lees intro

Côtes du Rhône. Er waren tijden dat het de meest gedronken wijn in Nederland was. Tegenwoordig vind je het spul lang niet meer in elke supermarkt. En dat is misschien maar goed ook, want erg lekker was dat doorzichtige brouwsel niet. Anno nu is Rhône een wijn voor de vrai amateur. Er wordt schitterende wijn gemaakt. Zowel in het noorden als in het zuiden. Om het middengedeelte, wat grotendeels Saint Joseph is, niet te vergeten. De Smaakimporteur heeft uit de noordelijke Rhône grote wijnen (o.a. Condrieu, Cornas en Côte Rôtie) Uit de zuidelijke Rhône voeren we wijn uit St. Peray en van Gramenon en zo nog een en ander. We hebben vrij veel Rhône, voor Bourgognedrinkers.

Resultaat 17–32 van de 40 resultaten wordt getoond

Domaine Romain Le Bars, A 2 c’est mieux 2022

In de loop der jaren hebben we wat wijnvrienden in Frankrijk gemaakt. Die zijn steeds vaker verbaasd dat wij wijnen hebben die zij niet kunnen krijgen. Zoals de wijnen van Anglore, Clos des Grillons en Romain Le Bars. Nog verbaasder zijn ze als we zeggen dat we sommige wijnen gewoon op voorraad hebben, zoals de A2 c’est mieux gemaakt van 50% Carignan en 50% Cinsault. Of zij die niet kunnen kopen wellicht? Dan hebben we weleens gedaan, maar wijnmakers zijn er -terecht- niet zo van gediend. Beleefd aanbevelend deze combinatie van traditionele en carbonische maceratie. Zou de naam daar vandaan komen?

 

Domaine Romain Le Bars, Pousse Cailloux 2022

Romain Le Bars is een wijnmaker om te koesteren. Hij komt uit een goed nest – dat van de Pfifferlingen- en dat proef je natuurlijk. Al zijn wijnen barsten van de zuiverheid, liefde voor het metier en energie. We moeten aan zijn etiketten wennen, maar zoals Jan Schaeffer al zei: “Etiketten kun je niet drinken.” Pousse Cailloux  is een blend van: 30% grenache, 30% syrah, 30% cinsault en 10 % ugni blanc. Die laatste om de wijn wat lichter en frisser te houden.  Om de maximale fruitexpressie te bereiken is de maceration carbonique toegepast. En garde!

Domaine Hote, Lirac “Printemps” 2021

Toen we in 2023 op bezoek waren bij Alexandre gaf hij ons bij het afscheid zijn laatste fles Lirac 2019 mee. Met een beetje pijn in het hart, meenden we te bespeuren. Hij had geen beter cadeau kunnen geven. Dit was de aller,-aller,- allerlekkerste  Lirac die we ooit gedronken hadden. En we zijn wel wat gewend hier hoor met die Liracs’s van Anglore en Romain Le Bars. De tijd had de wijn enorme diepgang gegeven.  Als u deze wijn aanschaft, wel even de tijd geven dus. Gemaakt volgens de klassieke methode. Druiven: Grenache, Cinsault, Syrah.

Domaine d’Aupilhac – Le Cinsault 2021

We hadden een bevriend importeur op bezoek. Ze vertelden dat ze na jaren weer met D’Aupilhac gingen werken. D’Aupilhac, Sylvian Fadat, we werden terug in de tijd gekatapulteerd naar de winkel van Helmer Otterman. Willen wij ook, zeiden we in een vlaag van nostalgie. Er bleek nog een beetje plaats op de pallet en nu hebben we dus een klein voorraadje van deze oer-Languedoc die in al die jaren niks aan kwaliteit heeft ingeboet. Er is Le Cinsualt 2021 van, inderdaad 100% Cinsault en Lou Maset 2021, een blend van Grenache, Cinsualt, Syrah, Carignan en Mourvedre. Natuurlijk biologisch, ongefilterd, handgeplukt en al die andere randvoorwaarden voor het betere spul. We vinden het niet erg als u het niet bestelt, drinken we het lekker zelf op.

Clos des Grillons, Les Terres Blanches vieilles vignes 2021

Veel van de wijnen van Nicolas Renaud zijn lichtvoetig en licht verteerbaar. Geheel in de stijl van zijn leermeesters bij Anglore. Deze Les Terres Blanches is een stevigere, vollere wijn. Lang niet zo koppig als aan de overkant van de snelweg, in Chateauneuf, maar in in het hele gamma van Grillons is het wel de stoerste wijn. De kleur is ook donkerder dan wijnen als Calcaires of Oeuillet. Juist dat maakt het zo’n mooie toevoeging in zijn en onze portfolio. Je hebt soms gewoon zin in een stoerdere Rhone wijn. En om dan altijd terug te vallen op Gramenon….nou ja dat is een luxe probleem nietwaar. Samenstelling meestal half Grenache, half Syrah. Maar soms ook Clairette en Carignan. Dat Terres Blanches verwijst overigens naar de witte ondergrond waarop de druiven groeien en niet naar de kleur van de wijn.

Domaine Romain Le Bars, Lirac rosé 2022

Eén van de granaatrode, bijna doorzichtige wijnen van Romain le Bars. Van diens 4e oogst, na 7 jaar training bij Eric Pfifferling van domaine l’Anglore. En dat proef je natuurlijk meteen in deze wijn: vergelijkbare stijl. Elke beschrijving van wat je allemaal proeft schiet bij dit soort wijnen eigenlijk te kort. Het is meer de gewichtloze energie, het speelse, de zuiverheid die je bijblijven.
Van 50% grenache, 20% mourvèdre, 20% syrah, de rest cinsault en carignan. Lichtrood van kleur, maar een ongelooflijke body.

Domaine Romain Le Bars, Tavel 2022

De vierde zelfstandige oogt van Romain Le Bars. Na 7 jaar training bij Eric Pfifferling van domaine l’Anglore. Een beter parcours bestaat niet. En dat proef je natuurlijk meteen in deze wijn: fruit, bloemen, zon, energie, gewichtloos, speels, zuiver. Van 60% grenache en 40% syrah. Lichtrood van kleur, zoals dat hoort met een Tavel. Een fantastisch lekkere, lichtrode wijn die met het jaar aanzienlijk beter en toch nauwelijks duurder wordt.

Clos des Grillons Primo Senso Rouge 2023

Nicolas Renaud van Clos des Grillons  is een ongrijpbaar mens. Maar hoe erg is dat als je zulke wijnen maakt? Niet erg. In goede jaren maakt hij een ‘nouveau’,  een jonge wijn, Die noemt hij dan Primo Senso.  Naar ‘ Eerste Zintuig’. Maar voor de goede verstaander is het ook ‘ Primo Cinsault’ want daar is deze engel van gemaakt. Zo schoon, zo zuiver. Zelfs wij als belijdend Cinsaulisten wisten niet dat je van 100% Cinsault zo een wijn kan maken. Krankzinnig lekker.

 

Clos des Grillons, Calcaires rood 2022

Toen we de Wijnvriend in 2021 overnamen was er van deze cuvée niks op voorraad. Begrijpelijk, want hoe lekker is dat zeg die Calcaires? Het zou ons niet verbazen als Henk de Wijnvriend die allemaal zelf heeft opgedronken. Geweldig zuivere wijn van Grenache, Clairette rosé en Cinsault. Afkomstig van ‘terroir de sable sur eboulis calcaires’. Mon dieu, wat u zegt. Nicolas Renaud. Stiekem één van onze allergrootste favorieten.  60% van de druiven komt van van 90 jaar oude grenache struiken op een bodem van leisteen. Aangevuld met 20% clairette rose en 20% cinsault.

Clos des Grillons, Vieux Sage 2023

Nico zijn wijnen denderen al weken ons huis door. Ongelofelijk hoe goed dit allemaal is. We kenden ze inmiddels. Calcaires, Esprit Libre.  En toen was opeens de Vieux Sage favoriet. Hoezo dat dan? Dat was dan een heel andere cuvee maar ook weer niet. De stijl van wijn maken identiek. Alles op het fruit, schoonheid en zuiverheid.Maar ja daar kwam de druif er doorheen (altijd wat moeilijker bij wijnmakers die wijn maken zoals ze dat in de 19e eeuw deden), 100% Syrah, sur argile Rouge. Als we alleen maar Grillons moesten drinken dan deden we het hoor. Ondanks eerdere Beaujolais toezeggingen.

Domaine Hote, Tavel 2022

Met de komst van Alexandre Hote hebben we nu vier wijnmakers uit Tavel en omgeving in de portfolio. Dat is 4 keer zoveel als de meeste andere importeurs. Met dank aan Henk de Wijnvriend die de basis legde voor dit assortiment. Toch is Alexandre Hote niet meer van hetzelfde.  Waar de andere drie nadrukkelijk kiezen voor ‘maceration carbonique’ en ‘presse directe’, kijkt hij per jaar en per soort wat hem het best lijkt. Deze Tavel is volgens de klassieke methode gemaakt. Krijg je ook andere wijn van. Wel natuurwijn. Natuurlijk. Bestaande uit 70% Grenache en 30% Cinsault.

Domaine Gramenon, Sierra du Sud 2023

Ruwweg hebben de wijngoden de Rhône als volgt verdeeld: de noordelijke Rhône is voor syrah. De zuidelijke voor grenache. Een blend van beide komt soms voor. Maar voor 100% syrah uit het zuiden moet je toch echt bij Gramenon zijn. Zij kunnen dat. Zij durven dat. De naam van deze wijn is ook weer zo’n Gramenon geintje. Wij nemen die vreemde namenhobby maar voor lief. De wijn is immers zo bijzonder dat-ie eigenlijk bijna altijd is uitverkocht.

Domaine Gramenon, Vie on y est 2023

Witte wijn uit de Zuidelijke Rhone, daar moet je voor oppassen. Voor je het weet heb je een doorgestoofde, zuurloze knal-voor- je-kop-wijn in je glas. Domaine Gramenon is ook in dit opzicht een uitzondering. Hun viognier blijft jaar in jaar uit prima verteerbaar. We denken elk jaar: dat is een mooie allocatie die we toegewezen hebben gekregen, tot de wijn na een paar maanden al weer is uitverkocht. Dit is inderdaad een aanmoediging om er redelijk snel bij te zijn.

Domaine Gramenon, La Sagesse 2021

Als we in het Gramenon gamma een zogenaamde signature wijn moeten aanwijzen, dan zou het La Sagesse worden. Waarom? Omdat deze een brug slaat tussen ‘de goedkopere’ en de topcuvées. Omdat het niet de oudste en niet de jongste stokken zijn (50-70). Maar vooral misschien omdat de wijn in smaakbeleving ook middenin het Gramenon gamma zit. Uiteraard- dat hadden we nog niet verteld- zijn alle Gramenon wijnen biologisch, biodynamisch en wordt er alleen zwavel gebruikt als het jaar erom vraagt. Wijn kan prima ouderen, maar redt dat meestal niet.

Clos des Grillons, Grillons 1901 blanc 2021

Wat denkt u, zou het jaartal verwijzen naar de uitvinding van de paperclip of naar het jaar dat de druiven voor deze wijn werden aangeplant? Precies. Dat laatste. De druivenstokken voor deze wijn zijn dus 120 jaar oud. Dat zijn wel héél erg vieilles vignes, maar dat zorgt meestal voor bijzondere materie. De druiven die aan de stokken groeien zijn van het type bourboulenc, één van de mooiste druivennamen vinden wij. De 1901 is een wijn voor de échte natuurwijnliefhebber. Bent u dat en wilt u de wijn meteen drinken, dan is decanteren een kleine must. Maar een betere kelderrijping kan geen kwaad, vindt ook de wijnmaker.

Clos des Grillons, Calcaires blanc 2021

We kenden de cuvee Calcaires al van het rood van Reynaud. Samen met de Oeillet behoort-ie tot onze  grote favorieten uit zijn assortiment. Dus toen we witte Calcaires aangebonden kregen, namen we die ook. De druiven -in dit geval Bourboulenc en Grenache Blanc -komen van dezelfde kalkbodem als het rood. U had vast al zo’n vermoeden. Wijn voor de échte natuurwijnliefhebber. Als u de wijn snel wilt drinken, dan graag karaferen. Of anders nog even laten rijpen.