lees intro

Côtes du Rhône. Er waren tijden dat het de meest gedronken wijn in Nederland was. Tegenwoordig vind je het spul lang niet meer in elke supermarkt. En dat is misschien maar goed ook, want erg lekker was dat doorzichtige brouwsel niet. Anno nu is Rhône een wijn voor de vrai amateur. Er wordt schitterende wijn gemaakt. Zowel in het noorden als in het zuiden. Om het middengedeelte, wat grotendeels Saint Joseph is, niet te vergeten. De Smaakimporteur heeft uit de noordelijke Rhône grote wijnen (o.a. Condrieu, Cornas en Côte Rôtie) Uit de zuidelijke Rhône voeren we wijn uit St. Peray en van Gramenon en zo nog een en ander. We hebben vrij veel Rhône, voor Bourgognedrinkers.

Resultaat 1–16 van de 32 resultaten wordt getoond

Jerome Jouret, l’Ivraie 2020

Met enige regelmaat citeren we Henk, de oprichter van de Wijnvriend. Zo ook nu. Hij schreef: ‘Van ugny blanc en een beetje viognier. Aromatisch, knisperend, zeer zuivere geur, appel, abrikoos. In de smaak sappig, zwevend, energiek, hemels.’ Wij kunnen dat niet zo goed, zulk proza ophangen maar het staat wel eens leuk op je website. Wel aardige wijn hoor.

Jerôme Jouret, En avant doute 2020

‘Van Jerome Jouret en van 100% grenache. Met een wulpse geur van rood fruit, kruiden, specerijen. Soyeus, brede smaak, fris, levendig en energiek, met zachte tannines. Een aards verleider.’ Zo schreef de vroegere eigenaar van de wijnvriend op zijn website. En gelijk heeft-ie. Wij voegen er graag aan toe dat Jouret een welhaast 20ste eeuws prijsbeleid voert.

 

Jerome Jouret, Java 2021

Jerôme Jouret, l’Accroche Coeur 2020

Van wijnboer Jerôme Jouret, van druivensoorten merlot (70%) en syrah. Hartedief, zegt de naam, maar ook ‘a grosse coeur’, ruimhartig. Dat kun je wel zeggen ja, want dit is een gulle, volle wijn, met toch een fijne elegantie zoals alle wijnen van Jouret. Veel kleur, veel fruit, veel energie. Verpakt in een heerlijk en zwoel romig jasje. Vraagt om een maaltijd.

Domaine Romain Le Bars, A 2 c’est mieux 2020

In de loop der jaren hebben we wat wijnvrienden in Frankrijk gemaakt. Die zijn steeds vaker verbaasd dat wij wijnen hebben die zij niet kunnen krijgen. Zoals de wijnen van Anglore, Clos des Grillons en Romain Le Bars. Nog verbaasder zijn ze als we zeggen dat we sommige wijnen gewoon op voorraad hebben, zoals de A2 c’est mieux gemaakt van 50% Carignan en 50% Cinsault. Of zij die niet kunnen kopen wellicht? Dan hebben we weleens gedaan, maar wijnmakers zijn er -terecht- niet zo van gediend. Beleefd aanbevelend deze combinatie van traditionele en carbonische maceratie. Zou de naam daar vandaan komen?

 

Domaine Romain Le Bars, Nouveau Nez 2021

Toen Romain Le Bars in 2020 voor zichzelf begon, na 8 jaar bij Anglore te hebben gewerkt, kon je natuurlijk verwachten dat zijn wijnen die van de ‘maitre’ zouden evenaren, wellicht hier en daar zelfs zouden overklassen. De wijnen van Romain populariseren zich in een razend tempo. Hou dit domaine in de gaten. Voor deze jonge wijnmaker staat men in de rij, maar de voormalige wijnvriend was er bijtijds bij.  Begin met de Nouveau Nez.  Gemaakt van 60% carignan, 20% cinsault, 15% mourvèdre en 5% grenache. Natuurwijn in de Beaujolais stijl, met macération carbonique, dus vol op het fruit. We zien daar een kurkentrekker.

Domaine Romain Le Bars, Le Clau 2020

Witte wijn, van ugni blanc, één van de meest aangeplante druivensoorten in Frankrijk (en Italie, daar onder de naam trebbiano), en bekend om zijn oninteressante, vlakke, saaie wijnen. Zeggen de wijnkenners 1.0. Het is heel opvallend dat deze druif in handen van natuurboeren tot heel andere wijn leidt. Ik zou zeggen die er juist de meeste spannende heerlijke wijnen van maken. Namen? Jouret, Anglore, Grillons en nu ook Romain Le Bars. Die heeft sinds enige jaren een klein lapje met 60 jaar oude Ugni struiken. En kijk nou eens aan wat dit lekker is! Aromatisch, vol, zuiver, energiek, licht en vol tegelijk, knisperend, sappig, zwevend, hemels. Ach nou ja, het is ook zó lekker…

Natuurlijk gemaakt, geen toegevoegd sulfiet.

 

Domaine Gramenon, Poignée de Raisins 2021

Beoordeel een wijnmaker altijd op z’n ‘goedkoopste’ wijn. Als die deugt, is alles goed. Dus begin uw kennismaking met de Poignée desRraisins, een klassieker in het Gramenon gamma. De Poignée de Raisins (een handvol druiven), doet precies wat-ie belooft. Heerlijk fruit geven. En dat is meteen het unieke kenmerk van Gramenon: dat ze in staat zijn om fruitige wijnen te maken in plaats van de doffe mokerslagen waar de zuidelijke Rhône bekend om staat. Druiven: grenache en een beetje cinsault.

Domaine Gramenon, Maxime – Il fait soif 2021

Domaine Gramenon werd 40 jaar geleden gestart door Philippe en Michelle Laurent. Philippe kwam bij een tragisch ongeluk om het leven. Michelle zette het domaine voort. Later kwam hun zoon Maxime haar helpen. Dat doet hij nog steeds, maar daarnaast maakt hij nu ook wijnen onder zijn eigen naam. Waarom? Maxime mag het weten. Zijn instapwijn de – Il fait soif- is een uitstekende kennismaker met zijn wijnen. Grenache, syrah en een beetje cinsault.

Domaine Gramenon/ Maxime Laurent, Pantomine Blanc 2021

Net als zijn moeder maakt Maxime Laurent ook één stille witte wijn. In haar geval heet het Vie on y est. In zijn geval Pantomine. Spreek vie on y est langzaam uit en je hebt de druif: viognier. Bij de Pantomine gaat dat niet op, daar zit 50% bourboulenc, en 50% grenache Blanc in. De Pantomine is vol en aromatisch, maar tegelijkertijd verfijnd en elegant. Zoals alleen Gramenon dat kan.

Domaine Romain Le Bars, Pousse Cailloux 2020

Romain Le Bars is een wijnmaker om te koesteren. Hij komt uit een goed nest – dat van de Pfifferlingen- en dat proef je natuurlijk. Al zijn wijnen barsten van de zuiverheid, liefde voor het metier en energie. We moeten aan zijn etiketten wennen, maar zoals Jan Schaeffer al zei: “Etiketten kun je niet drinken.” Pousse Cailloux  is een blend van: 30% grenache, 30% syrah, 30% cinsault en 10 % ugni blanc. Die laatste om de wijn wat lichter en frisser te houden.  Om de maximale fruitexpressie te bereiken is de maceration carbonique toegepast. En garde!

Clos des Grillons – Soleil 28 – 2020

Zonnig en 28  graden, ideale temperatuur om voorzichtig nippend van deze witte wijn te genieten. Gemaakt van  picardan en viognier met 7 dagen schilinweking. Picardan is tamelijk onbekend maar toch één van de 13 toegestane druivensoorten in Châteauneuf du Pape. En Viognier kent u natuurlijk, met zijn chique reputatie. Een echte meesterstuk van vNicolas Renaud. Waar heeft ie dit nou weer geleerd?

 

Domaine Gramenon, Maxime, Champsaurel 2020

Bij Gramenon- en dus ook bij Maxime Laurent- hebben ze er schik in om regelmatig met nieuwe cuvees te komen. Net zoals ze regelmatig etiketten veranderen. We vermoeden een kunstzinnige, wat rusteloze inborst. De Champsaurel is gemaakt van 75% grenache en 25% syrah. Je proeft pruimen, kersen, kruiden en specerijen. Zoals in alle wijnen van dit -om dat modewoord maar eens te gebruiken- iconische domein.

 

 

Domaine Gramenon, Sierra du Sud 2021

Ruwweg hebben de wijngoden de Rhône als volgt verdeeld: de noordelijke Rhône is voor syrah. De zuidelijke voor grenache. Een blend van beide komt soms voor. Maar voor 100% syrah uit het zuiden moet je toch echt bij Gramenon zijn. Zij kunnen dat. Zij durven dat. De naam van deze wijn is ook weer zo’n Gramenon geintje. Wij nemen die vreemde namenhobby maar voor lief. De wijn is immers zo bijzonder dat-ie eigenlijk bijna altijd is uitverkocht.

Clos des Grillons, Vieux Sage 2020

Nico zijn wijnen denderen al weken ons huis door. Ongelofelijk hoe goed dit allemaal is. We kenden ze inmiddels. Calcaires, Esprit Libre.  En toen was opeens de Vieux Sage favoriet. Hoezo dat dan? Dat was dan een heel andere cuvee maar ook weer niet. De stijl van wijn maken identiek. Alles op het fruit, schoonheid en zuiverheid.Maar ja daar kwam de druif er doorheen (altijd wat moeilijker bij wijnmakers die wijn maken zoals ze dat in de 19e eeuw deden), 100% Syrah, sur argile Rouge. Als we alleen maar Grillons moesten drinken dan deden we het hoor. Ondanks eerdere Beaujolais toezeggingen.

Domaine Romain Le Bars, Lirac rosé 2021

Eén van de granaatrode, bijna doorzichtige wijnen van Romain le Bars. Van diens 4e oogst, na 7 jaar training bij Eric Pfifferling van domaine l’Anglore. En dat proef je natuurlijk meteen in deze wijn: vergelijkbare stijl. Elke beschrijving van wat je allemaal proeft schiet bij dit soort wijnen eigenlijk te kort. Het is meer de gewichtloze energie, het speelse, de zuiverheid die je bijblijven.
Van 50% grenache, 20% mourvèdre, 20% syrah, de rest cinsault en carignan. Lichtrood van kleur, maar een ongelooflijke body.