lees intro

Côtes du Rhône. Er waren tijden dat het de meest gedronken wijn in Nederland was. Tegenwoordig vind je het spul lang niet meer in elke supermarkt. En dat is misschien maar goed ook, want erg lekker was dat doorzichtige brouwsel niet. Anno nu is Rhône een wijn voor de vrai amateur. Er wordt schitterende wijn gemaakt. Zowel in het noorden als in het zuiden. Om het middengedeelte, wat grotendeels Saint Joseph is, niet te vergeten. De Smaakimporteur heeft uit de noordelijke Rhône grote wijnen (o.a. Condrieu, Cornas en Côte Rôtie) Uit de zuidelijke Rhône voeren we wijn uit Nimes, Vacqueryas, St. Peray en zo nog een en anders. We hebben vrij veel Rhone, voor Bourgognedrinkers.

Alle 10 resultaten

Domaine Jacques Leménicier, Cornas 2014

Syrah verbouwen ze op veel plaatsen in de wereld. Onder verschillende namen. Maar werkelijk nergens geeft de druif zoveel expressie als in de Noordelijke Rhône. En dan met name in Côte Rôtie en Cornas. Althans, dat vinden wij dan hè, dat moet u wel altijd onthouden dat bijna alles wat u hier leest subjectief is. Vaak is syrah een mengdruif die je samen met mourvèdre en grenache aantreft. Je komt hem zelden in z’n eentje tegen. Maar in Cornas wel. En als je dan de goede boer aan het werk zet, krijg je Cornas als die van Jacques Leménicier. Prachtige, op ‘z’n fruit gemaakte’ Cornas. Dus niks hinderlijke tannines, niks irritante houtsmaken, maar soepele godendrank. Onverdraaglijk lekker.

Château Mas Neuf, Paradoxe blanc 2016

Als wijnimporteur proef je wel eens wat. Het gebeurt met enige regelmaat dat we denken, hmmm, dit zouden we ook wel willen importeren. Dat kan zelden. Maar soms lukt het. Zoals nu. Met dank aan onze vriend uit Grolloo kunnen wij nu ook de wijnen van Château Mas Neuf voeren. De Rhône-wijn luistert naar de naam Paradoxe en dat is weer gebaseerd op de niet zo vaak voorkomende combinatie tussen een volle, kruidige wijn die tegelijkertijd fris is. De Paradoxe is gemaakt van grenache blanc en rousanne, wat dan weer geen paradox is maar een veel voorkomende blend. In het kader van de name-dropping: Restaurant Le Hollandais schenkt de wijn al een jaar of wat als huiswijn.

Domaine la Péquélette, Emile 2015

De ‘Emile’ van Péquélette is een Vinsobres. Een appelatiewijn dus. Serieuzer dan de Carton Rouge. Maar gemaakt door dezelfde olijke wijnboer die er al even vrolijke wijn van heeft gemaakt.
Volstrekt andere druivensamenstelling trouwens. In deze wijn zit carignan, syrah, mourvèdre en grenache. Proef waar een goede Rhône boer toe in staat is: ondanks het broeierige klimaat een frisse, fruitige wijn maken. Het domaine verkoopt ook truffels trouwens, als u daar belangstelling voor heeft laat het dan gerust weten.

Domaine Chaume-Arnaud, la Cadène 2013

Zuidelijke witte Rhône dat is net als een uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels-  altijd lastig. Je kunt het nooit zomaar drinken. Je moet er altijd een paar en soms wel tien jaar op wachten. Nu is het natuurlijk niet zo dat de wijn in haar jeugd helemaal niet de hachelen is. Wijn die in het begin niet lekker is, wordt dat na verloop van tijd ook niet. Wel is het zo dat een wijn na de botteling weer een tijdje ‘op slot’ kan gaan. Dat zie je bij heel veel, vooral kwalitatief grote wijnen. Het geldt ook voor de wijnen van Chaume Arnaud. Inmiddels begint de vinsobres uit 2013 (viognier en marsanne) aardig op dronk te raken. Tijd om hem te koop aan te bieden. Bij deze. Overbodig te vermelden wellicht, maar ook Chaume Arnaud is biologisch en Demeter gecertificeerd.

Domaine Duseigneur, Châteauneuf-du-Pape, Catarina rouge 2016

We waren weer eens een keer in Parijs. Daar aten we bij een restaurant waar de uitbater sans gene op de gevel had gezet: sommelier du monde 1994 of daaromtrent. Dan ben je natuurlijk een eikel, maar aan de andere kant nodigt je dat wel uit om eens te gaan koekeloeren of de sommelier du monde inderdaad nog leeft en wellicht wat lekkers onder de kurk heeft. Nou nondeju, dat geven we niet graag toe, maar dat had-ie. En hij serveerde het zelf. Château Yvonne uit de Loire in rood en wit. Lekker hoor. En daarna een glaasje verrassing van de zaak: Châteauneuf du Pape, Catarina Rouge 2016. Heeft even geduurd maar is nu ook in Nederland die 99,9% grenache Châteauneuf. Binnenkort ook op magnum.

Domaine Duseigneur, IGP Vaucluse, Minha Terra 2015

Wij zijn heel erg van de vin nature. Maar dan wel van wijnboeren die wijn kunnen maken in plaats van leuke namen en grappige etiketten bedenken. Vin Nature moet je niet zoeken bij ongeschoren, rokende stinkerds, maar bij ervaren wijnmakers die- dankzij sommige van die onervaren pipo’s-  hebben bedacht dat Vin Nature echt wel een serieus idee is. Welnu, de Minha Terra is zo’n wijn: 100% vin nature maar sterk. Heel erg geslaagd. We zijn trots op de boer. En op deze natuurwijn. Geweldig.

Domaine de la Charbonnière, Vacqueyras 2010 en 2012

We wilden al een tijdje een grote zuidelijke Rhône wijn in het assortiment. Een klassieker, maar dan wel één met voldoende zuren zodat je niet na één glas knock-out ligt. We hebben nog even gedacht om het wiel zelf uit te gaan vinden, maar dat bleek al gedaan te zijn. En verdraaid goed ook. Door de al eerder genoemde Harry Streuer, die is gespecialiseerd in Bourgogne en Rhône wijnen. We zijn begonnen met een Vacqueyras uit 2011. Gemaakt van de drie gangbare druiven aldaar -GSM- grenache, syrah en mourvèdre. Dit is een echte eet-wijn. Wild is er lekker bij. Net als een goed gebakken biefstuk. Voor de kenners van deze wijnen die nu denken Domaine de la Charbonnière …Domaine de la Charbonnière, dat is toch dat beroemde Châteauneuf du Pape huis. Dat klopt. Tien punten van de Smaakimporteur. En tegen de honderd van Robert Parker, maar we beloven u dat we naam nooit meer zullen noemen.

Domaine de la Charbonnière, Châteauneuf-du-Pape 2012

Soms vergeten we wijnen op de website te zetten. Min of meer expres. Maar mocht u op zoek zijn naar een authentieke, klassieke maar o zo zuivere Châteauneuf-du-Pape, die inmiddels  op dronk begint te raken. Die hebben we ook. Van een heel goed huis waar de kwaliteit al decennia nauwgezet wordt bewaakt door Harry Streuer lui-même.

Julien Pilon, Condrieu Lone 2015

Je hebt altijd wel ergens ‘a new kid on the block’. In de (Noordelijke) Rhône is dat ongetwijfeld Julien Pilon. Tijdens een grote overzichtsproeverij in Ampuis stond het rijendik rond zijn standje. Hij kon z’n wijn wel 6 keer verkopen, zo leek het. Nu zijn mensen natuurlijk kuddedieren en lopen ze altijd achter het nieuwste aan, maar het was er niet voor niets zo druk. Pilon maakt van alles – ook schitterende St. Peray bijvoorbeeld- maar wij wilden toch vooral zijn Condrieu in het assortiment. En zowaar, dat is mede dankzij Rhône Value Wines, gelukt.

Domaine Duseigneur, Châteauneuf-du-Pape, Le Songe de Catherine 2016 magnum