lees intro
Het wijngebied Loire strekt zich uit over een enorme afstand. Er komt Loire wijn uit veel verschillende Franse provincies. De bekendste Loire wijnen zijn Sancerre en Pouilly Fumé. Van Côte Roannaise en Coteaux du Loir heeft bijna niemand gehoord. Terwijl Chinon, Savenièrres, Muscadet en Saumur wel weer belletjes doen rinkelen bij wijnliefhebbers. Wij hebben meerdere Loire wijnen in het assortiment. Natuurlijk Sauvignon, chenin, en cabernet franc maar ook een exoot als pinot d'aunis. Trouwens, ook pinot noir en gamay zijn vertegenwoordigd.Kijk maar even hieronder.
Resultaat 17–32 van de 36 resultaten wordt getoond
Remoortere, Menetou-Salon blanc 2022/2023
Gevrey-Chambertin, Auxey-Duresses, Menetou-Salon….het klinkt zoveel beter dan Coevorden of Delfzijl. Alleen die namen maken al dorstig. Althans zo werkt dat bij ons. We hebben heel lang gezocht naar een Menetou-Salon. En toen we die eenmaal gevonden hadden, moesten we er jaren op wachten. Maar nu is-ie er dan. Van Antoine van Remoortere. Wat ook weer veel beter klinkt dan Anton van der Galieën. Menetou-Salon: van 100% sauvignon, maar dan van het ronde soort met een mooie zuurgraad waardoor de wijn zeker 10 jaar kan ouderen. Wat-ie niet gaat redden hoor, want als er nu één lekkere wijn in ons assortiment zit, is het deze wel.
Matthieu Cosme, Vouvray sec, Les Promenards 2022
Als wandelliefhebber hadden de de Les Promenards (de wandelingen) van Matthieu Cosme al veel langer willen importeren, maar de wijn was ons altijd net te serieus. Wel ontzettend goed gemaakt, volgens alle principes van de biodynamie, maar te gereformeerd. Tot we die 2022 proefden, toen wisten we niet hoe snel we er bij moesten zijn, want de zuren zijn mooi ingekapseld in de volle, ronde smaak die Chenin zo bijzonder kan maken. Met Les Promenards komt het aantal Vouvray’s in ons assortiment op 4. Twee bubbels, twee stille wijnen.
Domaine les Grandes Vignes, l’Aubinai 2020
Cabernet franc en cabernet sauvignon. Dat is geen ongebruikelijke combinatie. In Bordeaux hebben ze er miljoenen vaten ervaring mee, maar in de Loire komt het zover wij weten niet zo vaak voor. (Nu zullen we wel op de vingers getikt worden door een echte connaisseur). Deze blend geeft de doordrinkwijnen van Les Grandes Vignes een wat serieuzer karakter, maar dat is ook weleens lekker. De wijn heeft een enorme ‘lengte’ zoals dat in jargon heet. Dus daar wat bij eten .Wij zouden zeggen: gevogelte, maar dat zeggen we altijd.
Tue Boeuf, Cheverney blanc Frileuse 2022
Deze wijn was altijd al onze favoriet. Eenmaal op bezoek bij de Puzelatjes keken we verliefd naar de voorraad Frileuse. ‘Dat zouden we ook graag importeren.’ ‘Uitverkocht? Uitverkocht nu al?’ We konden onze teleurstelling nauwelijks bedwingen en dat zullen ze hebben opgemerkt. Want toen de allocatie kwam zaten er toch een paar doosjes bij. Frileuse wordt gemaakt van sauvignon blanc, chardonnay en fié gris, u weet wel. In gelijke delen. De opvoeding gebeurt op zowel oude houten vaten als amfoor. Een unieke wijn voor dito momenten.
Domaine les Grandes Vignes, Pin’eau de Loire 2022
We waren natuurlijk ook wel benieuwd naar de witte (natuur) wijnen van Les Grandes Vignes. Maar wit en natuurwijn dat is toch één van de grootste queestes. Meestal mislukt het. Maar Jean François Vaillant van Domaine Les Grandes Vignes kan het. En hoe, zijn Pin’eau de Loire is een voorbeeld voor alle ambitieuze natuurwijnmakers. Uiteraard gemaakt van Chenin blanc. Even de verwachtingen managen: we hebben het hier over de volle, ronde stijl. Lekker bij kreeft en bij De Gebroeders Hartering.
Domaine de la Croisée, Pouilly Fume Magma 2022
In min of meer beroemde wijngebieden zoals Sancerre en Pouilly Fume zijn de kaarten wel zo’n beetje geschud. Er komt maar zelden een nieuw huis bij, omdat er nauwelijks grond voorhanden is. Maar ook op deze regel zijn uitzonderingen. U voelt hem al aankomen: Domaine de la Croisée is zo’n uitzondering. Het domaine is pas vier jaar operationeel. We proefden de wijn op een beurs in Parijs en bestelden hem stande pede. Deze wijn bewijst waarom Pouilly Fume zo beroemd is. Hele rijke, intense Sauvignon.
Domaine les Grandes Vignes, La Varenne du Poirier 2020
Toen we de wijnvriend overnamen was dit huis de grootste verrassing voor ons. In positieve zin dan. De L’ Aubinai (cab franc en cab sauvignon) behoort sindsdien tot onze favoriete wijnen. En dat geldt inmiddels ook voor de witte La Varenne du Poirier. Hele, precieze natuurwijn van Chenin Blanc die ongetwijfeld grenst aan een perenboomgaard genaamd La Varenne. Met enige fantasie proef je dat terug in deze wijn, hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze wijn van druiven gemaakt is. Verwende druiven, gemiddeld zo’n 20 jaar oud. Geoogst in een rendement van 28hl per hectare. Vergeet de feiten, laat u verrassen door deze geweldige wijn.
Les Mains Rouges, Chinon, Le Clos Guillot 2017/2019
September 2016. We waren op een proeverij in Parijs. We kenden vrij veel van de wijnen. Maar hé, wat is dat? Ziet er uit als een wijn waar ze meer aandacht aan het etiket hebben besteed, dan aan de wijn. Toch maar even proberen. Vooroordelen zijn er om te slechten. Goed dat we dat deden zeg, de lekkerste Chinon ooit geproefd. Zacht, zuiver, rond en ook nog eens 100% Vin nature. Niks van dat harde groene dat Cabernet Franc soms kan hebben. Bourgogne niveau, net zoals de Clos Nouveau uit Bourgueil. Kost dat vroegen we. Ja, daar waren we al bang voor, maar doet u toch maar de hele voorraad. Mensenlief wat is dit lekker.
Les Mains Rouges, Chinon blanc 2021
Chenin uit Chinon? We proefden het één keer eerder en toen was het ook al zo lekker. Maar die vigneron stopte er mee. Er kwam wel iemand anders de wijngaarden bewerken, maar dat hebben we maar even op z’n beloop gelaten. Maar we wisten wel : als we nog een keer Chinon blanc kregen aangeboden, dan zouden we toeslaan. Waarvan akte. Onlangs zei een goede vriend van ons die de de hele wijnwereld al een keer of drie helemaal heeft door geproefd, dat dit de allerlekkerste witte was die hij ooit had geproefd. Nu is overdrijven ook een vak, maar mensenhemeltjelief wat is dit onnodig lekkere wijn.
Les Mains Rouges, Chinon, Les Picasses 2017/2018
Wij vergeten weleens wat op onze website te zetten. En het zijn bijna altijd de lekkerste wijnen uit ons assortiment. Dus u mag zich terecht afvragen of dat alleen maar vergeten is, of ook een stukje egoisme. De Les Picasses stond nooit eerder op onze site, maar we hebben hem wel. En we verkopen de wijn zelfs. Is deze cabernet franc van –naar men zegt beste wijngaard van Chinon- dan nog lekkerder dan de Clos Guillot, hierboven beschreven? Hij is vooral anders; wat sappiger, zachter, fluweliger wellicht als dat op wijn van toepassing kan zijn. Geen wijnkelder kan zonder.
Le Clos de la Meslerie, Peter Hahn, Vouvray sec 2019
Principes kosten geld zei tegelzetter Cor altijd. En Cor heeft een punt, zo zal Peter Hahn van Le Clos de la Meslerie beamen. Hahn maakt zijn wijn volgens één principe: het jaar bepaalt of de wijn sec, demisec of zelfs moulleux is. Was je net gewend aan een strakke, loepzuivere Chenin, is de volgende jaargang opeens zoet. Peter kan natuurlijk ingrijpen en manipuleren, maar daar heeft hij niet voor gekozen. Het betekent voor hem dat de ene jaargang veel makkelijker verkoopt dan de andere, maar dat is dan maar zo. Wij voeren nu de 2019 die ‘sec’ achter de naam heeft staan.
Le Clos de la Meslerie, Peter Hahn, Vouvray 2016 demi-sec
Principes kosten geld zei tegelzetter Cor altijd. En Cor heeft een punt, zo zal Peter Hahn van Le Clos de la Meslerie beamen. Hahn maakt zijn wijn volgens één principe: het jaar bepaalt of de wijn sec, demisec of zelfs moulleux is. Was je net gewend aan een strakke, loepzuivere Chenin, is de volgende jaargang opeens zoet. Peter kan natuurlijk ingrijpen en manipuleren, maar daar heeft hij niet voor gekozen. Het betekent voor hem dat de ene jaargang veel makkelijker verkoopt dan de andere, maar dat is dan maar zo.
Reverdy Bernard, Sancerre blanc, Vignoble de la Perrièrre 2022
We schreven het al eerder. In Sancerre zijn de jonge wijnmakers al net zo brutaal als in Chablis. Ze vragen wel heel bijzondere bedragen voor hun wijnen. In de wetenschap dat het toch wel verkoopt. Ons niet gezien. We willen best wat betalen voor mooie Sancerre, maar dan moet het wel iets heel bijzonders zijn. De Vignoble de La Perriere van Romain en Laure Reverdy is zo’n wijn. Toen we die proefden waren we meteen om. Wat een intensiteit en concentratie. En ook zo schoon. Eén probleem: er is maar een halve hectare van dat spul en het wordt niet geexporteerd. Dankzij de goede contacten van ‘onze’ man ter plaatste lukte het om 96 flessen te kopen. We zijn benieuwd hoe lang deze tekst nog op de website staat.
Le Clos de la Meslerie, Peter Hahn, Methode Traditionell brut 2019
Wij gaan elke september naar een overzichtsproeverij in Parijs. Het eerste dat wij doen is kijken waar Peter Hahn en zijn vrouw staan. Omdat we hen sympathiek vinden, maar ook omdat dit de beste wijn is om een proeverij mee te beginnen. ‘It cleans the palette as no wine does,’ lazen we ergens. En bovendien: veel beter dan dit zal het niet worden. Dit jaar stond er ook een bubbel op tafel. Uit 2017. Allemachtig stamelden wij in ons beste Frans. Zou het nog te koop zijn? Dat bleek het geval. Inmiddels zijn er al twee zendingen gearriveerd en hebben we de 2019. Wat een feest. Zo zacht, schoon, maar ook zoals alleen chenin kan ouderen. Je zou er religieus van worden.
Domaine du Closel, Savennières, La Jalousie 2022
Savennières, dat is wijn voor gevorderden. Nog nooit een beginnend wijndrinker naar een glas Savennières zien smachten. Het is dan ook hele bijzondere wijn uit een al even bijzonder gebiedje in de Loire. Gemaakt van de chenin druif, net als bijvoorbeeld Anjou en Vouvray maar zo wezenlijk anders van smaak. Serieuzer, meer in de richting van Jura. Met niet alleen mooie zuren maar ook mooie bitters. Een vermoeden van honing ook. En heel erg lekker. Zo nu en dan.
Reverdy Bernard, Sancerre blanc, Côtes des Monts-Damnés 2022
In tegenstelling tot bijvoorbeeld Bourgogne doen ze in Sancerre niet meer aan premier,- of grand crus. Als dat wel zo zou zijn dan zouden de wijnen van Cotes des Monts-Damnes ongetwijfeld voor premier en grand cru doorgaan. Toen we op bezoek waren bij Romain en Laure Reverdy zagen we ergens een ‘eenzaam’ vat. ‘Wat is dat’ vroegen we, nieuwsgierig als we zijn. ‘Dat is Mont Damnés’ zei de vigneron. ‘Oh, maken jullie dat ook?’ ‘Een beetje’ zei hij. ‘Kunnen we dan misschien een beetje van dat beetje kopen’, vroegen we. Dat kon. Nu kopen en wegleggen. Het loont echt. Nou ja, open er dan nu één maak wat notities en kijk er dan 5 jaar niet naar om.