lees intro

Bourgogne dat moet je leren waarderen. Dat is geen wijn die zich zomaar gewonnen geeft. Maar éénmaal klaar voor de wijn der wijnen, wil je eigenlijk nooit meer iets anders. Tenzij naar dat onbewoonde eiland, dan gaat er Beaujolais mee. Wij hebben relatief veel Bourgogne in het assortiment. En ja, het is allemaal volstrekt anders, maar ook allemaal even lekker.

Resultaat 1–16 van de 27 resultaten wordt getoond

Domaine Giraudon, Chitry Chardonnay 2020

Een van de eerste wijnen die wij importeerden. Omdat we vanaf dag één doorhadden dat de prijs-waarde verhouding extreem goed in elkaar zat. Om de een of andere domme reden mee gestopt, maar in de zomer van 2020 weer omarmd. Deze Bourgogne Chardonnay komt uit een onbekend gebiedje, hetgeen volledig in uw voordeel is. U drinkt een werkelijk geweldige, naar Chablis smakende Bourgogne voor een zeer prettige prijs. Wij zouden het meteen aanschaffen. Sterker, dat hebben we al gedaan,

Domaine Petitot, Côtes de Nuits Villages, Les Monts de Boncourt, 2017

Schitterende bourgognes kopen is geen enkel probleem. Zolang je de poeplap maar trekt. Slechte en middelmatige bourgognes kopen is ook geen enkel probleem. Je hoeft er maar een supermarkt voor binnen te lopen. Goede, betaalbare bourgognes kopen dat is wél een probleem. De wijnen zijn er wel degelijk, maar ze blijven vaak onder de radar omdat particuliere klanten er in groepjes net zoveel van afnemen als een importeur zou doen. En dan hoeft de vigneron eigenlijk geen importeur meer. Domaine Petitot is zo’n huis. Maar die dulden dan weer wel een importeur. Gelukkig maar. Doe er uw voordeel mee. Zeer goede prijskwal.

Raquillet, Mercurey Chamirey 2018

Wie wat vergeet, die heeft wat. Bij de jaarlijkse voorraadtelling op 1 januari 2022 kwamen we opeens een paar doosjes Raquillet tegen. Verrek, wat zit daar dan in? Bleek de Mercurey Chamirey te zijn. Waren we vergeten op de website te zetten. Zo verkoop je natuurlijk nooit wat. Maar dat heeft in dit geval wel een mooie bijwerking. De wijn is van 2018 en dat was in dit deel van de Bourgogne een prima jaar. Heeft dus lekker een beetje liggen ouderen in onze donkere kelder. Hoe zou dat smaken nu, vroegen we ons af. Gelijk een flesje opengemaakt. Heerlijk. En bovendien voor deze kwaliteit Bourgogne, sowieso voor Bourgogne eigenlijk, zeer betaalbaar.

Claudie Jobard, Rully En Villerange 2017

In de klassieke Bourgogne gebieden is elke centimeter in kaart gebracht. Duizenden vissers zitten in hetzelfde piepkleine vijvertje te vissen. En dan is het weleens verstandig om de hengel een stukje verderop uit te gooien. Daar zit niet altijd even goede vis, maar als je geduld hebt en goed zoekt, vind je er uitstekende huizen. Zoals het domaine van Claudie Jobard. Claudie Jobard is behalve wijnboer ook oenologe en ze weet hoe ze witte Rully moet maken. Niet te laat plukken om indruk te maken op de koper, maar gewoon op tijd. Zodat er voldoende zuren in de wijn zitten om deze (desgewenst) te laten ouderen. Een goede Rully heeft de diepgang van een grote witte Bourgogne, maar voor een fractie van de prijs. Qua smaak moet u denken aan aroma’s van boter, noten en exotisch fruit gekoppeld aan een mooie mineraliteit. En om dan maar even bij die visparallel te blijven, een snoekbaarsje is er heerlijk bij. Net als zalm. Of tong.

Domaine de la Cras, Coteaux de Dijon, Bourgogne blanc 2018

Marc Soyard maakt vin nature. Met dien verstande dat hij wel intervenieert als de jaargang daarom vraagt. Maar bij voorkeur niet. Nu hebben wij een haat-liefde verhouding met natuurwijn. Als het goed gemaakt is, willen we niets liever. Als het slecht gemaakt is (of mislukt) dan willen we niets liever dan het door de gootsteen kieperen. De wijnen die wij van Soyard mochten kopen, zijn geslaagde vin nature wijnen. Het rood (pinot noir, red) is al helemaal op dronk nu. Het wit (chardonnay) moet nog even tot rust komen. Bestel gerust, maar leg het even weg tot wij het sein ‘veilig’ geven.

Moron Garcia BOURGOGNE ALIGOTE “Les Champs Tions” 2019

Aligoté is de ‘tweede’ witte druif van de Bourgogne. Letterlijk en figuurlijk. Meestal levert het eenvoudig te savoureren wijn op. Maar als je de druif in handen van Arnaud Ente of de mannen van Moron Garcia geeft, dan gebeurt er toch iets magisch. Op voorwaarde natuurlijk dat je met meer dan gemiddelde druiven te maken hebt. Deze komen van stokken die tussen de 80-100 jaar oud zijn. en ze zijn, zie verderop, net zo behandelt als alle wijnen van het ambitieuze duo Moron & Garcia.

Christophe Buisson, Saint Romain blanc 2019

Sinds we het ons kunnen herinneren, houden we van witte Bourgognes uit de ‘buitengebieden’. Auxey Duresses, Saint Romain enzo. Omdat die wijnen altijd wat subtieler en frisser zijn dan de blockbusters uit het nabij gelegen Meursault. Misschien is dat wel omdat de boeren in de buitengebieden wat meer zichzelf durven zijn in plaats van aan de hooggespannen verwachtingen van tout-le-monde te willen voldoen. Vaak hebben de wijnen uit Saint Romain en Auxey Duresses domweg meer karakter. Zeker die van deze vrolijke frans: Christophe Buisson. Bijkomend voordeel: scheelt meer dan de helft met de dure buren.

Domaine Burguet, Bourgogne, Les Pince Vin 2017/2018

Domaine Alain Burguet. Al jaren in Nederland en altijd bij goede importeurs. Het al decennia biologisch werkende domein was -net als alle goede Bourgogne huizen-  een onneembaar bastion. Tot er opeens een gaatje was. Stukje bij beetje zijn we hun wijnen gaan importeren en weten we waarom hun wijnen zo goed zijn. Zo worden de druiven bij de oogst drie keer – zijn ze nou gek geworden – geselecteerd. Alleen het beste gaat in de wijn. Inmiddels hebben we een prima relatie met de gebroeders Burguet opgebouwd en hebben we diverse wijnen uit meerdere jaargangen in ons assortiment. Maar welke wijn u ook kiest, het gaat in alle gevallen om zeer geraffineerde, elegante Bourgogne. De Les Pince Vin komt van een wijngaardje, net buiten de appellatie. Goed voor ons en voor u. Les Pince is van Gevrey niveau, maar mag niet zo heten en is daarom nog relatief goedkoop.

Machard de Gramont, Nuits St Georges, Les Terrasses 2015

Zolang er Bourgogne is, is er hoop. En zolang er heel veel verschillende Bourgognes zijn, is er heel veel hoop. We hebben weer wat hoop aan ons assortiment toegevoegd. Een biologisch geteelde, ongeklaarde en ongefilterde wijn uit Nuits-Saint-Georges. Gemaakt door Axelle Machard de Gramont. Inderdaad een femme en dat proef je ook in de wijn. Het is lichte, vrolijke, wat speelse wijn waar je met plezier nog een glas van inschenkt. We hebben vooralsnog gekozen voor cuveé Les Terrasses. De druiven groeien op zogenaamde terrasbouw wat voor Bourgogne vrij uitzonderlijk is. Vandaar ook die naam. Klaar voor de kurkentrekker.

Domaine Francois de Givry, Auxey Duresses Les Riames 2018

Deze wijn behoort zonder meer tot de best bewaarde geheimen van Bourgogne. Man koopt een kasteel met veel wijngrond. Een van de stukken grond blijkt nog nooit chemisch te zijn bewerkt. Het betreft een monopole wijngaardje in Auxey Duresses waar hij meer grond heeft. Al zijn Auxey Duresses gaat naar het beroemde domaine Leflaive. De Auxey Duresses van Leflaive is dus afkomstig van zijn grond. Behalve dat één monopole perceeltje. Daar wordt wijn voor hem van gemaakt. Inderdaad door Leflaive. Je zal deze wijn vergeefs zoeken. Net zoals de wijnmaker. Maar via-via kwamen we in contact. Liefst 100 flessen konden we kopen. Deze allerlekkerste witte Bourgogne ooit geproefd. Dat zegt natuurlijk niet alles, maar vies kan het niet zijn. Briljante wijn. En dat is het.

Moron Garcia MARSANNAY ” Clos du Roy” 2019

Ze zijn pas sinds 2016 bezig, maar alles lijkt er op dat er een enorme voorbereidingstijd aan voorafging. Eerst de beste wijngaarden per appellatie confisqueren en dan pas aan de slag. Clos du Roy behoort tot de beste wijngaarden van Marsannay, de op één na noordelijkste appellatie van Bourgogne. En ook hier maken de compromisloze Matthieu Moron en Pierre-Oliver Garcia een dijk van een wijn. Duur voor een Marsannay. Goedkoop voor een Moron Garcia.

Domaine Alain Burguet, Gevrey Chambertin, Symphonie 2016

We weten nog goed dat we in de kelder van Burguet stonden en ze ons de oogst van 2016 lieten zien. Iets van 10% van een normale oogst. Nu hoort dat erbij, zeggen de ervaren connaisseurs dan. Maar wij vonden het wel heftig. Gelukkig waren de jaren 17,18,19 en 20 zo gul dat 2016 ruimschoots is goedgemaakt. We dorsten nooit om wat meer 2016 te vragen, tot er in 2021 een fles Symphony werd geopend. Wat een gruwel, zo lekker. We vroegen zo terloops of er nog wat was. Een paar doosjes. Mogen we die? Die mochten we. En die zijn er nu ook voor u. Symphony, de naam suggereert het al, is een blend van diverse percelen. Geen (of nauwelijks vieilles vignes) en dat heeft ook wel weer zo z’n voordelen. Lichter in alcohol, verteerbaarheid. Beter voor de nachtrust.

Domaine Alain Burguet, Gevrey Chambertin Mes Favorites 2018/2019

Tot voor kort was dit de mooiste wijn van Burguet. Beste zon-exposure, mooiste terroir, oudste stokken. Voor de oud-gedienden: dit was vroeger de vieilles vignes. Zullen we u nog een kleine openbaring doen? We kochten deze wijn in die tijd bij Helmer Otterman. We bestelden zijn hele assortiment, dus dit ook. Maar hoe vaak we ook een fles openmaakten, we vonden er niks aan. Aan zulke goede Bourgogne waren we domweg nog niet toe. We hebben de hele voorraad cadeau gedaan aan onze vriend Erwin Walthaus, sommelier van Le Garage. Die lacht ons er nog steeds om uit. Als hij ons met dit verhaal confronteert- het liefst in groot gezelschap natuurlijk- schamen we ons nog steeds. Voor straf mag hij geen enkele fles Mes Favorites kopen. U wel hoor, neem Mes Favorites. Het is ook de onze.

Burguet, Meursault, Sous la Velle 2017

We vergeten het zelf ook bijna altijd, maar Burguet maakt ook wit. Een beetje. Drie kleine vaatjes Meursault liggen er altijd ergens verstopt tussen de Gevrey, Chambolle en Vosne. En zoals het bij Burguet gaat, gaat het bij ons in de kelder ook. Een paar doosjes wit staan er altijd tussen de stapels rood. En het is dat mensen er weleens om vragen, anders vergaten we het domweg. Het stond ook nooit op onze site. Maar voor de liefhebbers is er dus ook Meursault van Burguet. In diezelfde spannende stijl gemaakt als het rood. Dus geen blockbuster, maar een mooie elegante Chardonnay uit misschien wel het bekendste witte wijn gebiedje van Frankrijk. De wijn luistert naar de naam Sous la Velle, wat Onder de wijnstok betekent. Dat is geen fakenaam, maar de naam van het perceeltje waar de druiven vandaan komen. Er is niet veel, dus niet allemaal tegelijk hè. Nou ja, dat zal ook wel meevallen. Het spulletje is niet voor de geef.

Moron Garcia NUITS SAINT GEORGES ” Les Grandes Vignes 2019

Je komt dat ‘Les grandes vignes’ te pas en te onpas tegen in Frankrijk. Maar in dit geval betreft het een heuse wijngaard waar ook het al wat langer actieve Domaine de Montille een beroemde wijn maakt. In deze wijn wordt het baie par baie principe toegepast. Druif voor druif wordt gekeken of hij/zij geschikt is voor de wijn. Een monnikenwerk, wat u zegt, maar dan krijg je ook iets dat je maar zelden of nooit proeft. Het hoogst haalbare, zoals onze goede vriend Nils zei. Overigens geen 100% baie par baie, dan waren ze nu nog bezig met de oogst van 2019.

Burguet, Vosne Romanée 2017

Je moet een beetje geluk hebben als wijnimporteur. In 2015 ontdekte een sommelier van The Lobby (Midas red.) de wijnen van Burguet. En dankzij Midas en zijn al even bezeten collega Enno kwamen andere sommeliers met de wijn in aanraking. Gek genoeg begonnen het met een buitenbeentje van Burguet: met de Vosne Romanée, wat toch volstrekt een ander gebied is dan Gevrey Chambertin. Later volgden alle andere wijnen. Inmiddels staat de wijn van Burguet bij vrijwel al onze horeca klanten op de kaart. Waarvan het langst, ere wie ere toekomt, bij Erwin Walthaus van Le Garage. Trouwens lekker spul hoor die Vosne van Burguet, zouden we bijna vergeten te zeggen.