lees intro

Côtes du Rhône. Er waren tijden dat het de meest gedronken wijn in Nederland was. Tegenwoordig vind je het spul lang niet meer in elke supermarkt. En dat is misschien maar goed ook, want erg lekker was dat doorzichtige brouwsel niet. Anno nu is Rhône een wijn voor de vrai amateur. Er wordt schitterende wijn gemaakt. Zowel in het noorden als in het zuiden. Om het middengedeelte, wat grotendeels Saint Joseph is, niet te vergeten. De Smaakimporteur heeft uit de noordelijke Rhône grote wijnen (o.a. Condrieu, Cornas en Côte Rôtie) Uit de zuidelijke Rhône voeren we wijn uit St. Peray en van Gramenon en zo nog een en ander. We hebben vrij veel Rhône, voor Bourgognedrinkers.

Resultaat 17–31 van de 31 resultaten wordt getoond

Domaine Hote, Tavel 2022

Met de komst van Alexandre Hote hebben we nu vier wijnmakers uit Tavel en omgeving in de portfolio. Dat is 4 keer zoveel als de meeste andere importeurs. Met dank aan Henk de Wijnvriend die de basis legde voor dit assortiment. Toch is Alexandre Hote niet meer van hetzelfde.  Waar de andere drie nadrukkelijk kiezen voor ‘maceration carbonique’ en ‘presse directe’, kijkt hij per jaar en per soort wat hem het best lijkt. Deze Tavel is volgens de klassieke methode gemaakt. Krijg je ook andere wijn van. Wel natuurwijn. Natuurlijk. Bestaande uit 70% Grenache en 30% Cinsault.

Gramenon, La Rubiconde 2022

Het schijnt blozend rood te betekenen. Maar is er ook niet een verwijzing naar een rivier die overgestoken dient te worden?  Het maakt allemaal niet zo heel veel uit eigenlijk. Het was en is de lekkerste wijn van Maxime Laurent. Zoon van Michele van Gramenon, we zeggen het nog maar eens. Gemaakt van inmiddels 90 jaar oude stokken. Zelden zo’n fruitige Grenache gedronken als deze. Die behalve fruit toch ook echt veel karakter en stevigheid heeft. Misschien wel het hoogst haalbare daar in die warme Rhone.  Een afrader. We drinken de wijn het liefst zelf op. Temeer omdat de kans aanwezig is dat deze cuvée er langzaam uit gaat omdat Maxime Domaine Gramenon gaat runnen en er minder tijd is voor zijn eigen wijnen.

Domaine Gramenon, La Sagesse 2021

Als we in het Gramenon gamma een zogenaamde signature wijn moeten aanwijzen, dan zou het La Sagesse worden. Waarom? Omdat deze een brug slaat tussen ‘de goedkopere’ en de topcuvées. Omdat het niet de oudste en niet de jongste stokken zijn (50-70). Maar vooral misschien omdat de wijn in smaakbeleving ook middenin het Gramenon gamma zit. Uiteraard- dat hadden we nog niet verteld- zijn alle Gramenon wijnen biologisch, biodynamisch en wordt er alleen zwavel gebruikt als het jaar erom vraagt. Wijn kan prima ouderen, maar redt dat meestal niet.

Clos des Grillons, Grillons 1901 blanc 2021

Wat denkt u, zou het jaartal verwijzen naar de uitvinding van de paperclip of naar het jaar dat de druiven voor deze wijn werden aangeplant? Precies. Dat laatste. De druivenstokken voor deze wijn zijn dus 120 jaar oud. Dat zijn wel héél erg vieilles vignes, maar dat zorgt meestal voor bijzondere materie. De druiven die aan de stokken groeien zijn van het type bourboulenc, één van de mooiste druivennamen vinden wij. De 1901 is een wijn voor de échte natuurwijnliefhebber. Bent u dat en wilt u de wijn meteen drinken, dan is decanteren een kleine must. Maar een betere kelderrijping kan geen kwaad, vindt ook de wijnmaker.

Clos des Grillons, Calcaires blanc 2021

We kenden de cuvee Calcaires al van het rood van Reynaud. Samen met de Oeillet behoort-ie tot onze  grote favorieten uit zijn assortiment. Dus toen we witte Calcaires aangebonden kregen, namen we die ook. De druiven -in dit geval Bourboulenc en Grenache Blanc -komen van dezelfde kalkbodem als het rood. U had vast al zo’n vermoeden. Wijn voor de échte natuurwijnliefhebber. Als u de wijn snel wilt drinken, dan graag karaferen. Of anders nog even laten rijpen.

Clos des Grillons, Oeillet Rouge 2022

Rode Anjer. De topwijn van Nicolas Renaud, de wijnboer op les Grillons. Van oude stokken (uit 1947) grenache en wat clairette rosé, een lichtrode druif, voor de lichtheid, de frisheid en de energie. Dus: diepgang, breedte, lengte, complexiteit en frisheid. Floraal zoals vriend Eric Pfifferling zijn wijnen ook maakt. Zo lekker dit, en gulzigmakend, je wordt er onvoorzichtig van.

 

Clos des Grillons, La Pointue 2022

Nico Renaud houdt er een bijzonder etikettenbeleid op na. Wij hebben drie lijnen kunnen ontdekken. Eentje met illustraties van bloemen (Oeillet bijvoorbeeld). Eentje met sobere, gekleurde vlakken met daarin slechts de naam van de wijn (Grillons rouge, Tavel). En eentje met vakantie achtige taferelen, waar dan weer geen tekst op staat.  La Pointue valt in de laatste categorie.  Waarschijnlijk  is het etikettenbeleid volstrekt willekeurig, maar we gaan het hem eens vragen. Ook de informatie op het achteretiket is eigenaardig. Deze wijn bevat Grenache en nog 7 andere druivensoorten. Welke precies, daar mag u naar gissen. Het is overigens wel lekkere wijn, zoals al Nico’s wijnen. Stevig sap.

Domaine Romain Le Bars, Lirac rood 2022

Sommige dingen kun je niet beschrijven….

 

 

… die moet je ervaren.

Domaine Romain Le Bars, Les Vestides 2022

Alweer een geslaagd experiment uit Tavel e.o. Gelukkig maar, daar kan nog van alles. De vraag is hoe lang nog. Zo dadelijk komen de SUV’s van grote importeurs met hun dikke beurzen en is ook die regio verkloot. Geniet tot die tijd van de geweldige wijnen die Romain Le Bars maakt. Les Vestides 2022. Waarom dorstten we maar zo weinig te kopen? Omdat we het niet kenden. De mooiste van allemaal. Al zeggen we dat wel vaker, we zijn ons er van bewust. Gemaakt van 100%  Carignan. Nooit geloofd dat je van die druif alleen zulke schitterende wijn kunt maken.

Domaine Gramenon, Contre Couleur 2022

Net als de l’Emouvante was dit er opeens: Contre Couleur. Wat moesten we daar nu weer van verwachten? Letterlijk betekent het Tegenkleur, maar zo’n uitbundig, gekleurd cirque du soleil-achtig etiket had zelfs Gramenon nooit gemaakt. Hup, de kurkentrekker erin. We gingen spontaan weer in gods goede gaven geloven. Zou dit dan misschien de lekkerste grenache zijn die we ooit geproefd hebben? Nou, op z’n minst één van de drie.. Maar daar moeten we weer een jaartje op wachten. Dit hoort in elke zichzelf respecterende kelder.

Clos des Grillons, Tavel Amphore 2020

Je hebt natuurwijn en je hebt natuurwijn. Dit gaat nu eens een keer niet over goede óf foute natuurwijn, maar over hoe je daarin kunt variëren.  Zo heb je bijvoorbeeld ook natuurwijnen die op Amfoor worden opgevoed. Grote terrocata kruiken die een eigen, zachtere smaak aan wijn geven. We hadden er al één, Bandol van Tour du Bon, één van de meest karakteristieke wijnen in onze kelder. Sinds kort is er ééntje bij, van Clos de Grillons. Appelation Tavel.  Toen we deze wijn net in de kelder hadden, was de wijn uit balans. Maar inmiddels is het helemaal in orde met deze, misschien toch wel allerlekkerste (maar ja ook de duurste) Tavel uit de kelder.

Domaine Gramenon, La Papesse 2021

La Papesse. Ook weer zo’n typisch Gramenon grapje. De naam hint natuurlijk naar Chateauneuf du Pape. Maar het is ook de hogepriestereskaart bij Tarot. Hoewel de term, aldus wikipedia, ook zou kunnen verwijzen naar iets anders.  Wat het ook is, we hebben hier te maken met zowat het beste dat Gramenon te bieden heeft.  De wijn is gemaakt van meer dan 100 jaar oude grenache stokken, die groeien op  een prachtige zuid-oost helling bij Montbrison. Als je dat perceel alleen al ziet, omringd door olijven en cipressen, ruik je al, zie je al, weet je al wat voor prachtigs hier vandaan komt. Gelukkig degenen die dit kunnen proeven.

Domaine Jacques Leménicier, Cornas 2020

Syrah verbouwen ze overal.  Onder verschillende namen. Maar werkelijk nergens geeft de druif zoveel expressie als in de Noordelijke Rhône. En dan met name in Côte Rôtie en Cornas. Althans, dat vinden wij dan hè, dat moet u wel altijd onthouden dat bijna alles wat u hier leest subjectief is. Vaak is syrah een mengdruif die je samen met mourvèdre en grenache aantreft. Je komt hem zelden in z’n eentje tegen. Maar in Cornas wel. En als je dan de goede boer aan het werk zet, krijg je Cornas als die van Jacques Leménicier. Prachtige, op ‘z’n fruit gemaakte’ Cornas. Dus niks hinderlijke tannines, niks irritante houtsmaken, maar soepele godendrank. Onverdraaglijk, zo goed.

Gramenon, La Mémé 2022

De oermoeder. Mysterieuze naam voor een mysterieuze wijn, van ceps centenaires, meer dan 100 jaar oude, pré phylloxera stokken grenache. Een ‘vin anecdotique’, een grootheid. Wordt alleen in de beste jaren gemaakt. Van een wijngaard met een microklimaat die de druiven een maximale rijpheid geeft. Zeer rijp geoogst. Nectar, portachtig, verrukkelijk. Eén probleem: er is bijna niets van.  Magnums op aanvraag.

Domaine Duseigneur, Châteauneuf-du-Pape, Le Songe de Catherine 2016 magnum

We waren weer eens in een Parijs’ restaurant.  Na ons gebruikelijke wijnquotum wilden we nog 1 glas rood voor we weer op de velo stapten. We kregen Chateauneuf van Duseigneur. Een paar maanden later waren we importeur van het huis. Eenmaal in Nederland viel de gewone Chateauneuef toch een beetje tegen. Maar we waren weer eens hebberig geweest en ten tijde van het bezoek hadden we ook een paar dozen magnums besteld; Le Songe de Catherine. Volgens de Chateauneufexpert in onze vriendenkring, was 2016 daar een topjaar. En de magnum die wij laatst openden beaamde dat volledig.