lees intro

Côtes du Rhône. Er waren tijden dat het de meest gedronken wijn in Nederland was. Tegenwoordig vind je het spul lang niet meer in elke supermarkt. En dat is misschien maar goed ook, want erg lekker was dat doorzichtige brouwsel niet. Anno nu is Rhône een wijn voor de vrai amateur. Er wordt schitterende wijn gemaakt. Zowel in het noorden als in het zuiden. Om het middengedeelte, wat grotendeels Saint Joseph is, niet te vergeten. De Smaakimporteur heeft uit de noordelijke Rhône grote wijnen (o.a. Condrieu, Cornas en Côte Rôtie) Uit de zuidelijke Rhône voeren we wijn uit St. Peray en van Gramenon en zo nog een en ander. We hebben vrij veel Rhône, voor Bourgognedrinkers.

Resultaat 1–16 van de 27 resultaten wordt getoond

Les Crestes, Marcillac 2018

Marcillac. Dat is woeste oerwijn. Donkerpaars van kleur, kruidig, een vermoeden van hashiesh. Deze paarse punkwijn is afkomstig uit de Aveyron, in het zuidwesten van Frankrijk. Deze Marcillac is gemaakt van de fer servardou druif. Dat mag u meteen weer vergeten trouwens. Ondanks het uitgesproken karakter vindt bijna iedereen Marcillac lekker. Misschien omdat-ie appelleert aan een oerbeleving van wijn. We mogen Eric Wobma voor heel veel wijn wakker maken, maar voor goede Marcillac gaat-ie niet eens slapen.

Jerome Jouret – Pas à Pas 2021

Eén en al fluweel, deze fijngeweven, elegante wijn van Jerome Jouret. Zwoel, helder fruit, compact, gefocused en in den beginnen soms een tikje gesloten. Maar, zoals de naam al zegt, beetje bij beetje komt hij los tot er een heuse wijnvriend op tafel blijkt te staan.  Van carignan en alicante, zéér op het fruit. En zonder sulfiet. Ja, dat is dan weer jammer.

Jerôme Jouret, l’Accroche Coeur 2021

Merlot daar haalden wij vroeger onze nez voor op. Tot we proefden wat Jerome Jouret er mee maakt. L’ Accroche Coeur (hartendief) is gemaakt van  merlot (70%) en syrah. Naast hartendief verwijst het ook naar  ‘a grosse coeur’, ruimhartig. Dat kun je wel zeggen ja, want dit is een gulle, volle wijn, met toch een fijne elegantie zoals alle wijnen van Jouret. Veel kleur, veel fruit, veel energie. Verpakt in een heerlijk en zwoel romig jasje. Vraagt om een maaltijd.

Jerôme Jouret, En avant doute 2021

‘Van Jerome Jouret en van 100% grenache. Met een wulpse geur van rood fruit, kruiden, specerijen. Soyeus, brede smaak, fris, levendig en energiek, met zachte tannines. Een aards verleider.’ Zo schreef de vroegere eigenaar van de wijnvriend op zijn website. En gelijk heeft-ie. Wij voegen er graag aan toe dat Jouret een welhaast 20ste eeuws prijsbeleid voert.

 

Domaine Gramenon, Poignée de Raisins 2021

Beoordeel een wijnmaker altijd op z’n ‘goedkoopste’ wijn. Als die deugt, is alles goed. Dus begin uw kennismaking met de Poignée desRraisins, een klassieker in het Gramenon gamma. De Poignée de Raisins (een handvol druiven), doet precies wat-ie belooft. Heerlijk fruit geven. En dat is meteen het unieke kenmerk van Gramenon: dat ze in staat zijn om fruitige wijnen te maken in plaats van de doffe mokerslagen waar de zuidelijke Rhône bekend om staat. Druiven: grenache en een beetje cinsault.

Domaine Gramenon, Maxime – Il fait soif 2021

Domaine Gramenon werd 40 jaar geleden gestart door Philippe en Michelle Laurent. Philippe kwam bij een tragisch ongeluk om het leven. Michelle zette het domaine voort. Later kwam hun zoon Maxime haar helpen. Dat doet hij nog steeds, maar daarnaast maakt hij nu ook wijnen onder zijn eigen naam. Waarom? Maxime mag het weten. Zijn instapwijn de – Il fait soif- is een uitstekende kennismaker met zijn wijnen. Grenache, syrah en een beetje cinsault.

Clos des Grillons, Grillons Rouge 2021

Grillons Rouge van Nicolas Renaud. Gemaakt van cinsault, grenache, syrah, mourvèdre en bourboulenc. Van wijnstokken van gemiddeld 60 respectievelijk 30 jaar oude stokken.
Deze wijn is krachtig en vol, met een zinderende elegantie en energie. Heeft natuurlijk veel weg van de wijnen van Pfifferling, waar Nicolas Renaud het vak geleerd heeft. Geen sulfiet toegevoegd natuurlijk.

 

Domaine Gramenon, Sierra du Sud 2021

Ruwweg hebben de wijngoden de Rhône als volgt verdeeld: de noordelijke Rhône is voor syrah. De zuidelijke voor grenache. Een blend van beide komt soms voor. Maar voor 100% syrah uit het zuiden moet je toch echt bij Gramenon zijn. Zij kunnen dat. Zij durven dat. De naam van deze wijn is ook weer zo’n Gramenon geintje. Wij nemen die vreemde namenhobby maar voor lief. De wijn is immers zo bijzonder dat-ie eigenlijk bijna altijd is uitverkocht.

Domaine Romain Le Bars, Tavel 2021

De vierde zelfstandige oogt van Romain Le Bars. Na 7 jaar training bij Eric Pfifferling van domaine l’Anglore. Een beter parcours bestaat niet. En dat proef je natuurlijk meteen in deze wijn: fruit, bloemen, zon, energie, gewichtloos, speels, zuiver. Van 60% grenache en 40% syrah. Lichtrood van kleur, zoals dat hoort met een Tavel. Een fantastisch lekkere, lichtrode wijn die met het jaar aanzienlijk beter en toch nauwelijks duurder wordt.

Gramenon, La Rubiconde 2021

Het schijnt blozend rood te betekenen. Maar is er ook niet een verwijzing naar een rivier die overgestoken dient te worden?  Het maakt allemaal niet zo heel veel uit eigenlijk. Het was en is de lekkerste wijn van Maxime Laurent. Zoon van Michele van Gramenon, we zeggen het nog maar eens. Gemaakt van inmiddels 90 jaar oude stokken. Zelden zo’n fruitige Grenache gedronken als deze. Die behalve fruit toch ook echt veel karakter en stevigheid heeft. Misschien wel het hoogst haalbare daar in die warme Rhone.  Een afrader. We drinken de wijn het liefst zelf op. Temeer omdat de kans aanwezig is dat deze cuvée er langzaam uit gaat omdat Maxime Domaine Gramenon gaat runnen en er minder tijd is voor zijn eigen wijnen.

Clos des Grillons, Calcaires rood 2021

Toen we de Wijnvriend in 2021 overnamen was er van deze cuvée niks op voorraad. Begrijpelijk, want hoe lekker is dat zeg die Calcaires? Het zou ons niet verbazen als Henk de Wijnvriend die allemaal zelf heeft opgedronken. Geweldig zuivere wijn van Grenache, Clairette rosé en Cinsault. Afkomstig van ‘terroir de sable sur eboulis calcaires’. Mon dieu, wat u zegt. Nicolas Renaud. Stiekem één van onze allergrootste favorieten.  60% van de druiven komt van van 90 jaar oude grenache struiken op een bodem van leisteen. Aangevuld met 20% clairette rose en 20% cinsault.

Clos des Grillons, Esprit Libre 2021

Eigenwijze mensen. Het zijn vaak de moeilijkste, maar ook de leukste. Het kan niet anders dan dat Nicolas Renaud er zo ééntje is. Hij maakt elk jaar een Esprit Libre. En elk jaar is dat dan net weer anders dan daarvoor. De naam zegt het al. Hij maakt keuzes uit 3 kleuren grenache(ja heus), syrah, mourvèdre, carignan bourboulenc, clairette rosé en wit, picpoul, picardan en viognier. En er dan jaar-in-jaar-uit ondanks die mengelmoes, die  multiculturele druivensamenleving, zo’n geweldige wijn van maken. Het vraagt om een vrije geest.

Clos des Grillons, Les Terres Blanches vieilles vignes 2021

Veel van de wijnen van Nicolas Renaud zijn lichtvoetig en licht verteerbaar. Geheel in de stijl van zijn leermeesters bij Anglore. Deze Les Terres Blanches is een stevigere, vollere wijn. Lang niet zo koppig als aan de overkant van de snelweg, in Chateauneuf, maar in in het hele gamma van Grillons is het wel de stoerste wijn. De kleur is ook donkerder dan wijnen als Calcaires of Oeuillet. Juist dat maakt het zo’n mooie toevoeging in zijn en onze portfolio. Je hebt soms gewoon zin in een stoerdere Rhone wijn. En om dan altijd terug te vallen op Gramenon….nou ja dat is een luxe probleem nietwaar. Samenstelling meestal half Grenache, half Syrah. Maar soms ook Clairette en Carignan. Dat Terres Blanches verwijst overigens naar de witte ondergrond waarop de druiven groeien en niet naar de kleur van de wijn.

Domaine Gramenon, La Sagesse 2020/2021

Als we in het Gramenon gamma een zogenaamde signature wijn moeten aanwijzen, dan zou het La Sagesse worden. Waarom? Omdat deze een brug slaat tussen ‘de goedkopere’ en de topcuvées. Omdat het niet de oudste en niet de jongste stokken zijn (50-70). Maar vooral misschien omdat de wijn in smaakbeleving ook middenin het Gramenon gamma zit. Uiteraard- dat hadden we nog niet verteld- zijn alle Gramenon wijnen biologisch, biodynamisch en wordt er alleen zwavel gebruikt als het jaar erom vraagt. Wijn kan prima ouderen, maar redt dat meestal niet.

Domaine Romain Le Bars, Lirac rood 2021

Sommige dingen kun je niet beschrijven….

 

 

… die moet je ervaren.

Clos des Grillons, Grillons 1901 blanc 2021

Wat denkt u, zou het jaartal verwijzen naar de uitvinding van de paperclip of naar het jaar dat de druiven voor deze wijn werden aangeplant? Precies. Dat laatste. De druivenstokken voor deze wijn zijn dus 120 jaar oud. Dat zijn wel héél erg vieilles vignes, maar dat zorgt meestal voor bijzondere materie. De druiven die aan de stokken groeien zijn van het type bourboulenc, één van de mooiste druivennamen vinden wij. De 1901 is een wijn voor de échte natuurwijnliefhebber. Bent u dat en wilt u de wijn meteen drinken, dan is decanteren een kleine must. Maar een betere kelderrijping kan geen kwaad, vindt ook de wijnmaker.