lees intro

Bourgogne dat moet je leren waarderen. Dat is geen wijn die zich zomaar gewonnen geeft. Maar éénmaal klaar voor de wijn der wijnen, wil je eigenlijk nooit meer iets anders. Tenzij naar dat onbewoonde eiland, dan gaat er Beaujolais mee. Wij hebben relatief veel Bourgogne in het assortiment. En ja, het is allemaal volstrekt anders, maar ook allemaal even lekker.

Resultaat 1–16 van de 22 resultaten wordt getoond

Domaine Camus Renaut, Coteaux de Coiffy, IGP, Chardonnay 2021

Een inmiddels wereldberoemd importeur zei het al: zoek op plekken waar niemand komt en je vindt de beste prijskwaliteit verhouding. En zo is het met deze wijn ook. Wij zouden zomaar om het dorpje Coiffy heen zijn gereden, maar zo niet Hugo S. onze Chardonnay spion. Tien jaar geleden reikte hij ons de Chablis wijnen van Lavantureux aan. Gevolgd door de Chitry wijnen van Giraudon. Een jaar of vier geleden kwam daar de Coiffy van Camus Renaut bij. Schot in de roos wederom.  Wij zijn inmiddels al een palletje of 6 verder, meestal gaat die direct naar de betere horeca, maar nu de Chitry op is hebben we dezelfde Chardonnay ook voor onze particuliere klanten. Voor een prijs om vous tegen te zeggen: € 10,95. Kom daar eens om elders in de Bourgogne.

Domaine Giraudon, Chitry Chardonnay 2022

Een van de eerste wijnen die wij importeerden. Omdat we vanaf dag één doorhadden dat de prijs-waarde verhouding extreem goed in elkaar zat. Om de een of andere domme reden mee gestopt, maar in de zomer van 2020 weer omarmd. Deze Bourgogne Chardonnay komt uit een onbekend gebiedje, hetgeen volledig in uw voordeel is. U drinkt een werkelijk geweldige, naar Chablis smakende Bourgogne voor een zeer prettige prijs. Wij zouden het meteen aanschaffen. Sterker, dat hebben we al gedaan,

La Cadette, Bourgogne Vezelay Châtelaine 2020

Biologische wijn, vin nature.
Loepzuivere chardonnay. Smaakt als een kruizing tussen een Chablis en een Côtes de Beaune: het minerale en strakke van de één, het volle van de ander. Een mand vol bloemen, een complex en zonnig bouquet, zuiver, vief en helder. Heerlijke witte wijn.

La Cadette, Galerne 2020

Uitbundige geur van rijp fruit, perzik, abrikoos en citrus, met het romige van een goede chardonnay uit de Bourgogne. Zeer aromatisch, levendig, ietsje mineraal à la Chablis.

La Cadette, Vezelay Clos Dû 2019

Deze cuvée ontdekten we bij toeval. De wijn die we wilden bestellen was uitverkocht. Maar deze cuvée bleek er nog wel te zijn. Nou, dan nemen we die toch? Alles wat Montanet Thoden maakt is immers lekker. Dit was weer zo’n een gevalletje serendipiteit (de kunst van de ongezochte vondst) want de Clos Dû is werkelijk het lekkerst wat we ooit uit Vezelay en omstreken geproefd hebben. De wijn is wat ronder/voller van smaak dan wat we gewend zijn van Montanet Thoden. Zou dat wellicht komen omdat het perceel (halve hectare) vroeger privé eigendom van de Hertogen van Bourgogne was? Zou zomaar eens kunnen. Probeer maar eens een flacon of wat. En o ja, we hebben het over chardonnay.

Domaine Maréchal, Bourgogne Cuvée Gravel 2020

We lopen al een jaar of tien om de wijnen van Marechal heen te draaien. In onze herinnering waren de witte wijnen (Aligoté en Auxey Duresses) altijd geweldig en moest je heel lang wachten op het rood. Tot we september 2022 in Parijs – het zal eens een keer niet – een Gravel 2018 proefden. Die was meesterlijk. En al meteen lekker bovendien. Was een warm jaar dat 2018,  dat pakt bij Marechal dus goed uit wat onze smaakbeleving betreft. Wij weer eens contact opgenomen. We konden de 2020 kopen. Was ook een warm jaar en volgens de experts (waar wij ons niet bepaald onder rekenen) misschien wel het jaar van de eeuw. Nou ja, de bestelling was gedaan. Ja het is geld,  27 euro voor een fles wijn, maar voor een Bourgogne van deze kwaliteit is het vooroorlogs goedkoop.

Maison Lavantureux, Bourgogne Epineuil les Fauconniers 2020

Domaine Burguet, Bourgogne, Les Pince Vin 2015

Domaine Alain Burguet. Al jaren in Nederland en altijd bij goede importeurs. Het al decennia biologisch werkende domein was een onneembaar bastion. Tot er opeens een gaatje was. Stukje bij beetje zijn we hun wijnen gaan importeren en inmiddels hebben we een prima relatie met de gebroeders Burguet opgebouwd en hebben we diverse wijnen uit meerdere jaargangen in ons assortiment. Welke wijn u ook kiest, het gaat in alle gevallen om zeer geraffineerde, elegante Bourgogne. De Les Pince Vin komt van een wijngaardje, net buiten de appellatie. Goed voor ons en voor u. Les Pince is van Gevrey niveau, maar mag niet zo heten en is daarom nog relatief goedkoop. En dat we nog 2015 hebben, dat is een buitenkansje….

Christophe Buisson, Saint Romain blanc 2020

Sinds we het ons kunnen herinneren, houden we van witte Bourgognes uit de ‘buitengebieden’. Auxey Duresses, Saint Romain enzo. Omdat die wijnen altijd wat subtieler en frisser zijn dan de blockbusters uit het nabij gelegen Meursault. Misschien is dat wel omdat de boeren in de buitengebieden wat meer zichzelf durven zijn in plaats van aan de hooggespannen verwachtingen van tout-le-monde te willen voldoen. Vaak hebben de wijnen uit Saint Romain en Auxey Duresses domweg meer karakter. Zeker die van deze vrolijke frans: Christophe Buisson. Bijkomend voordeel: scheelt meer dan de helft met de dure buren.

Domaine Maréchal, Savigny les Beaune 2020

Die goede, zachtaardige Claude… we waren al een paar keer op bezoek geweest om te proeven maar vonden met name zijn rood ingewikkeld. Wit, dat was altijd een schot in de roos, maar daar was altijd minder van beschikbaar. Enfin, nu we met het rood zijn begonnen natuurlijk ook directement wit besteld. Hij was in Amsterdam wereldberoemd om zijn Aligote en Auxey Duresses. Die Aligote gaat er vast weer komen. Die Auxey nooit meer. Maar in plaats daarvan is er Savigny Les Beaune. Doet er helemaal niks voor onder. Sterker nog… Heerlijk om dit huis te mogen vertegenwoordigen.  Uitstekende prijs kwaliteit verhouding in deze knotsgekke Bourgogne markt.

Domaine Alain Burguet, Gevrey Chambertin, Symphonie 2016

We weten nog goed dat we in de kelder van Burguet stonden en ze ons de oogst van 2016 lieten zien. Iets van 10% van een normale oogst. Gelukkig waren de jaren 17,18,19 en 20 zo gul dat 2016 ruimschoots is goedgemaakt. We dorsten nooit om extra 2016 te vragen, tot er in 2021 een fles Symphony werd geopend. Wat een gruwel, zo lekker. We vroegen of er nog wat was. Een paar doosjes. Mogen we die? Die mochten we. Symphony is een blend van diverse percelen. Geen (of nauwelijks vieilles vignes) en dat heeft zo z’n voordelen. Lichter in alcohol. Beter voor de nachtrust.

Domaine Francois de Givry, Auxey Duresses Les Riames 2017

Deze wijn behoort tot de best bewaarde geheimen van Bourgogne. Man koopt kasteel met veel wijngrond. Een van de stukken grond blijkt nooit chemisch te zijn bewerkt. Het betreft een monopole wijngaardje in Auxey Duresses waar hij meer wijngaarden heeft. Al zijn Auxey Duresses gaat in de flessen van het beroemde domaine Leflaive.  Behalve dat één monopole perceeltje. Daar wordt wijn voor hem van gemaakt. Inderdaad door Leflaive. Je zal deze wijn vergeefs zoeken. Net zoals de wijnmaker. Maar via-via kwamen we in contact. Er worden 900 flessen per jaar gemaakt. Waarvan wij er 60 mogen kopen. Een enkele keer  zijn er ook wat magnums beschikbaar. De lekkerste witte Bourgogne ooit gedronken. Maar dat kan ook aan ons liggen.

Domaine Alain Burguet, Gevrey Chambertin Mes Favorites 2019

De signature wijn van Domaine Burguet. Beste zon-exposure, mooiste terroir, oudste stokken. Voor de oud-gedienden: dit was vroeger de vieilles vignes. Zullen we u nog een kleine openbaring doen? We kochten deze wijn in die tijd bij Helmer Otterman. We bestelden zijn hele assortiment, dus dit ook. Maar hoe vaak we ook een fles openmaakten, we vonden er niks aan. Aan zulke goede Bourgogne waren we domweg nog niet toe. We hebben de hele voorraad cadeau gedaan aan onze vriend Erwin Walthaus, sommelier van Le Garage. Die lacht ons er nog steeds om uit. Als hij ons met dit verhaal confronteert- het liefst in groot gezelschap natuurlijk- schamen we ons nog steeds. Voor straf mag hij geen enkele fles Mes Favorites kopen. U wel hoor, neem Mes Favorites. Het is ook de onze.

Burguet, Vosne Romanée 2017

Je moet een beetje geluk hebben als wijnimporteur. In 2015 ontdekte een sommelier van The Lobby  de wijnen van Burguet. En dankzij Midas en zijn al even bezeten collega Enno kwamen andere sommeliers met de wijn in aanraking. Gek genoeg begonnen ze met een buitenbeentje : met de Vosne Romanée, wat toch volstrekt andere wijn geeft dan Gevrey Chambertin. Later volgden alle andere wijnen. Inmiddels staan de wijn van Burguet bij vrijwel al onze horeca klanten op de kaart.  Trouwens lekker spul hoor die Vosne van Burguet, zouden we bijna vergeten te zeggen.

Burguet, Gevrey Chambertin, Les Champeaux premier cru 2017

Het duurde even voor we er achter kwamen dat ze bij Burguet ook Premier Cru en Grand Cru bourgognes maken. Maar toen we het in de smiezen kregen, was het hek alras van de dam. Djiezus wat is dat lekker zeg die Champeaux. Het is de favoriete wijn van de wijnmaker zelf. Wij kunnen maar moeilijk kiezen. Er zijn momenteel drie verschillende jaargangen. Maar dat zal niet al te lang meer duren waarschijnlijk. Doe u zelf een plezier. Bestel u zelf wat Champeaux en constateer met ons dat god ook zo z’n voorkeuren had bij verdelen van de wereld.

Burguet, Vosne Romanée 1er cru, Les Rouges du Dessus 2014

Je moet een beetje geluk hebben als wijnimporteur. In 2015 ontdekte een sommelier van The Lobby (Midas red.) de wijnen van Burguet. En dankzij Midas en zijn al even bezeten collega Enno kwamen andere sommeliers met de wijn in aanraking. Gek genoeg begonnen het met een buitenbeentje van Burguet: met de Vosne Romanée, wat toch volstrekt een ander gebied is dan Gevrey Chambertin. Later volgden alle andere wijnen. Inmiddels staat de wijn van Burguet bij vrijwel al onze horeca klanten op de kaart. Waarvan het langst, ere wie ere toekomt, bij Erwin Walthaus van Le Garage. Trouwens lekker spul hoor die Vosne van Burguet, zouden we bijna vergeten te zeggen.