lees intro

Het wijngebied Loire strekt zich uit over een enorme afstand. Er komt Loire wijn uit veel verschillende Franse provincies. De bekendste Loire wijnen zijn Sancerre en Pouilly Fumé. Van Côte Roannaise en Coteaux du Loir heeft bijna niemand gehoord. Terwijl Chinon, Savenièrres, Muscadet en Saumur wel weer belletjes doen rinkelen bij wijnliefhebbers. Wij hebben meerdere Loire wijnen in het assortiment. Natuurlijk Sauvignon, chenin, en cabernet franc maar ook een exoot als pinot d'aunis. Trouwens, ook pinot noir en gamay zijn vertegenwoordigd.Kijk maar even hieronder.

Resultaat 11–20 van de 23 resultaten wordt getoond

Domaine de Bel Air, Bourgueil, Jour de Soif 2016/2017/2018

Cabernet franc, dat is een lastige jongen onder de druiven. Je houdt er wel of je houdt er niet van. Daar kan geen tekst iets aan veranderen. Sinds 2014 werken we met Domaine de Bel Air. Het domaine maakt vijf verschillende cuveés. Wij hebben de twee uitersten: de wijn voor alledag die na botteling meteen op dronk is en blijft, de Jour de Soif en de andere kant van het spectrum, de Clos Nouveau van een zogenaamde Monopole wijngaard. Dat is wijn waar je geduld voor moet hebben. De wijn voor alledag heeft ook een alledaagse prijs. En de Monopole, die is aanzienlijk duurder. Maar we beloven u: als u de wijn laat rijpen, krijgt u zo’n beetje het mooiste dat er op Cabernet Franc gebied te koop is. Maar begin om te beginnen maar eens met de Jour de Soif.

Matthieu Cosme, Vouvray, Fines Bulles Brut

Wie Matthieu Cosme in het wild tegenkomt, is geneigd een straatje om te lopen. Hij ziet er een beetje angstaanjagend uit met dat grote, robuuste lijf en die immense nek van hem. Tot hij een microfoon pakt en prachtig gaat zingen. En tot hij wijn gaat maken. Dan verandert de rugbyer in een romanticus die subtiele, vrolijke wijn maakt. Zoals deze Vouvray bubbel van de chenin druif. Een bubbel met een doordrinkfactor van 1.8 op de schaal van Bukowski. Nog een paar feiten: biodynamisch, handgeplukt, middeloude stokken, 100% chenin, kalk en silexbodem. Santé

Domaine du Bel Air, Grand Mont, Bourgueil 2012, 2013 en 2014

De meest tot de verbeelding sprekende wijngaarden liggen ongetwijfeld in de Bourgogne. Clos Vougeot en Clos de Beze bijvoorbeeld. Daar hebben veel mensen weleens van gehoord. In de Loire heb je ook van die ommuurde, afgebakende gebiedjes. Clos Guillot bijvoorbeeld. En Clos Nouveau. Die zijn veel minder bekend, maar de vrai amateur, die weet het. Daarnaast heb je ook andere superieure wijngaarden, zoals Grand Mont in Bourgueil. Wij weten het ook pas sinds kort. Maar het is qua niveau vergelijkbaar met Gevrey Chambertin, Vosne Romanee, Chambolle Musigny. En hoewel een volstrekt andere druif is, smaakt een Grand Mont op leeftijd ook nog eens naar Pinot Noir.  Nu heerlijk, maar op leeftijd nog veel beter. Leg elk jaar wat weg.

Domaine du Bel Air, Bourgueil, Clos Nouveau 2013 (monopole)

Leest u La Revue du Vin de France weleens? Dan kijkt u vast ook wel naar die lijstjes per streek. Wij doen dat beroepshalve vrij intensief, waarbij ons importeurshart sneller gaat kloppen als ‘onze’ wijnen meedraaien in de top. Bij de Clos Nouveau van Domaine de Bel Air is dat consequent het geval. Bij de Bourgueil – of algemener rode Loire staat de wijn altijd bij de beste drie met in de beste jaren 20/20 en de slechtste jaren 18/20. Is ook niet zo gek, de wijn komt uit zo’n beetje de beste wijngaard van de Loire. Slechte tekstschrijvers zouden het over de Rolls Royce onder de Bourgueils hebben. Wij zeggen liever ‘De Romanée Conti onder de Bourgueils’. Maar of dat nu zo’n goede tekst is? De wijn is in ieder geval briljant lekker en in dat kader absoluut gezien aan de prijs, maar relatief gezien ‘a bargain.

Matthieu Cosme, Vouvray sec, Les Promenards 2017

Er doen merkwaardige misvattingen de ronde. Zo zouden alleen aardige mensen goede wijn kunnen maken. Zo zouden alleen propere mensen zuivere wijnen kunnen maken. En zo zouden wijnen op hun makers lijken. We hebben het in al deze gevallen over simplificaties en  wensen die de vader van de gedachten zijn. Neem nou de ronduit slanke, strakke, loepzuivere  Vouvraywijnen van Matthieu Cosme. Zelf even groot als breed. Je zou niet verwachten dat zo’n masculine beer zulke wijn kan maken. Vouvray op z’n mooist. Zeker als u de wijn een paar jaar weg durft te leggen en er na een jaar of zes, zeven een zachte zurenrevolte heeft plaatsgevonden. De zuren maken plaats voor rondeur en de wijn openbaart de diepgang van het Vouvray terroir. Kopen. Wegleggen. En hopen dat Trump niet herkozen wordt.

Château de Parnay, Saumur Blanc, Chemin des Murs 2017

Wij zijn latente zoekers. Kent u dat? Dat je eigenlijk helemaal niet op zoek bent naar iets. Tot je ergens tegenaan loopt en dat je dan tegen elkaar zegt: dit hadden we nu altijd al willen hebben. Zo verging het ons met deze witte Saumur van Chateau de Parnay. Natuurlijk. Er was goed gezelschap. Het eten was voortreffelijk. De bediening bovenmaats. Maar ook toen we de proefflessen thuisgestuurd kregen, bleef de euforie. Want zo’n Chenin Blanc hadden we nog niet in het assortiment. Zo’n lekkere ronde, wat vettige wijn die door zijn mooie zuren zo heerlijk overeind en drinkbaar blijft. We hebben vrij veel Chenins in ons assortiment, maar dit is dan toch de allemansvriend onder de exoten.

Les Mains Rouges, Chinon blanc 2016

Witte Chinon? Dat is wel heel erg exotisch inderdaad. We proefden het één keer eerder en toen was het ook al zo lekker. Maar die vigneron stopte er mee.  Ja, er kwam wel iemand anders de wijngaarden bewerken, maar dat hebben we maar even op z’n beloop gelaten. Maar we wisten wel : als de kans zich nog een keer voor zou doen, dan zouden we toeslaan. Waarvan akte. En ook nog eens van die gruwelijk goede wijnboer Fabrice Gendrot. Onlangs zei een goede vriend van ons, ook importeur en de hele wijnwereld al een keer of drie helemaal doorgeproefd, dat dit de allerlekkerste witte was die hij ooit had geproefd. Nu is overdrijven ook een vak, maar mensenhemeltjelief wat is dit lekker. Druif: Chenin. Geen toevoegingen, behalve de hand van god misschien. Wel aan de prijs. Ja dat vonden wij ook. Tot we het proefden. Met iets te vergelijken? Eeh…. nee

Domaine du Bel Air, Bourgueil, Marsaules 2014

We hadden al de instap wijn Le Jour de Soif en de twee grote wijnen van het wijnhuis Domaine du Bel Air, Grand Mont en Clos Nouveau. Dit jaar hebben we ook de tussencuvée besteld: Les Marsaules. Zodat u nu naar hartenlust kunt kiezen.

Les Mains Rouges, Chinon, Serial Drinker 2016 Magnum

September 2016. We waren op een proeverij in Parijs. We kenden vrij veel van de wijnen. Maar hé, wat is dat? Ziet er uit als een wijn waar ze meer aandacht aan het etiket hebben besteed, dan aan de wijn. Toch maar even proberen. Vooroordelen zijn er om te slechten. Goed dat we dat deden zeg, de lekkerste Chinon ooit geproefd. Zacht, zuiver, rond en ook nog eens 100% VinNatoir. Niks van dat harde groene dat cabernet franc soms kan hebben. Bourgogne niveau, net zoals de Clos Nouveau uit Bourgueil. Kost dat vroegen we. Viel ons eigenlijk nog wel mee. Doet u toch maar de hele voorraad en dan het liefst op magnum. Mensenlief wat is dit lekker.

Domaine Fabrice Gasnier, Le Coteau de Sonnay 2016

Die ochtend is er in Parijs een proeverij met alleen maar geweldige wijnboeren. (Hij ) “He kijk …., witte Chinon. Ook nog bio-gecertificeerd. En een afschuwelijk etiket, dat moet lekker zijn. Kom laten we gaan proeven.” (Zij) “Ja, maar laten we het daar bij houden, we hebben al een witte Chinon en het spul is onbekend en kneiterduur.” (Hij) “Eerst maar even proeven…” (Zij) “Wow …wat is dit… jeetje… heeft u nog wat te koop voor de Nederlandse liefhebber?… Ah mooi doe dan maar wat u nog heeft graag.”(Hij).”En dan zeg jij zeker…” (Zij) “Precies. Als we het niet verkopen, drinken we het zelf wel op. Dit is toch de allerlekkerste Chenin die je ooit geproefd hebt?” (Hij) “Nou, ik vind die Mains Rouges ook wel lekker. En die Saumur van de Heemskinderen… maar inderdaad.”