lees intro

Zuidelijke wijnen. Altijd lastig. Het ontbreekt de wijnen vaak aan zuren. Met als gevolg logge wijnen die een deprimerende invloed op het gemoed hebben. De wijnen van de appelatie Bandol vormen daarop een uitzondering. Heeft natuurlijk van alles te maken met de ligging nabij zee en de verkoelende wind. Hoewel Bandol een relatief klein wijngebied is, importeren wij verschillende huizen en daarbinnen ook nog eens een keer verschillende kleuren. We werken met het wereldberoemde Domaine de La Tour du Bon, daarnaast met het bijna wereldberoemde Dupuy de Lome en ten derde met het binnenkort wereldberoemde Val d 'Arenc.

Resultaat 11–15 van de 15 resultaten wordt getoond

Domaine Pieracci, Bandol rosé 2016

We begonnen met de rode wijnen van Pieracci. Dat was najaar 2017.  In het voorjaar van 2018 kwamen daar zijn Bandol rosé en zijn Côtes de Provence wit bij.  Bijna overbodig om te zeggen maar ook de wijnen van Pieracci zijn 100% biologisch. De druiven worden met de hand geplukt. Streng geselecteerd en voor de rest met rust gelaten. Alleen bij botteling wordt een homeopathische hoeveelheid  zwavel toegevoegd. Waar veel rosé wijnen zalmkleurig zijn, zijn die van Pieracci ietsje donkerder van kleur. Komt door de druivensamenstelling aldus de meest onorthodoxe wijnboer uit ons assortiment. Oh ja, de druiven:  mourvèdre (40%), grenache (30%) en cinsault (30%).

Domaine Pieracci, Côtes de Provençe blanc 2017

We hadden een sommelier op bezoek en die lieten we deze wijn proeven. Grappig zei hij, deze wijn heeft eigenlijk alles. Zuren, een mooie ronde textuur, veel body en een hoge doordrinkfactor. Kijk, dat had hij goed gezien. Daarom houden wij zo van wijnen uit de Provençe, omdat alle goede eigenschappen van Franse wijn er in terugkomen. Pieracci is een eigenwijze boer. Waar andere boeren vaak kiezen voor een blend van meerdere druiven, maakt hij zijn Côtes de Provençe van 100% rolle. En laat dat nu net onze lievelingsdruif uit het gebied zijn. Een echte aanrader, deze kwalitatief hoogstaande allemansvriend.

 

 

Domaine de la Tour du Bon, Bandol rouge 2013/2015 magnum

In de Bandol streek gebeurt veel. Jonge wijnboeren zoals Gerald van Val d’Arenc en Laurence van Dupuy de Lôme vinificeren hun wijn anders dan de klassiekere huizen. Waar het op neer komt is dat de wijnen van de jongere wijnboeren ook jonger gedronken kunnen worden. Is daarmee de klassieke methode achterhaald? Welnee. Die kunnen prima naast elkaar leven. Tour du Bon behoort samen met Tempier en Pibarnon tot de mooiste huizen van Bandol. Alleen je moet er een beetje geduld voor hebben. Wij bewaren de 2015, openen af en toe de 2013 en drinken de 2009. Wat een weelde eigenlijk.

Domaine de la Tour du Bon, Bandol rouge 2009 magnum

In de Bandol streek gebeurt veel. Jonge wijnboeren zoals Gerald van Val d’Arenc en Laurence van Dupuy de Lome vinificeren hun wijn anders dan de klassiekere huizen. Waar het op neer komt is dat de wijnen van de jongere wijnboeren ook jonger gedronken kunnen worden. Is daarmee de klassieke methode achterhaald? Welnee. Die kunnen prima naast elkaar leven. Tour du Bon behoort samen met Tempier en Pibarnon tot de mooiste huizen van Bandol. Alleen je moet er een beetje geduld voor hebben. Wij bewaren de 2015, openen af en toe de 2013 en drinken de 2009. Wat een weelde eigenlijk.

Domaine de la Tour du Bon, Rêvolution 2014 magnum

Agnes Henry van Tour du bon is niet voor één gat te vangen. Zij zag natuurlijk ook wel wat die jongere wijnmakers (zie boven) aan het doen waren. Haar antwoord heet Bandol Revolution. Een Bandol die je sneller kunt drinken dan de klassieke versie. Is soepeler, wat speelser, minder gecompliceerd.  Maar  natuurlijk wel 100% Bandol en gemaakt door één van de beste wijnmaaksters van de regio. Prima te drinken nu. Maar een jaartje of wat wegleggen, kan natuurlijk.