Toont alle 5 resultaten

Domaine Balivet, Bugey Cerdon 2020

Dit is een hele zeldzame bubbelwijn met een extreem laag alcoholpercentage, 7%. In Nederland is de wijn nauwelijks bekend, maar troost u: in Frankrijk kennen ze de gelukswijn ook nauwelijks. Er worden drie druiven gebruikt voor Cerdon: gamay (80%), poulsard (15%) en chardonnay (5%). De druiven worden dermate stevig geperst dat er net een beetje kleur van de blauwrode schillen van de gamay en poulsard overblijft. Dat geeft de Cerdon z’n zachtroze kleur. Op de een of andere manier stopt de gisting van deze wijn spontaan bij een alcoholpercentage van 7%. En dat verklaart weer het zoetje in deze wijn: dat zijn restsuikers. Heerlijk bij aardbeien en bij vrijwel alle taarten. Wij schonken de wijn als aperitief na onze huwelijksvoltrekking. En wij zijn niet de enige. Een echte huwelijkswijn.

Matthieu Cosme, Vouvray, Fines Bulles Brut

Het is inmiddels zo’n beetje de hipste druif, die Chenin Blanc, maar wij hadden hem gelukkig al een tijdje eerder in het vizier. En zo konden we de bubbels van Matthieu Cosme uit Vouvray ook nog relatief makkelijk bijbestellen. Cosme werkt sowieso bio, maar boekt elk jaar verbetering. Een geweldig alternatief voor populairdere bubbels als Champagne. Wijzelf pakken soms een fles en bedenken er het feestelijke moment bij. Loire heeft nog immer een goede prijs/kwaliteit verhouding. Geldt ook voor deze wijn.

Champ Divin, Cremant du Jura zero dosage 2020

Biodynamische bubbelwijn uit de Jura van chardonnay en pinot noir. Zelden proefden we zo’n heerlijke bubbel. Zo zuiver, sprankelend en intens waren zelfs de beste champagnes die we dronken niet. Twee bevriende importeurs wisten niet hoe snel ze hun glas leeg moesten krijgen. De fles was trouwens ook zo leeg.  Maar ja, smaken verschillen. Qua prijs kan deze Cremant de Jura natuurlijk heel goed concurreren met de beroemdere broertjes en zusjes. Voor ons qua smaak ook. Dit is nu echt zo’n wijn waarvan wij denken: nou als-ie niet goed valt bij onze clientèle, dan drinken we alles lekker zelf op. Maar zover wil het maar niet komen. De wijn knalt de kelder uit.

Le Clos de la Meslerie, Peter Hahn, Methode Traditionell extra brut 2012

Wij gaan elke september naar een overzichtsproeverij in Parijs. Het eerste dat wij doen is kijken waar Peter Hahn en zijn vrouw staan.  Omdat we hen sympathiek vinden, maar ook omdat dit de beste wijn is om een proeverij mee te beginnen. ‘It cleans the palette as no wine does,’ lazen we ergens. En bovendien: veel beter dan dit zal het niet worden. Dit jaar stond er ook een bubbel op tafel. Uit 2012. Allemachtig stamelden wij in ons beste Frans. Zou het nog te koop zijn? Dat bleek het geval. Inmiddels zijn er al twee zendingen gearriveerd. Wat een feest. Zo zacht, schoon, maar ook zoals alleen chenin kan ouderen. Je zou er religieus van worden.

Cazé Thibaut, champagne cuvée Naturellement

Wij zaten in een restaurant in Parijs met onze vriend Zachery. Wat we nog zochten. Nou, een lekkere Bordeaux. Kon-ie regelen. Een extra Bourgognehuis. Check. En dan toch ook maar een keer Champagne. Aldus geschiedde. Wij op bezoek bij een klein, vrij nieuw huis waar hij in Parijs mee werkte. Hé, dat was inderdaad lekker. En wat leuk, nu eens geen chardonnay of pinot noir maar 100% pinot meunier. Doet u maar meneer Thibaut. De Naturellement oogt qua kleur ouder dan-ie is. Belegen zei iemand, maar zo smaakt-ie geenszins. En gelukkig ook niet zo’n enorme bubbel. Daar krijg je alleen maar oprispingen van. Cazé Thibaut, onthou die naam. O ja: 1.7 gram dossage. Voor de volledigheid.