lees intro

Het wijngebied Loire strekt zich uit over een enorme afstand. Er komt Loire wijn uit veel verschillende Franse provincies. De bekendste Loire wijnen zijn Sancerre en Pouilly Fumé. Van Côte Roannaise en Coteaux du Loir heeft bijna niemand gehoord. Terwijl Chinon, Savenièrres, Muscadet en Saumur wel weer belletjes doen rinkelen bij wijnliefhebbers. Wij hebben meerdere Loire wijnen in het assortiment. Natuurlijk Sauvignon, chenin, en cabernet franc maar ook een exoot als pinot d'aunis. Trouwens, ook pinot noir en gamay zijn vertegenwoordigd.Kijk maar even hieronder.

Resultaat 17–32 van de 36 resultaten wordt getoond

Les Mains Rouges, Chinon, Serial Drinker 2020

September 2016. Dezelfde proeverij in hetzelfde Parijs. Een soortgelijke fles als de Clos Guillot maar dan met een roze lakzegel. Lijkt dezelfde wijn, maar is het niet. Wat is het verschil, want het is ook gruwelijk lekker. Bleek het de vin de soif te zijn. Ook Chinon, ook zacht, soepel en 100% vin nature. Maar van net iets minder mooi gelegen wijngaarden. Kost dat vroegen we? Dat valt dan wel weer mee. Doe ook maar de hele voorraad. Niet dat dat zoveel was, maar het klinkt stoer.

 

Domaine les Grandes Vignes, 100% Cabernet Breton 2019

Dit was de wijn van de familie Vaillant waar wij voor het eerst kennis meemaakten. We wisten meteen, zulke direct drinkbare cabernet franc is er niet veel. Ja, bij Les Mains Rouges in Chinon, maar die importeren we al. Deze moest en zou erbij. En dat kwam-ie. Eerst bij De Wijnvriend, onze andere firma, maar nu ook bij De Smaakimporteur. Natuurlijk ook ongefilterd en zonder zwaveltoevoeging. Werkelijk iedereen die dit proeft, wil nog een glas en daarna een Rabelais hoeveelheid.

Domaine les Grandes Vignes, Groslot 2020

Sommigen zijn geroepen, anderen uitverkoren. Zo ervaren wij de wijnen van Vaillant. Elke wijn is een voltreffer: schoon, zuiver, een enorme diepgang en lengte. Maar vooral met een voor rode Loire ongekende doordrinkfactor. Wat met een factor 2 geldt voor groslot, dat is nu éénmaal een makkelijkere druif dan de cabernet franc of de pineau d’aunis. Van deze wijn krijg je goesting.

Tue-Bœuf, Pineau de Loire 2020

Zo heb je er nog nooit van gehoord, zo hebben je twee Pineau de (la)Loire wijnen in je portfolio. De ene is van Les Grandes Vignes en heeft een ronde stijl. De andere is van Tue Boeuf en is strakker. Wat met aan zeer grote mate van waarschijnlijkheid te maken heeft met de vigneron. Bij Tue Boeuf werken ze vooral met Sauvignon en in mindere mate Chardonnay. Niet zo gek als je je Chenin, want daar hebben we het in dit geval over,  op een zelfde manier oogst en vinifieert. Het alcoholpercentage is exact 11,29%, zo meldt het contra etiket. Wij vinden het verdraaid lekkere Chenin. (Ja he he).

Remoortere, Menetou-Salon blanc 2020

Gevrey-Chambertin, Auxey-Duresses, Menetou-Salon….het klinkt zoveel beter dan Coevorden of Delfzijl. Alleen die namen maken al dorstig. Althans zo werkt dat bij ons. We hebben heel lang gezocht naar een Menetou-Salon. En toen we die eenmaal gevonden hadden, moesten we er jaren op wachten. Maar nu is-ie er dan. Van Antoine van Remoortere. Wat ook weer veel beter klinkt dan Anton van der Galieën. Menetou-Salon: van 100% sauvignon, maar dan van het ronde soort met een mooie zuurgraad waardoor de wijn zeker 10 jaar kan ouderen. Wat-ie niet gaat redden hoor, want als er nu één lekkere wijn in ons assortiment zit, is het deze wel.

Breton, Bourgueil La Dilettante Rouge 2020

De ‘Trinch’ is de Bourgueil van jonge stokken. De Dilettante die van oude stokken, gemiddeld 40 jaar. Oude stokken komen elke druif ten goede, maar bij Cabernet Franc nog eens extra. De Diettante Rouge is zacht en rond, vrouwelijk zegt de wijnboer, met discrete tannines. Gemaakt met maceration carbonique, zoals in Beaujolais gerijpt in ei-vormige aardewerk vaten. In de smaak een een vermoeden van bessen, bramen, rozen en laurier. Koel drinken.

Tue Boeuf, Cheverny Rouillon 2020

Een evergreen uit het gamma van Thierry Puzelat, deze Rouillon uit de appellatie Cheverny, Gemaakt van half pinot-noir, half gamay. Heeft de weelderige aardsheid van een Bourgogne en het vrolijke verleidelijke van een Beaujolais. Zo zouden meer wijnen moeten zijn. En gelukkig zijn er ook meer wijnen zo. Een uitstekende begeleider van kip, maar ook drinkbaar bij niets.

Domaine les Grandes Vignes, Pin’eau de Loire 2020

We waren natuurlijk ook wel benieuwd naar de witte (natuur) wijnen van Les Grandes Vignes. Maar wit en natuurwijn dat is toch één van de grootste queestes. Meestal mislukt het. Maar Jean Francois Vaillant van Domaine Les Grandes vignes kan het. En hoe, zijn Pineau de loire is een voorbeeld voor alle ambitieuze natuurwijnmakers.  Uiteraard gemaakt van  Chenin blanc. Even de verwachtingen managen:  we hebben het hier over de volle, ronde stijl. Lekker bij kreeft en bij Slagerij de Beurs.

Domaine les Grandes Vignes, Pineau d’Aunis 2020

Alweer zo’n loepzuivere wijn van Les Grandes Vignes. Ditmaal gemaakt van de Pineau d’ Aunis druif. Wat overigens geen familie is van de Pinot druif. Wordt ook wel eens Chenin Noir genoemd maar dat is onjuist volgens Jancis Robinson. Nou ja doet er ook niet zo toe. Pineau d’ Aunis geeft lichte elegante wijnen. Meestal rosé, maar soms ook rood zoals deze.  Wij proeven altijd een vermoeden van rozebottel in deze wijn. Wat ons verder opvalt is dat de glazen altijd razendsnel bijgevuld moeten worden. En dat is niet alleen bij ons zo. Deze wijn is altijd het eerst op bij de Vaillantjes.

Domaine les Grandes Vignes, l’Aubinai 2020

Cabernet franc en cabernet sauvignon. Dat is geen ongebruikelijke combinatie. In Bordeaux hebben ze er miljoenen vaten ervaring mee, maar in de Loire komt het zover wij weten niet zo vaak voor. (Nu zullen we wel op de vingers getikt worden door een echte connaisseur). Deze blend geeft de doordrinkwijnen van Les Grandes Vignes een wat serieuzer karakter, maar dat is ook weleens lekker. De wijn heeft een enorme ‘lengte’ zoals dat in jargon heet. Dus daar wat bij eten .Wij zouden zeggen: gevogelte, maar dat zeggen we altijd.

 

 

Les Mains Rouges, Chinon, Le Clos Guillot 2017

September 2016. We waren op een proeverij in Parijs. We kenden vrij veel van de wijnen. Maar hé, wat is dat? Ziet er uit als een wijn waar ze meer aandacht aan het etiket hebben besteed, dan aan de wijn. Toch maar even proberen. Vooroordelen zijn er om te slechten. Goed dat we dat deden zeg, de lekkerste Chinon ooit geproefd. Zacht, zuiver, rond en ook nog eens 100% Vin nature. Niks van dat harde groene dat Cabernet Franc soms kan hebben. Bourgogne niveau, net zoals de Clos Nouveau uit Bourgueil. Kost dat vroegen we. Ja, daar waren we al bang voor, maar doet u toch maar de hele voorraad. Mensenlief wat is dit lekker.

Les Mains Rouges, Chinon, Les Picasses 2017

Wij vergeten weleens wat op onze website te zetten. En het zijn bijna altijd de lekkerste wijnen uit ons assortiment. Dus u mag zich terecht afvragen of dat alleen maar vergeten is, of ook een stukje egoisme. De Les Picasses stond nooit eerder op onze site, maar we hebben hem wel. En we verkopen de wijn zelfs. Is deze cabernet franc van –naar men zegt beste wijngaard van Chinon- dan nog lekkerder dan de Clos Guillot, hierboven beschreven? Hij is vooral anders; wat sappiger, zachter, fluweliger wellicht als dat op wijn van toepassing kan zijn. Geen wijnkelder kan zonder.

Domaine du Bel Air, Bourgueil, Marsaules 2018

We begonnen met de instap wijn Le Jour de Soif en de twee grote wijnen van het wijnhuis Domaine du Bel Air, Grand Mont en Clos Nouveau. Sinds een paar jaar hebben we ook de tussencuvée: Les Marsaules. Zodat u nu naar hartelust kunt kiezen.  De jaargang 2018 is volgens Pierre Gauthier de beste jaargang die hij in 40 jaar heeft meegemaakt.

Les Mains Rouges, Chinon blanc 2020

Chenin uit Chinon? We proefden het één keer eerder en toen was het ook al zo lekker. Maar die vigneron stopte er mee.  Er kwam wel iemand anders de wijngaarden bewerken, maar dat hebben we maar even op z’n beloop gelaten. Maar we wisten wel : als we nog een keer Chinon blanc kregen aangeboden, dan zouden we toeslaan. Waarvan akte. Onlangs zei een goede vriend van ons die de de hele wijnwereld al een keer of drie helemaal heeft door geproefd, dat dit de allerlekkerste witte was die hij ooit had geproefd. Nu is overdrijven ook een vak, maar mensenhemeltjelief wat is dit onnodig lekkere wijn.

Domaine les Grandes Vignes, La Varenne du Poirier 2020

Toen we de wijnvriend overnamen was dit huis de grootste verrassing voor ons. In positieve zin dan. De L’ Aubinai (cab franc en cab sauvignon) behoort sindsdien tot onze favoriete wijnen. En dat geldt inmiddels ook voor de witte La Varenne du Poirier.  Hele, precieze natuurwijn van Chenin Blanc die ongetwijfeld grenst aan een perenboomgaard genaamd La Varenne. Met enige fantasie proef je dat terug in deze wijn, hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze wijn van druiven gemaakt is. Verwende druiven, gemiddeld zo’n 20 jaar oud. Geoogst in een rendement van 28hl per hectare. Vergeet de feiten, laat u verrassen door deze geweldige wijn.

Le Clos de la Meslerie, Peter Hahn, Vouvray 219

Principes kosten geld zei tegelzetter Cor altijd. En Cor heeft een punt, zo zal Peter Hahn van Le Clos de la Meslerie beamen.  Hahn maakt zijn wijn volgens één principe: het jaar bepaalt of de wijn sec, demisec of zelfs moulleux is. Was je net gewend aan  een strakke, loepzuivere Chenin, is de volgende jaargang opeens zoet. Peter kan natuurlijk ingrijpen en manipuleren, maar daar heeft hij niet voor gekozen. Het betekent voor hem dat de ene jaargang veel makkelijker verkoopt dan de andere, maar dat is dan maar zo. Wij voeren nu de 2019 die ‘sec’ achter de naam heeft staan.