lees intro

Bourgogne dat moet je leren waarderen. Dat is geen wijn die zich zomaar gewonnen geeft. Maar éénmaal klaar voor de wijn der wijnen, wil je eigenlijk nooit meer iets anders. Tenzij naar dat onbewoonde eiland, dan gaat er Beaujolais mee. Wij hebben relatief veel Bourgogne in het assortiment. En ja, het is allemaal volstrekt anders, maar ook allemaal even lekker.

Resultaat 1–10 van de 17 resultaten wordt getoond

Burguet, Chambertin Clos de Bèze 2014

Toen we nog jong en onbedorven waren en de Bourgogne nog betaalbaar was, maakten we met zekere regelmaat Clos de Bèze van Henri Roch soldaat. Oké, niet helemaal zelf. Altijd in gezelschap van andere jonge, onbedorven liefhebbers. Inmiddels is een fles Clos de Bèze van Henri Roch duurder dan een tweewekelijks verblijf in een all-inclusive vakantiepark in Turkije. Het gaat nergens meer over. De Clos de Bèze van Burguet gaat ook die kant op (prijsverhoging 2017: 60% procent …kreun). Maar de 2014 van deze superbe bourgogne is nog alleszins betaalbaar. Relatief dan hè.

Burguet, Gevrey Chambertin, Lavaux Saint-Jacques premier Cru 2016

Never a dull moment bij de Burguets. Altijd in de weer om nog meer grond te bemachtigen. Wat een schier onmogelijke opgave is in het versplinterde Bourgogne gebied. Toch lukt het af en toe om via een familielid wat nieuwe percelen te bemachtigen. En zo kon het gebeuren dat Burguet in 2015 voor het eerst Lavaux Saint-Jacques maakte. Lavaux Saint-Jacques grenst aan het onbetaalbare Clos Saint-Jacques en doet er, mits door een goede wijnmaker bewerkt, nauwelijks voor onder. Ook de Lavaux is een wat wij noemen ‘Nader tot U’ wijn.

Burguet, Gevrey Chambertin, Les Champeaux premier cru 2014

Het duurde even voor we er achter kwamen dat ze bij Burguet ook Premier Cru en Grand Cru bourgognes maken. Maar toen we het in de smiezen kregen, was het hek alras van de dam. Djiezus wat is dat lekker zeg die Champeaux. Het is de favoriete wijn van de wijnmaker zelf. Wij kunnen maar moeilijk kiezen. Er zijn momenteel drie verschillende jaargangen. Maar dat zal niet al te lang meer duren waarschijnlijk. Doe u zelf een plezier. Bestel u zelf wat Champeaux en constateer met ons dat god ook zo z’n voorkeuren had bij verdelen van de wereld.

Burguet, Gevrey Chambertin, Les Champeaux premier cru 2015 en 2016

Het duurde even voor we er achter kwamen dat ze bij Burguet ook Premier Cru en Grand Cru bourgognes maken. Maar toen we het in de smiezen kregen, was het hek alras van de dam. Djiezus wat is dat lekker zeg die Champeaux. Het is de favoriete wijn van de wijnmaker zelf. Wij kunnen maar moeilijk kiezen. Er zijn momenteel drie verschillende jaargangen. Maar dat zal niet al te lang meer duren waarschijnlijk. Doe u zelf een plezier. Bestel u zelf wat Champeaux en constateer met ons dat god ook zo z’n voorkeuren had bij verdelen van de wereld.

Burguet, Vosne Romanée 1er cru, Les Rouges du Dessus 2014

Je moet een beetje geluk hebben als wijnimporteur. In 2015 ontdekte een sommelier van The Lobby (Midas red.) de wijnen van Burguet. En dankzij Midas en zijn al even bezeten collega Enno kwamen andere sommeliers met de wijn in aanraking. Gek genoeg begonnen het met een buitenbeentje van Burguet: met de Vosne Romanée, wat toch volstrekt een ander gebied is dan Gevrey Chambertin. Later volgden alle andere wijnen. Inmiddels staat de wijn van Burguet bij vrijwel al onze horeca klanten op de kaart. Waarvan het langst, ere wie ere toekomt, bij Erwin Walthaus van Le Garage. Trouwens lekker spul hoor die Vosne van Burguet, zouden we bijna vergeten te zeggen.

Christophe Buisson, Saint Romain blanc 2016

Sinds we het ons kunnen herinneren, houden we van witte Bourgognes uit de ‘buitengebieden’. Auxey Duresses, Saint Romain enzo. Omdat die wijnen altijd wat subtieler en frisser zijn dan de blockbusters uit het nabij gelegen Meursault. Misschien is dat wel omdat de boeren in de buitengebieden wat meer zichzelf durven zijn in plaats van aan de hooggespannen verwachtingen van tout-le-monde te willen voldoen. Vaak hebben de wijnen uit Saint Romain en Auxey Duresses domweg meer karakter. Zeker die van deze vrolijke frans: Christophe Buisson. Bijkomend voordeel: scheelt meer dan de helft met de dure buren.

Domaine Petitot, Côte de Nuits-Villages, Les Monts de Boncourt 2015/ 2016

Als je een wijn van € 20,50 aanprijst als een wijn met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding, zijn er altijd mensen die met de wenkbrauwen fronsen. We snappen dat wel. Absoluut gezien is het ook best een flink bedrag, maar relatief valt het mee. En dat komt omdat het gebied waar deze druiven groeien niet tot een gemeente-appelatie hoort. Als dit onder Aloxe-Corton of Nuits St Georges zou vallen, was de wijn zeker twee keer zo duur. Beide dorpen willen het gebied inlijven, hopelijk gebeurt dit niet. Hamersma gaf de Petitot een dikke 9 en selecteerde hem bovendien tot de 25 beste wijnen die er in Nederland te koop zijn. En in die lijst stond-ie ook nog eens een keer op de 9e plaats. Plop.

Domaine Petitot, Ladoix vv 2015

Weinig zo mooi als namen van wijnstreken. Puligny Montrachet, Menetou Salon, Savigny les Beaune. Laat ze eens langzaam door uw mond rollen en u proeft de wijnen bij de dorpjes. Zo vergaat het ons ook bij het simpele Ladoix. We hoeven de lettergrepen maar een paar keer te herhalen of we snellen al naar de kurkentrekker. Ladoix heeft altijd al een bijzondere betekenis voor ons gehad. En niet alleen door de naam, maar omdat er weinig Bourgognes zijn die zo typisch terroir gebonden zijn als Ladoix. Zet een aantal flessen op tafel en we halen de ietwat metalige (zoals bij spinazie, dooreetmetalen) smaak van de Ladoix er meteen uit. Ook een wijn van Petitot, dus een optimale prijskwal. Jaar in jaar uit een 9 of daaromtrent in DGH.

Claudie Jobard, Rully En Villerange 2014

In de klassieke Bourgogne gebieden is elke centimeter in kaart gebracht. Duizenden vissers zitten in hetzelfde piepkleine vijvertje te vissen. En dan is het weleens verstandig om de hengel een stukje verderop uit te gooien. Daar zit niet altijd even goede vis, maar als je geduld hebt en goed zoekt, vind je er uitstekende huizen. Zoals het domaine van Claudie Jobard. Claudie Jobard is behalve wijnboer ook oenologe en ze weet hoe ze witte Rully moet maken. Niet te laat plukken om indruk te maken op de koper, maar gewoon op tijd. Zodat er voldoende zuren in de wijn zitten om deze (desgewenst) te laten ouderen. Een goede Rully heeft de diepgang van een grote witte Bourgogne, maar voor een fractie van de prijs. Qua smaak moet u denken aan aroma’s van boter, noten en exotisch fruit gekoppeld aan een mooie mineraliteit. En om dan maar even bij die visparallel te blijven, een snoekbaarsje is er heerlijk bij. Net als zalm. Of tong.

Domaine Burguet, Bourgogne, Les Pince Vin 2014

Domaine Alain Burguet. Al jaren in Nederland en altijd bij goede importeurs. Het al decennia biologisch werkende domein was -net als alle goede Bourgogne huizen-  een onneembaar bastion. Tot er opeens een gaatje was. Stukje bij beetje zijn we hun wijnen gaan importeren en weten we waarom hun wijnen zo goed zijn. Zo worden de druiven bij de oogst drie keer – zijn ze nou gek geworden – geselecteerd. Alleen het beste gaat in de wijn. Inmiddels hebben we een prima relatie met de gebroeders Burguet opgebouwd en hebben we diverse wijnen uit meerdere jaargangen in ons assortiment. Maar welke wijn u ook kiest, het gaat in alle gevallen om zeer geraffineerde, elegante Bourgogne. De Les Pince Vin komt van een wijngaardje, net buiten de appellatie. Goed voor ons en voor u. Les Pince is van Gevrey niveau, maar mag niet zo heten en is daarom nog relatief goedkoop.