lees intro

Côtes du Rhône. Er waren tijden dat het de meest gedronken wijn in Nederland was. Tegenwoordig vind je het spul lang niet meer in elke supermarkt. En dat is misschien maar goed ook, want erg lekker was dat doorzichtige brouwsel niet. Anno nu is Rhône een wijn voor de vrai amateur. Er wordt schitterende wijn gemaakt. Zowel in het noorden als in het zuiden. Om het middengedeelte, wat grotendeels Saint Joseph is, niet te vergeten. De Smaakimporteur heeft uit de noordelijke Rhône grote wijnen (o.a. Condrieu, Cornas en Côte Rôtie) Uit de zuidelijke Rhône voeren we wijn uit St. Peray en van Gramenon en zo nog een en ander. We hebben vrij veel Rhône, voor Bourgognedrinkers.

Resultaat 1–16 van de 37 resultaten wordt getoond

Jerome Jouret, l’Ivraie 2020

Met enige regelmaat citeren we Henk, de oprichter van de Wijnvriend. Zo ook nu. Hij schreef: ‘Van ugny blanc en een beetje viognier. Aromatisch, knisperend, zeer zuivere geur, appel, abrikoos. In de smaak sappig, zwevend, energiek, hemels.’ Wij kunnen dat niet zo goed, zulk proza ophangen maar het staat wel eens leuk op je website. Wel aardige wijn hoor.

Jerôme Jouret, En avant doute 2020

‘Van Jerome Jouret en van 100% grenache. Met een wulpse geur van rood fruit, kruiden, specerijen. Soyeus, brede smaak, fris, levendig en energiek, met zachte tannines. Een aards verleider.’ Zo schreef de vroegere eigenaar van de wijnvriend op zijn website. En gelijk heeft-ie. Wij voegen er graag aan toe dat Jouret een welhaast 20ste eeuws prijsbeleid voert.

 

Jerome Jouret, Java 2021

Alexandre Dalet, Roupillon 2019

Vin naturel, wijn zonder sulfiet.
Van jonge stokken syrah, gevinifieerd met maceration carbonique, dus zeer op het fruit. Licht, baldadig, zeer innemend fruit, wat een verleider is dit! Klein rood fruit, een hint van hazelnoot en olijf, mooi zuur met een kleine ronding. Een voorbeeldige vin naturel van onze nieuwe wijnboer in de Luberon, doet denken aan Anglore en Mouressipe in zijn beste dagen. Zeer sappig en gevaarlijk drinkbaar.

Jerôme Jouret, l’Accroche Coeur 2020

Van wijnboer Jerôme Jouret, van druivensoorten merlot (70%) en syrah. Hartedief, zegt de naam, maar ook ‘a grosse coeur’, ruimhartig. Dat kun je wel zeggen ja, want dit is een gulle, volle wijn, met toch een fijne elegantie zoals alle wijnen van Jouret. Veel kleur, veel fruit, veel energie. Verpakt in een heerlijk en zwoel romig jasje. Vraagt om een maaltijd.

Alexandre Dalet – Grabuge 2019

Het wordt zo nu en dan een beetje een herhaling van informatie, maar voor de zekerheid zetten we het er toch steeds maar even bij. Dit is Vin Naturel, wijn zonder sulfiet. Grabuge bestaat voor 55% uit grenache en 45% syrah. het resultaat is een stevige krachtige wijn met de geur van zwarte bes, natte bosgrond, paddestoelen en een snuifje hooi. Waarbij het natuurlijk de vraag is of het pasgemaaid hooi is of gedroogd hooi. Aan u de eer.

Alexandre Dalet – Ribambelle 2019

Eerst even de feiten: 30% grenache, 10% syrah en 60% caladoc.  Calawat? Ja caladoc, een kruising tussen grenache en malbec (cot).   ‘Ja’, zegt Alexandre, ‘ze stonden er gewoon en dan is het natuurlijk een grote uitdaging er iets lekkers van te maken.’  Is wel aardig gelukt. ook weer zo’n energieke, sappige natuurwijn zonder zwavel zoals u die bij ons wel vaker tegenkomt. Karaferen kan geen kwaad.

Jean Maupertuis, Les Pierres Noires 2019

Van 90% gamay druif, u weet wel, die dondersteen uit de Beaujolais. Maar dan van stokken van, welja, 80 jaar oud die staan op de flank van een oude vulkaan. Nieuw in de 2019 is de toevoeging va 10% Noirfleurien, een oud druivenras uit de Auvergne, gerelateerd aan de syrah. Deze druivensoort, van stokken van 60-100 jaar oud, komt alleen nog voor op een piepkleine wijngaard hier. De bodem is van klei, basalt, lava en vulkanische kiezel , die voor een minerale (ziltige) toets zorgt.

 

Domaine Romain Le Bars, A 2 c’est mieux 2020

In de loop der jaren hebben we wat wijnvrienden in Frankrijk gemaakt. Die zijn steeds vaker verbaasd dat wij wijnen hebben die zij niet kunnen krijgen. Zoals de wijnen van Anglore, Clos des Grillons en Romain Le Bars. Nog verbaasder zijn ze als we zeggen dat we sommige wijnen gewoon op voorraad hebben, zoals de A2 c’est mieux gemaakt van 50% Carignan en 50% Cinsault. Of zij die niet kunnen kopen wellicht? Dan hebben we weleens gedaan, maar wijnmakers zijn er -terecht- niet zo van gediend. Beleefd aanbevelend deze combinatie van traditionele en carbonische maceratie. Zou de naam daar vandaan komen?

 

Domaine Romain Le Bars, Homme de la Roche 2020

De derde oogst van Romain Le Bars. Na 7 jaar training bij Eric Pfifferling van domaine l’Anglore. Een beter parcours bestaat niet. En dat proef je natuurlijk meteen in deze wijn: fruit, bloemen, zon, energie, gewichtloos, speels, zuiver. Van 100% carignan in macération carbonique.

De man van steen, zegt de naam. Een associatie van Romain, omdat carignan vaak nogal rustieke wijnen geeft. Zeker bij vergisting met de hele tros, dus met de steeltjes, en daarna rijping van een klein jaar in gebruikte barriques. Door de beschrijving zou je zeggen: een volle, tanninerijke wijn. Maar, kijk dat is nou zo wonderlijk met deze wijnen, hij is heel licht van kleur en ruikt heerlijk fruitig en, tja, koel. In de smaak is hij helder, fris, gebalanceerd en zeer gefocust, geen smaken die alle kanten uit zwabberen, maar recht op zijn doel af.

Puur natuur, vin naturel. Uiteraard.

Domaine Romain Le Bars, Nouveau Nez 2021

Toen Romain Le Bars in 2020 voor zichzelf begon, na 8 jaar bij Anglore te hebben gewerkt, kon je natuurlijk verwachten dat zijn wijnen die van de ‘maitre’ zouden evenaren, wellicht hier en daar zelfs zouden overklassen. De wijnen van Romain populariseren zich in een razend tempo. Hou dit domaine in de gaten. Voor deze jonge wijnmaker staat men in de rij, maar de voormalige wijnvriend was er bijtijds bij.  Begin met de Nouveau Nez.  Gemaakt van 60% carignan, 20% cinsault, 15% mourvèdre en 5% grenache. Natuurwijn in de Beaujolais stijl, met macération carbonique, dus vol op het fruit. We zien daar een kurkentrekker.

Domaine Romain Le Bars, Le Clau 2020

Witte wijn, van ugni blanc, één van de meest aangeplante druivensoorten in Frankrijk (en Italie, daar onder de naam trebbiano), en bekend om zijn oninteressante, vlakke, saaie wijnen. Zeggen de wijnkenners 1.0. Het is heel opvallend dat deze druif in handen van natuurboeren tot heel andere wijn leidt. Ik zou zeggen die er juist de meeste spannende heerlijke wijnen van maken. Namen? Jouret, Anglore, Grillons en nu ook Romain Le Bars. Die heeft sinds enige jaren een klein lapje met 60 jaar oude Ugni struiken. En kijk nou eens aan wat dit lekker is! Aromatisch, vol, zuiver, energiek, licht en vol tegelijk, knisperend, sappig, zwevend, hemels. Ach nou ja, het is ook zó lekker…

Natuurlijk gemaakt, geen toegevoegd sulfiet.

 

Domaine Gramenon, Poignée de Raisins 2021

Beoordeel een wijnmaker altijd op z’n ‘goedkoopste’ wijn. Als die deugt, is alles goed. Dus begin uw kennismaking met de Poignée desRraisins, een klassieker in het Gramenon gamma. De Poignée de Raisins (een handvol druiven), doet precies wat-ie belooft. Heerlijk fruit geven. En dat is meteen het unieke kenmerk van Gramenon: dat ze in staat zijn om fruitige wijnen te maken in plaats van de doffe mokerslagen waar de zuidelijke Rhône bekend om staat. Druiven: grenache en een beetje cinsault.

Domaine Gramenon, Maxime – Il fait soif 2021

Domaine Gramenon werd 40 jaar geleden gestart door Philippe en Michelle Laurent. Philippe kwam bij een tragisch ongeluk om het leven. Michelle zette het domaine voort. Later kwam hun zoon Maxime haar helpen. Dat doet hij nog steeds, maar daarnaast maakt hij nu ook wijnen onder zijn eigen naam. Waarom? Maxime mag het weten. Zijn instapwijn de – Il fait soif- is een uitstekende kennismaker met zijn wijnen. Grenache, syrah en een beetje cinsault.

Domaine Gramenon/ Maxime Laurent, Pantomine Blanc 2021

Net als zijn moeder maakt Maxime Laurent ook één stille witte wijn. In haar geval heet het Vie on y est. In zijn geval Pantomine. Spreek vie on y est langzaam uit en je hebt de druif: viognier. Bij de Pantomine gaat dat niet op, daar zit 50% bourboulenc, en 50% grenache Blanc in. De Pantomine is vol en aromatisch, maar tegelijkertijd verfijnd en elegant. Zoals alleen Gramenon dat kan.

Domaine Romain Le Bars, Pousse Cailloux 2020

Romain Le Bars is een wijnmaker om te koesteren. Hij komt uit een goed nest – dat van de Pfifferlingen- en dat proef je natuurlijk. Al zijn wijnen barsten van de zuiverheid, liefde voor het metier en energie. We moeten aan zijn etiketten wennen, maar zoals Jan Schaeffer al zei: “Etiketten kun je niet drinken.” Pousse Cailloux  is een blend van: 30% grenache, 30% syrah, 30% cinsault en 10 % ugni blanc. Die laatste om de wijn wat lichter en frisser te houden.  Om de maximale fruitexpressie te bereiken is de maceration carbonique toegepast. En garde!