lees intro

Chablis heeft de naam. Net zoals Sancerre. En Bordeaux. onbewuste handelende handen grijpen in schappen naar namen die ze kennen. De kracht van een merk. Maar die merken zijn niet voor niets zo sterk. Er komt geweldige wijn uit Chablis vandaan, maar nog veel meer dubieus vruchtwater. Zoekt en gij zult vinden, leerden ze ons vroeger op school. Nou dat hebben we gedaan. En gevonden. Met dank aan Hugo Sanders. Domaine Lavantuereux is de grote belofte uit Chablis. En daar is niets teveel mee gezegd. Trots om te mogen importeren, dat zijn we.

Toont alle 3 resultaten

Domaine Lavantureux, Petit Chablis 2022

Petit Chablis, dat is zo ongeveer de stomste naam die je een wijn kunt geven. Je denkt dat het een matige afspiegeling is van echte Chablis, terwijl het alleen maar  gaat om een eigen appelatie. Laat die druiven opvoeden door een goede wijnboer en je krijgt Grande Petit Chablis. Met andere woorden: laat u niet afleiden door de naam, deze Petit is beter dan héél veel tout court Chablis. Het is één van onze best verkochte wijnen. Maar dat terzijde.

Domaine Lavantureux, Chablis Vauprin 2021

De Vauprin van Lavantureux is een wat vreemde eend in de bijt. Het is geen premier cru. Geen grand cru. Tegelijkertijd is het wel de ‘signature’ wijn van Arnaud en David Lavantureux. De druiven komen van hun mooiste helling met de beste zonexposie. Het resultaat is volgens sommigen meer briljante Bourgogne dan typische Chablis. Daar valt wat voor te zeggen. Maar dan drinkt u dus grote witte Bourgogne voor een Chablis-prijs. Nou, dat zouden wij ons geen twee keer laten zeggen. Plop.

Maison Lavantureux, Chablis Premier Cru Vau de Vey 2020

Een oude wijnwaarheid luidt: als de wijn jong niet lekker is, dan wordt die met het verstrijken der jaren niet beter. In Bordeaux zijn ze het niet met deze stelling eens, maar dat is nu precies waarom wij niet van rode Bordeaux houden. Hoe kan het dan toch dat een ‘grote’ wijn na twee jaar eigenlijk minder lekker is dan in zijn jeugd. Gaan we u vertellen. In een ‘wijnleven’ opent en sluit een wijn zich meerdere malen. Het is natuurlijk een kunst om die momenten te bepalen. Dat is alleen de wijnboeren zelf en de allerbeste sommeliers gegeven. Moraal van het verhaal: leg deze Premier Cru een jaar of vijf weg.