lees intro

Zuidelijke wijnen. Altijd lastig. Het ontbreekt de wijnen vaak aan zuren. Met als gevolg logge wijnen die een deprimerende invloed op het gemoed hebben. De wijnen van de appelatie Bandol vormen daarop een uitzondering. Heeft natuurlijk van alles te maken met de ligging nabij zee en de verkoelende wind. Hoewel Bandol een relatief klein wijngebied is, importeren wij verschillende huizen en daarbinnen ook nog eens een keer verschillende kleuren. We werken met het wereldberoemde Domaine de La Tour du Bon, daarnaast met het bijna wereldberoemde Dupuy de Lome en ten derde met het binnenkort wereldberoemde Val d 'Arenc.

Alle 9 resultaten

Dupuy de Lôme, Bandol wit 2015/2016

Dat was even schrikken toen Gerald Damidot in 2015 vertelde dat-ie Dupuy de Lôme ging verlaten om wijn te gaan maken bij het aanpalende Val d’Arenc . Hoe zou dat gaan met de kwaliteit van Dupuy? We lieten een flink aantal flessen komen. Een zucht van verlichting ging door onze kelder. Laurence, de nieuwe wijnmaakster, is geheel doorgegaan in de strakke stijl van Gerald. Niet van het origineel te onderscheiden. Sterker nog, misschien heeft ze wel de volgende stap naar de volmaakte witte Bandol gezet. Waarmee we dus niet één, niet twee, maar drie Bandolhuizen voeren.

Dupuy de Lôme, Bandol wit 2014 magnum

En hier, op deze plek komt dan alles samen. Onze liefde voor witte Bandol en onze magnum afwijking. We gaan er niet al te veel woorden aan besteden, aan deze geweldige wijn. In de hoop dat u er in uw bescheidenheid niet al teveel van gaat bestellen. Man man wat een wijn is dit.

Château Val d’Arenc, Bandol blanc 2016

Dit huis moet u in de gaten houden. Hoewel, dat mag u ook wel aan ons overlaten. Wij zitten er bovenop, want niemand minder dan Gerald Damidot- de man die tot 2015 de Bandol wijnen van Dupuy de Lôme maakte- zwaait hier de scepter. En overal waar Gerald komt verbetert de kwaliteit waar je bij staat. Dat heeft ook nadelen trouwens want dat begint natuurlijk in de gaten te lopen. Enfin, wij waren er vanaf dag één bij en kunnen de komende jaren weer rekenen op jaarlijkse toevoer van deze Bandol wijnen.

Placeholder

Château Val d’Arenc, Bandol rood 2015

Een paar decennia geleden was Val d’ Arenc een gerespecteerd huis in Bandol. De laatste jaren kwam de klad er in. De eigenaar had dat wat laat in de gaten. Maar niet té laat. Hij polste Gerald Damidot die bij het nabijgelegen Dupuy de Lome werkte. Of hij misschien zin had om Val d’ Arenc haar statuur terug te geven. Ja zei Gerald, mits. Mits wat vroeg de patron? Mits ik zo kan werken als ik wil werken- biologisch, zuiver, met schone druiven en schone grond. Dat mocht. Met zijn rosé en wit gooide Gerald al eerder hoge ogen. Nu is er zijn eerste ‘rode’ oogst. Het is net Bourgogne zeggen onze vrienden met twinkelende oogjes. Dat klopt. Wat een heerlijk toegankelijke Bandol heeft Gerald toch gemaakt. Oke, 2015 was ook wel een schitterend jaar.

Château Val d’Arenc, Bandol rosé 2016 en 2015

We schreven het al eerder. Overal waar Gerald Damidot verschijnt verbetert de kwaliteit waar je bij staat. En dat was bij Val d’Arenc ook wel even nodig. Het domaine heeft de afgelopen decennia hoge pieken en dalen gekend. Een paar decennia geleden importeerde niemand minder dan de Kermit Lynch het domaine. Nou, dan moet je letterlijk van goede huize komen. Later kwam de klad erin. Tot de eigenaren het niet meer aan konden zien en Gerald benaderden. Hij kreeg carte blanche en carte rosé. Beide kleuren kunt u bij ons bestellen. Rosé is er van 2015  en 2016.

Domaine Pieracci, Bandol rood 2015

Wij hebben een ZBA een Ziekelijke Bandol Afwijking. Dat zult u wel beamen als u weet dat we naast Tour du Bon, Dupuy de Lôme, Val d’Arenc nu ook nog de wijnen van Pieracci importeren. De wijnen van Jean Pierre Pieracci kwamen we tegen toen we bij restaurant Bérard (één ster) in Cadière d’Azur een fles van onze lievelings bandol bestelden. We hebben alles zeiden ze, behalve die. Ruzie tussen de patrons.  Maar we hebben wel een alternatief. En dat was een 2010 van Pieracci. We waren meteen om. Het duurde even voor we de wijn ook echt in Nederland hadden, maar, doe er uw voordeel mee. Het is super en licht verteerbaar. Geen bandol die door de cementmolen is gehaald, maar juist licht verteerbaar. We zijn begonnen met 2015. Twee rode cuvées (de speciale heeft 100% mourvèdre) die we, in de ogen van de vigneron, te goedkoop aanbieden. Maar ja, we zijn ooit met De Smaakimporteur begonnen omdat we de marges tussen in,- en verkoop te hoog vonden. De flessen even gestrekt leggen strekt tot aanbeveling.

Domaine Pieracci, Bandol rood 2015, cuvée speciale

Wij hebben een ZBA een Ziekelijke Bandol Afwijking. Dat zult u wel beamen als u weet dat we naast Tour du Bon, Dupuy de Lôme, Val d’Arenc nu ook nog de wijnen van Pieracci importeren. De wijnen van Jean Pierre Pieracci kwamen we tegen toen we bij restaurant Bérard (één ster) in Cadière d’Azur een fles van onze lievelings bandol bestelden. We hebben alles zeiden ze, behalve die. Ruzie tussen de patrons.  Maar we hebben wel een alternatief. En dat was een 2010 van Pieracci. We waren meteen om. Het duurde even voor we de wijn ook echt in Nederland hadden, maar, doe er uw voordeel mee. Het is super en licht verteerbaar. Geen bandol die door de cementmolen is gehaald, maar juist licht verteerbaar. We zijn begonnen met 2015. Twee rode cuvées (de speciale heeft 100% mourvèdre) die we, in de ogen van de vigneron, te goedkoop aanbieden. Maar ja, we zijn ooit met De Smaakimporteur begonnen omdat we de marges tussen in,- en verkoop te hoog vonden. De flessen even gestrekt leggen strekt tot aanbeveling.

Domaine de la Tour du Bon, Rêvolution 2013

Dit is de doordeweekse versie van de hoogtijdagen wijn van Tour du Bon. Gemaakt van iets jongere mourvèdre stokken en daardoor soepeler en speelser dan de wat voornamere grote broer. Dat proef je niet alleen, dat zie je ook aan het etiket. In alles zegt deze wijn: maak me open, ik ben lekker. En zo is het. Een ongecompliceerde rode Bandol. Staat op de wijnkaarten van Brasserie van Baerle en restaurant Le Garage. Maar los daarvan is het een wijn waar je langer van wil leven.

Placeholder

Domaine de la Tour du Bon, Bandol Rouge 2013, magnum

Imposant maar toch lieflijk rood uit 2013. Gemaakt van cinsault, carignan, grenache en vooral mourvèdre. Wijn voor de herfst en de winter. Als u een kelder heeft: nu kopen, wegleggen en wachten op het wildseizoen. De wijn kan nog jaren mee en wordt alleen maar eleganter. Deze wijn combineert