lees intro

U heeft wellicht tevergeefs naar Bordeaux op onze site gezocht. Inderdaad, dat hebben we niet. Houden we niet zo van. Maar als we iets vinden waar we niet depressief, agressief en ongenuanceerd van worden, zijn we de eersten om een wijn uit Bordeaux aan ons assorti toe te voegen. Wel hebben we een paar andere wijnen uit niet zo bekende wijngebieden. Uit Cerdon bijvoorbeeld. En uit Marcillac. Plus een heerlijke Elzasser. Ongetwijfeld komt er ook nog wel een Savoie wijn. Wat te denken van die Champagne trouwens, jeemig wat een huiveringwekkend lekkere wijn. Je zou er 100 voor willen worden.

Alle 8 resultaten

Champagne Varniér Fanniere Cuvee St.Denis Grand Cru

Champagne proeven, dat is een vak apart. We zijn er heel lang mee bezig geweest.  Uiteindelijk hebben we het aan een expert (Clara’s Champagnes red.) overgelaten en hier is-ie dan: de Champagne waar we bij de Smaakimporteur helemaal achter staan. Dat zou zomaar eens kunnen komen omdat de Champagne van 100% Chardonnay  druiven gemaakt is. Daar zijn wij namelijk dol op. Wat ook kan meespelen, is dat we het over 70 jaar oude stokken hebben. Ook daar hebben we een voorkeur voor. Verder hebben we het over een Cuvée, die term wordt gebruikt voor het eerste sap dat uit de pers stroomt. En dat is het beste spul. Maar waarschijnlijk vielen we vooral voor de zuiverheid, de rijpheid en de (lichte)smaak van geroosterde hazelnoten. Neem maar van ons aan: een dijk van een Champagne, een Grand Cru bovendien die -binnen de Grand Cru maatstaven – nog eens alleraardigste geprijsd is ook. Weet u trouwens dat deze wijn ook heerlijk is als u niks te vieren heeft?

Domaine Balivet, Bugey Cerdon

Dit is een hele zeldzame bubbelwijn met een extreem laag alcoholpercentage, 7%. In Nederland is de wijn nauwelijks bekend, maar troost u: in Frankrijk kennen ze de gelukswijn ook nauwelijks. Er worden drie druiven gebruikt voor Cerdon: gamay (80%), poulsard (15%) en chardonnay (5%). De druiven worden dermate stevig geperst dat er net een beetje kleur van de blauwrode schillen van de gamay en poulsard overblijft. Dat geeft de Cerdon z’n zachtroze kleur. Op de een of andere manier stopt de gisting van deze wijn spontaan bij een alcoholpercentage van 7%. En dat verklaart weer het zoetje in deze wijn: dat zijn restsuikers. Heerlijk bij aardbeien en bij vrijwel alle taarten.

Les Crestes, Marcillac 2016

Marcillac. Dat is woeste oerwijn. Donkerpaars van kleur, kruidig, naar hashiesh ruikend zoals Paardenkees al zei. Deze uit de Aveyron, in het zuidwesten van Frankrijk, afkomstige wijn is gemaakt van de fer servardou druif. Dat mag u meteen weer vergeten trouwens. Ondanks het uitgesproken karakter vindt bijna iedereen Marcillac lekker. Misschien omdat-ie appelleert aan een oerbeleving van wijn. We mogen Eric Wobma voor heel veel wijn wakker maken, maar voor goede Marcillac gaat-ie niet eens slapen.

Savary de Beauregard, Libertine 2010

We zijn wel eens begonnen met het verzamelen van bijzondere wijn-namen. Met name in de wereld van de Vin Nature kun je dan je hart ophalen. De ene heet Le Dilletante. De ander Sorgasme. Weer een ander No Sulfer No Cry. El Diablo. Le Petit Couchon Enfin, wij hopen altijd maar dat ze net zoveel aandacht aan de wijn schenken als aan het bedenken van namen en etiketten.  Maar wat als je je wijn Libertine noemt? Daar wil je toch ook wat mee zeggen? Wil de wijnboer een levensfilosofie uitdragen? Krijg je door het drinken van deze wijn ongebreideld zin om je bloot te stellen aan de opperste vorm van seksuele vrijheid of andere vormen van hedonisme? We gaan het hem vragen. Een ding is duidelijk: het is één van de allerlekkerste Languedoc (en misschien wel Rhône-wijnen) die we ooit geproefd hebben. Deze wijn heeft alles wat een wijn lekker maakt. Frêcheur, volume, body, fruit. En een vleugje alcohol. Dat ook.

Savary de Beauregard, Picpoul de Pinet 2017

Languedoc, daar hadden we eigenlijk nog helemaal geen wijn vandaan. Terwijl er juist zo enorm veel druiven groeien en daar een kwaliteitsslag van jewelste gaande is. Maar dankzij Floor- Brasserie van Baerle- van Ede, kunnen we u nu ook Languedoc aanbieden. Floor was op doorreis en proefde deze wijn. Vond ze wel wat voor haar restaurant, maar ook voor ons. Kleine, eigenzinnige, wijnmaker met een vergelijkbare ‘slanke’ stijl als veel van onze andere wijnen. Slank en wijn, dat moet u aangenaam in de oren klinken. Probeer deze Picpoul van de gelijknamige Picpoul-druif eens. Het is een lichte, droge wijn, met een neus van bloemetjes, grapefruit, citrus. Mooi, klein bittertje in de nasmaak. Geschikt voor aperitief, visgerechten, desserts en andere feesten en partijen. Allemansvriend met een allesmansvriendelijke prijs.

Domaine des Terres d’Ocre, Saint Pourçain, Instant T blanc 2016

De ene wijnstreek is de andere niet. In de Bourgogne zijn ze bijvoorbeeld nogal eenkennig met hun druiven. In de Loire daarentegen zijn ze veel ruimdenkender. Natuurlijk daar ook overheersende druiven. Cabernet franc,  chenin en sauvignon. Maar we treffen er ook gamay aan. En chardonnay, en cot en zo nog een heel batterij exoten.  Deze wijn, de Saint Pourçain is gemaakt van 65% chardonnay druiven en 35% tressalier. Ja precies, tressalier. Nooit van gehoord toch? Levert een wijn op de je nauwelijks in een hokje kunt plaatsen. Behalve in het hokje: gruwelijk lekker. Maar toch even: een mond vol en toch fraaie zuren.

Mas des Agrunelles Barbaste blanc, IGP Pays d’Oc 2017

Mas des Agrunelles Languedoc, Nicot rouge 2015

We werden benaderd door een Nederlands schrijvende Française die ons zei te kennen. Gevalletje spam dachten we, maar na enig aandringen heurzijds bleek het inderdaad zo te zijn. Ze werkt voor een aantal wijnboeren in het Rhône gebied en vroeg of ze ons iets op mocht sturen wat volgens haar wel in onze portfolio zou passen. Ja joh doe maar.  En zo kwamen we aan de wijnen van Mas des Agrunelles uit de Languedoc. Beaujolais uit de Languedoc hoorden we iemand zeggen. Nou dat hadden we niet beter kunnen formuleren. Maar dan van syrah en grenache. Kniesoor die daar op let.