lees intro

Chablis heeft de naam. Net zoals Sancerre. En Bordeaux. onbewuste handelende handen grijpen in schappen naar namen die ze kennen. De kracht van een merk. Maar die merken zijn niet voor niets zo sterk. Er komt geweldige wijn uit Chablis vandaan, maar nog veel meer dubieus vruchtwater. Zoekt en gij zult vinden, leerden ze ons vroeger op school. Nou dat hebben we gedaan. En gevonden. Met dank aan Hugo Sanders. Domaine Lavantuereux is de grote belofte uit Chablis. En daar is niets teveel mee gezegd. Trots om te mogen importeren, dat zijn we.

Alle 9 resultaten

Domaine Lavantureux, Petit Chablis 2016

Petit Chablis, dat is zo ongeveer de stomste naam die je een wijn kunt geven. Je denkt dat het een matige afspiegeling is van echte Chablis, terwijl het alleen maar  gaat om de plek waar de druiven groeien. Die van Petit Chablis groeien buiten de gemeente grenzen. Laat die druiven opvoeden door een goede wijnboer en je krijgt Grande Petit Chablis. Met andere woorden: laat u niet afleiden door de naam, deze Petit is beter dan héél veel tout court Chablis. Het is één van onze best verkochte wijnen.

Domaine Lavantureux, Petit Chablis 2016 magnum

Petit Chablis, dat is zo ongeveer de stomste naam die je een wijn kunt geven. Je denkt dat het een matige afspiegeling is van echte Chablis, terwijl het alleen maar  gaat om de plek waar de druiven groeien. Die van Petit Chablis groeien buiten de gemeente grenzen. Laat die druiven opvoeden door een goede wijnboer en je krijgt Grande Petit Chablis. Met andere woorden: laat u niet afleiden door de naam, deze Petit is beter dan héél veel tout court Chablis. Het is één van onze best verkochte wijnen.

Domaine Lavantureux, Chablis 2016

De gebroeders Lavantureux komen vrijwel elk jaar naar Amsterdam om hun nieuwe jaargang te laten proeven. Steevast brengen ze dan hun hele gamma mee. En steevast bestelden wij dan nooit de gewone Chablis. Leek ons teveel op de Petit Chablis. Tot we de Chablis 2014 proefden. Dat was andere koekque. Heeft heel erg te maken met de manier van wijn maken zoals Arnaud en David die voorstaan. De Chablis heeft- in tegenstelling tot de Petit Chablis- een beetje houtopvoeding gehad. En dat maakt de wijn volstrekt anders, wat serieuzer, deftiger. Laat u niet afschrikken, het is allesbehalve een houtbak hoor. Want, zoals u ongetwijfeld weet, zijn we daar nogal allergisch voor, bij de Smaakimporteur. Met de komst van de ‘gewone’ Chablis voeren we inmiddels alle wijnen van Lavantureux.

Domaine Lavantureux, Chablis vieilles vignes 2016

De Chablis vieilles vignes van Domaine Lavantureux was één van de eerste wijnen die we importeerden. De wijnschrijvers vonden de wijn direct lekker en schreven er lovende stukjes over. Zowel Klei, Hamersma als Kleyn. Zo vond de wijn van Lavantureux zich een weg naar honderden kelen waaronder populaire restaurants. Inmiddels zijn we tientallen pallets verder. We trekken met enige regelmaat een fles open, want vervelen doet de wijn nooit. Oudert trouwens schitterend. Zal wel door die oude stokken komen.

Domaine Lavantureux, Chablis Vauprin 2016

De Vauprin van Lavantureux is een wat vreemde eend in de bijt. Het is geen premier cru. Geen grand cru. Tegelijkertijd is het wel de ‘signature’ wijn van Arnaud en David Lavantureux. De druiven komen van hun mooiste helling met de beste zonexposie. Het resultaat is volgens sommigen meer briljante Bourgogne dan typische Chablis. Daar valt wat voor te zeggen. Maar dan drinkt u dus grote witte Bourgogne voor een Chablis-prijs. Nou dat zouden wij ons geen twee keer laten zeggen. Plop.

Domaine Lavantureux, Chablis Vauprin 2016 magnum

De Vauprin van Lavantureux is een wat vreemde eend in de bijt. Het is geen premier cru. Geen grand cru. Tegelijkertijd is het wel de ‘signature’ wijn van Arnaud en David Lavantureux. De druiven komen van hun mooiste helling met de beste zonexposie. Het resultaat is volgens sommigen meer briljante Bourgogne dan typische Chablis. Daar valt wat voor te zeggen. Maar dan drinkt u dus grote witte Bourgogne voor een Chablis-prijs. Nou dat zouden wij ons geen twee keer laten zeggen. Plop.

Domaine Lavantureux, Chablis premier cru 2016, Vau de Vey magnum

Een oude wijnwaarheid luidt: als de wijn jong niet lekker is, dan wordt die met het verstrijken der jaren niet beter. In Bordeaux zijn ze het niet met deze stelling eens, maar dat is nu precies waarom wij niet van rode Bordeaux houden. Hoe kan het dan toch dat een ‘grote’ wijn na twee jaar eigenlijk minder lekker is dan in zijn jeugd. Gaan we u vertellen. In een ‘wijnleven’ opent en sluit een wijn zich meerdere malen. Het is natuurlijk een kunst om die momenten te bepalen. Dat is alleen de wijnboeren zelf en de allerbeste sommeliers gegeven. En een enkele importeur, sorry Jan, je hebt gelijk. Moraal van het verhaal: drink deze Premier Cru nu of leg hem een jaar of vijf weg.

Maison Lavantureux, chablis premier cru, Vau de Vey 2016

Het zijn bezige baasjes, de broertjes Lavantureux. Altijd op zoek naar nog betere grond, nog betere druiven. Zeggen ze zelden wat van, tot ze opeens met een nieuwe wijn op de proppen komen. Zo kon het gebeuren dat wij geen Fourchaumes, maar Vau de Vey Premier Cru in onze bestelling aantroffen. Was net weer een beter perceeltje vonden ze, met nog meer kalk in de grond. ‘A wine with great potential’ zeiden ze er bij. Bedoelen ze mee dat de wijn decennia oud kan worden. Toedeledokie ermee dachten wij bij de eerste fles, nu drinken, die wijn is zo gruwelijk lekker nu.

Domaine Lavantureux, Chablis grand cru 2016, magnum

Je hebt altijd baas boven baas. In de Chablis zit het als volgt. Je begint bij Petit Chablis, dat zijn druiven die buiten de gemeente appelatie vallen. Dan krijg je gewone Chablis. Premier Cru en daarbovenop de Grand Cru.  Daar tussenin kom je nog een en ander tegen, zoals bijvoorbeeld Chablis van oude stokken, vieilles vignes en de Vauprin van Domaine Lavantureux. Zie elders op deze website. Chablis is terecht wereldberoemd vanwege zijn Grand Cru’s. Maar daar hangt veelal ook een nogal mondiaal prijskaartje aan. Dat zal in de toekomst ook wel met de Grand Cru’s van Lavantureux gebeuren, maar vooralsnog is het nog aardig te betalen. Doet u ons maar vooral u zelf een plezier: laat de wijn minimaal 5 jaar liggen.