lees intro

Het wijngebied Loire strekt zich uit over een enorme afstand. Er komt Loire wijn uit veel verschillende Franse provincies. De bekendste Loire wijnen zijn Sancerre en Pouilly Fumé. Van Côte Roannaise en Coteaux du Loir heeft bijna niemand gehoord. Terwijl Chinon, Savenièrres, Muscadet en Saumur wel weer belletjes doen rinkelen bij wijnliefhebbers. Wij hebben meerdere Loire wijnen in het assortiment. Natuurlijk Sauvignon, chenin, en cabernet franc maar ook een exoot als pinot d'aunis. Trouwens, ook pinot noir en gamay zijn vertegenwoordigd.Kijk maar even hieronder.

Resultaat 11–20 van de 23 resultaten wordt getoond

Matthieu Cosme, Vouvray sec, Les Promenards 2017

Er doen merkwaardige misvattingen de ronde. Zo zouden alleen aardige mensen goede wijn kunnen maken. Zo zouden alleen propere mensen zuivere wijnen kunnen maken. En zo zouden wijnen op hun makers lijken. We hebben het in al deze gevallen over simplificaties en  wensen die de vader van de gedachten zijn. Neem nou de ronduit slanke, strakke, loepzuivere  Vouvraywijnen van Matthieu Cosme. Zelf even groot als breed. Je zou niet verwachten dat zo’n masculine beer zulke wijn kan maken. Vouvray op z’n mooist. Zeker als u de wijn een paar jaar weg durft te leggen en er na een jaar of zes, zeven een zachte zurenrevolte heeft plaatsgevonden. De zuren maken plaats voor rondeur en de wijn openbaart de diepgang van het Vouvray terroir. Kopen. Wegleggen. En hopen dat Trump niet herkozen wordt.

Château de Parnay, Saumur Blanc, Chemin des Murs 2017

Wij zijn latente zoekers. Kent u dat? Dat je eigenlijk helemaal niet op zoek bent naar iets. Tot je ergens tegenaan loopt en dat je dan tegen elkaar zegt: dit hadden we nu altijd al willen hebben. Zo verging het ons met deze witte Saumur van Chateau de Parnay. Natuurlijk. Er was goed gezelschap. Het eten was voortreffelijk. De bediening bovenmaats. Maar ook toen we de proefflessen thuisgestuurd kregen, bleef de euforie. Want zo’n Chenin Blanc hadden we nog niet in het assortiment. Zo’n lekkere ronde, wat vettige wijn die door zijn mooie zuren zo heerlijk overeind en drinkbaar blijft. We hebben vrij veel Chenins in ons assortiment, maar dit is dan toch de allemansvriend onder de exoten.

Les Mains Rouges, Chinon, Serial Drinker 2016

September 2016. Dezelfde proeverij in hetzelfde Parijs. Een soortgelijke fles als de Clos Guillot maar dan met een roze lakzegel. Lijkt dezelfde wijn, maar is het niet. Wat is het verschil, want het is ook gruwelijk lekker. Bleek het de vin de soif te zijn. Ook Chinon, ook zacht, soepel en 100% vin nature. Maar van net iets minder mooi gelegen wijngaarden. Kost dat vroegen we? Dat valt dan wel weer mee. Doe ook maar de hele voorraad. Niet dat dat zoveel was, maar het klinkt stoer.

 

Domaine du Bel Air, Bourgueil, Marsaules 2014

We hadden al de instap wijn Le Jour de Soif en de twee grote wijnen van het wijnhuis Domaine du Bel Air, Grand Mont en Clos Nouveau. Dit jaar hebben we ook de tussencuvée besteld: Les Marsaules. Zodat u nu naar hartenlust kunt kiezen.

Domaine Fabrice Gasnier, Le Coteau de Sonnay 2016

Die ochtend is er in Parijs een proeverij met alleen maar geweldige wijnboeren. (Hij ) “He kijk …., witte Chinon. Ook nog bio-gecertificeerd. En een afschuwelijk etiket, dat moet lekker zijn. Kom laten we gaan proeven.” (Zij) “Ja, maar laten we het daar bij houden, we hebben al een witte Chinon en het spul is onbekend en kneiterduur.” (Hij) “Eerst maar even proeven…” (Zij) “Wow …wat is dit… jeetje… heeft u nog wat te koop voor de Nederlandse liefhebber?… Ah mooi doe dan maar wat u nog heeft graag.”(Hij).”En dan zeg jij zeker…” (Zij) “Precies. Als we het niet verkopen, drinken we het zelf wel op. Dit is toch de allerlekkerste Chenin die je ooit geproefd hebt?” (Hij) “Nou, ik vind die Mains Rouges ook wel lekker. En die Saumur van de Heemskinderen… maar inderdaad.”

Les Mains Rouges, Chinon blanc 2016

Witte Chinon? Dat is wel heel erg exotisch inderdaad. We proefden het één keer eerder en toen was het ook al zo lekker. Maar die vigneron stopte er mee.  Ja, er kwam wel iemand anders de wijngaarden bewerken, maar dat hebben we maar even op z’n beloop gelaten. Maar we wisten wel : als de kans zich nog een keer voor zou doen, dan zouden we toeslaan. Waarvan akte. En ook nog eens van die gruwelijk goede wijnboer Fabrice Gendrot. Onlangs zei een goede vriend van ons, ook importeur en de hele wijnwereld al een keer of drie helemaal doorgeproefd, dat dit de allerlekkerste witte was die hij ooit had geproefd. Nu is overdrijven ook een vak, maar mensenhemeltjelief wat is dit lekker. Druif: Chenin. Geen toevoegingen, behalve de hand van god misschien. Wel aan de prijs. Ja dat vonden wij ook. Tot we het proefden. Met iets te vergelijken? Eeh…. nee

Les Mains Rouges, Chinon, Le Clos Guillot 2015

September 2016. We waren op een proeverij in Parijs. We kenden vrij veel van de wijnen. Maar hé, wat is dat? Ziet er uit als een wijn waar ze meer aandacht aan het etiket hebben besteed, dan aan de wijn. Toch maar even proberen. Vooroordelen zijn er om te slechten. Goed dat we dat deden zeg, de lekkerste Chinon ooit geproefd. Zacht, zuiver, rond en ook nog eens 100% Vin nature. Niks van dat harde groene dat Cabernet Franc soms kan hebben. Bourgogne niveau, net zoals de Clos Nouveau uit Bourgueil. Kost dat vroegen we. Ja, daar waren we al bang voor, maar doet u toch maar de hele voorraad. Mensenlief wat is dit lekker.

Domaine du Closel, Savennières, Champs des Fougeres 2014

Heeft u weleens van wijn uit Savennières gehoord? Nou, Wikipedia niet hoor. De vrije encyclopedie komt niet verder dan dat de wijn van de chenin druif is gemaakt. Dus geneer u niet als het u volstrekt onbekend voorkomt. Savennières is wijn voor de echte terroir liefhebber. Zelden krijgt een mensch zoiets nadrukkelijks in het glas. Oxidatie en honing vechten om aandacht. De meeste mensen vinden het tè. Een enkeling wil meer en meer. Dit is nu echt wijn voor wat de Engelsen zo mooi ‘acquired taste’ noemen. De mooiste Savennières worden trouwens door vrouwen gemaakt. Die van ons ook.

Domaine du Bel Air, Grand Mont, Bourgueil 2012, 2013 en 2014

De meest tot de verbeelding sprekende wijngaarden liggen ongetwijfeld in de Bourgogne. Clos Vougeot en Clos de Beze bijvoorbeeld. Daar hebben veel mensen weleens van gehoord. In de Loire heb je ook van die ommuurde, afgebakende gebiedjes. Clos Guillot bijvoorbeeld. En Clos Nouveau. Die zijn veel minder bekend, maar de vrai amateur, die weet het. Daarnaast heb je ook andere superieure wijngaarden, zoals Grand Mont in Bourgueil. Wij weten het ook pas sinds kort. Maar het is qua niveau vergelijkbaar met Gevrey Chambertin, Vosne Romanee, Chambolle Musigny. En hoewel een volstrekt andere druif is, smaakt een Grand Mont op leeftijd ook nog eens naar Pinot Noir.  Nu heerlijk, maar op leeftijd nog veel beter. Leg elk jaar wat weg.

Les Mains Rouges, Chinon, Serial Drinker 2016 Magnum

September 2016. We waren op een proeverij in Parijs. We kenden vrij veel van de wijnen. Maar hé, wat is dat? Ziet er uit als een wijn waar ze meer aandacht aan het etiket hebben besteed, dan aan de wijn. Toch maar even proberen. Vooroordelen zijn er om te slechten. Goed dat we dat deden zeg, de lekkerste Chinon ooit geproefd. Zacht, zuiver, rond en ook nog eens 100% VinNatoir. Niks van dat harde groene dat cabernet franc soms kan hebben. Bourgogne niveau, net zoals de Clos Nouveau uit Bourgueil. Kost dat vroegen we. Viel ons eigenlijk nog wel mee. Doet u toch maar de hele voorraad en dan het liefst op magnum. Mensenlief wat is dit lekker.