lees intro

Côtes du Rhône. Er waren tijden dat het de meest gedronken wijn in Nederland was. Tegenwoordig vind je het spul lang niet meer in elke supermarkt. En dat is misschien maar goed ook, want erg lekker was dat doorzichtige brouwsel niet. Anno nu is Rhône een wijn voor de vrai amateur. Er wordt schitterende wijn gemaakt. Zowel in het noorden als in het zuiden. Om het middengedeelte, wat grotendeels Saint Joseph is, niet te vergeten. De Smaakimporteur heeft uit de noordelijke Rhône grote wijnen (o.a. Condrieu, Cornas en Côte Rôtie) Uit de zuidelijke Rhône voeren we wijn uit St. Peray en van Gramenon en zo nog een en ander. We hebben vrij veel Rhône, voor Bourgognedrinkers.

Resultaat 1–16 van de 37 resultaten wordt getoond

Les Crestes, Marcillac 2018

Marcillac. Dat is woeste oerwijn. Donkerpaars van kleur, kruidig, een vermoeden van hashiesh. Deze paarse punkwijn is afkomstig uit de Aveyron, in het zuidwesten van Frankrijk. Deze Marcillac is gemaakt van de fer servardou druif. Dat mag u meteen weer vergeten trouwens. Ondanks het uitgesproken karakter vindt bijna iedereen Marcillac lekker. Misschien omdat-ie appelleert aan een oerbeleving van wijn. We mogen Eric Wobma voor heel veel wijn wakker maken, maar voor goede Marcillac gaat-ie niet eens slapen.

Jerome Jouret, Java 2021

Met enige regelmaat vragen we aan Stephanie en Jerome Jouret of er nog wat wijn is. En bijna altijd hebben we dan wel wat voor ons. Of we wat Java wilden wellicht? Eh ja natuurlijk, maar wat zou dat zijn die Java? Dat blijkt zoals gewoonlijk Syrah en Grenache te zijn, maar dan weer zo volstrekt anders dan soortgelijke blends van dezelfde makers. De lekkerste cuvee die we ooit hebben geproefd En daarom eigenlijk ook alweer zo goed als op.

Jerome Jouret – Pas à Pas 2021

Eén en al fluweel, deze fijngeweven, elegante wijn van Jerome Jouret. Zwoel, helder fruit, compact, gefocused en in den beginnen soms een tikje gesloten. Maar, zoals de naam al zegt, beetje bij beetje komt hij los tot er een heuse wijnvriend op tafel blijkt te staan.  Van carignan en alicante, zéér op het fruit. En zonder sulfiet. Ja, dat is dan weer jammer.

Jerôme Jouret, l’Accroche Coeur 2021

Merlot daar haalden wij vroeger onze nez voor op. Tot we proefden wat Jerome Jouret er mee maakt. L’ Accroche Coeur (hartendief) is gemaakt van  merlot (70%) en syrah. Naast hartendief verwijst het ook naar  ‘a grosse coeur’, ruimhartig. Dat kun je wel zeggen ja, want dit is een gulle, volle wijn, met toch een fijne elegantie zoals alle wijnen van Jouret. Veel kleur, veel fruit, veel energie. Verpakt in een heerlijk en zwoel romig jasje. Vraagt om een maaltijd.

Jerôme Jouret, En avant doute 2021

‘Van Jerome Jouret en van 100% grenache. Met een wulpse geur van rood fruit, kruiden, specerijen. Soyeus, brede smaak, fris, levendig en energiek, met zachte tannines. Een aards verleider.’ Zo schreef de vroegere eigenaar van de wijnvriend op zijn website. En gelijk heeft-ie. Wij voegen er graag aan toe dat Jouret een welhaast 20ste eeuws prijsbeleid voert.

 

Domaine Mamaruta, Ratatouille 2020

Appellation Fitou. Van 70% mourvèdre, 20% macabeu, 5% grenache gris et 5% carignan blanc, gerijpt in vaten van 4 jaar oud. Het allegaartje van rode, witte en rose druiven geeft een lichtrode wijn met heerlijke rode vruchtjes in geur en smaak, een hint anijs en zuidelijke kruiderij. Soepel, sappig, levendig. Ja zo kan-ie wel weer.

Jerôme Jouret, Les Fleurs Sauvages 2021

Tot en met het  2018 was deze cuvée gemaakt van viognier. Eind 2018 verkocht Jerome die wijngaard en vanaf 2019 deed hij in deze cuvée de druiven van het 4 jaar eerder aangekochte plot met roussane, mondeuse blanche, viognier, altesse en vermentino. De smaak veranderde daar natuurlijk ook door, maar lijkt toch wonderlijk veel op de eerdere Viognier. Het blijft een kleine Condrieu voor een fractie van de prijs daarvan.

Savary de Beauregard, Libertine 2015

Bijzondere wijnnamen. Met name in de wereld van de Vin Nature kun je dan je hart ophalen. fin, wij hopen altijd maar dat er net zoveel aandacht aan de wijn als aan de benaming wordt gegeven. Wat als je je wijn Libertine noemt? Daar wil je toch ook wat mee zeggen? Krijg je door het drinken van deze wijn ongebreideld zin om je bloot te stellen aan de opperste vorm van seksuele vrijheid of andere vormen van hedonisme? We gaan het hem vragen. Een ding is duidelijk: het is één van de allerfijnste Chardonnays uit Languedoc  die we ooit geproefd hebben.

Domaine Romain Le Bars, A 2 c’est mieux 2020

In de loop der jaren hebben we wat wijnvrienden in Frankrijk gemaakt. Die zijn steeds vaker verbaasd dat wij wijnen hebben die zij niet kunnen krijgen. Zoals de wijnen van Anglore, Clos des Grillons en Romain Le Bars. Nog verbaasder zijn ze als we zeggen dat we sommige wijnen gewoon op voorraad hebben, zoals de A2 c’est mieux gemaakt van 50% Carignan en 50% Cinsault. Of zij die niet kunnen kopen wellicht? Dan hebben we weleens gedaan, maar wijnmakers zijn er -terecht- niet zo van gediend. Beleefd aanbevelend deze combinatie van traditionele en carbonische maceratie. Zou de naam daar vandaan komen?

 

Domaine Romain Le Bars, Nouveau Nez 2021

Toen Romain Le Bars in 2020 voor zichzelf begon, na 8 jaar bij Anglore te hebben gewerkt, kon je natuurlijk verwachten dat zijn wijnen die van de ‘maitre’ zouden evenaren, wellicht hier en daar zelfs zouden overklassen. De wijnen van Romain populariseren zich in een razend tempo. Hou dit domaine in de gaten. Voor deze jonge wijnmaker staat men in de rij, maar de voormalige wijnvriend was er bijtijds bij.  Begin met de Nouveau Nez.  Gemaakt van 60% carignan, 20% cinsault, 15% mourvèdre en 5% grenache. Natuurwijn in de Beaujolais stijl, met macération carbonique, dus vol op het fruit. We zien daar een kurkentrekker.

Domaine Gramenon, Poignée de Raisins 2021

Beoordeel een wijnmaker altijd op z’n ‘goedkoopste’ wijn. Als die deugt, is alles goed. Dus begin uw kennismaking met de Poignée desRraisins, een klassieker in het Gramenon gamma. De Poignée de Raisins (een handvol druiven), doet precies wat-ie belooft. Heerlijk fruit geven. En dat is meteen het unieke kenmerk van Gramenon: dat ze in staat zijn om fruitige wijnen te maken in plaats van de doffe mokerslagen waar de zuidelijke Rhône bekend om staat. Druiven: grenache en een beetje cinsault.

Domaine Gramenon, Maxime – Il fait soif 2021

Domaine Gramenon werd 40 jaar geleden gestart door Philippe en Michelle Laurent. Philippe kwam bij een tragisch ongeluk om het leven. Michelle zette het domaine voort. Later kwam hun zoon Maxime haar helpen. Dat doet hij nog steeds, maar daarnaast maakt hij nu ook wijnen onder zijn eigen naam. Waarom? Maxime mag het weten. Zijn instapwijn de – Il fait soif- is een uitstekende kennismaker met zijn wijnen. Grenache, syrah en een beetje cinsault.

Domaine Romain Le Bars, Pousse Cailloux 2020

Romain Le Bars is een wijnmaker om te koesteren. Hij komt uit een goed nest – dat van de Pfifferlingen- en dat proef je natuurlijk. Al zijn wijnen barsten van de zuiverheid, liefde voor het metier en energie. We moeten aan zijn etiketten wennen, maar zoals Jan Schaeffer al zei: “Etiketten kun je niet drinken.” Pousse Cailloux  is een blend van: 30% grenache, 30% syrah, 30% cinsault en 10 % ugni blanc. Die laatste om de wijn wat lichter en frisser te houden.  Om de maximale fruitexpressie te bereiken is de maceration carbonique toegepast. En garde!

Clos des Grillons, Grillons Rouge 2021

Grillons Rouge van Nicolas Renaud. Gemaakt van cinsault, grenache, syrah, mourvèdre en bourboulenc. Van wijnstokken van gemiddeld 60 respectievelijk 30 jaar oude stokken.
Deze wijn is krachtig en vol, met een zinderende elegantie en energie. Heeft natuurlijk veel weg van de wijnen van Pfifferling, waar Nicolas Renaud het vak geleerd heeft. Geen sulfiet toegevoegd natuurlijk.

 

Domaine Gramenon, Maxime, Champsaurel 2020

Bij Gramenon- en dus ook bij Maxime Laurent- hebben ze er schik in om regelmatig met nieuwe cuvees te komen. Net zoals ze regelmatig etiketten veranderen. We vermoeden een kunstzinnige, wat rusteloze inborst. De Champsaurel is gemaakt van 75% grenache en 25% syrah. Je proeft pruimen, kersen, kruiden en specerijen. Zoals in alle wijnen van dit -om dat modewoord maar eens te gebruiken- iconische domein.

 

 

Domaine Gramenon, Sierra du Sud 2021

Ruwweg hebben de wijngoden de Rhône als volgt verdeeld: de noordelijke Rhône is voor syrah. De zuidelijke voor grenache. Een blend van beide komt soms voor. Maar voor 100% syrah uit het zuiden moet je toch echt bij Gramenon zijn. Zij kunnen dat. Zij durven dat. De naam van deze wijn is ook weer zo’n Gramenon geintje. Wij nemen die vreemde namenhobby maar voor lief. De wijn is immers zo bijzonder dat-ie eigenlijk bijna altijd is uitverkocht.