lees intro

Wij zijn dol op magnums. Ongetwijfeld heeft dat wat met gulzigheid te maken. En ongetwijfeld heeft dat weer te maken met een gebrek aan borstvoeding tijdens de zooging. Magnums dus voor de gulzige dorst. Maar vergis u niet in de kwaliteit. Wijnen ouderen beter op magnum. Maar bovenal: een goede wijnboer doet zijn beste wijnen altijd op magnum. Of op nog grotere formaten. Alle reden dus om net dat beetje meer te betalen voor het gulzige formaat. We leveren magnums vanaf 3 flessen. Althans wanneer het om verzending gaat.

Resultaat 1–16 van de 20 resultaten wordt getoond

Les Mains Rouges, Chinon, Serial Drinker 2018 Magnum

September 2016. We waren op een proeverij in Parijs. We kenden vrij veel van de wijnen. Maar hé, wat is dat? Ziet er uit als een wijn waar ze meer aandacht aan het etiket hebben besteed, dan aan de wijn. Toch maar even proberen. Vooroordelen zijn er om te slechten. Goed dat we dat deden zeg, de lekkerste Chinon ooit geproefd. Zacht, zuiver, rond en ook nog eens 100% VinNatoir. Niks van dat harde groene dat cabernet franc soms kan hebben.  Kost dat vroegen we. Viel ons eigenlijk nog wel mee. Doet u toch maar de hele voorraad en dan het liefst op magnum. Dat lukte natuurlijk niet, maar er is altijd genoeg.

Domaine Romain Le Bars, Pousse Cailloux 2020 magnum

Romain Le Bars is een wijnmaker om te koesteren. Hij komt uit een goed nest – dat van de Pfifferlingen- en dat proef je natuurlijk. Al zijn wijnen barsten van de zuiverheid, liefde voor het metier en energie. We moeten aan zijn etiketten wennen, maar zoals Jan Schaeffer al zei: “Etiketten kun je niet drinken.” Pousse Cailloux  is een blend van: 30% grenache, 30% syrah, 30% cinsault en 10 % ugni blanc. Die laatste om de wijn wat lichter en frisser te houden.  En dat alles in dit gulle vriendenwijn formaat, de MAGNUM. Size does matter. Ook leverbaar in gewone fles. Zie elders.

 

La Cadette, Bourgogne Rouge l’Ermitage 2018 magnum

Van 80% Pinot Noir en 20% César, een oude druivensoort die in de Bourgogne veel voorkwam maar nu bijna verdwenen is omdat hij minder druiven geeft dan de pinot noir. . De Ermitage wijngaard ligt op een heel steile helling, pal op de zon. Een heerlijkheid: heldere rode vruchtjes, een snufje leer, tabak en mint. (Ja knap he, mint in druif).In het gamma van la Cadette is dit de krachtigste wijn. Begint zo langzamerhand op stoom en dronk te raken.  Veel waar voor z’n geld.

Champ Divin, Pinot Noir 2018 magnum

Zoals u wellicht tussen de regels door hebt gelezen, zijn wij dol op pinot noir. We hebben meerdere pinot noir wijnen uit de Bourgogne. Daarnaast is er pinot noir uit Gien. En sinds kort hebben we er ook één uit de Jura. Nu ligt de Jura eigenlijk helemaal niet zo ver van Bourgogne, maar het is toch wezenlijk ander spul. Wat natuurlijk niet alleen met het terroir maar ook met de manier van wijn maken te maken heeft. De pinot noir van Champ Divin is verrukkelijk zachte, intense wijn. Bij Champ Divin werken ze volstrekt biodynamisch, zo u wilt ‘nature’ en ook dat proef je terug in deze doordrinkwijn. Want ja, dat is het. Gelukkig zit de wijn in magnum. Want een gewone fles, dat is te weinig van het goede.

Domaine de la Tour du Bon, Bandol rouge 2015 magnum

In de Bandol streek gebeurt veel. Jonge wijnboeren zoals Gerald van Val d’Arenc en Laurence van Dupuy de Lôme vinificeren hun wijn anders dan de klassiekere huizen. Waar het op neer komt is dat de wijnen van de jongere wijnboeren ook jonger gedronken kunnen worden. Is daarmee de klassieke methode achterhaald? Welnee. Die kunnen prima naast elkaar leven. Tour du Bon behoort samen met Tempier en Pibarnon tot de mooiste huizen van Bandol. Alleen je moet er een beetje geduld voor hebben. Wij bewaren de 2015, openen af en toe de 2013 en drinken de 2009. Wat een weelde eigenlijk.

Guy Breton, Régnié 2020 Magnum

Een relatief buitenbeentje in de wijnen van Breton, de Régnié, dat is een andere cru in de Beaujolais. Andere cru, stoerder en aardser dan de lichtvoetiger Morgon maar ook op en top gamay. Wij hebben een vriend – niet de eerste de beste- die dit misschien wel de allerlekkerste wijn van Breton vindt. Hij zou zomaar eens gelijk kunnen hebben. Als we een winkel zouden hebben, zou het een absolute omfietswijn zijn. Dan maar geen omfietswijn, een winkel daar ga je alleen maar van drinken. En zeker als je daar ook nog magnums gaat verkopen.

Closeries des Moussis, AOC Haut-Médoc 2016 magnum

Wij  waren niet zo van Bordeaux. Tot we deze Haut-Médoc 2016 proefden. Een serieuze wijn, dat zeker. Maar ook weer niet zo serieus- ons bezwaar tegen de meeste Bordeaux – dat-ie op je gemoed en humeur slaat. Deze Haut-Médoc lijkt eerder op viefe Loire dan op ruzieveroorzakende Bordeaux. Komt misschien door de toewijding van de wijnmaaksters: 100% biodynamie, handgeplukt, nauwelijks zwavel en filtrage. Bij het proeven dachten we aan een soortgelijke wijn in ons assortiment, Clos Nouveau van Bel Air. Hoewel dit natuurlijk vooral een associatie is. Andere terroir en andere druiven. Cabernet sauvignon (70%), merlot (20%) en cabernet franc (10%).

Abbaye de Pierredon, IGP des Alpilles Vespro 2015 magnum

We gingen wijn afleveren in Brussel. Bij een vrai amateur. De liefhebber vond het schitterend dat we helemaal uit Amsterdam waren gekomen. We bezochten zijn kelder en hij vroeg of we dit kenden? Eh nee. Alstublieft. En dit? Alleen van naam. Alstublieft. En deze? Jazeker, maar niet dit jaar. Alstublieft. Zo kregen we drie flessen waaronder een fles Vespro mee. Amai wat was dit zeg? Uit Saint Rémy de Provence, maar dan zoooo lekker. Dat kenden we alleen van Trevallon. Dat bleek geen toeval. Vespro wordt gemaakt door Antoine Durrbach. Inderdaad de zoon van de beroemde Eloi, van Trevallon. Druivensoorten identiek aan Trevallon: Cabernet sauvignon en syrah. Nooit, werkelijk nooit gedacht dat we zo van cabernet sauvignon zouden kunnen houden.

Guy Breton, Morgon vieilles vignes, 2019/2020 Magnum

Ze doen overal wel aan vieilles vignes, oude stokken, maar in Beaujolais komt het vaker voor dan in bijvoorbeeld de Loire. Daar zie je het maar zelden op etiketten staan. Wijn van oude stokken geeft betere, intensere wijn. De stokken zitten dieper in de grond en moeten harder werken om aan hun voeding te komen. Vieilles vignes is bedoeld als kwaliteitsaanduiding, alleen wordt er wel eens de hand gelicht met hoe oud de stokken zijn: deze zijn bijna 90 jaar oud. En dat proef je hoor. Nogal.

.

Jean Foillard – Morgon Côte du Py 2020- Magnum

Eén van de lekkerste wijnen ter wereld in gul formaat, de Magnum. Vrienden welkom!

 

Guy Breton, Fleurie 2019 Magnum

Ondanks dat Max de 60 ruim is gepasseerd, lijkt het er soms op dat hij meer energie heeft dan ooit. Decennia lang maakte hij alleen Beaujolais villages en diverse Morgons. Daarna kwam  Régnié. En dat bleef vele jaren zo. Tot hij opeens ook Chiroubles en Côte de Brouilly ging maken. We zeiden weleens grappend tegen hem: nu alleen nog  Fleurie en dan heb je alle mooie cru’s. We hebben volstrekt niet de illusie dat wij er ook maar enige invloed op hebben gehad, maar er is nu dus ook Fleurie van Max Breton.  In onze optiek is Fleurie de Beaujolais met de meeste materie en complexiteit.  Maar dat zijn wij hè. Nu dan ook op magnum.

Domaine Lavantureux, Chablis Vauprin 2017 magnum

De Vauprin van Lavantureux is een wat vreemde eend in de bijt. Het is geen premier cru. Geen grand cru. Tegelijkertijd is het wel de ‘signature’ wijn van Arnaud en David Lavantureux. De druiven komen van hun mooiste helling met de beste zonexposie. Het resultaat is volgens sommigen meer briljante Bourgogne dan typische Chablis. Daar valt wat voor te zeggen. Maar dan drinkt u dus grote witte Bourgogne voor een Chablis-prijs. Nou dat zouden wij ons geen twee keer laten zeggen. Plop.

Lapierre Morgon Cuvée Camille 2021 Magnum

Toen Marcel Lapierre overleed namen zijn beide kinderen het domaine over. Dat zijn Matthieu en Camille. Deze cuvée draagt de naam van laatstgenoemde. Het zijn druiven van wat algemeen wordt gezien als de beste grond in Beaujolais, de Cote de Py. Die ze bij Lapierre de Roche de Py noemen. Whats in a name? De druiven in de Roche de Py zijn 50-75 jaar oud en worden 10 maanden opgevoed in barriques van Prieure Roch. De Prieure Roch? Inderdaad, die. Ook van de magnums zijn bescheiden hoeveelheden. Dus ook hier graag bescheiden bestellen.

Domaine Lavantureux, Chablis premier cru Vau de Vey 2019, magnum

Een oude wijnwaarheid luidt: als de wijn jong niet lekker is, dan wordt die met het verstrijken der jaren niet beter. In Bordeaux zijn ze het niet met deze stelling eens, maar dat is nu precies waarom wij niet van rode Bordeaux houden. Hoe kan het dan toch dat een ‘grote’ wijn na twee jaar eigenlijk minder lekker is dan in zijn jeugd. Gaan we u vertellen. In een ‘wijnleven’ opent en sluit een wijn zich meerdere malen. Het is natuurlijk een kunst om die momenten te bepalen. Dat is alleen de wijnboeren zelf en de allerbeste sommeliers gegeven. En een enkele importeur, sorry Jan, je hebt gelijk. Moraal van het verhaal: drink deze Premier Cru nu of leg hem een jaar of vijf weg.

Domaine Duseigneur, Châteauneuf-du-Pape, Le Songe de Catherine 2016 magnum

We waren weer eens in een Parijs’ restaurant.  Na ons gebruikelijke wijnquotum wilden we nog 1 glas rood voor we weer op de velo stapten. We kregen Chateauneuf van Duseigneur. Een paar maanden later waren we importeur van het huis. Eenmaal in Nederland viel de gewone Chateauneuef toch een beetje tegen. Maar we waren weer eens hebberig geweest en ten tijde van het bezoek hadden we ook een paar dozen magnums besteld; Le Songe de Catherine. Volgens de Chateauneufexpert in onze vriendenkring, was 2016 daar een topjaar. En de magnum die wij laatst openden beaamde dat volledig.

Domaine Alain Burguet, Gevrey Chambertin Mes Favorites magnum 2017

Tot voor kort was dit de mooiste wijn van Burguet. Beste zon-exposure, mooiste terroir, oudste stokken. Voor de oud-gedienden: dit was vroeger de vieilles vignes. Zullen we u nog een kleine openbaring doen? We kochten deze wijn in die tijd bij Helmer Otterman. We bestelden zijn hele assortiment, dus dit ook. Maar hoe vaak we ook een fles openmaakten, we vonden er niks aan. Aan zulke goede Bourgogne waren we domweg nog niet toe. We hebben de hele voorraad cadeau gedaan aan onze vriend Erwin Walthaus, sommelier van Le Garage. Die lacht ons er nog steeds om uit. Als hij ons met dit verhaal confronteert- het liefst in groot gezelschap natuurlijk- schamen we ons nog steeds. Voor straf mag hij geen enkele fles Mes Favorites kopen. U wel hoor, neem Mes Favorites. Het is ook de onze.