lees intro

Côtes du Rhône. Er waren tijden dat het de meest gedronken wijn in Nederland was. Tegenwoordig vind je het spul lang niet meer in elke supermarkt. En dat is misschien maar goed ook, want erg lekker was dat doorzichtige brouwsel niet. Anno nu is Rhône een wijn voor de vrai amateur. Er wordt schitterende wijn gemaakt. Zowel in het noorden als in het zuiden. Om het middengedeelte, wat grotendeels Saint Joseph is, niet te vergeten. De Smaakimporteur heeft uit de noordelijke Rhône grote wijnen (o.a. Condrieu, Cornas en Côte Rôtie) Uit de zuidelijke Rhône voeren we wijn uit St. Peray en van Gramenon en zo nog een en ander. We hebben vrij veel Rhône, voor Bourgognedrinkers.

Toont alle 13 resultaten

Domaine Gramenon, Poignée de Raisins 2020

Beoordeel een wijnmaker altijd op z’n ‘goedkoopste’ wijn. Als die deugt, is alles goed. Dus begin uw kennismaking met de Poignée desRraisins, een klassieker in het Gramenon gamma. De Poignée de Raisins (een handvol druiven), doet precies wat-ie belooft. Heerlijk fruit geven. En dat is meteen het unieke kenmerk van Gramenon: dat ze in staat zijn om fruitige wijnen te maken in plaats van de doffe mokerslagen waar de zuidelijke Rhône bekend om staat. Druiven: grenache en een beetje cinsault.

Domaine Gramenon, Maxime – Il fait soif 2020

Domaine Gramenon werd 40 jaar geleden gestart door Philippe en Michelle Laurent. Philippe kwam bij een tragisch ongeluk om het leven. Michelle zette het domaine voort. Later kwam hun zoon Maxime haar helpen. Dat doet hij nog steeds, maar daarnaast maakt hij nu ook wijnen onder zijn eigen naam. Waarom? Maxime mag het weten. Zijn instapwijn de – Il fait soif- is een uitstekende kennismaker met zijn wijnen. Grenache, syrah en een beetje cinsault.

Domaine Gramenon/ Maxime Laurent, Pantomine Blanc 2020

Domaine Gramenon, Sierra du Sud 2020

Ruwweg hebben de wijngoden de Rhône als volgt verdeeld: de noordelijke Rhône is voor syrah. De zuidelijke voor grenache. Een blend van beide komt soms voor. Maar voor 100% syrah uit het zuiden moet je toch echt bij Gramenon zijn. Zij kunnen dat. Zij durven dat. De naam van deze wijn is ook weer zo’n Gramenon geintje. Wij nemen die vreemde namenhobby maar voor lief. De wijn is immers zo bijzonder dat-ie eigenlijk bijna altijd is uitverkocht. Nog een paar flessen op voorraad.

Domaine Gramenon, Maxime, Champsaurel 2019

Domaine Gramenon, Vie on y est 2020

Domaine Gramenon, La Sagesse 2018/2019

Als we in die wirwar van Gramenon wijnen een zogenaamde signature wijn moeten aanwijzen, dan zou het La Sagesse worden. Waarom? Omdat deze een brug slaat tussen ‘de goedkopere’ en de topcuvées. Omdat het niet de oudste en niet de jongste stokken zijn (50-70). Maar vooral misschien omdat de wijn in smaakbeleving ook middenin het Gramenon gamma zit. Uiteraard- dat hadden we nog niet verteld- zijn alle Gramenon wijnen biologisch, biodynamisch en wordt er alleen zwavel gebruikt als het jaar erom vraagt. Wijn kan prima ouderen, maar redt dat meestal niet.

Domaine Gramenon, Contre Couleur 2017

Net als de l’Emouvante was dit er opeens: Contre Couleur. Wat moesten we daar nu weer van verwachten? Letterlijk betekent het Tegenkleur, maar zo’n uitbundig, gekleurd cirque du soleil-achtig etiket had zelfs Gramenon nooit gemaakt. Hup, de kurkentrekker erin. We gingen spontaan weer in gods goede gaven geloven. Zou dit dan misschien de lekkerste grenache zijn die we ooit geproefd hebben? Nou, op z’n minst één van de drie.. Maar daar moeten we weer een jaartje op wachten. Dit hoort in elke zichzelf respecterende kelder.

Domaine Gramenon, l’Emouvante 2018

Bij Gramenon hebben ze er een handje van om bestaande cuvées op te heffen, nieuwe te lanceren, etiketten te veranderen, met hoeveelheden te goochelen. Drie jaar geleden kwam daar uit het niets l’ Emouvante (De verhuizing) Wat was dit nu weer? Dat bleek – zie ook Sierra del Sud- 100% syrah te zijn. Maar zo ongenadig lekker. Zo intens, groots en gul. Zo kenden we de syrah van Gramenon nog niet. En zij zelf ook niet.  Het eerste jaar kregen we 6 flessen. Het tweede jaar niks. En dit jaar kwam er opeens een paar dozijn. Wijn voor bijzondere gelegenheden. Of voor gelegenheden die bijzonder moeten worden.

Domaine Gramenon, La Papesse 2017

Als je geen Châteauneuf mag heten, maar wel een wijn van dergelijk kaliber maakt, moet je creatief omgaan met je namen. La Papesse is een flink trapje hoger op de Gramenon ladder. La Papesse betekent  de Paus en dat is het ook, een pauselijke wijn. Whatever that ook may be. Druiven: 100% grenache, van de beste velden met stokken die 60 jaar of ouder zijn. La Papesse pas na een jaar of drie na botteling openmaken, zegt de wijnboer. Dus nu kopen en wegleggen. Uw geduld zal beloond worden. Natuurlijk ook bio, alleen zwavel als nodig etcetera.

Domaine Jacques Leménicier, Cornas 2014

Syrah verbouwen ze op veel plaatsen in de wereld. Onder verschillende namen. Maar werkelijk nergens geeft de druif zoveel expressie als in de Noordelijke Rhône. En dan met name in Côte Rôtie en Cornas. Althans, dat vinden wij dan hè, dat moet u wel altijd onthouden dat bijna alles wat u hier leest subjectief is. Vaak is syrah een mengdruif die je samen met mourvèdre en grenache aantreft. Je komt hem zelden in z’n eentje tegen. Maar in Cornas wel. En als je dan de goede boer aan het werk zet, krijg je Cornas als die van Jacques Leménicier. Prachtige, op ‘z’n fruit gemaakte’ Cornas. Dus niks hinderlijke tannines, niks irritante houtsmaken, maar soepele godendrank. Onverdraaglijk lekker.

Domaine Duseigneur, Châteauneuf-du-Pape, Catarina rouge 2016

We waren weer eens een keer in Parijs. Daar aten we bij een restaurant waar de uitbater sans gene op de gevel had gezet: sommelier du monde 1994 of daaromtrent. Dan ben je natuurlijk een eikel, maar aan de andere kant nodigt je dat wel uit om eens te gaan koekeloeren of de sommelier du monde inderdaad nog leeft en wellicht wat lekkers onder de kurk heeft. Nou nondeju, dat geven we niet graag toe, maar dat had-ie. En hij serveerde het zelf. Château Yvonne uit de Loire in rood en wit. Lekker hoor. En daarna een glaasje verrassing van de zaak: Châteauneuf du Pape, Catarina Rouge 2016. Heeft even geduurd maar is nu ook in Nederland die 99,9% grenache Châteauneuf.

Domaine Duseigneur, Châteauneuf-du-Pape, Le Songe de Catherine 2016 magnum