lees intro

Wij zijn dol op magnums. Ongetwijfeld heeft dat wat met gulzigheid te maken. En ongetwijfeld heeft dat weer te maken met een gebrek aan borstvoeding tijdens de zooging. Magnums dus voor de gulzige dorst. Maar vergis u niet in de kwaliteit. Wijnen ouderen beter op magnum. Maar bovenal: een goede wijnboer doet zijn beste wijnen altijd op magnum. Of op nog grotere formaten. Alle reden dus om net dat beetje meer te betalen voor het gulzige formaat. We leveren magnums vanaf 3 flessen. Althans wanneer het om verzending gaat.

Resultaat 1–10 van de 16 resultaten wordt getoond

Domaine Lavantureux, Petit Chablis 2016 magnum

Petit Chablis, dat is zo ongeveer de stomste naam die je een wijn kunt geven. Je denkt dat het een matige afspiegeling is van echte Chablis, terwijl het alleen maar  gaat om de plek waar de druiven groeien. Die van Petit Chablis groeien buiten de gemeente grenzen. Laat die druiven opvoeden door een goede wijnboer en je krijgt Grande Petit Chablis. Met andere woorden: laat u niet afleiden door de naam, deze Petit is beter dan héél veel tout court Chablis. Het is één van onze best verkochte wijnen.

Domaine Lavantureux, Chablis Vauprin 2016 magnum

De Vauprin van Lavantureux is een wat vreemde eend in de bijt. Het is geen premier cru. Geen grand cru. Tegelijkertijd is het wel de ‘signature’ wijn van Arnaud en David Lavantureux. De druiven komen van hun mooiste helling met de beste zonexposie. Het resultaat is volgens sommigen meer briljante Bourgogne dan typische Chablis. Daar valt wat voor te zeggen. Maar dan drinkt u dus grote witte Bourgogne voor een Chablis-prijs. Nou dat zouden wij ons geen twee keer laten zeggen. Plop.

Domaine Lavantureux, Chablis premier cru 2016, Vau de Vey magnum

Een oude wijnwaarheid luidt: als de wijn jong niet lekker is, dan wordt die met het verstrijken der jaren niet beter. In Bordeaux zijn ze het niet met deze stelling eens, maar dat is nu precies waarom wij niet van rode Bordeaux houden. Hoe kan het dan toch dat een ‘grote’ wijn na twee jaar eigenlijk minder lekker is dan in zijn jeugd. Gaan we u vertellen. In een ‘wijnleven’ opent en sluit een wijn zich meerdere malen. Het is natuurlijk een kunst om die momenten te bepalen. Dat is alleen de wijnboeren zelf en de allerbeste sommeliers gegeven. En een enkele importeur, sorry Jan, je hebt gelijk. Moraal van het verhaal: drink deze Premier Cru nu of leg hem een jaar of vijf weg.

Domaine Lavantureux, Chablis grand cru 2016, magnum

Je hebt altijd baas boven baas. In de Chablis zit het als volgt. Je begint bij Petit Chablis, dat zijn druiven die buiten de gemeente appelatie vallen. Dan krijg je gewone Chablis. Premier Cru en daarbovenop de Grand Cru.  Daar tussenin kom je nog een en ander tegen, zoals bijvoorbeeld Chablis van oude stokken, vieilles vignes en de Vauprin van Domaine Lavantureux. Zie elders op deze website. Chablis is terecht wereldberoemd vanwege zijn Grand Cru’s. Maar daar hangt veelal ook een nogal mondiaal prijskaartje aan. Dat zal in de toekomst ook wel met de Grand Cru’s van Lavantureux gebeuren, maar vooralsnog is het nog aardig te betalen. Doet u ons maar vooral u zelf een plezier: laat de wijn minimaal 5 jaar liggen.

Guy Breton, Régnié 2014 Magnum

Een relatief buitenbeentje in de wijnen van Breton, de Régnié, dat is een andere cru in de Beaujolais. Andere cru, stoerder en aardser dan de lichtvoetiger Morgon maar ook op en top gamay. Wij hebben een vriend – niet de eerste de beste- die dit misschien wel de allerlekkerste wijn van Breton vindt. Hij zou zomaar eens gelijk kunnen hebben. Als we een winkel zouden hebben, zou het een absolute omfietswijn zijn. Dan maar geen omfietswijn, een winkel daar ga je alleen maar van drinken. En zeker als je daar ook nog magnums gaat verkopen.

Guy Breton, Morgon Vieilles Vignes 2013/2014 magnum

Hier staat tout le monde dus voor in de rij. En terecht. Wat een heerlijk drinkgenot levert het ontkurken van zo’n licht gekoelde fles op. Ja, dat heeft u elders op deze website ook al kunnen lezen. Maar eeh… ook deze wijn is er in magnum. Met alle voordelen van dien. Dien. Dien.

Guy Breton, P’tit Max, 2015 Magnum

Toen we kennismaakten met de wijnen van Guy Breton, inmiddels al weer ruim 20 jaar geleden, was het met de P’tit Max. De wijn is vernoemd naar de wijnboer en zijn lengte. Dit is zonder meer de beste Morgon van Breton. Van z’n beste grond. Z’n beste druiven. En in dit specifieke geval ook nog eens uit z’n beste vaatjes. Want zo gaat dat met magnums, die wijn komt -onthou dat voor de rest van uw drinkende leven – altijd uit de beste vaatjes. Natuurlijk, wijn oudert beter op magnums, maar die vaatjes, dat maakt het echte verschil. Lang leven de grote wijn van de kleine Max.

Domaine de la Tour du Bon, Bandol rouge 2013/2015 magnum

In de Bandol streek gebeurt veel. Jonge wijnboeren zoals Gerald van Val d’Arenc en Laurence van Dupuy de Lôme vinificeren hun wijn anders dan de klassiekere huizen. Waar het op neer komt is dat de wijnen van de jongere wijnboeren ook jonger gedronken kunnen worden. Is daarmee de klassieke methode achterhaald? Welnee. Die kunnen prima naast elkaar leven. Tour du Bon behoort samen met Tempier en Pibarnon tot de mooiste huizen van Bandol. Alleen je moet er een beetje geduld voor hebben. Wij bewaren de 2015, openen af en toe de 2013 en drinken de 2009. Wat een weelde eigenlijk.

Domaine de la Tour du Bon, Bandol rouge 2009 magnum

In de Bandol streek gebeurt veel. Jonge wijnboeren zoals Gerald van Val d’Arenc en Laurence van Dupuy de Lome vinificeren hun wijn anders dan de klassiekere huizen. Waar het op neer komt is dat de wijnen van de jongere wijnboeren ook jonger gedronken kunnen worden. Is daarmee de klassieke methode achterhaald? Welnee. Die kunnen prima naast elkaar leven. Tour du Bon behoort samen met Tempier en Pibarnon tot de mooiste huizen van Bandol. Alleen je moet er een beetje geduld voor hebben. Wij bewaren de 2015, openen af en toe de 2013 en drinken de 2009. Wat een weelde eigenlijk.

Domaine de la Tour du Bon, Rêvolution 2014 magnum

Agnes Henry van Tour du bon is niet voor één gat te vangen. Zij zag natuurlijk ook wel wat die jongere wijnmakers (zie boven) aan het doen waren. Haar antwoord heet Bandol Revolution. Een Bandol die je sneller kunt drinken dan de klassieke versie. Is soepeler, wat speelser, minder gecompliceerd.  Maar  natuurlijk wel 100% Bandol en gemaakt door één van de beste wijnmaaksters van de regio. Prima te drinken nu. Maar een jaartje of wat wegleggen, kan natuurlijk.