lees intro

Het wijngebied Loire strekt zich uit over een enorme afstand. Er komt Loire wijn uit veel verschillende Franse provincies. De bekendste Loire wijnen zijn Sancerre en Pouilly Fumé. Van Côte Roannaise en Coteaux du Loir heeft bijna niemand gehoord. Terwijl Chinon, Savenièrres, Muscadet en Saumur wel weer belletjes doen rinkelen bij wijnliefhebbers. Wij hebben meerdere Loire wijnen in het assortiment. Natuurlijk Sauvignon, chenin, en cabernet franc maar ook een exoot als pinot d'aunis. Trouwens, ook pinot noir en gamay zijn vertegenwoordigd.Kijk maar even hieronder.

Resultaat 1–10 van de 22 resultaten wordt getoond

Domaine de Montgilet, Grolleau 2018

Van de gelijknamige, beperkt aangeplante Loire-druif die in eerste instantie ruikt naar Gamay, maar in de mond toch heel duidelijk het Loire terroir vertegenwoordigd. Die wijn met dat heerlijk lichte alcoholpercentage waar Beaujolais vroeger zo beroemd om was: 11,5%. Die bijna doorschijnende rode wijn die door zijn frivole karakter past bij van alles en nog wat. Die Grolleau dus, die pretentieloze, eigenwijze ‘vin de soif’. Waar de crème de la crime van de hoofdstedelijke horeca van verzuchtte: “Hè, wat lekker en bovenal weer eens wat anders dan de gebruikelijke proefflessen en wat een toffe prijs.”

Domaine Fabrice Gasnier, Le Coteau de Sonnay 2016

Die ochtend is er in Parijs een proeverij met alleen maar geweldige wijnboeren. (Hij ) “He kijk …., witte Chinon. Ook nog bio-gecertificeerd. En een afschuwelijk etiket, dat moet lekker zijn. Kom laten we gaan proeven.” (Zij) “Ja, maar laten we het daar bij houden, we hebben al een witte Chinon en het spul is onbekend en kneiterduur.” (Hij) “Eerst maar even proeven…” (Zij) “Wow …wat is dit… jeetje… heeft u nog wat te koop voor de Nederlandse liefhebber?… Ah mooi doe dan maar wat u nog heeft graag.”(Hij).”En dan zeg jij zeker…” (Zij) “Precies. Als we het niet verkopen, drinken we het zelf wel op. Dit is toch de allerlekkerste Chenin die je ooit geproefd hebt?” (Hij) “Nou, ik vind die Mains Rouges ook wel lekker. En die Saumur van de Heemskinderen… maar inderdaad.”

 

 

Les Mains Rouges, Chinon, Le Clos Guillot 2015

September 2016. We waren op een proeverij in Parijs. We kenden vrij veel van de wijnen. Maar hé, wat is dat? Ziet er uit als een wijn waar ze meer aandacht aan het etiket hebben besteed, dan aan de wijn. Toch maar even proberen. Vooroordelen zijn er om te slechten. Goed dat we dat deden zeg, de lekkerste Chinon ooit geproefd. Zacht, zuiver, rond en ook nog eens 100% Vin nature. Niks van dat harde groene dat Cabernet Franc soms kan hebben. Bourgogne niveau, net zoals de Clos Nouveau uit Bourgueil. Kost dat vroegen we. Ja, daar waren we al bang voor, maar doet u toch maar de hele voorraad. Mensenlief wat is dit lekker.

Les Mains Rouges, Chinon, Le Clos Guillot 2015 magnum

September 2016. We waren op een proeverij in Parijs. We kenden vrij veel van de wijnen. Maar hé, wat is dat? Ziet er uit als een wijn waar ze meer aandacht aan het etiket hebben besteed, dan aan de wijn. Toch maar even proberen. Vooroordelen zijn er om te slechten. Goed dat we dat deden zeg, de lekkerste Chinon ooit geproefd. Zacht, zuiver, rond en ook nog eens 100% Vin nature. Niks van dat harde groene dat Cabernet Franc soms kan hebben. Bourgogne niveau, net zoals de Clos Nouveau uit Bourgueil. Kost dat vroegen we. Ja, daar waren we al bang voor, maar doet u toch maar de hele voorraad. Mensenlief wat is dit lekker.

Les Mains Rouges, Chinon, Serial Drinker 2016

September 2016. Dezelfde proeverij in hetzelfde Parijs. Een soortgelijke fles als de Clos Guillot maar dan met een roze lakzegel. Lijkt dezelfde wijn, maar is het niet. Wat is het verschil, want het is ook gruwelijk lekker. Bleek het de vin de soif te zijn. Ook Chinon, ook zacht, soepel en 100% vin nature. Maar van net iets minder mooi gelegen wijngaarden. Kost dat vroegen we? Dat valt dan wel weer mee. Doe ook maar de hele voorraad. Niet dat dat zoveel was, maar het klinkt stoer.

Helaas, uitverkocht, maar er is nog wel Clos Guillot. Zie hieronder.

Matthieu Cosme, Vouvray, Fines Bulles Brut

Wie Matthieu Cosme in het wild tegenkomt, is geneigd een straatje om te lopen. Hij ziet er een beetje angstaanjagend uit met dat grote, robuuste lijf en die immense nek van hem. Tot hij een microfoon pakt en prachtig gaat zingen. En tot hij wijn gaat maken. Dan verandert de rugbyer in een romanticus die subtiele, vrolijke wijn maakt. Zoals deze Vouvray bubbel van de chenin druif. Een bubbel met een doordrinkfactor van 1.8 op de schaal van Bukowski. Nog een paar feiten: biodynamisch, handgeplukt, middeloude stokken, 100% chenin, kalk en silexbodem. Santé

Domaine de Montbenoit, Coteaux du Giennois pinot noir 2015

Dat we bij De Smaakimporteur van pinot noir houden zal u niet zijn ontgaan. Het is zonder meer de meest voorkomende druif in ons assortiment. En we vrezen met grote vreze,dat het einde nog lang niet in zicht is. Deze Coteaux du Giennois is zonder meer de eenvoudigste van het stel. De wijnboer heeft een klein percentage gamay toegevoegd. Een verstandig besluit, dat maakt de wijn nog meer glou-glou. Trouwens, dit is een zogenaamde non-interventie wijn. De wijnboer heeft alleen bij de botteling een beetje sulfiet toegevoegd. Je zou het dus ook een vin nature kunnen noemen.

Domaine de Montbenoit, Coteaux du Giennois, sauvignon blanc 2017

We noemen dit ook wel Petit Sancerre. Dat is in zekere zin een verkooptruc, maar er zit een kern van waarheid in. De vigneron maakt ook Sancerre. En de appellatie Giennois ligt niet al te ver van Sancerre. Hun Sancerre wijnen zijn lekker, maar ook een beetje braaf. Ietsje teveel zoals het hoort. Bij de Giennois wijnen zijn ze meer hun eigen gang gegaan. Ze zijn spontaner en spannender. De witte is een pure, stuivende Sauvignon. Lekker strak in het pak.  En natuurlijk ook fiks voordeliger dan de voornamere broer uit Sancerre.

Domaine des Terres d’Ocre, Saint Pourçain, Instant T blanc 2016

De ene wijnstreek is de andere niet. In de Bourgogne zijn ze bijvoorbeeld nogal eenkennig met hun druiven. In de Loire daarentegen zijn ze veel ruimdenkender. Natuurlijk daar ook overheersende druiven. Cabernet franc,  chenin en sauvignon. Maar we treffen er ook gamay aan. En chardonnay, en cot en zo nog een heel batterij exoten.  Deze wijn, de Saint Pourçain is gemaakt van 65% chardonnay druiven en 35% tressalier. Ja precies, tressalier. Nooit van gehoord toch? Levert een wijn op de je nauwelijks in een hokje kunt plaatsen. Behalve in het hokje: gruwelijk lekker. Maar toch even: een mond vol en toch fraaie zuren.

Pascal Janvier, Coteaux du Loir wit 2017

Coteaux du Loir is wellicht nóg onbekender dan Jasnières. Toch maakt Pascal Janvier ook hier schitterende wijn van de chenin druif. In essentie heeft de wijn een soortgelijke magie als de Jasnières (hoe kan het ook anders, de vigneron is dezelfde). Dat wil zeggen een neus/mond ervaring die vrij haaks op elkaar staat. Ruik je aan de wijn dan denk je weliswaar meteen Loire, maar dan meer de stuivende, frisse Loire. Proef je de wijn dan heb je mondvol fruit. Zeer expressief om maar eens een ingewikkeld woord te gebruiken. Coteaux du Loir wit is zeer zeldzaam. Ook bij ons. Op=op.