lees intro

Bourgogne dat moet je leren waarderen. Dat is geen wijn die zich zomaar gewonnen geeft. Maar éénmaal klaar voor de wijn der wijnen, wil je eigenlijk nooit meer iets anders. Tenzij naar dat onbewoonde eiland, dan gaat er Beaujolais mee. Wij hebben relatief veel Bourgogne in het assortiment. En ja, het is allemaal volstrekt anders, maar ook allemaal even lekker.

Resultaat 1–10 van de 12 resultaten wordt getoond

Domaine Petitot, Côte de Nuits-Villages, Les Monts de Boncourt 2015

Als je een wijn van € 20,50 aanprijst als een wijn met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding, zijn er altijd mensen die met de wenkbrauwen fronsen. We snappen dat wel. Absoluut gezien is het ook best een flink bedrag, maar relatief valt het mee. En dat komt omdat het gebied waar deze druiven groeien niet tot een gemeente-appelatie hoort. Als dit onder Aloxe-Corton of Nuits St Georges zou vallen, was de wijn zeker twee keer zo duur. Beide dorpen willen het gebied inlijven, hopelijk gebeurt dit niet. Hamersma gaf de Petitot een dikke 9 en selecteerde hem bovendien tot de 25 beste wijnen die er in Nederland te koop zijn. En in die lijst stond-ie ook nog eens een keer op de 9e plaats. Plop.

Domaine Petitot, Ladoix 2013

Weinig zo mooi als namen van wijnstreken. Puligny Montrachet, Menetou Salon, Savigny les Beaune. Laat ze eens langzaam door uw mond rollen en u proeft de wijnen bij de dorpjes. Zo vergaat het ons ook bij het simpele Ladoix. We hoeven de lettergrepen maar een paar keer te herhalen of we snellen al naar de kurkentrekker. Ladoix heeft altijd al een bijzondere betekenis voor ons gehad. En niet alleen door de naam, maar omdat er weinig Bourgognes zijn die zo typisch terroir gebonden zijn als Ladoix. Zet een aantal flessen op tafel en we halen de ietwat metalige (zoals bij spinazie, dooreetmetalen) smaak van de Ladoix er meteen uit. Ook een wijn van Petitot, dus een optimale prijskwal. Jaar in jaar uit een 9 of daaromtrent in DGH.

Claudie Jobard, Rully En Villerange 2014

In de klassieke Bourgogne gebieden is elke centimeter in kaart gebracht. Duizenden vissers zitten in hetzelfde piepkleine vijvertje te vissen. En dan is het weleens verstandig om de hengel een stukje verderop uit te gooien. Daar zit niet altijd even goede vis, maar als je geduld hebt en goed zoekt, vind je er uitstekende huizen. Zoals het domaine van Claudie Jobard. Claudie Jobard is behalve wijnboer ook oenologe en ze weet hoe ze witte Rully moet maken. Niet te laat plukken om indruk te maken op de koper, maar gewoon op tijd. Zodat er voldoende zuren in de wijn zitten om deze (desgewenst) te laten ouderen. Een goede Rully heeft de diepgang van een grote witte Bourgogne, maar voor een fractie van de prijs. Qua smaak moet u denken aan aroma’s van boter, noten en exotisch fruit gekoppeld aan een mooie mineraliteit. En om dan maar even bij die visparallel te blijven, een snoekbaarsje is er heerlijk bij. Net als zalm. Of tong.

Domaine Alain Burguet, Les Pince Vin 2014 (Gevrey Chambertin)

Domaine Alain Burguet. Al jaren in Nederland en altijd bij goede importeurs. Het al decennia biologisch werkende domein was -net als alle goede Bourgogne huizen-  een onneembaar bastion. Tot er opeens een gaatje was. Stukje bij beetje zijn we hun wijnen gaan importeren en weten we waarom hun wijnen zo goed zijn. Zo worden de druiven bij de oogst drie keer – zijn ze nou gek geworden – geselecteerd. Alleen het beste gaat in de wijn. Inmiddels hebben we een prima relatie met de gebroeders Burguet opgebouwd en hebben we diverse wijnen uit meerdere jaargangen in ons assortiment. Maar welke wijn u ook kiest, het gaat in alle gevallen om zeer geraffineerde, elegante Bourgogne. De Les Pince Vin komt van een wijngaardje, net buiten de appellatie. Goed voor ons en voor u. Les Pince is van Gevrey niveau, maar mag niet zo heten en is daarom nog relatief goedkoop.

Domaine Alain Burguet Gevrey Chambertin, Symphony 2011, 2012 en 2013

In het verleden had Burguet: Les Pince Vin, Gevrey Chambertin tradition en Gevrey Chambertin vieilles vignes. Die Les Pince Vin is er nog steeds. Niet zo vreemd, dat is de naam van de wijngaard. De tradition heet nu Symphony. En de vieilles vignes gaat al een tijdje verder onder de naam Mes Favorites. Symphony is dus de standaard Gevrey. Nou ja, wat je standaard noemt. Jaar-in-jaar-uit prachtige, evenwichtige Gevrey met een zeer herkenbare stijl. Mooie, lichtvoetige zuren, prachtig fruit. Een wijn om gelukkig van te worden. Mag ook wel natuurlijk voor dat bedrag. Van de 11 en de 12 is de voorraad beperkt. Van de 2013 is voldoende. Vooralsnog.

Domaine Alain Burguet, Gevrey Chambertin Mes Favorites 2011 en 2013

Tot voor kort was dit de mooiste wijn van Burguet. Beste zon-exposure, mooiste terroir, oudste stokken. Voor de oud-gedienden: dit was vroeger de vieilles vignes. Zullen we u nog een kleine openbaring doen? We kochten deze wijn in die tijd bij Helmer Otterman. We bestelden zijn hele assortiment, dus dit ook. Maar hoe vaak we ook een fles openmaakten, we vonden er niks aan. Aan zulke goede Bourgogne waren we domweg nog niet toe. We hebben de hele voorraad cadeau gedaan aan onze vriend Erwin Walthaus, sommelier van Le Garage. Die lacht ons er nog steeds om uit. Als hij ons met dit verhaal confronteert- het liefst in groot gezelschap natuurlijk- schamen we ons nog steeds. Voor straf mag hij geen enkele fles Mes Favorites kopen. U wel hoor. Inmiddels hebben de Burguets ook een Premier Cru wijngaard, die wijn gaan we ook kopen… Als het mag. En er is ook Grand Cru op komst. Maar vooralsnog: neem Mes Favorites. Het is ook de onze.

Domaine François, Raquillet, Mercurey 1er cru, Les Veleys 2014

Raquillet. We proefden dat voor het eerst bij onze vriend en inspirator Harry ‘De Druivendealer’ Streuer uit Grolloo. Ai ai wat moesten we nog veel leren. En wat moesten we nog lang zoeken voor we zulke wijn zouden hebben gevonden. Schitterende pinot noir uit Mercurey, een gebied dat niet te boek staat als het beste van de Bourgogne. Maar goede wijnmakers maken overal goede wijn. Net zoals minder fanatieke wijnmakers van de beste wijngaarden nog slootwater weten te fabriceren. Raquillet dus. Dat is gulle Bourgogne. Mooi stevig sap . En ook nog eens uit een Premier Cru wijngaard. En nog goed te betalen omdat het uit Mercurey komt en niet uit Vougeot. Hoe we aan deze wijn komen? Via Harry natuurlijk. Waarvoor dank. We hebben trouwens nog een andere Premier Cru van Raquillet, Les Naugues.

Domaine François Raquillet, Mercurey 1er cru, Les Naugues 2013

Dit is bijna dezelfde tekst als bij de Les Veleys. Bijna. Raquillet. We proefden dat voor het eerst bij mede-importeur Harry  Streuer uit Drenthe. Ai ai wat moesten we nog veel leren. De moed zakte ons voor de zoveelste keer in de schoenen. Dit is schitterende pinot noir uit Mercurey, een gebied dat niet te boek staat als het beste dat de Bourgogne te bieden heeft. Maar goede wijnmakers maken overal goede wijn. Net zoals mindere goden van de beste wijngaarden nog gier weten te fabriceren. Raquillet dus. Dat is gulle Bourgogne. Mooi stevig sap.  En ook nog eens uit een Premier Cru wijngaard. Maar nog goed te betalen omdat het uit Mercurey komt en niet uit Vosne Romanée. We hebben trouwens nog een andere Premier Cru trouwens van Raquillet: Les Veleys.

Domaine François Raquillet, Mercurey, Chamirey 2015

De tout court Bourgogne van Fancois Raquillet. Uit een niet zo populair Bourgogne gebied, we schreven het al eerder. Maar wat onterecht. Raquillet maakt er schitterende wijn en dat is -om met Gerard Reve te spreken – niet onopgemerkt gebleven. Een van ’s lands grootste Bourgognekenners heeft de vigneron al veel langer in het vizier. Net zoals Allen Meadows die Raquillet in zijn Burghound-publicaties vrijwel altijd 92/100 geeft. Of hoger. Als u trouwens een keer een echt goed Bourgogneboek wilt lezen, lees dan Pearl of the Côte van diezelfde Meadows. En drink er dan zo’n heerlijk, volle, ronde, sappige Mercurey van Francois Raquillet bij.

Bidault, Gevrey-Chambertin vieilles vignes 2012

Een wijnboer die slechts 1 hectare heeft en dat dan ook nog eens verspreid over een paar voetbalveldjes, daar moet je bij wezen. Die heeft immers wat te bewijzen en te winnen. We zijn inmiddels drie keer op bezoek geweest bij deze vrolijke Fransen en hun wijn is zoals ze zelf zijn:  vrolijk, gul, vol van levensvreugde. Dat in combinatie met het mooiste terroir ter wereld, dat levert natuurlijk prachtige pinot noir op.