lees intro

Beaujolais wordt vaak geassocieerd met het dunne bocht dat primeur of nouveau heet. Kwestie van eigen schuld dikke bult. Daar hebben ze het in de Beaujolais zelf naar gemaakt. Wij hebben niet de illusie dat we daar heel snel verandering in brengen. Wel willen we u graag attenderen op het heerlijke spul van de gamay druif dat er óók vandaan komt. Misschien wel de lekkerste wijn die er is, zonder meer de vrolijkste. Als we die ene wijn moeten kiezen voor dat onbewoonde eiland, dan wordt het zonder twijfel Beaujolais. Zuiver, eerlijk, frivool. Wijn voor elk seizoen.

Alle 10 resultaten

Guy Breton, Beaujolais Nouveau 2017

Zoals ieder jaar, ook nu weer de Nouveau van Guy Breton. 2017 is al weer een uitzonderlijk jaar in de Beaujolais. Breton heeft de wijn in prijs verhoogd, wij niet. Dat kan natuurlijk niet eeuwig duren, maar dit jaar nog wel.

Guy Breton, Beaujolais Villages, 2016 cuvée Marylou

De instapwijn van Guy Breton van druiven die buiten de cru wijngaarden liggen. De Beaujolais Villages is van 2015, maar oudert lekker mee. Het groenige is er af en het wordt al een heuse meneer. Hoewel het natuurlijk vooral vrolijke vriendenwijn is. Kreeg een 8 1/2 in dat boek waar we het wel vaker over hebben op onze site.

Guy Breton, Morgon 2017

Breton is lid van de Bende van Vier. Wijnboeren die al een paar decennia lichtvoetige, puur natuur wijnen maken in de Beaujolais. Dit is zijn eenvoudigste ‘cru’ wijn. Bij het blinde proeven dachten we dat het zijn P’tit Max was, maar nee hoor, het was de instapper. Met andere woorden, deze fles geeft heel veel waar voor z’n geld. Licht gekoeld drinken, net als de andere wijnen van Breton. Een extra aanbeveling vindt u in De Grote Hamersma: een 9.

Guy Breton, Morgon Vieilles Vignes, 2016

De meest populaire wijn van Guy Breton. Hier staat tout le monde dus voor in de rij. En terecht. Wat een heerlijk drinkgenot levert het ontkurken van zo’n licht gekoelde fles op. En oei, wat is de fles snel leeg. Uiteraard is ook deze wijn ongefilterd, onbespoten en ongechapitaliseerd. Tel daarbij op dat de stokken al ruim tachtig jaar oud zijn en u snapt waarom ze zeggen dat dit wijn is, die je opnieuw wijn leert proeven. Op en top Omfietswijn en een 9 1/2 van HH.

Guy Breton, Morgon Vieilles Vignes, 2013/2014 magnum

Hier staat tout le monde dus voor in de rij. En terecht. Wat een heerlijk drinkgenot levert het ontkurken van zo’n licht gekoelde fles op. Ja, dat heeft u elders op deze website ook al kunnen lezen. Maar eeh… ook deze wijn is er in magnum. Met alle voordelen van dien. Dien. Dien.

Guy Breton, Régnié 2016

Een relatief buitenbeentje in de wijnen van Breton, de Régnié, dat is een andere cru in de Beaujolais. Andere cru, stoerder en aardser dan de lichtvoetiger Morgon maar ook op en top gamay. Wij hebben een vriend – niet de eerste de beste- die dit misschien wel de allerlekkerste wijn van Breton vindt. Hij zou zomaar eens gelijk kunnen hebben. Als we een winkel zouden hebben, zou het een absolute omfietswijn zijn. Dan maar geen omfietswijn, een winkel daar ga je alleen maar van drinken.

Guy Breton, Régnié 2014 Magnum

Een relatief buitenbeentje in de wijnen van Breton, de Régnié, dat is een andere cru in de Beaujolais. Andere cru, stoerder en aardser dan de lichtvoetiger Morgon maar ook op en top gamay. Wij hebben een vriend – niet de eerste de beste- die dit misschien wel de allerlekkerste wijn van Breton vindt. Hij zou zomaar eens gelijk kunnen hebben. Als we een winkel zouden hebben, zou het een absolute omfietswijn zijn. Dan maar geen omfietswijn, een winkel daar ga je alleen maar van drinken. En zeker als je daar ook nog magnums gaat verkopen.

Guy Breton, P’tit Max, 2014

Is er nog beter dan de vieilles vignes? De wijn waar men dus voor in de rij staat? Ja, dat is er. En het heet P’tit Max, vernoemd naar de bijnaam van de wijnboer. Ook van de cru Morgon. Van z’n beste grond. En z’n beste druiven. Kan het met gemak opnemen tegen de veelal aanzienlijk duurdere wijnen van collega Beaujolais boeren. Voor mensen die echt oud willen worden zijn er ook magnums.

Guy Breton, P’tit Max, 2013 Magnum

Toen we kennismaakten met de wijnen van Guy Breton, inmiddels al weer ruim 20 jaar geleden, was het met de P’tit Max. De wijn is vernoemd naar de wijnboer en zijn lengte. Dit is zonder meer de beste Morgon van Breton. Van z’n beste grond. Z’n beste druiven. En in dit specifieke geval ook nog eens uit z’n beste vaatjes. Want zo gaat dat met magnums, die wijn komt -onthou dat voor de rest van uw drinkende leven – altijd uit de beste vaatjes. Natuurlijk, wijn oudert beter op magnums, maar die vaatjes, dat maakt het echte verschil. Lang leven de grote wijn van de kleine Max.

Domaine Joubert, Fleurie vv 2016

We zijn graag trouw aan onze vignerons. In de hoop dat zij dat ook aan ons zijn. Vanaf het begin werken we voor onze Beaujolais wijnen samen met Guy Breton. Maar Breton heeft wel Régnie en wel Morgon, maar geen Fleurie. En Fleurie daar zijn we bij de Smaakimporteur ook behoorlijk koekiewaus van. We werkten met Domaine des Bachelards, maar die maken geen Fleurie meer. Dus wij op zoek. En we hebben er één gevonden. In Parijs tijdens een vakantietje. De wijnmaker heet Marcel Joubert en hij maakt zijn wijnen helemaal in de stijl van Lapierre, Breton, Foillard en Metras. Het resultaat: een gulzige doordrinker met diepgang. Want oude stokken en dat voor een prijs waar je nog wel een keer een extra flesje voor open kunt maken. Voor de volledigheid: dit is zogenaamde Vin Nature.