lees intro

Côtes du Rhône. Er waren tijden dat het de meest gedronken wijn in Nederland was. Tegenwoordig vind je het spul lang niet meer in elke supermarkt. En dat is misschien maar goed ook, want erg lekker was dat doorzichtige brouwsel niet. Anno nu is Rhône een wijn voor de vrai amateur. Er wordt schitterende wijn gemaakt. Zowel in het noorden als in het zuiden. Om het middengedeelte, wat grotendeels Saint Joseph is, niet te vergeten. De Smaakimporteur heeft uit de noordelijke Rhône grote wijnen (o.a. Condrieu, Cornas en Côte Rôtie) Uit de zuidelijke Rhône voeren we wijn uit St. Peray en van Gramenon en zo nog een en ander. We hebben vrij veel Rhône, voor Bourgognedrinkers.

Resultaat 1–16 van de 36 resultaten wordt getoond

Domaine Du Cros, Marcillac, Lo Sang del Païs 2021

Terug van weggeweest in het assortiment van voorheen De Wijnvriend. Dé Marcillac onder de Marcillac’s. Die van Domaine du Cros. Jaargang 2021, dus nog relatief  jong voor deze oerwijn, maar absoluut al zeer drinkbaar. Als u een beetje geduld heeft, wordt dit werkelijk geweldig. Helaas,geduld is niet alleen een schone zaak, het is ook niet meer zo modern. Welke druif ook alweer? Fer Servadou. Weet u het zeker? Jawel, 100%.

Jerome Jouret – Pas à Pas 2022

Eén en al fluweel, deze fijngeweven, elegante wijn van Jerome Jouret. Zwoel, helder fruit, compact, gefocused en in den beginnen soms een tikje gesloten. Maar, zoals de naam al zegt, beetje bij beetje komt hij los tot er een heuse wijnvriend op tafel blijkt te staan.  Van carignan en alicante, zéér op het fruit. En zonder sulfiet. Ja, dat is dan weer jammer.

Jerôme Jouret, l’Accroche Coeur 2021

Merlot daar haalden wij vroeger onze nez voor op. Tot we proefden wat Jerome Jouret er mee maakt. L’ Accroche Coeur (hartendief) is gemaakt van  merlot (70%) en syrah. Naast hartendief verwijst het ook naar  ‘a grosse coeur’, ruimhartig. Dat kun je wel zeggen ja, want dit is een gulle, volle wijn, met toch een fijne elegantie zoals alle wijnen van Jouret. Veel kleur, veel fruit, veel energie. Verpakt in een heerlijk en zwoel romig jasje. Vraagt om een maaltijd.

Jerôme Jouret, En avant doute 2022

‘Van Jerome Jouret en van 100% grenache. Met een wulpse geur van rood fruit, kruiden, specerijen. Soyeus, brede smaak, fris, levendig en energiek, met zachte tannines. Een aards verleider.’ Zo schreef de vroegere eigenaar van de wijnvriend op zijn website. En gelijk heeft-ie. Wij voegen er graag aan toe dat Jouret een welhaast 20ste eeuws prijsbeleid voert.

 

Jouret – La Chasse aux Papillons 2021

Van sauvignon met wat viognier, bedoeld voor mensen die een hekel hebben aan deze druivensoorten. Zo kan het dus ook, wat heerlijk zeg! Rijp, rijk en vol, droog met toch een tikkie molligheid. Wilde bloemen, zwevend lekker, je gaat je heerlijk licht voelen. Maar de smaak is ook vol en stevig. Natuurlijk gemaakt, geen sulfiet.

Jerôme Jouret, La Coulée douce 2022

Wat kan een mens soms zin hebben in een licht gekoeld glas Syrah. En wat kan een mens dan blij zijn dat die gewoon in de kelder ligt. In het hoekje ‘wijnen voor alledag’. Want dat is toch een van de grote pluspunten van de wijnen van Jerome Jouret: de betaalbaarheid. Deze kwaliteit natuurwijn vind je heus elders ook, alleen dan voor het dubbele.  Lang leve Jerome Jouret.

Domaine Romain Le Bars, Nouveau Nez 2023

Toen Romain Le Bars in 2020 voor zichzelf begon, na 8 jaar bij Anglore te hebben gewerkt, kon je natuurlijk verwachten dat zijn wijnen die van de ‘maitre’ zouden evenaren, wellicht hier en daar zelfs zouden overklassen. De wijnen van Romain populariseren zich in een razend tempo. Hou dit domaine in de gaten. Voor deze jonge wijnmaker staat men in de rij, maar de voormalige wijnvriend was er bijtijds bij.  Begin met de Nouveau Nez.  Gemaakt van 60% carignan, 20% cinsault, 15% mourvèdre en 5% grenache. Natuurwijn in de Beaujolais stijl, met macération carbonique, dus vol op het fruit. We zien daar een kurkentrekker.

Clos des Grillons, Grillons Rouge 2021

Grillons Rouge van Nicolas Renaud. Gemaakt van cinsault, grenache, syrah, mourvèdre en bourboulenc. Van wijnstokken van gemiddeld 60 respectievelijk 30 jaar oude stokken.
Deze wijn is krachtig en vol, met een zinderende elegantie en energie. Heeft natuurlijk veel weg van de wijnen van Pfifferling, waar Nicolas Renaud het vak geleerd heeft. Geen sulfiet toegevoegd natuurlijk.

 

Domaine Gramenon, Poignée de Raisins 2022

Beoordeel een wijnmaker altijd op z’n ‘goedkoopste’ wijn. Als die deugt, is alles goed. Dus begin uw kennismaking met de Poignée de Raisins, een klassieker in het Gramenon gamma. De Poignée de Raisins (een handvol druiven), doet precies wat-ie belooft. Heerlijk fruit geven. En dat is meteen het unieke kenmerk van Gramenon: dat ze in staat zijn om fruitige wijnen te maken in plaats van de doffe mokerslagen waar de zuidelijke Rhône bekend om staat. Druiven: grenache en een beetje cinsault.

Domaine Gramenon, Maxime – Il fait soif 2022

Domaine Gramenon werd 40 jaar geleden gestart door Philippe en Michelle Laurent. Philippe kwam bij een tragisch ongeluk om het leven. Michelle zette het domaine voort. Later kwam hun zoon Maxime haar helpen. Dat doet hij nog steeds, maar daarnaast maakt hij nu ook wijnen onder zijn eigen naam. Waarom? Maxime mag het weten. Zijn instapwijn de – Il fait soif- is een uitstekende kennismaker met zijn wijnen. Grenache, syrah en een beetje cinsault.

Domaine Hote, Vin de France Rosé 2022

In januari 2023 waren we bij hem bezoek. En dat waren nu eens geen  ellenlange sessies in de kelder, maar twee uur in de keuken om te kijken of we zijn wijn wel waardig waren. Met een glas water. En een stukje chocolade desgewenst. We hielden de rug recht, de conversatie gaande. Eenmaal in de kelder was het snel voor elkaar. A star is born. Zoveel spanning hebben we maar zelden in een rosé geproefd. U moet ook niet meteen aan rosérosé denken, eerder aan een lichte rode met de kleur van rosé. Schitterend spul en omdat de wijnmaker nog niet zo’n cultheld is als Pfifferling, Renaud en Le Bars ook nog eens relatief goedkoop.  Druiven: Syrah en Grenache.

Domaine Romain Le Bars, A 2 c’est mieux 2022

In de loop der jaren hebben we wat wijnvrienden in Frankrijk gemaakt. Die zijn steeds vaker verbaasd dat wij wijnen hebben die zij niet kunnen krijgen. Zoals de wijnen van Anglore, Clos des Grillons en Romain Le Bars. Nog verbaasder zijn ze als we zeggen dat we sommige wijnen gewoon op voorraad hebben, zoals de A2 c’est mieux gemaakt van 50% Carignan en 50% Cinsault. Of zij die niet kunnen kopen wellicht? Dan hebben we weleens gedaan, maar wijnmakers zijn er -terecht- niet zo van gediend. Beleefd aanbevelend deze combinatie van traditionele en carbonische maceratie. Zou de naam daar vandaan komen?

 

Domaine Romain Le Bars, Pousse Cailloux 2022

Romain Le Bars is een wijnmaker om te koesteren. Hij komt uit een goed nest – dat van de Pfifferlingen- en dat proef je natuurlijk. Al zijn wijnen barsten van de zuiverheid, liefde voor het metier en energie. We moeten aan zijn etiketten wennen, maar zoals Jan Schaeffer al zei: “Etiketten kun je niet drinken.” Pousse Cailloux  is een blend van: 30% grenache, 30% syrah, 30% cinsault en 10 % ugni blanc. Die laatste om de wijn wat lichter en frisser te houden.  Om de maximale fruitexpressie te bereiken is de maceration carbonique toegepast. En garde!

Domaine Hote, Lirac “Printemps” 2021

Toen we in 2023 op bezoek waren bij Alexandre gaf hij ons bij het afscheid zijn laatste fles Lirac 2019 mee. Met een beetje pijn in het hart, meenden we te bespeuren. Hij had geen beter cadeau kunnen geven. Dit was de aller,-aller,- allerlekkerste  Lirac die we ooit gedronken hadden. En we zijn wel wat gewend hier hoor met die Liracs’s van Anglore en Romain Le Bars. De tijd had de wijn enorme diepgang gegeven.  Als u deze wijn aanschaft, wel even de tijd geven dus. Gemaakt volgens de klassieke methode. Druiven: Grenache, Cinsault, Syrah.

Clos des Grillons, Les Terres Blanches vieilles vignes 2021

Veel van de wijnen van Nicolas Renaud zijn lichtvoetig en licht verteerbaar. Geheel in de stijl van zijn leermeesters bij Anglore. Deze Les Terres Blanches is een stevigere, vollere wijn. Lang niet zo koppig als aan de overkant van de snelweg, in Chateauneuf, maar in in het hele gamma van Grillons is het wel de stoerste wijn. De kleur is ook donkerder dan wijnen als Calcaires of Oeuillet. Juist dat maakt het zo’n mooie toevoeging in zijn en onze portfolio. Je hebt soms gewoon zin in een stoerdere Rhone wijn. En om dan altijd terug te vallen op Gramenon….nou ja dat is een luxe probleem nietwaar. Samenstelling meestal half Grenache, half Syrah. Maar soms ook Clairette en Carignan. Dat Terres Blanches verwijst overigens naar de witte ondergrond waarop de druiven groeien en niet naar de kleur van de wijn.

Domaine Romain Le Bars, Lirac rosé 2022

Eén van de granaatrode, bijna doorzichtige wijnen van Romain le Bars. Van diens 4e oogst, na 7 jaar training bij Eric Pfifferling van domaine l’Anglore. En dat proef je natuurlijk meteen in deze wijn: vergelijkbare stijl. Elke beschrijving van wat je allemaal proeft schiet bij dit soort wijnen eigenlijk te kort. Het is meer de gewichtloze energie, het speelse, de zuiverheid die je bijblijven.
Van 50% grenache, 20% mourvèdre, 20% syrah, de rest cinsault en carignan. Lichtrood van kleur, maar een ongelooflijke body.