lees intro

Côtes du Rhône. Er waren tijden dat het de meest gedronken wijn in Nederland was. Tegenwoordig vind je het spul lang niet meer in elke supermarkt. En dat is misschien maar goed ook, want erg lekker was dat doorzichtige brouwsel niet. Anno nu is Rhône een wijn voor de vrai amateur. Er wordt schitterende wijn gemaakt. Zowel in het noorden als in het zuiden. Om het middengedeelte, wat grotendeels Saint Joseph is, niet te vergeten. De Smaakimporteur heeft uit de noordelijke Rhône grote wijnen (o.a. Condrieu, Cornas en Côte Rôtie) Uit de zuidelijke Rhône voeren we wijn uit St. Peray en van Gramenon en zo nog een en ander. We hebben vrij veel Rhône, voor Bourgognedrinkers.

Resultaat 17–32 van de 32 resultaten wordt getoond

Domaine Romain Le Bars, Tavel 2021

De vierde zelfstandige oogt van Romain Le Bars. Na 7 jaar training bij Eric Pfifferling van domaine l’Anglore. Een beter parcours bestaat niet. En dat proef je natuurlijk meteen in deze wijn: fruit, bloemen, zon, energie, gewichtloos, speels, zuiver. Van 60% grenache en 40% syrah. Lichtrood van kleur, zoals dat hoort met een Tavel. Een fantastisch lekkere, lichtrode wijn die met het jaar aanzienlijk beter en toch nauwelijks duurder wordt.

Clos des Grillons, Calcaires 2021

Toen we de Wijnvriend in 2021 overnamen was er van deze cuvée niks op voorraad. Begrijpelijk, want hoe lekker is dat zeg die Calcaires? Het zou ons niet verbazen als Henk de Wijnvriend die allemaal zelf heeft opgedronken. Geweldig zuivere wijn van Grenache, Clairette rosé en Cinsault. Afkomstig van ‘terroir de sable sur eboulis calcaires’. Mon dieu, wat u zegt. Nicolas Renaud. Stiekem één van onze allergrootste favorieten.  60% van de druiven komt van van 90 jaar oude grenache struiken op een bodem van leisteen. Aangevuld met 20% clairette rose en 20% cinsault.

Clos des Grillons, Esprit Libre 2020 en 2021

Eigenwijze mensen. Het zijn vaak de moeilijkste, maar ook de leukste. Het kan niet anders dan dat Nicolas Renaud er zo ééntje is. Hij maakt elk jaar een Esprit Libre. En elk jaar is dat dan net weer anders dan daarvoor. De naam zegt het al. Hij maakt keuzes uit 3 kleuren grenache(ja heus), syrah, mourvèdre, carignan bourboulenc, clairette rosé en wit, picpoul, picardan en viognier. En er dan jaar-in-jaar-uit ondanks die mengelmoes, die  multiculturele druivensamenleving, zo’n geweldige wijn van maken. Het vraagt om een vrije geest.

Clos des Grillons, Les Terres Blanches vieilles vignes 2021

Veel van de wijnen van Nicolas Renaud zijn lichtvoerig en licht verteerbaar. Geheel in de stijl van zijn leermeesters bij Anglore. Deze Les Terres Blanches is een stevigere, vollere wijn. Lang niet zo koppig als aan de overkant van de snelweg, in Chateauneuf, maar in in het hele gamma van Grillons is het wel de stoerste wijn. De kleur is ook donkerder dan wijnen als Calcaires of Oeuillet. Juist dat maakt het zo’n mooie toevoeging in zijn en onze portfolio. Je hebt soms gewoon zin in een stoerdere Rhone wijn. En om dan altijd terug te vallen op Gramenon….nou ja dat is een luxe probleem nietwaar. Samenstelling meestal half Grenache, half Syrah. Maar soms ook Clairette en Carignan. Dat Terres Blanches verwijst overigens naar de witte ondergrond waarop de druiven groeienen niet naar de kleur van de wijn.

Domaine Gramenon, Vie on y est 2021

Witte wijn uit de Zuidelijke Rhone, daar moet je voor oppassen. Voor je het weet heb je een doorgestoofde, zuurloze knal-voor- je-kop-wijn in je glas. Domaine Gramenon is ook in dit opzicht een uitzondering. Hun viognier blijft jaar in jaar uit prima verteerbaar. We denken elk jaar: dat is een mooie allocatie die we toegewezen hebben gekregen, tot de wijn na een paar maanden al weer is uitverkocht. Dit is inderdaad een aanmoediging om er redelijk snel bij te zijn.

Domaine Gramenon, La Sagesse 2020

Als we in het Gramenon gamma een zogenaamde signature wijn moeten aanwijzen, dan zou het La Sagesse worden. Waarom? Omdat deze een brug slaat tussen ‘de goedkopere’ en de topcuvées. Omdat het niet de oudste en niet de jongste stokken zijn (50-70). Maar vooral misschien omdat de wijn in smaakbeleving ook middenin het Gramenon gamma zit. Uiteraard- dat hadden we nog niet verteld- zijn alle Gramenon wijnen biologisch, biodynamisch en wordt er alleen zwavel gebruikt als het jaar erom vraagt. Wijn kan prima ouderen, maar redt dat meestal niet.

Domaine Romain Le Bars, Lirac rood 2021

Sommige dingen kun je niet beschrijven….

 

 

… die moet je ervaren.

Clos des Grillons, Oeillet Rouge 2021

Rode Anjer. De topwijn van Nicolas Renaud, de wijnboer op les Grillons. Van oude stokken (uit 1947) grenache en wat clairette rose, een lichtrode druif, voor de lichtheid, de frisheid en de energie. Dus: diepgang, breedte, lengte, complexiteit en frisheid. Floraal zoals vriend Eric Pfifferling zijn wijnen ook maakt. Zo lekker dit, en gulzigmakend, je wordt er onvoorzichtig van.

 

Domaine Gramenon, Contre Couleur 2020

Net als de l’Emouvante was dit er opeens: Contre Couleur. Wat moesten we daar nu weer van verwachten? Letterlijk betekent het Tegenkleur, maar zo’n uitbundig, gekleurd cirque du soleil-achtig etiket had zelfs Gramenon nooit gemaakt. Hup, de kurkentrekker erin. We gingen spontaan weer in gods goede gaven geloven. Zou dit dan misschien de lekkerste grenache zijn die we ooit geproefd hebben? Nou, op z’n minst één van de drie.. Maar daar moeten we weer een jaartje op wachten. Dit hoort in elke zichzelf respecterende kelder.

Domaine Gramenon, La Papesse 2020

La Papesse. Ook weer zo’n typisch Gramenon grapje. De naam hint natuurlijk naar Chateauneuf du Pape. Maar het is ook de hogepriestereskaart bij Tarot. Hoewel de term, aldus wikipedia, ook zou kunnen verwijzen naar iets anders.  Wat het ook is, we hebben hier te maken met zowat het beste dat Gramenon te bieden heeft.  De wijn is gemaakt van meer dan 100 jaar oude grenache stokken, die groeien op  een prachtige zuid-oost helling bij Montbrison. Als je dat perceel alleen al ziet, omringd door olijven en cipressen, ruik je al, zie je al, weet je al wat voor prachtigs hier vandaan komt. Gelukkig degenen die dit kunnen proeven.

Domaine Romain Le Bars, Homme de la Roche 2020 magnum

De derde oogst van Romain Le Bars. Na 7 jaar training bij Eric Pfifferling van domaine l’Anglore. Een beter parcours bestaat niet. En dat proef je natuurlijk meteen in deze wijn: fruit, bloemen, zon, energie, gewichtloos, speels, zuiver. Van 100% carignan in macération carbonique.

De man van steen, zegt de naam. Een associatie van Romain, omdat carignan vaak nogal rustieke wijnen geeft. Zeker bij vergisting met de hele tros, dus met de steeltjes, en daarna rijping van een klein jaar in gebruikte barriques. Door de beschrijving zou je zeggen: een volle, tanninerijke wijn. Maar, kijk dat is nou zo wonderlijk met deze wijnen, hij is heel licht van kleur en ruikt heerlijk fruitig en, tja, koel. In de smaak is hij helder, fris, gebalanceerd en zeer gefocust, geen smaken die alle kanten uit zwabberen, maar recht op zijn doel af.

Puur natuur, vin naturel. Uiteraard.

Domaine Jacques Leménicier, Cornas 2014

Syrah verbouwen ze overal.  Onder verschillende namen. Maar werkelijk nergens geeft de druif zoveel expressie als in de Noordelijke Rhône. En dan met name in Côte Rôtie en Cornas. Althans, dat vinden wij dan hè, dat moet u wel altijd onthouden dat bijna alles wat u hier leest subjectief is. Vaak is syrah een mengdruif die je samen met mourvèdre en grenache aantreft. Je komt hem zelden in z’n eentje tegen. Maar in Cornas wel. En als je dan de goede boer aan het werk zet, krijg je Cornas als die van Jacques Leménicier. Prachtige, op ‘z’n fruit gemaakte’ Cornas. Dus niks hinderlijke tannines, niks irritante houtsmaken, maar soepele godendrank. Onverdraaglijk, zo goed.

Domaine Romain Le Bars, Pousse Cailloux 2020 magnum

Romain Le Bars is een wijnmaker om te koesteren. Hij komt uit een goed nest – dat van de Pfifferlingen- en dat proef je natuurlijk. Al zijn wijnen barsten van de zuiverheid, liefde voor het metier en energie. We moeten aan zijn etiketten wennen, maar zoals Jan Schaeffer al zei: “Etiketten kun je niet drinken.” Pousse Cailloux  is een blend van: 30% grenache, 30% syrah, 30% cinsault en 10 % ugni blanc. Die laatste om de wijn wat lichter en frisser te houden.  En dat alles in dit gulle vriendenwijn formaat, de MAGNUM. Size does matter. Ook leverbaar in gewone fles. Zie elders.

 

Gramenon, La Mémé 2020

De oermoeder. Mysterieuze naam voor een mysterieuze wijn, van ceps centenaires, meer dan 100 jaar oude, pré phylloxera stokken grenache. Een ‘vin anecdotique’, een grootheid. Wordt alleen in de beste jaren gemaakt. Van een wijngaard met een microklimaat die de druiven een maximale rijpheid geeft. Zeer rijp geoogst. Nectar, portachtig, verrukkelijk. Eén probleem: er is bijna niets van.  Magnums op aanvraag.

Domaine Jacques Leménicier, Cornas 2020

Syrah verbouwen ze overal.  Onder verschillende namen. Maar werkelijk nergens geeft de druif zoveel expressie als in de Noordelijke Rhône. En dan met name in Côte Rôtie en Cornas. Althans, dat vinden wij dan hè, dat moet u wel altijd onthouden dat bijna alles wat u hier leest subjectief is. Vaak is syrah een mengdruif die je samen met mourvèdre en grenache aantreft. Je komt hem zelden in z’n eentje tegen. Maar in Cornas wel. En als je dan de goede boer aan het werk zet, krijg je Cornas als die van Jacques Leménicier. Prachtige, op ‘z’n fruit gemaakte’ Cornas. Dus niks hinderlijke tannines, niks irritante houtsmaken, maar soepele godendrank. Onverdraaglijk, zo goed.

Domaine Duseigneur, Châteauneuf-du-Pape, Le Songe de Catherine 2016 magnum

We waren weer eens in een Parijs’ restaurant.  Na ons gebruikelijke wijnquotum wilden we nog 1 glas rood voor we weer op de velo stapten. We kregen Chateauneuf van Duseigneur. Een paar maanden later waren we importeur van het huis. Eenmaal in Nederland viel de gewone Chateauneuef toch een beetje tegen. Maar we waren weer eens hebberig geweest en ten tijde van het bezoek hadden we ook een paar dozen magnums besteld; Le Songe de Catherine. Volgens de Chateauneufexpert in onze vriendenkring, was 2016 daar een topjaar. En de magnum die wij laatst openden beaamde dat volledig.