lees intro

Het wijngebied Loire strekt zich uit over een enorme afstand. Er komt Loire wijn uit veel verschillende Franse provincies. De bekendste Loire wijnen zijn Sancerre en Pouilly Fumé. Van Côte Roannaise en Coteaux du Loir heeft bijna niemand gehoord. Terwijl Chinon, Savenièrres, Muscadet en Saumur wel weer belletjes doen rinkelen bij wijnliefhebbers. Wij hebben meerdere Loire wijnen in het assortiment. Natuurlijk Sauvignon, chenin, en cabernet franc maar ook een exoot als pinot d'aunis. Trouwens, ook pinot noir en gamay zijn vertegenwoordigd.Kijk maar even hieronder.

Resultaat 11–20 van de 21 resultaten wordt getoond

Domaine de la Cotelleraie, Saint-Nicolas-de-Bourgueil, La Croisée 2017

Gerard Vallee is behalve begenadigd vigneron ook één van de drie oprichters van Vini Be Good. Een wat bedenkelijke naam voor een geweldig bedrijf. Via Vini Be Good hebben we in één keer toegang tot een aantal van de beste wijnboeren van Frankrijk. Waaronder Gerald Vallée zelf. Uit zijn gamma kozen we La Croisée 2015. Een soepele, toegankelijke Cabernet Franc uit Saint-Nicolas-de-Bourgueil. Niet meteen de populairste Loire wijn, maar probeer deze maar eens. Wij zullen u complimenteren met uw keuze.

Domaine de Bel Air, Bourgueil, Jour de Soif 2016 en 2017

Cabernet franc, dat is een lastige jongen onder de druiven. Je houdt er wel of je houdt er niet van. Daar kan geen tekst iets aan veranderen. Sinds 2014 werken we met Domaine de Bel Air. Het domaine maakt vijf verschillende cuveés. Wij hebben de twee uitersten: de wijn voor alledag die na botteling meteen op dronk is en blijft, de Jour de Soif en de andere kant van het spectrum, de Clos Nouveau van een zogenaamde Monopole wijngaard. Dat is wijn waar je geduld voor moet hebben. De wijn voor alledag heeft ook een alledaagse prijs. En de Monopole, die is aanzienlijk duurder. Maar we beloven u: als u de wijn laat rijpen, krijgt u zo’n beetje het mooiste dat er op Cabernet Franc gebied te koop is. Maar begin om te beginnen maar eens met de Jour de Soif.

Domaine du Bel Air, Bourgueil, Marsaules 2014

We hadden al de instap wijn Le Jour de Soif en de twee grote wijnen van het wijnhuis Domaine du Bel Air, Grand Mont en Clos Nouveau. Dit jaar hebben we ook de tussencuvée besteld: Les Marsaules. Zodat u nu naar hartenlust kunt kiezen.

Domaine du Bel Air, Grand Mont, Bourgueil 2012, 2013 en 2014

De meest tot de verbeelding sprekende wijngaarden liggen ongetwijfeld in de Bourgogne. Clos Vougeot en Clos de Beze bijvoorbeeld. Daar hebben veel mensen weleens van gehoord. In de Loire heb je ook van die ommuurde, afgebakende gebiedjes. Clos Guillot bijvoorbeeld. En Clos Nouveau. Die zijn veel minder bekend, maar de vrai amateur, die weet het. Daarnaast heb je ook andere superieure wijngaarden, zoals Grand Mont in Bourgueil. Wij weten het ook pas sinds kort. Maar het is qua niveau vergelijkbaar met Gevrey Chambertin, Vosne Romanee, Chambolle Musigny. En hoewel een volstrekt andere druif is, smaakt een Grand Mont op leeftijd ook nog eens naar Pinot Noir.  Nu heerlijk, maar op leeftijd nog veel beter. Leg elk jaar wat weg.

Domaine du Bel Air, Bourgueil, Clos Nouveau 2013 en 2014 (monopole)

Leest u La Revue du Vin de France weleens? Dan kijkt u vast ook wel naar die lijstjes per streek. Wij doen dat beroepshalve vrij intensief, waarbij ons importeurshart sneller gaat kloppen als ‘onze’ wijnen meedraaien in de top. Bij de Clos Nouveau van Domaine de Bel Air is dat consequent het geval. Bij de Bourgueil – of algemener rode Loire staat de wijn altijd bij de beste drie met in de beste jaren 20/20 en de slechtste jaren 18/20. Is ook niet zo gek, de wijn komt uit zo’n beetje de beste wijngaard van de Loire. Slechte tekstschrijvers zouden het over de Rolls Royce onder de Bourgueils hebben. Wij zeggen liever ‘De Romanée Conti onder de Bourgueils’. Maar of dat nu zo’n goede tekst is? De wijn is in ieder geval briljant lekker en in dat kader absoluut gezien aan de prijs, maar relatief gezien ‘a bargain.

Les Mains Rouges, Chinon blanc 2016

Witte Chinon? Dat is wel heel erg exotisch inderdaad. We proefden het één keer eerder en toen was het ook al zo lekker. Maar die vigneron stopte er mee.  Ja, er kwam wel iemand anders de wijngaarden bewerken, maar dat hebben we maar even op z’n beloop gelaten. Maar we wisten wel : als de kans zich nog een keer voor zou doen, dan zouden we toeslaan. Waarvan akte. En ook nog eens van die gruwelijk goede wijnboer Fabrice Gendrot. Onlangs zei een goede vriend van ons, ook importeur en de hele wijnwereld al een keer of drie helemaal doorgeproefd, dat dit de allerlekkerste witte was die hij ooit had geproefd. Nu is overdrijven ook een vak, maar mensenhemeltjelief wat is dit lekker. Druif: Chenin. Geen toevoegingen, behalve de hand van god misschien. Wel aan de prijs. Ja dat vonden wij ook. Tot we het proefden. Met iets te vergelijken? Eeh…. nee

Domaine du Bel Air, Bourgueil, Clos Nouveau 2013/2014 magnum

Leest u La Revue du Vin de France weleens? Dan kijkt u vast ook wel naar die lijstjes per streek. Wij doen dat beroepshalve vrij intensief, waarbij ons importeurshart sneller gaat kloppen als ‘onze’ wijnen meedraaien in de top. Bij de Clos Nouveau van Domaine de Bel Air is dat consequent het geval. Bij de Bourgueil – of algemener rode Loire staat de wijn altijd bij de beste drie met in de beste jaren 20/20 en de slechtste jaren 18/20. Is ook niet zo gek, de wijn komt uit zo’n beetje de beste wijngaard van de Loire. Slechte tekstschrijvers zouden het over de Rolls Royce onder de Bourgueils hebben. Wij zeggen liever ‘De Romanée Conti onder de Bourgueils’. Maar of dat nu zo’n goede tekst is? De wijn is in ieder geval briljant lekker en in dat kader absoluut gezien aan de prijs, maar relatief gezien ‘a bargain.

Les Mains Rouges, Chinon, Les Picasses 2015

Januari 2017. We waren in Parijs. Dit keer niet voor een proeverij maar voor leisure. Op onze hotelkamer werd een doosje bezorgd van Les Mains Rouges met daarin de enige cuveé van het domaine dat we niet kenden: Les Picasses. We waren voornemens de wijnen mee naar Nederland te nemen, maar ze kwamen niet verder dan de hotelkamer. Is dit dan nog lekkerder dan de Clos Guillot? Ja en nee. Als u nu wilt drinken, wint de Les Picasses. Maar als u even wil wachten en de tijd haar nobele werk laat doen, dan wint de Clos Guillot. Beperkt beschikbaar. Maar in ieder geval wel beschikbaar.

Les Mains Rouges, Chinon, Serial Drinker 2016 Magnum

September 2016. We waren op een proeverij in Parijs. We kenden vrij veel van de wijnen. Maar hé, wat is dat? Ziet er uit als een wijn waar ze meer aandacht aan het etiket hebben besteed, dan aan de wijn. Toch maar even proberen. Vooroordelen zijn er om te slechten. Goed dat we dat deden zeg, de lekkerste Chinon ooit geproefd. Zacht, zuiver, rond en ook nog eens 100% VinNatoir. Niks van dat harde groene dat cabernet franc soms kan hebben. Bourgogne niveau, net zoals de Clos Nouveau uit Bourgueil. Kost dat vroegen we. Viel ons eigenlijk nog wel mee. Doet u toch maar de hele voorraad en dan het liefst op magnum. Mensenlief wat is dit lekker.

Domaine du Closel, Savennières, Champs des Fougeres 2014

Heeft u weleens van wijn uit Savennières gehoord? Nou, Wikipedia niet hoor. De vrije encyclopedie komt niet verder dan dat de wijn van de chenin druif is gemaakt. Dus geneer u niet als het u volstrekt onbekend voorkomt. Savennières is wijn voor de echte terroir liefhebber. Zelden krijgt een mensch zoiets nadrukkelijks in het glas. Oxidatie en honing vechten om aandacht. De meeste mensen vinden het tè. Een enkeling wil meer en meer. Dit is nu echt wijn voor wat de Engelsen zo mooi ‘acquired taste’ noemen. De mooiste Savennières worden trouwens door vrouwen gemaakt. Die van ons ook. Ps voor de liefhebber is er ook een Clos du Papillon 2009.