Toont alle 8 resultaten

Matthieu Cosme, Vouvray, Fines Bulles Brut

Het is inmiddels zo’n beetje de hipste druif, die Chenin Blanc, maar wij hadden hem gelukkig al een tijdje eerder in het vizier. En zo konden we de bubbels van Matthieu Cosme uit Vouvray ook nog relatief makkelijk bijbestellen. Cosme werkt sowieso bio, maar boekt elk jaar verbetering. Een geweldig alternatief voor populairdere bubbels als Champagne. Wijzelf pakken soms een fles en bedenken er het feestelijke moment bij. Loire heeft nog immer een goede prijs/kwaliteit verhouding. Geldt ook voor deze wijn.

Domaine Balivet, Bugey Cerdon 2023

Dit is een hele zeldzame bubbelwijn met een extreem laag alcoholpercentage, 7%. In Nederland is de wijn nauwelijks bekend, maar troost u: in Frankrijk kennen ze de gelukswijn ook nauwelijks.  Deze is gemaakt van 100% gamay. De druiven worden dermate stevig geperst dat er net een beetje kleur van de blauwrode schillen van de gamay en poulsard overblijft. Dat geeft de Cerdon z’n zachtroze kleur. Op de een of andere manier stopt de gisting van deze wijn spontaan bij een alcoholpercentage van 7%. En dat verklaart weer het zoetje in deze wijn: dat zijn restsuikers. Heerlijk bij aardbeien en bij vrijwel alle taarten. Wij schonken de wijn als aperitief na onze huwelijksvoltrekking. En wij zijn niet de enige. Een echte huwelijkswijn.

Champ Divin, Cremant du Jura, zero dosage 2022

Biodynamische bubbelwijn uit de Jura van chardonnay en pinot noir. Zelden proefden we zo’n heerlijke bubbel. Zo zuiver, sprankelend en intens waren zelfs de beste champagnes die we dronken niet. Twee bevriende importeurs wisten niet hoe snel ze hun glas leeg moesten krijgen. De fles was trouwens ook zo leeg.  Maar ja, smaken verschillen. Qua prijs kan deze Cremant de Jura natuurlijk heel goed concurreren met de beroemdere broertjes en zusjes. Voor ons qua smaak ook. Dit is nu echt zo’n wijn waarvan wij denken: nou als-ie niet goed valt bij onze clientèle, dan drinken we alles lekker zelf op. Maar zover wil het maar niet komen. De wijn knalt de kelder uit.

Le Clos de la Meslerie, Peter Hahn, Methode Traditionell brut 2019

Wij gaan elke september naar een overzichtsproeverij in Parijs. Het eerste dat wij doen is kijken waar Peter Hahn en zijn vrouw staan.  Omdat we hen sympathiek vinden, maar ook omdat dit de beste wijn is om een proeverij mee te beginnen. ‘It cleans the palette as no wine does,’ lazen we ergens. En bovendien: veel beter dan dit zal het niet worden. Dit jaar stond er ook een bubbel op tafel. Uit 2017. Allemachtig stamelden wij in ons beste Frans. Zou het nog te koop zijn? Dat bleek het geval. Inmiddels zijn er al twee zendingen gearriveerd en hebben we de 2019. Wat een feest. Zo zacht, schoon, maar ook zoals alleen chenin kan ouderen. Je zou er religieus van worden.

Champagne Janisson Baradon – Brut Nature

Champagne, dat proeven we altijd met onze vriendin Gerie, sommelier bij Brasserie van Baerle. Als zij het in orde vindt, dan knikken wij volstemmend mee. En deze vond ze dus lekker. Gekocht bij onze vrienden van de Wijntherapeut die het huis overnamen van Cotidié. Onnodig lekker spul. Bestaande uit de volgende materie: Champagne Janisson Baradon – Brut Nature (Non Dosé) 50% Chardonnay en 50% Pinot Noir | 30% vins de réserve op eiken gerijpt. Assemblage van jaargang 2016/2017 Dosage: 0. Wij zouden het kopen. O ja, dat hebben we al gedaan zelfs.

Matthieu Godmé – V.V.V.

VVV staat in deze niet voor Vereniging voor Vreemdelingenverkeer, maar voor drie dorpjes die met een V beginnen en waar de wijnmaker z’n druiven vandaan heeft. Verzenay, Verzy en Villers-Marmery. Alle drie in de omgeving van Reims. De druiven betreffen Chardonnay en Pinot Noir. Zoals wel vaker bij Champagne.  De Champagnes passen perfect bij de rest van onze portfolio. Ze zijn zuiver, levend en er is gebruik gemaakt van autochtone gisten. Uiteraard geen pesticiden en herbiciden. Kenners hebben het ook over een ‘amazing salinity’. Kom daar maar eens om.

Matthieu Godmé – V.V.V. Rosé

Godmé past in het alsmaar langer wordende rijtje jonge wijnmakers dat de niveau van Champagne aan het opkrikken is. Dat is al een tijdje aan de gang daar en dat verklaart ook waarom steeds meer restaurants een aparte Champagnekaart hebben. De grote huizen blijven natuurlijk dominant, maar voor kwaliteit moet je bij de kleine huizen als die van Matthieu zijn. Deze rosé champagne komt ook uit VVV en naast Chardonnay en Pinot Noir zit er ook een beetje Coteaux Rouge de Verzenay bij. U weet wel.

Matthieu Godmé – Terre de Villers-Marmery 1er cru

De mensen van Wijnbar Oocker runnen een eigen importbedrijf. Zoals elke importeur hebben ook zij een afwijking. In hun geval is dat Champagne. Wij betrekken deze Champagne van hun. Zelf zouden we nooit deze kwaliteit gevonden hebben, omdat wij een andere afwijking hebben. Precies, Beaujolais. Deze premier cru, gemaakt van 100% Chardonnay is één van de lekkerste Champagnes die we de laatste tijd gedronken hebben. Kost een paar centen, maar heb je ook wat hoor.