lees intro

De Provence. We zijn er dol op. Althans aan de kant van Marseille en Toulon. Verderop wordt het ons al snel te patserig. Bovendien wordt er in Saint Tropez en zo nauwelijks lekkere, we bedoelen echte lekkere wijn gemaakt. Daarvoor moet je toch meer in de buurt van Bandol en Cassis zijn. We denkend at we één van de beste huizen hebben gevonden en zijn trots om dit huis, Barbanau, in Nederland te mogen vertegenwoordigen.

Alle 4 resultaten

Château Barbanau, l’Instant blanc 2017

Het heeft niks met wijn te maken -hoewel – maar wij van De Smaakimporteur zijn getrouwd in Zuid Frankrijk. In de regio waar deze wijn vandaan komt. Onze nostalgische inborst brengt ons jaarlijks terug naar de plaats delict. En dan gaan we natuurlijk op bezoek bij vignerons, zeker als we daar door ingewijden voor zijn getipt. We waren vrij snel ‘om’ bij Château Barbanau. Sophie en Didier maken eerlijke, biodynamisch wijn  die bovendien nogal lekker is ook. De l’Instant blanc is voor ons het doordeweekse alternatief voor witte Bandol. En daar waren we naar op zoek. Huiswijn bij restaurant Cordial, alwaar de sommelier tot twee keer toe sommelier van het jaar is geweest.

Château Barbanau, cuvée Kalahari 2013 AOC Cassis

Wie weleens in de contreien van Cassis rondrijdt, zal de wijn vast kennen. De Kalahari wordt door de plaatselijke sommeliers gezien als één van de beste, zo niet de beste wijnen uit het gebied. En wie zijn wij om dat tegen te spreken? De wijn wordt op een klassieke bourgogne-achtige manier gemaakt. Dus relatief lang op eikenhouten vaten opgevoed en daardoor pas na een paar jaar oudering echt lekker. Wij dronken pas een Kalahari 2004 ter plekke en de wijn leek zelfs- ondanks de volstrekt andere druivensamenstelling -op een grote Bourgogne.  Nou, daar kunt u zich voor die prijs geen buil aan vallen dunkt ons. Wat zegt u, waarom de Kalahari Kalahari heet? Welnu, Sophie en Didier zijn behalve gek van biodynamie helemaal verslingerd aan (Zuid) Afrika. Vandaar.

Domaine Pieracci, Côtes de Provençe blanc 2017

We hadden een sommelier op bezoek en die lieten we deze wijn proeven. Grappig zei hij, deze wijn heeft eigenlijk alles. Zuren, een mooie ronde textuur, veel body en een hoge doordrinkfactor. Kijk, dat had hij goed gezien. Daarom houden wij zo van wijnen uit de Provençe, omdat alle goede eigenschappen van Franse wijn er in terugkomen. Pieracci is een eigenwijze boer. Waar andere boeren vaak kiezen voor een blend van meerdere druiven, maakt hij zijn Côtes de Provençe van 100% rolle. En laat dat nu net onze lievelingsdruif uit het gebied zijn. Een echte aanrader, deze kwalitatief hoogstaande allemansvriend.

 

 

Château Barbanau, Clos Val Bruyère Blanc, AOC Cassis 2013 magnum

Hoewel we al jaren in dit gedeelte van Frankrijk komen en meenden de vignerons wel zo’n beetje te kennen, was het toch iemand anders die ons op de wijnen van Barbanau attendeerde. Harold-wijnreisdoormijnlichaam- Hamersma stuurde ons een kort maar doeltreffend fotootje met de tekst ‘Kun je gerust importeren. Groet,H.’ Deze Clos Val Bruyère. Een unieke blend van ugni blanc, clairette, marsanne en sauvignon(!) maakt deze wijn tot een wijn als geen andere.  De sauvignon komt namelijk nauwelijks voor in dit deel van Frankrijk. Op magnum natuurlijk net een beetje lekkerder.