lees intro

Bourgogne dat moet je leren waarderen. Dat is geen wijn die zich zomaar gewonnen geeft. Maar éénmaal klaar voor de wijn der wijnen, wil je eigenlijk nooit meer iets anders. Tenzij naar dat onbewoonde eiland, dan gaat er Beaujolais mee. Wij hebben relatief veel Bourgogne in het assortiment. En ja, het is allemaal volstrekt anders, maar ook allemaal even lekker.

Resultaat 11–17 van de 17 resultaten wordt getoond

Burguet, Chambertin Clos de Bèze 2014

Toen we nog jong en onbedorven waren en de Bourgogne nog betaalbaar was, maakten we met zekere regelmaat Clos de Bèze van Henri Roch soldaat. Oké, niet helemaal zelf. Altijd in gezelschap van andere jonge, onbedorven liefhebbers. Inmiddels is een fles Clos de Bèze van Henri Roch duurder dan een tweewekelijks verblijf in een all-inclusive vakantiepark in Turkije. Het gaat nergens meer over. De Clos de Bèze van Burguet gaat ook die kant op (prijsverhoging 2017: 60% procent …kreun). Maar de 2014 van deze superbe bourgogne is nog alleszins betaalbaar. Relatief dan hè.

Claudie Jobard, Rully En Villerange 2014

In de klassieke Bourgogne gebieden is elke centimeter in kaart gebracht. Duizenden vissers zitten in hetzelfde piepkleine vijvertje te vissen. En dan is het weleens verstandig om de hengel een stukje verderop uit te gooien. Daar zit niet altijd even goede vis, maar als je geduld hebt en goed zoekt, vind je er uitstekende huizen. Zoals het domaine van Claudie Jobard. Claudie Jobard is behalve wijnboer ook oenologe en ze weet hoe ze witte Rully moet maken. Niet te laat plukken om indruk te maken op de koper, maar gewoon op tijd. Zodat er voldoende zuren in de wijn zitten om deze (desgewenst) te laten ouderen. Een goede Rully heeft de diepgang van een grote witte Bourgogne, maar voor een fractie van de prijs. Qua smaak moet u denken aan aroma’s van boter, noten en exotisch fruit gekoppeld aan een mooie mineraliteit. En om dan maar even bij die visparallel te blijven, een snoekbaarsje is er heerlijk bij. Net als zalm. Of tong.

Domaine Petitot, Ladoix vv 2015

Weinig zo mooi als namen van wijnstreken. Puligny Montrachet, Menetou Salon, Savigny les Beaune. Laat ze eens langzaam door uw mond rollen en u proeft de wijnen bij de dorpjes. Zo vergaat het ons ook bij het simpele Ladoix. We hoeven de lettergrepen maar een paar keer te herhalen of we snellen al naar de kurkentrekker. Ladoix heeft altijd al een bijzondere betekenis voor ons gehad. En niet alleen door de naam, maar omdat er weinig Bourgognes zijn die zo typisch terroir gebonden zijn als Ladoix. Zet een aantal flessen op tafel en we halen de ietwat metalige (zoals bij spinazie, dooreetmetalen) smaak van de Ladoix er meteen uit. Ook een wijn van Petitot, dus een optimale prijskwal.

Domaine François, Raquillet, Mercurey 1er cru, Les Veleys 2014/ 2015

Raquillet. We proefden dat voor het eerst bij onze vriend en inspirator Harry ‘De Druivendealer’ Streuer uit Grolloo. Ai ai wat moesten we nog veel leren. En wat moesten we nog lang zoeken voor we zulke wijn zouden hebben gevonden. Schitterende pinot noir uit Mercurey, een gebied dat niet te boek staat als het beste van de Bourgogne. Maar goede wijnmakers maken overal goede wijn. Net zoals minder fanatieke wijnmakers van de beste wijngaarden nog slootwater weten te fabriceren. Raquillet dus. Dat is gulle Bourgogne. Mooi stevig sap . En ook nog eens uit een Premier Cru wijngaard. En nog goed te betalen omdat het uit Mercurey komt en niet uit Vougeot. Hoe we aan deze wijn komen? Via Harry natuurlijk. Waarvoor dank. We hebben trouwens nog een andere Premier Cru van Raquillet, Les Naugues.

Domaine François Raquillet, Mercurey 1er cru, Les Naugues 2013/2014/2015

Dit is bijna dezelfde tekst als bij de Les Veleys. Bijna. Raquillet. We proefden dat voor het eerst bij mede-importeur Harry  Streuer uit Drenthe. Ai ai wat moesten we nog veel leren. De moed zakte ons voor de zoveelste keer in de schoenen. Dit is schitterende pinot noir uit Mercurey, een gebied dat niet te boek staat als het beste dat de Bourgogne te bieden heeft. Maar goede wijnmakers maken overal goede wijn. Net zoals mindere goden van de beste wijngaarden nog gier weten te fabriceren. Raquillet dus. Dat is gulle Bourgogne. Mooi stevig sap.  En ook nog eens uit een Premier Cru wijngaard. Maar nog goed te betalen omdat het uit Mercurey komt en niet uit Vosne Romanée. We hebben trouwens nog een andere Premier Cru trouwens van Raquillet: Les Veleys.

Christophe Buisson, Saint Romain blanc 2016

Sinds we het ons kunnen herinneren, houden we van witte Bourgognes uit de ‘buitengebieden’. Auxey Duresses, Saint Romain enzo. Omdat die wijnen altijd wat subtieler en frisser zijn dan de blockbusters uit het nabij gelegen Meursault. Misschien is dat wel omdat de boeren in de buitengebieden wat meer zichzelf durven zijn in plaats van aan de hooggespannen verwachtingen van tout-le-monde te willen voldoen. Vaak hebben de wijnen uit Saint Romain en Auxey Duresses domweg meer karakter. Zeker die van deze vrolijke frans: Christophe Buisson. Bijkomend voordeel: scheelt meer dan de helft met de dure buren.

Machard de Gramont, Nuits St Georges, Les Terrasses 2015

Zolang er Bourgogne is, is er hoop. En zolang er heel veel verschillende Bourgognes zijn, is er heel veel hoop. We hebben weer wat hoop aan ons assortiment toegevoegd. Een biologisch geteelde, ongeklaarde en ongefilterde wijn uit Nuits-Saint-Georges. Gemaakt door Axelle Machard de Gramont. Inderdaad een femme en dat proef je ook in de wijn. Het is lichte, vrolijke, wat speelse wijn waar je met plezier nog een glas van inschenkt. We hebben vooralsnog gekozen voor cuveé Les Terrasses. De druiven groeien op zogenaamde terrasbouw wat voor Bourgogne vrij uitzonderlijk is. Vandaar ook die naam. Klaar voor de kurkentrekker.