lees intro

Het wijngebied Loire strekt zich uit over een enorme afstand. Er komt Loire wijn uit veel verschillende Franse provincies. De bekendste Loire wijnen zijn Sancerre en Pouilly Fumé. Van Côte Roannaise en Coteaux du Loir heeft bijna niemand gehoord. Terwijl Chinon, Savenièrres, Muscadet en Saumur wel weer belletjes doen rinkelen bij wijnliefhebbers. Wij hebben meerdere Loire wijnen in het assortiment. Natuurlijk Sauvignon, chenin, en cabernet franc maar ook een exoot als pinot d'aunis. Trouwens, ook pinot noir en gamay zijn vertegenwoordigd.Kijk maar even hieronder.

Resultaat 17–25 van de 25 resultaten wordt getoond

Domaine Fabrice Gasnier, Le Coteau de Sonnay 2016

Die ochtend is er in Parijs een proeverij met alleen maar geweldige wijnboeren. (Hij ) “He kijk …., witte Chinon. Ook nog bio-gecertificeerd. En een afschuwelijk etiket, dat moet lekker zijn. Kom laten we gaan proeven.” (Zij) “Ja, maar laten we het daar bij houden, we hebben al een witte Chinon en het spul is onbekend en kneiterduur.” (Hij) “Eerst maar even proeven…” (Zij) “Wow …wat is dit… jeetje… heeft u nog wat te koop voor de Nederlandse liefhebber?… Ah mooi doe dan maar wat u nog heeft graag.”(Hij).”En dan zeg jij zeker…” (Zij) “Precies. Als we het niet verkopen, drinken we het zelf wel op. Dit is toch de allerlekkerste Chenin die je ooit geproefd hebt?” (Hij) “Nou, ik vind die Mains Rouges ook wel lekker. En die Saumur van de Heemskinderen… maar inderdaad.”

Les Mains Rouges, Chinon blanc 2017

Witte Chinon? Dat is wel heel erg exotisch inderdaad. We proefden het één keer eerder en toen was het ook al zo lekker. Maar die vigneron stopte er mee.  Ja, er kwam wel iemand anders de wijngaarden bewerken, maar dat hebben we maar even op z’n beloop gelaten. Maar we wisten wel : als de kans zich nog een keer voor zou doen, dan zouden we toeslaan. Waarvan akte. En ook nog eens van die gruwelijk goede wijnboer Fabrice Gendrot. Onlangs zei een goede vriend van ons, ook importeur en de hele wijnwereld al een keer of drie helemaal doorgeproefd, dat dit de allerlekkerste witte was die hij ooit had geproefd. Nu is overdrijven ook een vak, maar mensenhemeltjelief wat is dit lekker. Druif: Chenin. Geen toevoegingen, behalve de hand van god misschien. Wel aan de prijs. Ja dat vonden wij ook. Tot we het proefden. Met iets te vergelijken? Eeh…. nee

Les Mains Rouges, Chinon, Le Clos Guillot 2015

September 2016. We waren op een proeverij in Parijs. We kenden vrij veel van de wijnen. Maar hé, wat is dat? Ziet er uit als een wijn waar ze meer aandacht aan het etiket hebben besteed, dan aan de wijn. Toch maar even proberen. Vooroordelen zijn er om te slechten. Goed dat we dat deden zeg, de lekkerste Chinon ooit geproefd. Zacht, zuiver, rond en ook nog eens 100% Vin nature. Niks van dat harde groene dat Cabernet Franc soms kan hebben. Bourgogne niveau, net zoals de Clos Nouveau uit Bourgueil. Kost dat vroegen we. Ja, daar waren we al bang voor, maar doet u toch maar de hele voorraad. Mensenlief wat is dit lekker.

Les Mains Rouges, Chinon, Les Picasses 2016

Wij vergeten weleens wat op onze website te zetten. En het zijn bijna altijd de lekkerste wijnen uit ons assortiment. Dus u mag zich terecht afvragen of dat alleen maar vergeten is, of ook een stukje egoisme. De Les Picasses stond nooit eerder op onze site, maar we hebben hem wel. En we verkopen de wijn zelfs. Is deze cabernet franc van –naar men zegt beste wijngaard van Chinon- dan nog lekkerder dan de Clos Guillot, hierboven beschreven? Hij is vooral anders; wat sappiger, zachter, fluweliger wellicht als dat op wijn van toepassing kan zijn. Geen wijnkelder kan zonder.

Le Clos de la Meslerie, Peter Hahn, Vouvray 2016 en 2017

Principes kosten geld zei tegelzetter Cor Grifhorst altijd. En Cor had een punt, zo zal Peter Hahn van Le Clos de la Meslerie beamen. Peter Hahn maakt zijn wijn volgens één principe: het jaar bepaalt of de wijn sec, demisec of zelfs moulleux is. Dat betekent dat de jaargangen ontzettend van elkaar afwijken. Was je net gewend aan  een strakke, loepzuivere Chenin, het mooiste van het mooiste, is de volgende jaargang opeens zoet. Peter kan natuurlijk ingrijpen en manipuleren zoals zijn collega’s doen, maar daar heeft hij niet voor gekozen. Het betekent voor hem dat de ene jaargang veel makkelijker verkoopt dan de andere, maar dat is dan maar zo. Wij zijn begonnen met de 2017 die ‘sec’ achter de naam heeft staan. We krijgen ook wat 2016, die ‘moulleux’ heet te zijn. Nou, die leggen we dan nog een jaar of 15 weg, dan is dat zoetje eruit en blijft er goddelijk nektar zoals alleen chenin kan voortbrengen.

Domaine du Bel Air, Grand Mont, Bourgueil 2016/2017

De meest tot de verbeelding sprekende wijngaarden liggen ongetwijfeld in de Bourgogne. Clos Vougeot en Clos de Beze bijvoorbeeld. Daar hebben veel mensen weleens van gehoord. In de Loire heb je ook van die ommuurde, afgebakende gebiedjes. Clos Guillot bijvoorbeeld. En Clos Nouveau. Die zijn veel minder bekend, maar de vrai amateur, die weet het. Daarnaast heb je ook andere superieure wijngaarden, zoals Grand Mont in Bourgueil. Wij weten het ook pas sinds kort. Maar het is qua niveau vergelijkbaar met Gevrey Chambertin, Vosne Romanée, Chambolle Musigny. En hoewel het een volstrekt andere druif is, smaakt een Grand Mont op leeftijd ook nog eens naar pinot noir.  Nu heerlijk, maar op leeftijd nog veel beter. Leg elk jaar wat weg.

Les Mains Rouges, Chinon, Serial Drinker 2016/2018 Magnum

September 2016. We waren op een proeverij in Parijs. We kenden vrij veel van de wijnen. Maar hé, wat is dat? Ziet er uit als een wijn waar ze meer aandacht aan het etiket hebben besteed, dan aan de wijn. Toch maar even proberen. Vooroordelen zijn er om te slechten. Goed dat we dat deden zeg, de lekkerste Chinon ooit geproefd. Zacht, zuiver, rond en ook nog eens 100% VinNatoir. Niks van dat harde groene dat cabernet franc soms kan hebben. Bourgogne niveau, net zoals de Clos Nouveau uit Bourgueil. Kost dat vroegen we. Viel ons eigenlijk nog wel mee. Doet u toch maar de hele voorraad en dan het liefst op magnum. Mensenlief wat is dit lekker.

Domaine du Bel Air, Bourgueil, Clos Nouveau 2017

Leest u La Revue du Vin de France weleens? Dan kijkt u vast ook wel naar die lijstjes per streek. Wij doen dat beroepshalve vrij intensief, waarbij ons importeurshart sneller gaat kloppen als ‘onze’ wijnen meedraaien in de top. Bij de Clos Nouveau van Domaine de Bel Air is dat consequent het geval. Bij de Bourgueil – of algemener rode Loire staat de wijn altijd bij de beste drie met in de beste jaren 20/20 en de slechtste jaren 18/20. Is ook niet zo gek, de wijn komt uit zo’n beetje de beste wijngaard van de Loire. Slechte tekstschrijvers zouden het over de Rolls Royce onder de Bourgueils hebben. Wij zeggen liever ‘De Romanée Conti onder de Bourgueils’. Maar of dat nu zo’n goede tekst is? De wijn is in ieder geval briljant lekker en in dat kader absoluut gezien aan de prijs, maar relatief gezien ‘a bargain.

SOLD OUT / ÉPUISÉ

 

Les Mains Rouges, Chinon, Le Clos Guillot 2015 magnum

September 2016. We waren op een proeverij in Parijs. We kenden vrij veel van de wijnen. Maar hé, wat is dat? Ziet er uit als een wijn waar ze meer aandacht aan het etiket hebben besteed, dan aan de wijn. Toch maar even proberen. Vooroordelen zijn er om te slechten. Goed dat we dat deden zeg, de lekkerste Chinon ooit geproefd. Zacht, zuiver, rond en ook nog eens 100% Vin nature. Niks van dat harde groene dat Cabernet Franc soms kan hebben. Bourgogne niveau, net zoals de Clos Nouveau uit Bourgueil. Kost dat vroegen we. Ja, daar waren we al bang voor, maar doet u toch maar de hele voorraad. Mensenlief wat is dit lekker.