lees intro

Côtes du Rhône. Er waren tijden dat het de meest gedronken wijn in Nederland was. Tegenwoordig vind je het spul lang niet meer in elke supermarkt. En dat is misschien maar goed ook, want erg lekker was dat doorzichtige brouwsel niet. Anno nu is Rhône een wijn voor de vrai amateur. Er wordt schitterende wijn gemaakt. Zowel in het noorden als in het zuiden. Om het middengedeelte, wat grotendeels Saint Joseph is, niet te vergeten. De Smaakimporteur heeft uit de noordelijke Rhône grote wijnen (o.a. Condrieu, Cornas en Côte Rôtie) Uit de zuidelijke Rhône voeren we wijn uit St. Peray en van Gramenon en zo nog een en ander. We hebben vrij veel Rhône, voor Bourgognedrinkers.

Resultaat 17–32 van de 33 resultaten wordt getoond

Clos des Grillons – Soleil 28 – 2020

Zonnig en 28  graden, ideale temperatuur om voorzichtig nippend van deze witte wijn te genieten. Gemaakt van  picardan en viognier met 7 dagen schilinweking. Picardan is tamelijk onbekend maar toch één van de 13 toegestane druivensoorten in Châteauneuf du Pape. En Viognier kent u natuurlijk, met zijn chique reputatie. Een echte meesterstuk van vNicolas Renaud. Waar heeft ie dit nou weer geleerd?

 

Domaine Gramenon, Maxime, Champsaurel 2020

Bij Gramenon- en dus ook bij Maxime Laurent- hebben ze er schik in om regelmatig met nieuwe cuvees te komen. Net zoals ze regelmatig etiketten veranderen. We vermoeden een kunstzinnige, wat rusteloze inborst. De Champsaurel is gemaakt van 75% grenache en 25% syrah. Je proeft pruimen, kersen, kruiden en specerijen. Zoals in alle wijnen van dit -om dat modewoord maar eens te gebruiken- iconische domein.

 

 

Domaine Gramenon, Sierra du Sud 2021

Ruwweg hebben de wijngoden de Rhône als volgt verdeeld: de noordelijke Rhône is voor syrah. De zuidelijke voor grenache. Een blend van beide komt soms voor. Maar voor 100% syrah uit het zuiden moet je toch echt bij Gramenon zijn. Zij kunnen dat. Zij durven dat. De naam van deze wijn is ook weer zo’n Gramenon geintje. Wij nemen die vreemde namenhobby maar voor lief. De wijn is immers zo bijzonder dat-ie eigenlijk bijna altijd is uitverkocht.

Clos des Grillons, Calcaires 2020

Toen we de Wijnvriend in 2021 overnamen was er van deze cuvée niks op voorraad. Begrijpelijk, want hoe lekker is dat zeg die Calcaires? Het zou ons niet verbazen als Henk de Wijnvriend die allemaal zelf heeft opgedronken. Geweldig zuivere wijn van Grenache, Clairette rosé en Cinsault. Afkomstig van ‘terroir de sable sur eboulis calcaires’. Mon dieu, wat u zegt. Nicolas Renaud. Stiekem één van onze allergrootste favorieten.  60% van de druiven komt van van 90 jaar oude grenache struiken op een bodem van leisteen. Aangevuld met 20% clairette rose en 20% cinsault,

Clos des Grillons, Vieux Sage 2020

Nico zijn wijnen denderen al weken ons huis door. Ongelofelijk hoe goed dit allemaal is. We kenden ze inmiddels. Calcaires, Esprit Libre.  En toen was opeens de Vieux Sage favoriet. Hoezo dat dan? Dat was dan een heel andere cuvee maar ook weer niet. De stijl van wijn maken identiek. Alles op het fruit, schoonheid en zuiverheid.Maar ja daar kwam de druif er doorheen (altijd wat moeilijker bij wijnmakers die wijn maken zoals ze dat in de 19e eeuw deden), 100% Syrah, sur argile Rouge. Als we alleen maar Grillons moesten drinken dan deden we het hoor. Ondanks eerdere Beaujolais toezeggingen.

Clos des Grillons, Esprit Libre 2020

Eigenwijze mensen. Het zijn vaak de moeilijkste, maar ook de leukste. Het kan niet anders dan dat Nicolas Renaud er zo ééntje is. Hij maakt elk jaar een Esprit Libre. En elk jaar is dat dan weer anders dan daarvoor. De naam zegt het al. Dit jaar drie kleuren grenache(ja heus), syrah, mourvèdre, carignan bourboulenc, clairette rosé en wit, picpoul, picardan en viognier. En er dan ondanks die mengelmoes, die  multiculturele druivensamenleving, zo’n geweldige wijn van maken. Het vraagt om een vrije geest.

Domaine Gramenon, Vie on y est 2021

Witte wijn uit de Zuidelijke Rhone, daar moet je voor oppassen. Voor je het weet heb je een doorgestoofde, zuurloze knal-voor- je-kop-wijn in je glas. Domaine Gramenon is ook in dit opzicht een uitzondering. Hun viognier blijft jaar in jaar uit prima verteerbaar. We denken elk jaar: dat is een mooie allocatie die we toegewezen hebben gekregen, tot de wijn na een paar maanden al weer is uitverkocht. Dit is inderdaad een aanmoediging om er redelijk snel bij te zijn.

Domaine Gramenon, La Sagesse 2020

Als we in het Gramenon gamma een zogenaamde signature wijn moeten aanwijzen, dan zou het La Sagesse worden. Waarom? Omdat deze een brug slaat tussen ‘de goedkopere’ en de topcuvées. Omdat het niet de oudste en niet de jongste stokken zijn (50-70). Maar vooral misschien omdat de wijn in smaakbeleving ook middenin het Gramenon gamma zit. Uiteraard- dat hadden we nog niet verteld- zijn alle Gramenon wijnen biologisch, biodynamisch en wordt er alleen zwavel gebruikt als het jaar erom vraagt. Wijn kan prima ouderen, maar redt dat meestal niet.

Domaine Gramenon, Contre Couleur 2020

Net als de l’Emouvante was dit er opeens: Contre Couleur. Wat moesten we daar nu weer van verwachten? Letterlijk betekent het Tegenkleur, maar zo’n uitbundig, gekleurd cirque du soleil-achtig etiket had zelfs Gramenon nooit gemaakt. Hup, de kurkentrekker erin. We gingen spontaan weer in gods goede gaven geloven. Zou dit dan misschien de lekkerste grenache zijn die we ooit geproefd hebben? Nou, op z’n minst één van de drie.. Maar daar moeten we weer een jaartje op wachten. Dit hoort in elke zichzelf respecterende kelder.

Clos des Grillons, Papillon orange 2020

Orange wine van Grenache Blanc, Grenache Gris, Picardan, Picpoul Gris en Vermentino.

Amfoorwijn.

Domaine Gramenon, La Papesse 2020

La Papesse. Ook weer zo’n typisch Gramenon grapje. De naam hint natuurlijk naar Chateauneuf du Pape. Maar het is ook de hogepriestereskaart bij Tarot. Hoewel de term, aldus wikipedia, ook zou kunnen verwijzen naar iets anders.  Wat het ook is, we hebben hier te maken met zowat het beste dat Gramenon te bieden heeft.  De wijn is gemaakt van meer dan 100 jaar oude grenache stokken, die groeien op  een prachtige zuid-oost helling bij Montbrison. Als je dat perceel alleen al ziet, omringd door olijven en cipressen, ruik je al, zie je al, weet je al wat voor prachtigs hier vandaan komt. Gelukkig degenen die dit kunnen proeven.

Domaine Romain Le Bars, Homme de la Roche 2020 magnum

De derde oogst van Romain Le Bars. Na 7 jaar training bij Eric Pfifferling van domaine l’Anglore. Een beter parcours bestaat niet. En dat proef je natuurlijk meteen in deze wijn: fruit, bloemen, zon, energie, gewichtloos, speels, zuiver. Van 100% carignan in macération carbonique.

De man van steen, zegt de naam. Een associatie van Romain, omdat carignan vaak nogal rustieke wijnen geeft. Zeker bij vergisting met de hele tros, dus met de steeltjes, en daarna rijping van een klein jaar in gebruikte barriques. Door de beschrijving zou je zeggen: een volle, tanninerijke wijn. Maar, kijk dat is nou zo wonderlijk met deze wijnen, hij is heel licht van kleur en ruikt heerlijk fruitig en, tja, koel. In de smaak is hij helder, fris, gebalanceerd en zeer gefocust, geen smaken die alle kanten uit zwabberen, maar recht op zijn doel af.

Puur natuur, vin naturel. Uiteraard.

Domaine Jacques Leménicier, Cornas 2014

Syrah verbouwen ze overal.  Onder verschillende namen. Maar werkelijk nergens geeft de druif zoveel expressie als in de Noordelijke Rhône. En dan met name in Côte Rôtie en Cornas. Althans, dat vinden wij dan hè, dat moet u wel altijd onthouden dat bijna alles wat u hier leest subjectief is. Vaak is syrah een mengdruif die je samen met mourvèdre en grenache aantreft. Je komt hem zelden in z’n eentje tegen. Maar in Cornas wel. En als je dan de goede boer aan het werk zet, krijg je Cornas als die van Jacques Leménicier. Prachtige, op ‘z’n fruit gemaakte’ Cornas. Dus niks hinderlijke tannines, niks irritante houtsmaken, maar soepele godendrank. Onverdraaglijk, zo goed.

Domaine Romain Le Bars, Pousse Cailloux 2020 magnum

Romain Le Bars is een wijnmaker om te koesteren. Hij komt uit een goed nest – dat van de Pfifferlingen- en dat proef je natuurlijk. Al zijn wijnen barsten van de zuiverheid, liefde voor het metier en energie. We moeten aan zijn etiketten wennen, maar zoals Jan Schaeffer al zei: “Etiketten kun je niet drinken.” Pousse Cailloux  is een blend van: 30% grenache, 30% syrah, 30% cinsault en 10 % ugni blanc. Die laatste om de wijn wat lichter en frisser te houden.  En dat alles in dit gulle vriendenwijn formaat, de MAGNUM. Size does matter. Ook leverbaar in gewone fles. Zie elders.

 

Gramenon, La Mémé 2020

De oermoeder. Mysterieuze naam voor een mysterieuze wijn, van ceps centenaires, meer dan 100 jaar oude, pré phylloxera stokken grenache. Een ‘vin anecdotique’, een grootheid. Wordt alleen in de beste jaren gemaakt. Van een wijngaard met een microklimaat die de druiven een maximale rijpheid geeft. Zeer rijp geoogst. Nectar, portachtig, verrukkelijk. Eén probleem: er is bijna niets van.  Magnums op aanvraag.

Domaine Jacques Leménicier, Cornas 2020

Syrah verbouwen ze overal.  Onder verschillende namen. Maar werkelijk nergens geeft de druif zoveel expressie als in de Noordelijke Rhône. En dan met name in Côte Rôtie en Cornas. Althans, dat vinden wij dan hè, dat moet u wel altijd onthouden dat bijna alles wat u hier leest subjectief is. Vaak is syrah een mengdruif die je samen met mourvèdre en grenache aantreft. Je komt hem zelden in z’n eentje tegen. Maar in Cornas wel. En als je dan de goede boer aan het werk zet, krijg je Cornas als die van Jacques Leménicier. Prachtige, op ‘z’n fruit gemaakte’ Cornas. Dus niks hinderlijke tannines, niks irritante houtsmaken, maar soepele godendrank. Onverdraaglijk, zo goed.