lees intro

Beaujolais wordt vaak geassocieerd met het dunne bocht dat primeur of nouveau heet. Kwestie van eigen schuld dikke bult. Daar hebben ze het in de Beaujolais zelf naar gemaakt. Wij hebben niet de illusie dat we daar heel snel verandering in brengen. Wel willen we u graag attenderen op het heerlijke spul van de gamay druif dat er óók vandaan komt. Misschien wel de lekkerste wijn die er is, zonder meer de vrolijkste. Als we die ene wijn moeten kiezen voor dat onbewoonde eiland, dan wordt het zonder twijfel Beaujolais. Zuiver, eerlijk, frivool. Wijn voor elk seizoen.

Alle 10 resultaten

Guy Breton, Beaujolais Nouveau 2018

Het is een mooie traditie die Beaujolais Nouveau:wijn van de nieuwe oogst, al na 6 week bottelen en dan om 12.00 uur ’s nachts een mooi feestje geven. Helaas heeft een of andere marketingafdeling ooit bedacht het groot te moeten maken. En toen ging het mis. Want toen kwam met de hoofdpijn de scheurbuik. Met de darmverzakking de hartklopping. Enfin,  toen was de goede gewoonte opeens een slechte traditie. Gelukkig zijn er ook veel goede boeren in de Beaujolais. En een paar heel erg goede. Sans gene durven wij te zeggen dat Guy Breton tot de allerbeste hoort. In zijn Nouveau proef je wat het jaar gaat brengen. Voor 2018: fruit, sap, lekker doordrinken. Alleen de grote cuvees bewaren. Dus de nouveau nu bestellen. Voor de echte liefhebbers: we hebben nog een enkele verdwaalde fles 2017 nouveau en dat is ook zo onnodig lekker nog steeds.

Guy Breton, Beaujolais Villages, 2018 cuvée Marylou

De instapwijn van Guy Breton van druiven die buiten de cru wijngaarden liggen. De Beaujolais Villages is natuurlijk vooral een vrolijke vriendenwijn.

Domaine Joubert, Fleurie vv 2017

We zijn graag trouw aan onze vignerons. In de hoop dat zij dat ook aan ons zijn. Vanaf het begin werken we voor onze Beaujolais wijnen samen met Guy Breton. Maar Breton heeft wel Régnie en wel Morgon, maar geen Fleurie. En Fleurie daar zijn we bij de Smaakimporteur ook behoorlijk koekiewaus van. We werkten met Domaine des Bachelards, maar die maken geen Fleurie meer. Dus wij op zoek. En we hebben er één gevonden. In Parijs tijdens een vakantietje. De wijnmaker heet Marcel Joubert en hij maakt zijn wijnen helemaal in de stijl van Lapierre, Breton, Foillard en Metras. Het resultaat: een gulzige doordrinker met diepgang. Want oude stokken en dat voor een prijs waar je nog wel een keer een extra flesje voor open kunt maken. Voor de volledigheid: dit is zogenaamde Vin Nature.

Guy Breton, Morgon 2017

Breton is lid van de Bende van Vier. Wijnboeren die al een paar decennia lichtvoetige, puur natuur wijnen maken in de Beaujolais. Dit is zijn eenvoudigste ‘cru’ wijn. Bij het blinde proeven dachten we dat het zijn P’tit Max was, maar nee hoor, het was de instapper. Met andere woorden, deze fles geeft heel veel waar voor z’n geld. Licht gekoeld drinken, net als de andere wijnen van Breton.

Guy Breton, Régnié 2016

Een relatief buitenbeentje in de wijnen van Breton, de Régnié, dat is een andere cru in de Beaujolais. Andere cru, stoerder en aardser dan de lichtvoetiger Morgon maar ook op en top gamay. Wij hebben een vriend – niet de eerste de beste- die dit misschien wel de allerlekkerste wijn van Breton vindt. Hij zou zomaar eens gelijk kunnen hebben. Als we een winkel zouden hebben, zou het een absolute omfietswijn zijn. Dan maar geen omfietswijn, een winkel daar ga je alleen maar van drinken.

Guy Breton, Chiroubles 2017

In 2017 had Guy Breton een ronduit matige oogst in Morgon. Dermate matig dat hij besloot om in Chiroubles – waar de oogst wat beter was-  druiven te kopen. Nu moet je altijd een beetje opletten als er met gekochte druiven wordt gewerkt, maar het resultaat is werkelijk verbluffend. Dit is Beaujolais zoals hij 25 jaar geleden smaakte. Zo fruitig, puur natuur en dorstopwekkend, hadden we het allang niet meer geproefd. Dat wilden we natuurlijk in grote hoeveelheden kopen. Maar, dat hadden importeurs als Kermit Lynch natuurlijk ook door. Wij kregen maar liefst 90 flessen toebedeeld. Alles beter dan niets natuurlijk. Dus op is op.

Guy Breton, Morgon vieilles vignes, 2016/2017

De meest populaire wijn van Guy Breton. Hier staat tout le monde dus voor in de rij. En terecht. Wat een heerlijk drinkgenot levert het ontkurken van zo’n licht gekoelde fles op. En oei, wat is de fles snel leeg. Uiteraard is ook deze wijn ongefilterd, onbespoten en ongechapitaliseerd. Tel daarbij op dat de stokken al ruim tachtig jaar oud zijn en u snapt waarom ze zeggen dat dit wijn is, die je opnieuw wijn leert proeven.

Guy Breton, P’tit Max, 2015

Is er nog beter dan de vieilles vignes? De wijn waar men dus voor in de rij staat? Ja, dat is er. En het heet P’tit Max, vernoemd naar de bijnaam van de wijnboer. Ook van de cru Morgon. Van z’n beste grond. En z’n beste druiven. Kan het met gemak opnemen tegen de veelal aanzienlijk duurdere wijnen van collega Beaujolais boeren. Voor mensen die echt oud willen worden zijn er ook magnums.

Guy Breton, Régnié 2014 Magnum

Een relatief buitenbeentje in de wijnen van Breton, de Régnié, dat is een andere cru in de Beaujolais. Andere cru, stoerder en aardser dan de lichtvoetiger Morgon maar ook op en top gamay. Wij hebben een vriend – niet de eerste de beste- die dit misschien wel de allerlekkerste wijn van Breton vindt. Hij zou zomaar eens gelijk kunnen hebben. Als we een winkel zouden hebben, zou het een absolute omfietswijn zijn. Dan maar geen omfietswijn, een winkel daar ga je alleen maar van drinken. En zeker als je daar ook nog magnums gaat verkopen.

Guy Breton, Morgon Vieilles Vignes 2013/2014 magnum

Hier staat tout le monde dus voor in de rij. En terecht. Wat een heerlijk drinkgenot levert het ontkurken van zo’n licht gekoelde fles op. Ja, dat heeft u elders op deze website ook al kunnen lezen. Maar eeh… ook deze wijn is er in magnum. Met alle voordelen van dien. Dien. Dien.