lees intro

Het wijngebied Loire strekt zich uit over een enorme afstand. Er komt Loire wijn uit veel verschillende Franse provincies. De bekendste Loire wijnen zijn Sancerre en Pouilly Fumé. Van Côte Roannaise en Coteaux du Loir heeft bijna niemand gehoord. Terwijl Chinon, Savenièrres, Muscadet en Saumur wel weer belletjes doen rinkelen bij wijnliefhebbers. Wij hebben meerdere Loire wijnen in het assortiment. Natuurlijk Sauvignon, chenin, en cabernet franc maar ook een exoot als pinot d'aunis. Trouwens, ook pinot noir en gamay zijn vertegenwoordigd.Kijk maar even hieronder.

Resultaat 17–32 van de 35 resultaten wordt getoond

Domaine les Grandes Vignes, 100% Cabernet Breton 2019

Dit was de wijn van de familie Vaillant waar wij voor het eerst kennis meemaakten. We wisten meteen, zulke direct drinkbare cabernet franc is er niet veel. Ja, bij Les Mains Rouges in Chinon, maar die importeren we al. Deze moest en zou erbij. En dat kwam-ie. Eerst bij De Wijnvriend, onze andere firma, maar nu ook bij De Smaakimporteur. Natuurlijk ook ongefilterd en zonder zwaveltoevoeging. Werkelijk iedereen die dit proeft, wil nog een glas en daarna een Rabelais hoeveelheid.

Domaine les Grandes Vignes, Groslot 2020

Sommigen zijn geroepen, anderen uitverkoren. Zo ervaren wij de wijnen van Vaillant. Elke wijn is een voltreffer: schoon, zuiver, een enorme diepgang en lengte. Maar vooral met een voor rode Loire ongekende doordrinkfactor. Wat met een factor 2 geldt voor groslot, dat is nu éénmaal een makkelijkere druif dan de cabernet franc of de pineau d’aunis. Van deze wijn krijg je goesting.

Domaine les Grandes Vignes, l’Aubinai 2019

Cabernet franc en cabernet sauvignon. Dat is geen ongebruikelijke combinatie. In Bordeaux hebben ze er miljoenen vaten ervaring mee, maar in de Loire komt het zover wij weten niet zo vaak voor. (Nu zullen we wel op de vingers getikt worden door een echte connaisseur). Deze blend geeft de doordrinkwijnen van Les Grandes Vignes een wat serieuzer karakter, maar dat is ook weleens lekker. De wijn heeft een enorme ‘lengte’ zoals dat in jargon heet. Dus daar wat bij eten .Wij zouden zeggen: gevogelte, maar dat zeggen we altijd.

 

 

Breton, Bourgueil La Dilettante Rouge 2020

De ‘Trinch’ is de Bourgueil van jonge stokken. De Dilettante die van oude stokken, gemiddeld 40 jaar. Oude stokken komen elke druif ten goede, maar bij Cabernet Franc nog eens extra. De Diettante Rouge is zacht en rond, vrouwelijk zegt de wijnboer, met discrete tannines. Gemaakt met maceration carbonique, zoals in Beaujolais gerijpt in ei-vormige aardewerk vaten. In de smaak een een vermoeden van bessen, bramen, rozen en laurier. Koel drinken.

Tue Boeuf, Cheverney Rouillon 2020

Een evergreen uit het gamma van Thierry Puzelat, deze Rouillon uit de appellatie Cheverny, Gemaakt van half pinot-noir, half gamay. Heeft de weelderige aardsheid van een Bourgogne en het vrolijke verleidelijke van een Beaujolais. Zo zouden meer wijnen moeten zijn. En gelukkig zijn er ook meer wijnen zo. Een uitstekende begeleider van kip, maar ook drinkbaar bij niets.

Tue Boeuf, Cheverney blanc Frileuse 2021

Deze wijn was altijd al onze favoriet. Eenmaal op bezoek bij de Puzelatjes keken we verliefd naar de voorraad Frileuse. ‘Dat zouden we ook graag importeren.’ ‘Uitverkocht? Uitverkocht nu al?’ We konden onze teleurstelling nauwelijks bedwingen en dat zullen ze hebben opgemerkt. Want toen de allocatie kwam zaten er toch een paar doosjes bij. Frileuse wordt gemaakt van sauvignon blanc, chardonnay en fié gris, u weet wel. In gelijke delen. De opvoeding gebeurt op zowel oude houten vaten als amfoor. Een unieke wijn voor dito momenten.

Domaine les Grandes Vignes, Pin’eau de Loire 2020

We waren natuurlijk ook wel benieuwd naar de witte (natuur) wijnen van Les Grandes Vignes. Maar wit en natuurwijn dat is toch één van de grootste queestes. Meestal mislukt het. Maar Jean Francois Vaillant van Domaine Les Grandes vignes kan het. En hoe, zijn Pineau de loire is een voorbeeld voor alle ambitieuze natuurwijnmakers.  Uiteraard gemaakt van  Chenin blanc. Even de verwachtingen managen:  we hebben het hier over de volle, ronde stijl. Lekker bij kreeft en bij Slagerij de Beurs.

Domaine les Grandes Vignes, Pineau d’Aunis 2020

Alweer zo’n loepzuivere wijn van Les Grandes Vignes. Ditmaal gemaakt van de Pineau d’ Aunis druif. Wat overigens geen familie is van de Pinot druif. Wordt ook wel eens Chenin Noir genoemd maar dat is onjuist volgens Jancis Robinson. Nou ja doet er ook niet zo toe. Pineau d’ Aunis geeft lichte elegante wijnen. Meestal rosé, maar soms ook rood zoals deze.  Wij proeven altijd een vermoeden van rozebottel in deze wijn. Wat ons verder opvalt is dat de glazen altijd razendsnel bijgevuld moeten worden. En dat is niet alleen bij ons zo. Deze wijn is altijd het eerst op bij de Vaillantjes.

Breton, La Dilettante Vouvray 2020

Eén van de 2 witte wijnen van domaine Breton. Appellation Vouvray, gemaakt van 100% chenin. De wijn is droog, mineraal, fris en levendig. Veel bloesem in de geur, maar ook peer, meloen en perzik, alles zo zuiver en natuurlijk als maar kan. En in de mond is ie zacht en sappig. De ideale begeleider van vis, schaaldieren of een goed gesprek.

Les Mains Rouges, Chinon, Le Clos Guillot 2017

September 2016. We waren op een proeverij in Parijs. We kenden vrij veel van de wijnen. Maar hé, wat is dat? Ziet er uit als een wijn waar ze meer aandacht aan het etiket hebben besteed, dan aan de wijn. Toch maar even proberen. Vooroordelen zijn er om te slechten. Goed dat we dat deden zeg, de lekkerste Chinon ooit geproefd. Zacht, zuiver, rond en ook nog eens 100% Vin nature. Niks van dat harde groene dat Cabernet Franc soms kan hebben. Bourgogne niveau, net zoals de Clos Nouveau uit Bourgueil. Kost dat vroegen we. Ja, daar waren we al bang voor, maar doet u toch maar de hele voorraad. Mensenlief wat is dit lekker.

Domaine Fabrice Gasnier, Le Coteau de Sonnay 2016

Die ochtend is er in Parijs een proeverij met alleen maar geweldige wijnboeren. (Hij ) “He kijk …., witte Chinon. Ook nog bio-gecertificeerd. En een afschuwelijk etiket, dat moet lekker zijn. Kom laten we gaan proeven.” (Zij) “Ja, maar laten we het daar bij houden, we hebben al een witte Chinon en het spul is onbekend en kneiterduur.” (Hij) “Eerst maar even proeven…” (Zij) “Wow …wat is dit… jeetje… heeft u nog wat te koop voor de Nederlandse liefhebber?… Ah mooi doe dan maar wat u nog heeft graag.” ‘Alles? Ja alles.”

Les Mains Rouges, Chinon, Les Picasses 2016/2017

Wij vergeten weleens wat op onze website te zetten. En het zijn bijna altijd de lekkerste wijnen uit ons assortiment. Dus u mag zich terecht afvragen of dat alleen maar vergeten is, of ook een stukje egoisme. De Les Picasses stond nooit eerder op onze site, maar we hebben hem wel. En we verkopen de wijn zelfs. Is deze cabernet franc van –naar men zegt beste wijngaard van Chinon- dan nog lekkerder dan de Clos Guillot, hierboven beschreven? Hij is vooral anders; wat sappiger, zachter, fluweliger wellicht als dat op wijn van toepassing kan zijn. Geen wijnkelder kan zonder.

Domaine du Bel Air, Bourgueil, Marsaules 2018

We begonnen met de instap wijn Le Jour de Soif en de twee grote wijnen van het wijnhuis Domaine du Bel Air, Grand Mont en Clos Nouveau. Sinds een paar jaar hebben we ook de tussencuvée: Les Marsaules. Zodat u nu naar hartelust kunt kiezen.  De jaargang 2018 is volgens Pierre Gauthier de beste jaargang die hij in 40 jaar heeft meegemaakt.

Les Mains Rouges, Chinon blanc 2020

Chenin uit Chinon? We proefden het één keer eerder en toen was het ook al zo lekker. Maar die vigneron stopte er mee.  Er kwam wel iemand anders de wijngaarden bewerken, maar dat hebben we maar even op z’n beloop gelaten. Maar we wisten wel : als we nog een keer Chinon blanc kregen aangeboden, dan zouden we toeslaan. Waarvan akte. Onlangs zei een goede vriend van ons die de de hele wijnwereld al een keer of drie helemaal heeft door geproefd, dat dit de allerlekkerste witte was die hij ooit had geproefd. Nu is overdrijven ook een vak, maar mensenhemeltjelief wat is dit onnodig lekkere wijn.

Le Clos de la Meslerie, Peter Hahn, Vouvray 2016 en 2017

Principes kosten geld zei tegelzetter Cor altijd. En Cor heeft een punt, zo zal Peter Hahn van Le Clos de la Meslerie beamen.  Hahn maakt zijn wijn volgens één principe: het jaar bepaalt of de wijn sec, demisec of zelfs moulleux is. Was je net gewend aan  een strakke, loepzuivere Chenin, is de volgende jaargang opeens zoet. Peter kan natuurlijk ingrijpen en manipuleren, maar daar heeft hij niet voor gekozen. Het betekent voor hem dat de ene jaargang veel makkelijker verkoopt dan de andere, maar dat is dan maar zo. Wij zijn begonnen met de 2017 die ‘sec’ achter de naam heeft staan. We krijgen ook wat 2016, die ‘moulleux’ heet te zijn. Nou, die leggen we dan nog een jaar of 15 weg. Moet je dan eens proeven.

Le Clos de la Meslerie, Peter Hahn, Methode Traditionell extra brut 2012

Wij gaan elke september naar een overzichtsproeverij in Parijs. Het eerste dat wij doen is kijken waar Peter Hahn en zijn vrouw staan.  Omdat we hen sympathiek vinden, maar ook omdat dit de beste wijn is om een proeverij mee te beginnen. ‘It cleans the palette as no wine does,’ lazen we ergens. En bovendien: veel beter dan dit zal het niet worden. Dit jaar stond er ook een bubbel op tafel. Uit 2012. Allemachtig stamelden wij in ons beste Frans. Zou het nog te koop zijn? Dat bleek het geval. Inmiddels zijn er al twee zendingen gearriveerd. Wat een feest. Zo zacht, schoon, maar ook zoals alleen chenin kan ouderen. Je zou er religieus van worden.