lees intro

Côtes du Rhône. Er waren tijden dat het de meest gedronken wijn in Nederland was. Tegenwoordig vind je het spul lang niet meer in elke supermarkt. En dat is misschien maar goed ook, want erg lekker was dat doorzichtige brouwsel niet. Anno nu is Rhône een wijn voor de vrai amateur. Er wordt schitterende wijn gemaakt. Zowel in het noorden als in het zuiden. Om het middengedeelte, wat grotendeels Saint Joseph is, niet te vergeten. De Smaakimporteur heeft uit de noordelijke Rhône grote wijnen (o.a. Condrieu, Cornas en Côte Rôtie) Uit de zuidelijke Rhône voeren we wijn uit St. Peray en van Gramenon en zo nog een en ander. We hebben vrij veel Rhône, voor Bourgognedrinkers.

Resultaat 17–32 van de 38 resultaten wordt getoond

Domaine Romain Le Bars, Lirac rosé 2022

Eén van de granaatrode, bijna doorzichtige wijnen van Romain le Bars. Van diens 4e oogst, na 7 jaar training bij Eric Pfifferling van domaine l’Anglore. En dat proef je natuurlijk meteen in deze wijn: vergelijkbare stijl. Elke beschrijving van wat je allemaal proeft schiet bij dit soort wijnen eigenlijk te kort. Het is meer de gewichtloze energie, het speelse, de zuiverheid die je bijblijven.
Van 50% grenache, 20% mourvèdre, 20% syrah, de rest cinsault en carignan. Lichtrood van kleur, maar een ongelooflijke body.

Domaine Romain Le Bars, Tavel 2022

De vierde zelfstandige oogt van Romain Le Bars. Na 7 jaar training bij Eric Pfifferling van domaine l’Anglore. Een beter parcours bestaat niet. En dat proef je natuurlijk meteen in deze wijn: fruit, bloemen, zon, energie, gewichtloos, speels, zuiver. Van 60% grenache en 40% syrah. Lichtrood van kleur, zoals dat hoort met een Tavel. Een fantastisch lekkere, lichtrode wijn die met het jaar aanzienlijk beter en toch nauwelijks duurder wordt.

Clos des Grillons Primo Senso Rouge 2023

Nicolas Renaud van Clos des Grillons  is een ongrijpbaar mens. Maar hoe erg is dat als je zulke wijnen maakt? Niet erg. In goede jaren maakt hij een ‘nouveau’,  een jonge wijn, Die noemt hij dan Primo Senso.  Naar ‘ Eerste Zintuig’. Maar voor de goede verstaander is het ook ‘ Primo Cinsault’ want daar is deze engel van gemaakt. Zo schoon, zo zuiver. Zelfs wij als belijdend Cinsaulisten wisten niet dat je van 100% Cinsault zo een wijn kan maken. Krankzinnig lekker.

 

Clos des Grillons, Calcaires rood 2022

Toen we de Wijnvriend in 2021 overnamen was er van deze cuvée niks op voorraad. Begrijpelijk, want hoe lekker is dat zeg die Calcaires? Het zou ons niet verbazen als Henk de Wijnvriend die allemaal zelf heeft opgedronken. Geweldig zuivere wijn van Grenache, Clairette rosé en Cinsault. Afkomstig van ‘terroir de sable sur eboulis calcaires’. Mon dieu, wat u zegt. Nicolas Renaud. Stiekem één van onze allergrootste favorieten.  60% van de druiven komt van van 90 jaar oude grenache struiken op een bodem van leisteen. Aangevuld met 20% clairette rose en 20% cinsault.

Clos des Grillons, Vieux Sage 2023

Nico zijn wijnen denderen al weken ons huis door. Ongelofelijk hoe goed dit allemaal is. We kenden ze inmiddels. Calcaires, Esprit Libre.  En toen was opeens de Vieux Sage favoriet. Hoezo dat dan? Dat was dan een heel andere cuvee maar ook weer niet. De stijl van wijn maken identiek. Alles op het fruit, schoonheid en zuiverheid.Maar ja daar kwam de druif er doorheen (altijd wat moeilijker bij wijnmakers die wijn maken zoals ze dat in de 19e eeuw deden), 100% Syrah, sur argile Rouge. Als we alleen maar Grillons moesten drinken dan deden we het hoor. Ondanks eerdere Beaujolais toezeggingen.

Domaine Hote, Tavel 2022

Met de komst van Alexandre Hote hebben we nu vier wijnmakers uit Tavel en omgeving in de portfolio. Dat is 4 keer zoveel als de meeste andere importeurs. Met dank aan Henk de Wijnvriend die de basis legde voor dit assortiment. Toch is Alexandre Hote niet meer van hetzelfde.  Waar de andere drie nadrukkelijk kiezen voor ‘maceration carbonique’ en ‘presse directe’, kijkt hij per jaar en per soort wat hem het best lijkt. Deze Tavel is volgens de klassieke methode gemaakt. Krijg je ook andere wijn van. Wel natuurwijn. Natuurlijk. Bestaande uit 70% Grenache en 30% Cinsault.

Gramenon, La Rubiconde 2022

Het schijnt blozend rood te betekenen. Maar is er ook niet een verwijzing naar een rivier die overgestoken dient te worden?  Het maakt allemaal niet zo heel veel uit eigenlijk. Het was en is de lekkerste wijn van Maxime Laurent. Zoon van Michele van Gramenon, we zeggen het nog maar eens. Gemaakt van inmiddels 90 jaar oude stokken. Zelden zo’n fruitige Grenache gedronken als deze. Die behalve fruit toch ook echt veel karakter en stevigheid heeft. Misschien wel het hoogst haalbare daar in die warme Rhone.  Een afrader. We drinken de wijn het liefst zelf op. Temeer omdat de kans aanwezig is dat deze cuvée er langzaam uit gaat omdat Maxime Domaine Gramenon gaat runnen en er minder tijd is voor zijn eigen wijnen.

Domaine Gramenon, Vie on y est 2022

Witte wijn uit de Zuidelijke Rhone, daar moet je voor oppassen. Voor je het weet heb je een doorgestoofde, zuurloze knal-voor- je-kop-wijn in je glas. Domaine Gramenon is ook in dit opzicht een uitzondering. Hun viognier blijft jaar in jaar uit prima verteerbaar. We denken elk jaar: dat is een mooie allocatie die we toegewezen hebben gekregen, tot de wijn na een paar maanden al weer is uitverkocht. Dit is inderdaad een aanmoediging om er redelijk snel bij te zijn.

Domaine Gramenon, La Sagesse 2021

Als we in het Gramenon gamma een zogenaamde signature wijn moeten aanwijzen, dan zou het La Sagesse worden. Waarom? Omdat deze een brug slaat tussen ‘de goedkopere’ en de topcuvées. Omdat het niet de oudste en niet de jongste stokken zijn (50-70). Maar vooral misschien omdat de wijn in smaakbeleving ook middenin het Gramenon gamma zit. Uiteraard- dat hadden we nog niet verteld- zijn alle Gramenon wijnen biologisch, biodynamisch en wordt er alleen zwavel gebruikt als het jaar erom vraagt. Wijn kan prima ouderen, maar redt dat meestal niet.

Clos des Grillons, Grillons 1901 blanc 2021

Wat denkt u, zou het jaartal verwijzen naar de uitvinding van de paperclip of naar het jaar dat de druiven voor deze wijn werden aangeplant? Precies. Dat laatste. De druivenstokken voor deze wijn zijn dus 120 jaar oud. Dat zijn wel héél erg vieilles vignes, maar dat zorgt meestal voor bijzondere materie. De druiven die aan de stokken groeien zijn van het type bourboulenc, één van de mooiste druivennamen vinden wij. De 1901 is een wijn voor de échte natuurwijnliefhebber. Bent u dat en wilt u de wijn meteen drinken, dan is decanteren een kleine must. Maar een betere kelderrijping kan geen kwaad, vindt ook de wijnmaker.

Clos des Grillons, Calcaires blanc 2021

We kenden de cuvee Calcaires al van het rood van Reynaud. Samen met de Oeillet behoort-ie tot onze  grote favorieten uit zijn assortiment. Dus toen we witte Calcaires aangebonden kregen, namen we die ook. De druiven -in dit geval Bourboulenc en Grenache Blanc -komen van dezelfde kalkbodem als het rood. U had vast al zo’n vermoeden. Wijn voor de échte natuurwijnliefhebber. Als u de wijn snel wilt drinken, dan graag karaferen. Of anders nog even laten rijpen.

Clos des Grillons, Oeillet Rouge 2021/2022

Rode Anjer. De topwijn van Nicolas Renaud, de wijnboer op les Grillons. Van oude stokken (uit 1947) grenache en wat clairette rosé, een lichtrode druif, voor de lichtheid, de frisheid en de energie. Dus: diepgang, breedte, lengte, complexiteit en frisheid. Floraal zoals vriend Eric Pfifferling zijn wijnen ook maakt. Zo lekker dit, en gulzigmakend, je wordt er onvoorzichtig van.

 

Clos des Grillons, Tavel 2022

We kopen inmiddels zoveel wijnen uit Tavel dat we er waarschijnlijk voor in therapie moeten.  Maar het is allemaal zo onnodig lekker. Of het nu van Anglore, Le Bars, Hote of – zoals in dit geval van-  Grillons komt.  Zuiver, fris, licht verteerbaar, zeer karakteristiek maar vooral uitgesproken. Als u uw smaak wilt ontwikkelen (en niet steeds wilt refereren aan hetgeen u al kent) bestel dan die geweldige Tavelwijnen. Waaronder deze.  Het geeft een verdieping aan uw pallet. Oh ja wat zit er in…nou ja al die druiven van daar. Grenache, Cinsault, Mourvedre en exoten.

Clos des Grillons, La Pointue 2022

Nico Renaud houdt er een bijzonder etikettenbeleid op na. Wij hebben drie lijnen kunnen ontdekken. Eentje met illustraties van bloemen (Oeillet bijvoorbeeld). Eentje met sobere, gekleurde vlakken met daarin slechts de naam van de wijn (Grillons rouge, Tavel). En eentje met vakantie achtige taferelen, waar dan weer geen tekst op staat.  La Pointue valt in de laatste categorie.  Waarschijnlijk  is het etikettenbeleid volstrekt willekeurig, maar we gaan het hem eens vragen. Ook de informatie op het achteretiket is eigenaardig. Deze wijn bevat Grenache en nog 7 andere druivensoorten. Welke precies, daar mag u naar gissen. Het is overigens wel lekkere wijn, zoals al Nico’s wijnen. Stevig sap.

Domaine Romain Le Bars, Lirac rood 22

Sommige dingen kun je niet beschrijven….

 

 

… die moet je ervaren.

Domaine Romain Le Bars, Les Vestides 2022

Alweer een geslaagd experiment uit Tavel e.o. Gelukkig maar, daar kan nog van alles. De vraag is hoe lang nog. Zo dadelijk komen de SUV’s van grote importeurs met hun dikke beurzen en is ook die regio verkloot. Geniet tot die tijd van de geweldige wijnen die Romain Le Bars maakt. Les Vestides 2022. Waarom dorstten we maar zo weinig te kopen? Omdat we het niet kenden. De mooiste van allemaal. Al zeggen we dat wel vaker, we zijn ons er van bewust.