lees intro

Wij zijn dol op magnums. Ongetwijfeld heeft dat wat met gulzigheid te maken. En ongetwijfeld heeft dat weer te maken met een gebrek aan borstvoeding tijdens de zooging. Magnums dus voor de gulzige dorst. Maar vergis u niet in de kwaliteit. Wijnen ouderen beter op magnum. Maar bovenal: een goede wijnboer doet zijn beste wijnen altijd op magnum. Of op nog grotere formaten. Alle reden dus om net dat beetje meer te betalen voor het gulzige formaat. We leveren magnums vanaf 3 flessen. Althans wanneer het om verzending gaat.

Toont alle 12 resultaten

Les Mains Rouges, Chinon, Serial Drinker 2020 Magnum

September 2016. We waren op een proeverij in Parijs. We kenden vrij veel van de wijnen. Maar hé, wat is dat? Ziet er uit als een wijn waar ze meer aandacht aan het etiket hebben besteed, dan aan de wijn. Toch maar even proberen. Vooroordelen zijn er om te slechten. Goed dat we dat deden zeg, de lekkerste Chinon ooit geproefd. Zacht, zuiver, rond en ook nog eens 100% VinNatoir. Niks van dat harde groene dat cabernet franc soms kan hebben.  Kost dat vroegen we. Viel ons eigenlijk nog wel mee. Doet u toch maar de hele voorraad en dan het liefst op magnum. Dat lukte natuurlijk niet, maar er is altijd genoeg.

Guy Breton, Régnié 2020 Magnum

Een relatief buitenbeentje in de wijnen van Breton, de Régnié, dat is een andere cru in de Beaujolais. Andere cru, stoerder en aardser dan de lichtvoetiger Morgon maar ook op en top gamay. Wij hebben een vriend – niet de eerste de beste- die dit misschien wel de allerlekkerste wijn van Breton vindt. Hij zou zomaar eens gelijk kunnen hebben. Als we een winkel zouden hebben, zou het een absolute omfietswijn zijn. Dan maar geen omfietswijn, een winkel daar ga je alleen maar van drinken. En zeker als je daar ook nog magnums gaat verkopen.

Closeries des Moussis, AOC Haut-Médoc 2016 magnum

Wij  waren niet zo van Bordeaux. Tot we deze Haut-Médoc 2016 proefden. Een serieuze wijn, dat zeker. Maar ook weer niet zo serieus- ons bezwaar tegen de meeste Bordeaux – dat-ie op je gemoed en humeur slaat. Deze Haut-Médoc lijkt eerder op viefe Loire dan op ruzieveroorzakende Bordeaux. Komt misschien door de toewijding van de wijnmaaksters: 100% biodynamie, handgeplukt, nauwelijks zwavel en filtrage. Bij het proeven dachten we aan een soortgelijke wijn in ons assortiment, Clos Nouveau van Bel Air. Hoewel dit natuurlijk vooral een associatie is. Andere terroir en andere druiven. Cabernet sauvignon (70%), merlot (20%) en cabernet franc (10%).

Guy Breton, Morgon vieilles vignes, 2019/2020 Magnum

Ze doen overal wel aan vieilles vignes, oude stokken, maar in Beaujolais komt het vaker voor dan in bijvoorbeeld de Loire. Daar zie je het maar zelden op etiketten staan. Wijn van oude stokken geeft betere, intensere wijn. De stokken zitten dieper in de grond en moeten harder werken om aan hun voeding te komen. Vieilles vignes is bedoeld als kwaliteitsaanduiding, alleen wordt er wel eens de hand gelicht met hoe oud de stokken zijn: deze zijn bijna 90 jaar oud. En dat proef je hoor. Nogal.

.

Guy Breton, Fleurie 2019 Magnum

Ondanks dat Max de 60 ruim is gepasseerd, lijkt het er soms op dat hij meer energie heeft dan ooit. Decennia lang maakte hij alleen Beaujolais villages en diverse Morgons. Daarna kwam  Régnié. En dat bleef vele jaren zo. Tot hij opeens ook Chiroubles en Côte de Brouilly ging maken. We zeiden weleens grappend tegen hem: nu alleen nog  Fleurie en dan heb je alle mooie cru’s. We hebben volstrekt niet de illusie dat wij er ook maar enige invloed op hebben gehad, maar er is nu dus ook Fleurie van Max Breton.  In onze optiek is Fleurie de Beaujolais met de meeste materie en complexiteit.  Maar dat zijn wij hè. Nu dan ook op magnum.

Jean Foillard – Morgon Côte du Py 2021 Magnum

Eén van de lekkerste wijnen ter wereld in gul formaat, de Magnum. Vrienden welkom!

 

Lapierre, Morgon Cuvée Camille 2022 Magnum

Toen Marcel Lapierre overleed namen zijn beide kinderen het domaine over. Dat zijn Matthieu en Camille. Deze cuvée draagt de naam van laatstgenoemde. Het zijn druiven van wat algemeen wordt gezien als de beste grond in Beaujolais, de Cote de Py. Die ze bij Lapierre de Roche de Py noemen. Whats in a name? De druiven in de Roche de Py zijn 50-75 jaar oud en worden 10 maanden opgevoed in barriques van Prieure Roch. De Prieure Roch? Inderdaad, die. Ook van de magnums zijn bescheiden hoeveelheden. Dus ook hier graag bescheiden bestellen.

Domaine Duseigneur, Châteauneuf-du-Pape, Le Songe de Catherine 2016 magnum

We waren weer eens in een Parijs’ restaurant.  Na ons gebruikelijke wijnquotum wilden we nog 1 glas rood voor we weer op de velo stapten. We kregen Chateauneuf van Duseigneur. Een paar maanden later waren we importeur van het huis. Eenmaal in Nederland viel de gewone Chateauneuef toch een beetje tegen. Maar we waren weer eens hebberig geweest en ten tijde van het bezoek hadden we ook een paar dozen magnums besteld; Le Songe de Catherine. Volgens de Chateauneufexpert in onze vriendenkring, was 2016 daar een topjaar. En de magnum die wij laatst openden beaamde dat volledig.

Domaine Alain Burguet, Gevrey Chambertin Mes Favorites magnum 2017

Tot voor kort was dit de mooiste wijn van Burguet. Beste zon-exposure, mooiste terroir, oudste stokken. Voor de oud-gedienden: dit was vroeger de vieilles vignes. Zullen we u nog een kleine openbaring doen? We kochten deze wijn in die tijd bij Helmer Otterman. We bestelden zijn hele assortiment, dus dit ook. Maar hoe vaak we ook een fles openmaakten, we vonden er niks aan. Aan zulke goede Bourgogne waren we domweg nog niet toe. We hebben de hele voorraad cadeau gedaan aan onze vriend Erwin Walthaus, sommelier van Le Garage. Die lacht ons er nog steeds om uit. Als hij ons met dit verhaal confronteert- het liefst in groot gezelschap natuurlijk- schamen we ons nog steeds. Voor straf mag hij geen enkele fles Mes Favorites kopen. U wel hoor, neem Mes Favorites. Het is ook de onze.

Burguet, Gevrey Chambertin, Les Champeaux premier cru 2017 magnum

Het duurde even voor we er achter kwamen dat ze bij Burguet ook Premier Cru en Grand Cru bourgognes maken. Maar toen we het in de smiezen kregen, was het hek alras van de dam. Djiezus wat is dat lekker zeg die Champeaux. Het is de favoriete wijn van de wijnmaker zelf. Wij kunnen maar moeilijk kiezen. Er zijn momenteel drie verschillende jaargangen. Maar dat zal niet al te lang meer duren waarschijnlijk. Doe u zelf een plezier. Bestel u zelf wat Champeaux en constateer met ons dat god ook zo z’n voorkeuren had bij verdelen van de wereld. Dit zijn de magnums.

Burguet, Vosne Romanée 1er cru, Les Rouges du Dessus 2017 magnum

Je moet een beetje geluk hebben als wijnimporteur. In 2015 ontdekte een sommelier van The Lobby  de wijnen van Burguet. En dankzij Midas en zijn al even bezeten collega Enno kwamen andere sommeliers met de wijn in aanraking. Gek genoeg begonnen ze met een buitenbeentje : met de Vosne Romanée, wat toch volstrekt andere wijn geeft dan Gevrey Chambertin. Later volgden alle andere wijnen. Inmiddels staan de wijn van Burguet bij vrijwel al onze horeca klanten op de kaart.  Trouwens lekker spul hoor die Vosne van Burguet, zouden we bijna vergeten te zeggen. En dan hebben we het hier ook nog eens over een premier cru. Op magnum nota bene.

Burguet, Gevrey Chambertin, Lavaux Saint-Jacques premier cru 2017 magnum

Never a dull moment bij de Burguets. Altijd in de weer om nog meer grond te bemachtigen. Wat een schier onmogelijke opgave is in het versplinterde Bourgogne gebied. Toch lukt het af en toe om via een familielid wat nieuwe percelen te bemachtigen. En zo kon het gebeuren dat Burguet in 2015 voor het eerst Lavaux Saint-Jacques maakte. Lavaux Saint-Jacques grenst aan het onbetaalbare Clos Saint-Jacques en doet er, mits door een goede wijnmaker bewerkt, nauwelijks voor onder. Ook de Lavaux is een wat wij noemen ‘Nader tot U’ wijn.