lees intro

Het wijngebied Loire strekt zich uit over een enorme afstand. Er komt Loire wijn uit veel verschillende Franse provincies. De bekendste Loire wijnen zijn Sancerre en Pouilly Fumé. Van Côte Roannaise en Coteaux du Loir heeft bijna niemand gehoord. Terwijl Chinon, Savenièrres, Muscadet en Saumur wel weer belletjes doen rinkelen bij wijnliefhebbers. Wij hebben meerdere Loire wijnen in het assortiment. Natuurlijk Sauvignon, chenin, en cabernet franc maar ook een exoot als pinot d'aunis. Trouwens, ook pinot noir en gamay zijn vertegenwoordigd.Kijk maar even hieronder.

Resultaat 1–16 van de 37 resultaten wordt getoond

Domaine de Montbenoit, Coteaux du Giennois, sauvignon blanc 2022

We noemen dit ook wel Petit Sancerre. Dat is in zekere zin een verkooptruc, maar er zit een kern van waarheid in. De vigneron maakt ook Sancerre. En de appellatie Giennois ligt niet al te ver van Sancerre. Hun Sancerre wijnen zijn lekker, maar ook een beetje braaf. Ietsje teveel zoals het hoort. Bij de Giennois wijnen zijn ze meer hun eigen gang gegaan. Ze zijn spontaner en spannender. De witte is een pure, stuivende Sauvignon. Lekker strak in het pak.  En natuurlijk ook fiks voordeliger dan de voornamere broer uit Sancerre.

Domaines Tatin, Reuilly blanc Les Demoiselles Tatin 2021

Gemaakt door dezelfde mensen als de Quincy. Daar is de handelsnaam echter Les Ballandores en niet zoals hier Les Demoiselles Tatin. Niet alleen Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Hoewel Quincy en Reuilly vlakbij elkaar liggen, zijn het toch heel verschillende Sauvignons. Dat heeft met de bodemsamenstelling te maken naar men zegt, wat behoorlijk aannemelijk klinkt. Met de Reuilly in het assortiment komt het aantal Loire  Sauvignons in onze portfolio op 5. We wisten niet dat we zo van Sauvignon hielden eigenlijk. Bestaat er een lekkerder aperitiefwijn? Vast. Maar niet bij ons.

Plaatshouder

Tue-Bœuf, Vin Nouveau blanc 2023

De verrassing van het jaar, deze witte Nouveau van Tue Boeuf. Inderdaad van het oogstjaar 2023. Op de gok gekocht, maar we gokken ook weleens goed gelukkig. We zouden willen dat Tue Boeuf alle wijnen zo vroeg bottelde.

Domaine des Terres d’Ocre, Saint Pourçain, Instant T blanc 2022

De ene wijnstreek is de andere niet. In de Bourgogne zijn ze bijvoorbeeld nogal eenkennig met hun druiven. In de Loire daarentegen zijn ze veel ruimdenkender. Natuurlijk daar ook overheersende druiven. Cabernet franc, chenin en sauvignon. Maar we treffen er ook gamay aan. En chardonnay, en cot en zo nog een heel batterij exoten. Deze wijn, de Saint Pourçain is gemaakt van 65% chardonnay druiven en 35% tressalier. Ja precies, tressalier. Nooit van gehoord toch? Levert een wijn op de je nauwelijks in een hokje kunt plaatsen. Behalve in het hokje ‘bijzonder lekker.’ Er is trouwens ook een beetje rood van hetzelfde huis.

Domaine de Montbenoit, Coteaux du Giennois pinot noir 2021

Dat we bij De Smaakimporteur van pinot noir houden zal u niet zijn ontgaan. Het is zonder meer de meest voorkomende druif in ons assortiment. En we vrezen met grote vreze,dat het einde nog lang niet in zicht is. Deze Coteaux du Giennois is zonder meer de eenvoudigste van het stel. De wijnboer heeft een klein percentage gamay toegevoegd. Een verstandig besluit, dat maakt de wijn nog meer glou-glou. Trouwens, dit is een zogenaamde non-interventie wijn. De wijnboer heeft alleen bij de botteling een beetje sulfiet toegevoegd. Je zou het dus ook een vin nature kunnen noemen.

Pascal Janvier, Jasnières 2019/2022

De ene wijnboer is de andere niet. Maar deze Pascal Janvier is wel een heel bijzondere snuiter. Wilde helemaal geen wijnboer worden, maar toen het er door familie omstandigheden toch van kwam, moest het ook maar meteen goed. Zijn wijn is altijd heerlijk, maar om de zoveel jaar zit er een uitschieter bij. Heeft natuurlijk ook met het jaar te maken. De meest recente oogst 2019 is zeer geslaagd. Druif: chenin blanc. Methode van wijnmaken: Lutte Raisonnée.

Tue Boeuf , Vin Blanc 2022

De witte basis cuvée van de Puzelats gemaakt van sauvignon en een klein beetje menu pineau. Sauvignon, accoord, maar dan in de Tue Boeuf stijl dus zacht, elegant, mollig. Nergens de opdringerheid die sauvignons kunnen hebben. En de pineau voor de spanning en het kruidje. Heerlijke geur van honing (hoewel hij strak droog is) en bloemen. Waar zijn de fruits de mer?

Tue Boeuf, Vin Rouge 2022

De naam van de rode basiscuvée van de Puzelats is nu ook teruggebracht tot het meest elementaire: Vin Rouge. Van gamay. Vin Rouge, haha, maar ohh wat lekker sappig en druivig, fruitig (kersen!) en kruidig. Lichte, maar zeer energieke wijn, opwekkend. Eén slok en … hee, is ie nu al leeg…?.

Domaine Lucas Salmon, Muscadet Terroirs 2022

Muscadet, dat is relatief onbekend terroir voor ons. Natuurlijk, we voeren al een tijdje een wijn van Menard Gaborit. Een heerlijke wijn voor alledag, waar we heel blij mee zijn. Maar er is veel meer Muscadet dan dat. Dat wisten we wel, maar we deden er niet zoveel mee. Wel altijd van plan geweest, maar een plan is nog geen fles. Tot we een appje kregen van onze goede vrienden Norbert en Robert: ‘Dit is echt een wijn voor jullie.’ Nu zijn dat niet de eersten de besten. Dus meteen maar even ons contact ter plaatse geraadpleegd. Die zei: ‘Lucas Salmon wordt gezien als het grootste talent in Muscadet, als je het kunt krijgen doen.’ En nu is het te koop, bij uw bloedeigen Smaakimporteur.

Pascal Janvier, Jasnières Silex 2022

Wat voor de Jasnières geldt, gaat natuurlijk ook op voor de Silex van de bijzondere snuiter. Het verschil tussen beide wijnen zit hem in de grond waarop de druiven groeien. Bij Jasnières is dat klei en leisteen. Bij de Silex is daar ook vuursteen bij. Dat maakt de wijn wat voller, krachtiger. Nee vuriger dat gaan we niet zeggen, dat is meer iets voor Thèrese de Boer. Wel is het zo dat Silex nog beter oudert dan Jasnières. Makkelijk 20 jaar.

Domaine de Bel Air, Bourgueil, Jour de Soif 2022

Cabernet franc, dat is een lastige jongen onder de druiven. Je houdt er wel of je houdt er niet van. Daar kan geen tekst iets aan veranderen. Sinds 2014 werken we met Domaine de Bel Air. Het domaine maakt vijf verschillende cuveés. Wij hebben de twee uitersten: de wijn voor alledag die na botteling meteen op dronk is en blijft, de Jour de Soif en de andere kant van het spectrum, de Clos Nouveau van een zogenaamde Monopole wijngaard. Dat is wijn waar je geduld voor moet hebben. De wijn voor alledag heeft ook een alledaagse prijs. En de Monopole, die is aanzienlijk duurder. Maar we beloven u: als u de wijn laat rijpen, krijgt u zo’n beetje het mooiste dat er op Cabernet Franc gebied te koop is. Maar begin om te beginnen maar eens met de Jour de Soif.

Domaine les Grandes Vignes, Le P’tit Vaillant 2021

Als je soms proeft met wat voor een gemak sommige wijnmakers lekkere natuurwijn maken, kan je niets anders dan medelijden hebben met de rest van de ploeteraars. Zoals Michael Jordan kon basketballen, zo maken sommige wijnmakers wijn. Domaine Les Grandes Vignes is zo’n Michael Jordan. Al hun wijnen zijn voltreffers, maar begin met de P’tit Vaillant. Dan weet je hoe de rest is. Een blend van groslot en cabernet franc. Een blend van geluk en zaligheid.

Matthieu Cosme, Vouvray, Fines Bulles Brut

Het is inmiddels zo’n beetje de hipste druif, die Chenin Blanc, maar wij hadden hem gelukkig al een tijdje eerder in het vizier. En zo konden we de bubbels van Matthieu Cosme uit Vouvray ook nog relatief makkelijk bijbestellen. Cosme werkt sowieso bio, maar boekt elk jaar verbetering. Een geweldig alternatief voor populairdere bubbels als Champagne. Wijzelf pakken soms een fles en bedenken er het feestelijke moment bij. Loire heeft nog immer een goede prijs/kwaliteit verhouding. Geldt ook voor deze wijn.

Domaine les Grandes Vignes, Groslot 2020

Sommigen zijn geroepen, anderen uitverkoren. Zo ervaren wij de wijnen van Vaillant. Elke wijn is een voltreffer: schoon, zuiver, een enorme diepgang en lengte. Maar vooral met een voor rode Loire ongekende doordrinkfactor. Wat met een factor 2 geldt voor groslot, dat is nu éénmaal een makkelijkere druif dan de cabernet franc of de pineau d’aunis. Van deze wijn krijg je goesting.

Tue-Bœuf, Pineau de la Loire 2020

Zo heb je er nog nooit van gehoord, zo hebben je twee Pineau de (la)Loire wijnen in je portfolio. De ene is van Les Grandes Vignes en heeft een ronde stijl. De andere is van Tue Boeuf en is strakker. Wat met aan zeer grote mate van waarschijnlijkheid te maken heeft met de vigneron. Bij Tue Boeuf werken ze vooral met sauvignon en in mindere mate chardonnay. Niet zo gek als je je chenin, want daar hebben we het in dit geval over,  op een zelfde manier oogst en vinifieert. Het alcoholpercentage is exact 11,29%, zo meldt het contra etiket. Wij vinden het verdraaid lekkere chenin. (Ja, hè hè).

Remoortere, Menetou-Salon blanc 2021

Gevrey-Chambertin, Auxey-Duresses, Menetou-Salon….het klinkt zoveel beter dan Coevorden of Delfzijl. Alleen die namen maken al dorstig. Althans zo werkt dat bij ons. We hebben heel lang gezocht naar een Menetou-Salon. En toen we die eenmaal gevonden hadden, moesten we er jaren op wachten. Maar nu is-ie er dan. Van Antoine van Remoortere. Wat ook weer veel beter klinkt dan Anton van der Galieën. Menetou-Salon: van 100% sauvignon, maar dan van het ronde soort met een mooie zuurgraad waardoor de wijn zeker 10 jaar kan ouderen. Wat-ie niet gaat redden hoor, want als er nu één lekkere wijn in ons assortiment zit, is het deze wel.