lees intro

Côtes du Rhône. Er waren tijden dat het de meest gedronken wijn in Nederland was. Tegenwoordig vind je het spul lang niet meer in elke supermarkt. En dat is misschien maar goed ook, want erg lekker was dat doorzichtige brouwsel niet. Anno nu is Rhône een wijn voor de vrai amateur. Er wordt schitterende wijn gemaakt. Zowel in het noorden als in het zuiden. Om het middengedeelte, wat grotendeels Saint Joseph is, niet te vergeten. De Smaakimporteur heeft uit de noordelijke Rhône grote wijnen (o.a. Condrieu, Cornas en Côte Rôtie) Uit de zuidelijke Rhône voeren we wijn uit Nimes, Vacqueryas, St. Peray en zo nog een en anders. We hebben vrij veel Rhone, voor Bourgognedrinkers.

Alle 10 resultaten

Domaine Jacques Leménicier, Cornas 2013

Syrah verbouwen ze op veel plaatsen in de wereld. Onder verschillende namen. Maar werkelijk nergens geeft de druif zoveel expressie als in de Noordelijke Rhône. En dan met name in Côte Rôtie en Cornas. Althans, dat vinden wij dan hè, dat moet u wel altijd onthouden dat bijna alles wat u hier leest subjectief is. Vaak is syrah een mengdruif die je samen met mourvèdre en grenache aantreft. Je komt hem zelden in z’n eentje tegen. Maar in Cornas wel. En als je dan de goede boer aan het werk zet, krijg je Cornas als die van Jacques Leménicier. Prachtige, op ‘z’n fruit gemaakte’ Cornas. Dus niks hinderlijke tannines, niks irritante houtsmaken, maar soepele godendrank. Onverdraaglijk lekker.

Domaine Jean Michel Stephan, Côte-Rôtie 2011

De grote drie uit de Noordelijke Rhone zijn Cornas, Hermitage en Côte Rôtie. In elk gebied zijn prachtige wijnen te vinden. In Côte Rôtie kennen we Pierre Benetièrre al heel lang. maar die is op de een of andere manier in een winterslaap beland. We krijgen geen contact. Maar Marga van Winsen van Rhone Value Wines – onthou die naam-  wist raad. Ze liet ons iets proeven waar wij als Vin Natoir liefhebbers meteen ja tegen zeiden. Een natuurwijn, gemaakt door Jean Michel Stephan leerling van niemand minder dan Jules Chauvet zelf-  met een heel duidelijk terroirstempel. En gelukkig was het beestje ook al een paar jaar op fles, 2011. Kom maar door zeiden wij. Zo zuiver heeft u Syrah waarschijnlijk nog nooit geproefd.

Château Mas Neuf, Paradoxe blanc

Als wijnimporteur proef je wel eens wat. Het gebeurt met enige regelmaat dat we denken, hmmm, dit zouden we ook wel willen importeren. Dat kan zelden. Maar soms lukt het. Zoals nu. Met dank aan onze vriend uit Grolloo kunnen wij nu ook de wijnen van Château Mas Neuf voeren. De Rhône-wijn luistert naar de naam Paradoxe en dat is weer gebaseerd op de niet zo vaak voorkomende combinatie tussen een volle, kruidige wijn die tegelijkertijd fris is. De Paradoxe is gemaakt van grenache blanc en rousanne, wat dan weer geen paradox is maar een veel voorkomende blend. In het kader van de name-dropping: Restaurant Le Hollandais schenkt de wijn al een jaar of wat als huiswijn.

Domaine la Péquélette, Carton Rouge 2014

La Péquélette. Nog net op tijd ontdekt. Inmiddels weet ook La Revue de Vin de France hoe goed het is. En dan weet elke serieuze importeur het ook. Maar goed we waren er op tijd bij. Dankzij Willem Batelaan die de wijnboer al jaren volgt. De Carton Rouge is de instapwijn van het domein en is een ‘gewone’ Côtes du Rhône. Met de gebruikelijke druiven natuurlijk syrah en grenache in een 50/50 verhouding. Licht gekoeld op een warme zomeravond…heerlijk. Wat zeggen we, verschrikkelijk lekker. En biologisch natuurlijk.

Domaine la Péquélette, Emile 2012

De ‘Emile’ van Péquélette is een Vinsobres. Een appelatiewijn dus. Serieuzer dan de Carton Rouge. Maar gemaakt door dezelfde olijke wijnboer die er al even vrolijke wijn van heeft gemaakt.
Volstrekt andere druivensamenstelling trouwens. In deze wijn zit carignan, syrah, mourvèdre en grenache. Proef waar een goede Rhône boer toe in staat is: ondanks het broeierige klimaat een frisse, fruitige wijn maken. Het domaine verkoopt ook truffels trouwens, als u daar belangstelling voor heeft laat het dan gerust weten.

Domaine Chaume-Arnaud, la Cadène 2013

Zuidelijke witte Rhône dat is net als een uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels-  altijd lastig. Je kunt het nooit zomaar drinken. Je moet er altijd een paar en soms wel tien jaar op wachten. Nu is het natuurlijk niet zo dat de wijn in haar jeugd helemaal niet de hachelen is. Wijn die in het begin niet lekker is, wordt dat na verloop van tijd ook niet. Wel is het zo dat een wijn na de botteling weer een tijdje ‘op slot’ kan gaan. Dat zie je bij heel veel, vooral kwalitatief grote wijnen. Het geldt ook voor de wijnen van Chaume Arnaud. Inmiddels begint de vinsobres uit 2013 (viognier en marsanne) aardig op dronk te raken. Tijd om hem te koop aan te bieden. Bij deze. Overbodig te vermelden wellicht, maar ook Chaume Arnaud is biologisch en Demeter gecertificeerd.

Domaine Jacques Leménicier, Saint Péray, cuvée tradition 2014

Ooit zijn we op pad gestuurd door de voorzitter van WIREKUF (Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk). Als je naar de Rhône gaat, breng dan een Saint Péray mee die wél lekker is. Hoezo zeiden we, is er dan geen lekkere Saint Péray? Nauwelijks was het antwoord, het meeste is logge, blindmakende troep. En wat wel lekker is wordt al geïmporteerd. Pas 13 jaar later kunnen we hem van vloeibare repliek dienen met deze prachtige wijn van Jacques Leménicier. Maar de voorzitter heeft het aardse helaas verruild voor het eeuwige. Wat de wijn betreft: in de Rhône zoek je frisheid (zuren) anders val je in slaap. En dat heeft de