lees intro

Wij zijn dol op magnums. Ongetwijfeld heeft dat wat met gulzigheid te maken. En ongetwijfeld heeft dat weer te maken met een gebrek aan borstvoeding tijdens de zooging. Magnums dus voor de gulzige dorst. Maar vergis u niet in de kwaliteit. Wijnen ouderen beter op magnum. Maar bovenal: een goede wijnboer doet zijn beste wijnen altijd op magnum. Of op nog grotere formaten. Alle reden dus om net dat beetje meer te betalen voor het gulzige formaat. We leveren magnums vanaf 3 flessen. Althans wanneer het om verzending gaat.

Alle 10 resultaten

Domaine Lavantureux, Chablis vieilles vignes, magnum 2013

De Chablis vieilles vignes van Domaine Lavantureux was één van de eerste wijnen die we importeerden. De wijnschrijvers vonden de wijn direct lekker en schreven er lovende stukjes over. Zowel Klei, Hamersma als Kleyn. Zo vond de wijn van Lavantureux zich een weg naar honderden kelen waaronder populaire restaurants. Inmiddels zijn we tientallen pallets verder. We trekken met enige regelmaat een fles open, want vervelen doet de wijn nooit. Van de vieilles vignes hebben we soms ook magnums op voorraad. Is dat twee keer zo lekker zo’n magnum, nee, twee keer niet maar anderhalf keer wel.

Champ Divin, Pinot Noir 2014 magnum

Zoals u wellicht tussen de regels door hebt gelezen, zijn wij dol op pinot noir. We hebben meerdere pinot noir wijnen uit de Bourgogne. Daarnaast is er pinot noir uit Gien. En sinds kort hebben we er ook één uit de Jura. Nu ligt de Jura eigenlijk helemaal niet zo ver van Bourgogne, maar het is toch wezenlijk ander spul. Wat natuurlijk niet alleen met het terroir maar ook met de manier van wijn maken te maken heeft. De pinot noir van Champ Divin is verrukkelijk zachte, intense wijn. En hoewel uit 2014, nu al heerlijk op dronk. Bij Champ Divin werken ze volstrekt biodynamisch, zo u wilt ‘nature’ en ook dat proef je terug in deze doordrinkwijn. Want ja, dat het is. Gelukkig zit de wijn in magnum. Want een gewone fles, dat is te weinig van het goede.

Château Barbanau, Clos Val Bruyère Blanc, AOC Cassis 2013 magnum

Hoewel we al jaren in dit gedeelte van Frankrijk komen en meenden de vignerons wel zo’n beetje te kennen, was het toch iemand anders die ons op de wijnen van Barbanau attendeerde. Harold-wijnreisdoormijnlichaam- Hamersma stuurde ons een kort maar doeltreffend fotootje met de tekst ‘Kun je gerust importeren. Groet,H.’ Inmiddels hebben we vijf wijnen van het betreffende domein in ons assortiment. Drie wijnen die onder de appelatie Côtes de Provençe vallen, (l’Instant wit, l’Instant rosé en l’Instant Rood) en twee wijn die onder de  AOC status van Cassis vallen. De Kalahari die elders beschreven wordt en deze Clos val Bruyere. Een unieke blend van ugni blanc, clairette, marsanne en sauvignon(!) maakt deze wijn tot een wijn als geen andere.  De sauvignon komt namelijk nauwelijks voor in dit deel van Frankrijk. Ook in gewone flessen, maar op magnum natuurlijk net een beetje lekkerder.

Guy Breton, Morgon Vieilles Vignes, 2013/2014 magnum

Hier staat tout le monde dus voor in de rij. En terecht. Wat een heerlijk drinkgenot levert het ontkurken van zo’n licht gekoelde fles op. Ja, dat heeft u elders op deze website ook al kunnen lezen. Maar eeh… ook deze wijn is er in magnum. Met alle voordelen van dien. Dien. Dien.

Domaine Lavantureux, Chablis premier cru 2014, Fourchaume Magnum

Een oude wijnwaarheid luidt: als de wijn jong niet lekker is, dan wordt die met het verstrijken der jaren niet beter. In Bordeaux zijn ze het niet met deze stelling eens, maar dat is nu precies waarom wij niet van rode Bordeaux houden. Hoe kan het dan toch dat een ‘grote’ wijn na twee jaar eigenlijk minder lekker is dan in zijn jeugd. Gaan we u vertellen. In een ‘wijnleven’ opent en sluit een wijn zich meerdere malen. Het is natuurlijk een kunst om die momenten te bepalen. Dat is alleen de wijnboeren zelf en de allerbeste sommeliers gegeven. En een enkele importeur, sorry Jan, je hebt gelijk. Moraal van het verhaal: drink deze Premier Cru nu of leg hem een jaar of vijf weg.

Domaine Lavantureux, Chablis grand cru 2014, Vaudesir Magnum

Je hebt altijd baas boven baas. In de Chablis zit het als volgt. Je begint bij Petit Chablis, dat zijn druiven die buiten de gemeente appelatie vallen. Dan krijg je gewone Chablis. Premier Cru en daarbovenop de Grand Cru.  Daar tussenin kom je nog een en ander tegen, zoals bijvoorbeeld Chablis van oude stokken, vieilles vignes en de Vauprin van Domaine Lavantureux. Zie elders op deze website. Chablis is terecht wereldberoemd vanwege zijn Grand Cru’s. Maar daar hangt veelal ook een nogal mondiaal prijskaartje aan. Dat zal in de toekomst ook wel met de Grand Cru’s van Lavantureux gebeuren, maar vooralsnog is het nog aardig te betalen. Doet u ons maar vooral u zelf een plezier: laat de wijn minimaal 5 jaar liggen.

Guy Breton, Régnié 2014 Magnum

Een relatief buitenbeentje in de wijnen van Breton, de Régnié, dat is een andere cru in de Beaujolais. Andere cru, stoerder en aardser dan de lichtvoetiger Morgon maar ook op en top gamay. Wij hebben een vriend – niet de eerste de beste- die dit misschien wel de allerlekkerste wijn van Breton vindt. Hij zou zomaar eens gelijk kunnen hebben. Als we een winkel zouden hebben, zou het een absolute omfietswijn zijn. Dan maar geen omfietswijn, een winkel daar ga je alleen maar van drinken. En zeker als je daar ook nog magnums gaat verkopen.

Guy Breton, P’tit Max, 2013 Magnum

Toen we kennismaakten met de wijnen van Guy Breton, inmiddels al weer ruim 20 jaar geleden, was het met de P’tit Max. De wijn is vernoemd naar de wijnboer en zijn lengte. Dit is zonder meer de beste Morgon van Breton. Van z’n beste grond. Z’n beste druiven. En in dit specifieke geval ook nog eens uit z’n beste vaatjes. Want zo gaat dat met magnums, die wijn komt -onthou dat voor de rest van uw drinkende leven – altijd uit de beste vaatjes. Natuurlijk, wijn oudert beter op magnums, maar die vaatjes, dat maakt het echte verschil. Lang leven de grote wijn van de kleine Max.

Domaine du Bel Air, Bourgueil, Clos Nouveau 2013 (monopole) magnum

Leest u La Revue du Vin de France weleens? Dan kijkt u vast ook wel naar die lijstjes per streek. Wij doen dat beroepshalve vrij intensief, waarbij ons importeurshart sneller gaat kloppen als ‘onze’ wijnen meedraaien in de top. Bij de Clos Nouveau van Domaine de Bel Air is dat consequent het geval. Bij de Bourgueil – of algemener rode Loire staat de wijn altijd bij de beste drie met in de beste jaren 20/20 en de slechtste jaren 18/20. Is ook niet zo gek, de wijn komt uit zo’n beetje de beste wijngaard van de Loire. Slechte tekstschrijvers zouden het over de Rolls Royce onder de Bourgueils hebben. Wij zeggen liever ‘De Romanée Conti onder de Bourgueils’. Maar of dat nu zo’n goede tekst is? De wijn is in ieder geval briljant lekker en in dat kader absoluut gezien aan de prijs, maar relatief gezien ‘a bargain.

Les Mains Rouges, Chinon, Serial Drinker 2016 Magnum

September 2016. We waren op een proeverij in Parijs. We kenden vrij veel van de wijnen. Maar hé, wat is dat? Ziet er uit als een wijn waar ze meer aandacht aan het etiket hebben besteed, dan aan de wijn. Toch maar even proberen. Vooroordelen zijn er om te slechten. Goed dat we dat deden zeg, de lekkerste Chinon ooit geproefd. Zacht, zuiver, rond en ook nog eens 100% VinNatoir. Niks van dat harde groene dat Cabernet Franc soms kan hebben. Bourgogne niveau, net zoals de Clos Nouveau uit Bourgueil. Kost dat vroegen we. Viel ons eigenlijk nog wel mee. Doet u toch maar de hele voorraad en dan het liefst op magnum. Mensenlief wat is dit lekker.