lees intro

Côtes du Rhône. Er waren tijden dat het de meest gedronken wijn in Nederland was. Tegenwoordig vind je het spul lang niet meer in elke supermarkt. En dat is misschien maar goed ook, want erg lekker was dat doorzichtige brouwsel niet. Anno nu is Rhône een wijn voor de vrai amateur. Er wordt schitterende wijn gemaakt. Zowel in het noorden als in het zuiden. Om het middengedeelte, wat grotendeels Saint Joseph is, niet te vergeten. De Smaakimporteur heeft uit de noordelijke Rhône grote wijnen (o.a. Condrieu, Cornas en Côte Rôtie) Uit de zuidelijke Rhône voeren we wijn uit St. Peray en van Gramenon en zo nog een en ander. We hebben vrij veel Rhône, voor Bourgognedrinkers.

Resultaat 1–16 van de 46 resultaten wordt getoond

Jérôme Jouret, Java 2023

Met enige regelmaat vragen we aan Stephanie en Jerome Jouret of er nog wat wijn is. En bijna altijd hebben we dan wel wat voor ons. Of we wat Java wilden wellicht? Eh ja natuurlijk, maar wat zou dat zijn die Java? Dat blijkt zoals gewoonlijk Syrah en Grenache te zijn, maar dan weer zo volstrekt anders dan soortgelijke blends van dezelfde makers. De lekkerste cuvee die we ooit hebben geproefd En daarom eigenlijk ook alweer zo goed als op.

Jérôme Jouret, Méli-Mélo 2023

Maar één keer eerder kregen we deze cuvée en een bevriende wijnbar was zo slim de hele voorraad op te kopen. Zo ver laten we het dit keer niet komen. U moet namelijk kennis kunnen maken met deze uitzonderlijke rosé. Op het contra etiket staat ‘bevat 100% druiven’. Ja, ze hebben daar soms behoorlijk last van humor. Maar er zit zowel grenche, syrah als merlot in. Vandaar ook die naam waarschijnlijk. Het betekent iets in de trant van gemengd. Enfin, wij vinden dit Jérôme Jouret op z’n best.

 

 

Domaine Du Cros, Marcillac, Lo Sang del Païs 2022

Terug van weggeweest in het assortiment van voorheen De Wijnvriend. Dé Marcillac onder de Marcillac’s. Die van Domaine du Cros. Jaargang 2021, dus nog relatief  jong voor deze oerwijn, maar absoluut al zeer drinkbaar. Als u een beetje geduld heeft, wordt dit werkelijk geweldig. Helaas,geduld is niet alleen een schone zaak, het is ook niet meer zo modern. Welke druif ook alweer? Fer Servadou. Weet u het zeker? Jawel, 100%.

Jérôme Jouret, l’Ivraie 2022

Met enige regelmaat citeren we Henk, de oprichter van de Wijnvriend. Zo ook nu. Hij schreef: ‘Van ugny blanc en een beetje viognier. Aromatisch, knisperend, zeer zuivere geur, appel, abrikoos. In de smaak sappig, zwevend, energiek, hemels.’ Wij kunnen dat niet zo goed, zulk proza ophangen maar het staat wel eens leuk op je website. Wel aardige wijn hoor.

Jérôme Jouret – Pas à Pas 2023

Eén en al fluweel, deze fijngeweven, elegante wijn van Jerome Jouret. Zwoel, helder fruit, compact, gefocused en in den beginnen soms een tikje gesloten. Maar, zoals de naam al zegt, beetje bij beetje komt hij los tot er een heuse wijnvriend op tafel blijkt te staan.  Van carignan en alicante, zéér op het fruit. En zonder sulfiet. Ja, dat is dan weer jammer.

Domaine La Péquélette, Ze Pépé 2020

We waren op een klein wijnbeursje waar we een oude bekende tegenkwamen: domaine La Péquélette. Toch eens kijken hoe die wijnen vandaag de dag zijn, zeiden we tegen elkaar. Welnu, dat beviel uitstekend en niet veel later hadden we onze favoriete cuvee geimporteerd. Dat was de Ze Pépé. Voor mensen met een gouden geheugen, vroeger heette deze wijn Carton Rouge en stond er een rugbybal op het etiket. De wijn is van 2020, maar van ouderdom geen sprake. Heerlijk sap uit Vinsobres van Syrah en Grenache, Natuurwijn, maar van het geslaagde soort en ook zo lekker vriendelijk geprijsd.

Jérôme Jouret, l’Accroche Coeur 2022

Merlot daar haalden wij vroeger onze nez voor op. Tot we proefden wat Jerome Jouret er mee maakt. L’ Accroche Coeur (hartendief) is gemaakt van  merlot (70%) en syrah. Naast hartendief verwijst het ook naar  ‘a grosse coeur’, ruimhartig. Dat kun je wel zeggen ja, want dit is een gulle, volle wijn, met toch een fijne elegantie zoals alle wijnen van Jouret. Veel kleur, veel fruit, veel energie. Verpakt in een heerlijk en zwoel romig jasje. Vraagt om een maaltijd.

Jérôme Jouret, En avant doute 2022

‘Van Jerome Jouret en van 100% grenache. Met een wulpse geur van rood fruit, kruiden, specerijen. Soyeus, brede smaak, fris, levendig en energiek, met zachte tannines. Een aards verleider.’ Zo schreef de vroegere eigenaar van de wijnvriend op zijn website. En gelijk heeft-ie. Wij voegen er graag aan toe dat Jouret een welhaast 20ste eeuws prijsbeleid voert.

 

Jérôme Jouret, La Chasse aux Papillons 2022

Van sauvignon met wat viognier, bedoeld voor mensen die een hekel hebben aan deze druivensoorten. Zo kan het dus ook, wat heerlijk zeg! Rijp, rijk en vol, droog met toch een tikkie molligheid. Wilde bloemen, zwevend lekker, je gaat je heerlijk licht voelen. Maar de smaak is ook vol en stevig. Natuurlijk gemaakt, geen sulfiet.

Jérôme Jouret, La Coulée douce 2023

Wat kan een mens soms zin hebben in een licht gekoeld glas Syrah. En wat kan een mens dan blij zijn dat die gewoon in de kelder ligt. In het hoekje ‘wijnen voor alledag’. Want dat is toch een van de grote pluspunten van de wijnen van Jerome Jouret: de betaalbaarheid. Deze kwaliteit natuurwijn vind je heus elders ook, alleen dan voor het dubbele.  Lang leve Jerome Jouret.

Jérôme Jouret, Les Fleurs Sauvages 2023

Tot en met het  2018 was deze cuvée gemaakt van viognier. Eind 2018 verkocht Jerome die wijngaard en vanaf 2019 deed hij in deze cuvée de druiven van het 4 jaar eerder aangekochte plot met roussane, mondeuse blanche, viognier, altesse en vermentino. De smaak veranderde daar natuurlijk ook door, maar lijkt toch wonderlijk veel op de eerdere Viognier. Het blijft een kleine Condrieu voor een fractie van de prijs daarvan.

François Villard Syrah L’Appel des Sereines 2022

Het instap-rood van Villard. Dé manier om zijn stijl van wijnmaken te leren kennen. Maar zelfs voor deze wijn geldt: laat het even rijpen, geduld wordt beloond. Nu weten wij ook wel dat het huidig tijdsgewricht en geduld geen goede vrienden zijn, maar we kunnen het u ook niet zeggen en dan wordt u wellicht wat teleurgesteld in een wijn die zich over een tijdje heel goed ‘gaat geven’. Of u het wel of niet moet kopen? Natuurlijk moet u dat wel doen.

Domaine d’Aupilhac – Lou Maset 2021

We hadden een bevriend importeur op bezoek. Ze vertelden dat ze na jaren weer met D’Aupilhac gingen werken. D’Aupilhac, Sylvian Fadat, we werden terug in de tijd gekatapulteerd naar de winkel van Helmer Otterman. Willen wij ook, zeiden we in een vlaag van nostalgie. Er bleek nog een beetje plaats op de pallet en nu hebben we dus een klein voorraadje van deze oer-Languedoc die in al die jaren niks aan kwaliteit heeft ingeboet. Er is Lou Maset 2021, een blend van Grenache, Cinsualt, Syrah, Carignan en Mourvedre en Le Cinsault 2021. Natuurlijk biologisch, ongefilterd, handgeplukt en al die andere randvoorwaarden voor het betere spul. We vinden het niet erg als u het niet bestelt, drinken we het lekker zelf op.

Domaine Romain Le Bars, Nouveau Nez 2023

Toen Romain Le Bars in 2020 voor zichzelf begon, na 8 jaar bij Anglore te hebben gewerkt, kon je natuurlijk verwachten dat zijn wijnen die van de ‘maitre’ zouden evenaren, wellicht hier en daar zelfs zouden overklassen. De wijnen van Romain populariseren zich in een razend tempo. Hou dit domaine in de gaten. Voor deze jonge wijnmaker staat men in de rij, maar de voormalige wijnvriend was er bijtijds bij.  Begin met de Nouveau Nez.  Gemaakt van 60% carignan, 20% cinsault, 15% mourvèdre en 5% grenache. Natuurwijn in de Beaujolais stijl, met macération carbonique, dus vol op het fruit. We zien daar een kurkentrekker.

Domaine Gramenon, Poignée de Raisins 2022

Beoordeel een wijnmaker altijd op z’n ‘goedkoopste’ wijn. Als die deugt, is alles goed. Dus begin uw kennismaking met de Poignée de Raisins, een klassieker in het Gramenon gamma. De Poignée de Raisins (een handvol druiven), doet precies wat-ie belooft. Heerlijk fruit geven. En dat is meteen het unieke kenmerk van Gramenon: dat ze in staat zijn om fruitige wijnen te maken in plaats van de doffe mokerslagen waar de zuidelijke Rhône bekend om staat. Druiven: grenache en een beetje cinsault.

Domaine Gramenon, Maxime – Il fait soif 2022

Domaine Gramenon werd 40 jaar geleden gestart door Philippe en Michelle Laurent. Philippe kwam bij een tragisch ongeluk om het leven. Michelle zette het domaine voort. Later kwam hun zoon Maxime haar helpen. Dat doet hij nog steeds, maar daarnaast maakt hij nu ook wijnen onder zijn eigen naam. Waarom? Maxime mag het weten. Zijn instapwijn de – Il fait soif- is een uitstekende kennismaker met zijn wijnen. Grenache, syrah en een beetje cinsault.