijnen. Inmiddels staat de wijn van Burguet bij vrijwel al onze horeca klanten op de kaart. Waarvan het langst, ere wie ere toekomt, bij Erwin Walthaus van Le Garage. Trouwens lekker spul hoor die Vosne van Burguet, zouden we bijna vergeten te zeggen.

Burguet, Gevrey Chambertin, Les Champeaux premier cru 2017

Het duurde even voor we er achter kwamen dat ze bij Burguet ook Premier Cru en Grand Cru bourgognes maken. Maar toen we het in de smiezen kregen, was het hek alras van de dam. Djiezus wat is dat lekker zeg die Champeaux. Het is de favoriete wijn van de wijnmaker zelf. Wij kunnen maar moeilijk kiezen. Er zijn momenteel drie verschillende jaargangen. Maar dat zal niet al te lang meer duren waarschijnlijk. Doe u zelf een plezier. Bestel u zelf wat Champeaux en constateer met ons dat god ook zo z’n voorkeuren had bij verdelen van de wereld.

Burguet, Vosne Romanée 1er cru, Les Rouges du Dessus 2014

Je moet een beetje geluk hebben als wijnimporteur. In 2015 ontdekte een sommelier van The Lobby (Midas red.) de wijnen van Burguet. En dankzij Midas en zijn al even bezeten collega Enno kwamen andere sommeliers met de wijn in aanraking. Gek genoeg begonnen het met een buitenbeentje van Burguet: met de Vosne Romanée, wat toch volstrekt een ander gebied is dan Gevrey Chambertin. Later volgden alle andere wijnen. Inmiddels staat de wijn van Burguet bij vrijwel al onze horeca klanten op de kaart. Waarvan het langst, ere wie ere toekomt, bij Erwin Walthaus van Le Garage. Trouwens lekker spul hoor die Vosne van Burguet, zouden we bijna vergeten te zeggen.