lees intro

Côtes du Rhône. Er waren tijden dat het de meest gedronken wijn in Nederland was. Tegenwoordig vind je het spul lang niet meer in elke supermarkt. En dat is misschien maar goed ook, want erg lekker was dat doorzichtige brouwsel niet. Anno nu is Rhône een wijn voor de vrai amateur. Er wordt schitterende wijn gemaakt. Zowel in het noorden als in het zuiden. Om het middengedeelte, wat grotendeels Saint Joseph is, niet te vergeten. De Smaakimporteur heeft uit de noordelijke Rhône grote wijnen (o.a. Condrieu, Cornas en Côte Rôtie) Uit de zuidelijke Rhône voeren we wijn uit St. Peray en van Gramenon en zo nog een en ander. We hebben vrij veel Rhône, voor Bourgognedrinkers.

Resultaat 17–27 van de 27 resultaten wordt getoond

Clos des Grillons, Calcaires blanc 2021

We kenden de cuvee Calcaires al van het rood van Reynaud. Samen met de Oeillet behoort-ie tot onze  grote favorieten uit zijn assortiment. Dus toen we witte Calcaires aangebonden kregen, namen we die ook. De druiven -in dit geval Bourboulenc en Grenache Blanc -komen van dezelfde kalkbodem als het rood. U had vast al zo’n vermoeden. Wijn voor de échte natuurwijnliefhebber. Als u de wijn snel wilt drinken, dan graag karaferen. Of anders nog even laten rijpen.

Clos des Grillons, Oeillet Rouge 2021/2022

Rode Anjer. De topwijn van Nicolas Renaud, de wijnboer op les Grillons. Van oude stokken (uit 1947) grenache en wat clairette rose, een lichtrode druif, voor de lichtheid, de frisheid en de energie. Dus: diepgang, breedte, lengte, complexiteit en frisheid. Floraal zoals vriend Eric Pfifferling zijn wijnen ook maakt. Zo lekker dit, en gulzigmakend, je wordt er onvoorzichtig van.

 

Clos des Grillons, Tavel 2022

We kopen inmiddels zoveel wijnen uit Tavel dat we er waarschijnlijk voor in therapie moeten.  Maar het is allemaal zo onnodig lekker. Of het nu van Anglore, Le Bars, Hote of – zoals in dit geval van-  Grillons komt.  Zuiver, fris, licht verteerbaar, zeer karakteristiek maar vooral uitgesproken. Als u uw smaak wilt ontwikkelen (en niet steeds wilt refereren aan hetgeen u al kent) bestel dan die geweldige Tavelwijnen. Waaronder deze.  Het geeft een verdieping aan uw pallet. Oh ja wat zit er in…nou ja al die druiven van daar. Grenache, Cinsault, Mourvedre en exoten.

Clos des Grillons, La Pointue 2022

Gramenon, l’Emouvante 2021

Nieuwe cuvée van Gramenon. Van puur syrah van stokken van 80 jaar oud, wat langer gegist dan de Sierra du Sud en toen op barriques waarvan een klein deel nieuw.  Wat de La Mémé en de Contre-Couleur zijn voor de grenache, is de Emouvante voor de syrah. Heeft wat meer van een noordelijke Rhône, een Côte Rôtie of Hermitage. Krachtig, vol, maar toch met de Gramenon elegantie en subtiliteit. Laag na laag andere smaken, een belevenis!

 

 

Clos des Grillons, Tavel Amphore 2020

Je hebt natuurwijn en je hebt natuurwijn. Dit gaat nu eens een keer niet over goede óf foute natuurwijn, maar over hoe je daarin kunt variëren.  Zo heb je bijvoorbeeld ook natuurwijnen die op Amfoor worden opgevoed. Grote terrocata kruiken die een eigen, zachtere smaak aan wijn geven. We hadden er al één, Bandol van Tour du Bon, één van de meest karakteristieke wijnen in onze kelder. Sinds kort is er ééntje bij, van Clos de Grillons. Appelation Tavel.  Toen we deze wijn net in de kelder hadden, was de wijn uit balans. Maar inmiddels is het helemaal in orde met deze, misschien toch wel allerlekkerste (maar ja ook de duurste) Tavel uit de kelder.

Domaine Gramenon, La Papesse 2020/2021

La Papesse. Ook weer zo’n typisch Gramenon grapje. De naam hint natuurlijk naar Chateauneuf du Pape. Maar het is ook de hogepriestereskaart bij Tarot. Hoewel de term, aldus wikipedia, ook zou kunnen verwijzen naar iets anders.  Wat het ook is, we hebben hier te maken met zowat het beste dat Gramenon te bieden heeft.  De wijn is gemaakt van meer dan 100 jaar oude grenache stokken, die groeien op  een prachtige zuid-oost helling bij Montbrison. Als je dat perceel alleen al ziet, omringd door olijven en cipressen, ruik je al, zie je al, weet je al wat voor prachtigs hier vandaan komt. Gelukkig degenen die dit kunnen proeven.

Domaine Jacques Leménicier, Cornas 2014

Syrah verbouwen ze overal.  Onder verschillende namen. Maar werkelijk nergens geeft de druif zoveel expressie als in de Noordelijke Rhône. En dan met name in Côte Rôtie en Cornas. Althans, dat vinden wij dan hè, dat moet u wel altijd onthouden dat bijna alles wat u hier leest subjectief is. Vaak is syrah een mengdruif die je samen met mourvèdre en grenache aantreft. Je komt hem zelden in z’n eentje tegen. Maar in Cornas wel. En als je dan de goede boer aan het werk zet, krijg je Cornas als die van Jacques Leménicier. Prachtige, op ‘z’n fruit gemaakte’ Cornas. Dus niks hinderlijke tannines, niks irritante houtsmaken, maar soepele godendrank. Onverdraaglijk, zo goed.

Gramenon, La Mémé 2021

De oermoeder. Mysterieuze naam voor een mysterieuze wijn, van ceps centenaires, meer dan 100 jaar oude, pré phylloxera stokken grenache. Een ‘vin anecdotique’, een grootheid. Wordt alleen in de beste jaren gemaakt. Van een wijngaard met een microklimaat die de druiven een maximale rijpheid geeft. Zeer rijp geoogst. Nectar, portachtig, verrukkelijk. Eén probleem: er is bijna niets van.  Magnums op aanvraag.

Domaine Jacques Leménicier, Cornas 2020

Syrah verbouwen ze overal.  Onder verschillende namen. Maar werkelijk nergens geeft de druif zoveel expressie als in de Noordelijke Rhône. En dan met name in Côte Rôtie en Cornas. Althans, dat vinden wij dan hè, dat moet u wel altijd onthouden dat bijna alles wat u hier leest subjectief is. Vaak is syrah een mengdruif die je samen met mourvèdre en grenache aantreft. Je komt hem zelden in z’n eentje tegen. Maar in Cornas wel. En als je dan de goede boer aan het werk zet, krijg je Cornas als die van Jacques Leménicier. Prachtige, op ‘z’n fruit gemaakte’ Cornas. Dus niks hinderlijke tannines, niks irritante houtsmaken, maar soepele godendrank. Onverdraaglijk, zo goed.

Domaine Duseigneur, Châteauneuf-du-Pape, Le Songe de Catherine 2016 magnum

We waren weer eens in een Parijs’ restaurant.  Na ons gebruikelijke wijnquotum wilden we nog 1 glas rood voor we weer op de velo stapten. We kregen Chateauneuf van Duseigneur. Een paar maanden later waren we importeur van het huis. Eenmaal in Nederland viel de gewone Chateauneuef toch een beetje tegen. Maar we waren weer eens hebberig geweest en ten tijde van het bezoek hadden we ook een paar dozen magnums besteld; Le Songe de Catherine. Volgens de Chateauneufexpert in onze vriendenkring, was 2016 daar een topjaar. En de magnum die wij laatst openden beaamde dat volledig.