lees intro

U heeft wellicht tevergeefs naar Bordeaux op onze site gezocht. Inderdaad, dat hebben we niet. Houden we niet zo van. Maar als we iets vinden waar we niet depressief, agressief en ongenuanceerd van worden, zijn we de eersten om een wijn uit Bordeaux aan ons assorti toe te voegen. Wel hebben we een paar andere wijnen uit niet zo bekende wijngebieden. Uit Cerdon bijvoorbeeld. En uit Marcillac. Plus een heerlijke Elzasser. Ongetwijfeld komt er ook nog wel een Savoie wijn. Wat te denken van die Champagne trouwens, jeemig wat een huiveringwekkend lekkere wijn. Je zou er 100 voor willen worden.

Toont alle 11 resultaten

Domaine Balivet, Bugey Cerdon

Dit is een hele zeldzame bubbelwijn met een extreem laag alcoholpercentage, 7%. In Nederland is de wijn nauwelijks bekend, maar troost u: in Frankrijk kennen ze de gelukswijn ook nauwelijks. Er worden drie druiven gebruikt voor Cerdon: gamay (80%), poulsard (15%) en chardonnay (5%). De druiven worden dermate stevig geperst dat er net een beetje kleur van de blauwrode schillen van de gamay en poulsard overblijft. Dat geeft de Cerdon z’n zachtroze kleur. Op de een of andere manier stopt de gisting van deze wijn spontaan bij een alcoholpercentage van 7%. En dat verklaart weer het zoetje in deze wijn: dat zijn restsuikers. Heerlijk bij aardbeien en bij vrijwel alle taarten. Wij schonken de wijn als aperitief na onze huwelijksvoltrekking. En wij zijn niet de enige. Een echte huwelijkswijn.

Savary de Beauregard, Picpoul de Pinet 2017

Languedoc, daar hadden we eigenlijk nog helemaal geen wijn vandaan. Terwijl er juist zo enorm veel druiven groeien en daar een kwaliteitsslag van jewelste gaande is. Maar dankzij Floor- Brasserie van Baerle- van Ede, kunnen we u nu ook Languedoc aanbieden. Floor was op doorreis en proefde deze wijn. Vond ze wel wat voor haar restaurant, maar ook voor ons. Kleine, eigenzinnige, wijnmaker met een vergelijkbare ‘slanke’ stijl als veel van onze andere wijnen. Slank en wijn, dat moet u aangenaam in de oren klinken. Probeer deze Picpoul van de gelijknamige Picpoul-druif eens. Het is een lichte, droge wijn, met een neus van bloemetjes, grapefruit, citrus. Mooi, klein bittertje in de nasmaak. Geschikt voor aperitief, visgerechten, desserts en andere feesten en partijen. Allemansvriend met een allesmansvriendelijke prijs.

Savary de Beauregard, Bastide rouge 2018

Goedkope wijn inkopen is makkelijk. Net als dure wijn inkopen geen enkel probleem is. De grote kunst is om voordelige wijn te vinden die veel beter is dan zijn soortgenoten. Dit is er zo één: de La Bastide van Christophe Savary de Beauregard. Zie ook Picpoul en Libertine. Christophe maakte een blend van cinsault, syrah en grenache die bijna doorschijnend rood van kleur is. Licht koelen en dan op een zomers terras. Nu al lekker.

Savary de Beauregard, Libertine 2013

We zijn wel eens begonnen met het verzamelen van bijzondere wijn-namen. Met name in de wereld van de Vin Nature kun je dan je hart ophalen. De ene heet Le Dilletante. De ander Sorgasme. Weer een ander No Sulfer No Cry. El Diablo. Le Petit Couchon Enfin, wij hopen altijd maar dat ze net zoveel aandacht aan de wijn schenken als aan het bedenken van namen en etiketten.  Maar wat als je je wijn Libertine noemt? Daar wil je toch ook wat mee zeggen? Wil de wijnboer een levensfilosofie uitdragen? Krijg je door het drinken van deze wijn ongebreideld zin om je bloot te stellen aan de opperste vorm van seksuele vrijheid of andere vormen van hedonisme? We gaan het hem vragen. Een ding is duidelijk: het is één van de allerlekkerste Languedoc (en misschien wel Rhône-wijnen) die we ooit geproefd hebben. Deze wijn heeft alles wat een wijn lekker maakt. Frêcheur, volume, body, fruit. En een vleugje alcohol. Dat ook.

Les Crestes, Marcillac 2016

Marcillac. Dat is woeste oerwijn. Donkerpaars van kleur, kruidig, naar hashiesh ruikend zoals Paardenkees al zei. Deze uit de Aveyron, in het zuidwesten van Frankrijk, afkomstige wijn is gemaakt van de fer servardou druif. Dat mag u meteen weer vergeten trouwens. Ondanks het uitgesproken karakter vindt bijna iedereen Marcillac lekker. Misschien omdat-ie appelleert aan een oerbeleving van wijn. We mogen Eric Wobma voor heel veel wijn wakker maken, maar voor goede Marcillac gaat-ie niet eens slapen.

Weingut Paulinshof, Weissburgunder 2016

Als wij in een restaurant zijn, kijken we altijd eerst naar de wijnkaart. En dan op de wijnkaart het eerst naar de huiswijnen. Daaraan kun je zien hoe het eten zal zijn. Klopt in 98,3% van de gevallen. Zo doen we het eigenlijk ook bij wijnboeren. Als de meest simpele wijn goed is, dan klopt de rest in 98,3% van de gevallen ook. Zo moet u het eigenlijk ook bij ons doen. Test onze eenvoudige wijnen eerst (en die zijn, eerlijk is eerlijk, niet echt goedkoop te noemen) en baseer daar uw oordeel op. Deze pinot blanc=weissburgunder=is één van de huiswijnen van Brasserie van Baerle, het restaurant dat al jaren wordt geroemd vanwege haar wijnkaart en onlangs ook een Bib gourmand van Michelin kreeg toebedeeld.

Mas des Agrunelles Languedoc, Nicot rouge 2015

We werden benaderd door een Nederlands schrijvende Française die ons zei te kennen. Gevalletje spam dachten we, maar na enig aandringen heurzijds bleek het inderdaad zo te zijn. Ze werkt voor een aantal wijnboeren in het Rhône gebied en vroeg of ze ons iets op mocht sturen wat volgens haar wel in onze portfolio zou passen. Ja joh doe maar.  En zo kwamen we aan de wijnen van Mas des Agrunelles uit de Languedoc. Beaujolais uit de Languedoc hoorden we iemand zeggen. Nou dat hadden we niet beter kunnen formuleren. Maar dan van syrah en grenache. Kniesoor die daar op let.

Santa Barbara, Stefano Antonucci, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Le Vaglie 2017

Onze eerste Italiaanse wijn. Maar wel meteen in 6 uitvoeringen. Althans, qua buitenkant. La Vaglie is er in 6 verschillende etiketten en dat leverde ter plekke hilarische taferelen op. Wij moesten en zouden het paarse etiket, omdat dat de beste was. Onzin natuurlijk, maar daar kwamen we pas achter toen we bij Antonucci op het domein waren. Wij hadden het niet zo op Italiaanse wijn, maar dit vonden we dan wel lekker. Omdat het frisse wijn is die tegelijkertijd heel vol is. Maar eigenlijk, zo vertelde een bevriend importeur van Italiaanse wijn ons, omdat deze wijn verdraaid veel op Zuid-Franse (lees Provençe en Bandol) lijkt. En toen viel bij ons ook het kwartje. La Vaglie is dus wel Italiaans, maar smaakt Frans. Nu wil het geval dat die wijnmaker, die Antonucci ook dol is op Franse wijn. En zo is het cirkeltje weer rond.

Château la Roque, Pic Saint-Loup, Languedoc blanc 2018

Wij houden van zuid franse wijn, dat is u wellicht opgevallen. We begonnen met wijnen uit de Provence. Later richtten we onze aandacht ook op de Languedoc. Nu wordt er in de Languedoc vooral véél wijn gemaakt. Dus het is nauwkeurig zoeken. Maar soms zit het mee en vind je zomaar een pracht van een wijn. Zoals de Pic Saint Loups van Chateau de la Roque. Bij La Roque werkten ze al biologisch toen dat begrip nog amper bestond. En dat levert prachtige, schone wijnen op. Zoals de witte, een blend van marsanne, rolle, grenache blanc, rousanne en viognier. De opbrengst van La Roque is –zeker voor Languedoc wijnen erg laag: 45 hectoliter per hectare. Do we have to say more? Nou, misschien dat het een hele goede begeleider is van een nobel visje zoals de tarbot. Bij deze.

Château La Roque, Pic Saint Loup Rouge 2017

Er wordt in de Languedoc veel meer rood gemaakt dan wit en rosé samen. Ook bij La Roque is dat zo. Zal ongetwijfeld natuurlijke redenen hebben zoals zonuren, temperatuur en druiven die daar beter tegen kunnen dan andere. De GSM druiven –grenache, syrah, mourvèdre druiven kunnen bij uitstek goed tegen de hitte en het is natuurlijk daarom dat dit trio ook in Languedoc in combinatie op fles gaat. Met syrah en grenache altijd in de meerderheid. Bij Château de la Roque waar ze (zie ook hun wit) al biologisch werkten voor het begrip usance werd, filteren ze hun rode wijn niet. Vrij uitzonderlijk in dat gebied. En prettig voor u. Want daarmee krijgt u meer smaak voor uw geld. Overigens staat wijn uit Languedoc nog immer garant voor een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Dat de wijnen van La Roque relatief duur zijn moet u dus uitleggen als: héél veel wijn voor uw geld.

Champagne Varniér Fanniere Cuvee St.Denis Grand Cru

Champagne proeven, dat is een vak apart. We zijn er heel lang mee bezig geweest.  Uiteindelijk hebben we het aan een expert (Clara’s Champagnes red.) overgelaten en hier is-ie dan: de Champagne waar we bij de Smaakimporteur helemaal achter staan. Dat zou zomaar eens kunnen komen omdat de Champagne van 100% Chardonnay  druiven gemaakt is. Daar zijn wij namelijk dol op. Wat ook kan meespelen, is dat we het over 70 jaar oude stokken hebben. Ook daar hebben we een voorkeur voor. Verder hebben we het over een Cuvée, die term wordt gebruikt voor het eerste sap dat uit de pers stroomt. En dat is het beste spul. Maar waarschijnlijk vielen we vooral voor de zuiverheid, de rijpheid en de (lichte)smaak van geroosterde hazelnoten. Neem maar van ons aan: een dijk van een Champagne, een Grand Cru bovendien die -binnen de Grand Cru maatstaven – nog eens alleraardigste geprijsd is ook. Weet u trouwens dat deze wijn ook heerlijk is als u niks te vieren heeft?